Bouw aan je doelen en dromen

Mindfulness leren om in het nu te zijn

Wat is mindfulness?

Bij mindfulness denken veel mensen aan zweverige toestanden. Misschien denk jij dat ook wel. Iedereen kan mindfulness leren. Dit is het helemaal niet, maar wat is mindfulness dan wel. Het is een ontspanningsmethode die iedereen kan helpen om in het nu te staan.

Door middel van een onder andere meditatie oefeningen leer je om niet meer te blijven hangen in tegenslagen uit het verleden. Stoppen met piekeren over de toekomst maar gewoon nu te leven.

In mijn artikel gebruik ik affiliate marketing. Dit houdt in dat ik een klein percentage ontvang als u iets koopt via mijn link zonder dat het u iets extra’s kost. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Het woord mindfulness staat voor achtzaamheid. Het betekend dat je leert leven in het nu. Niet denken aan straks, morgen en niet aan volgende week maar stilstaan bij dit moment.

Niets zweverigs, niets raars maar leren om niet constant bezig te zijn met je gedachten over wat je allemaal nog moet doen maar genieten van het nu.

Waar komt mindfulness vandaan?

Dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde aan de universiteit van Massachusetts een gedurfd en succesvol programma voor mensen die gebukt gaan onder zware stress en ook voor mensen die gebukt gaan onder de stress van chronische pijn. Hij geeft al tientallen jaren op succesvolle wijze cursussen aan patienten met chronische pijn en stress, door hen te leren mediteren en bewust te worden van alles om zich heen.

Waarom is mindfulness leren?

In deze tijd doen we veel dingen op de automatische piloot. Ik denk dat veel mensen dit wel herkennen. Je hebt bijvoorbeeld een drukke dag op je werk gehad. Je stapt in de auto en rijd naar huis. Onderweg flitsen alle dingen van de dag door je hoofd tijdens het autorijden. Je denkt ook aan de dingen die je ’s avonds nog moet doen en ineens sta je met je auto voor de deur. Geen moment is er rust geweest in je hoofd. Je hebt naar huis gereden op de automatische piloot zonder er bij na te denken maar wel met je hoofd vol gedachten.

Ook leven er steeds meer mensen in zorgen. Ze blijven piekeren en malen en hebben geen rust. Ze voelen alleen nog de stress.

Een burn-out is tegenwoordig ook niet alleen meer bij drukke managers of bij mensen in top functies met geen tijd voor een sociaal leven. Zelfs studenten krijgen last van een burn-out omdat de druk te groot wordt. Er is veel meer stress omdat er heel veel verwacht wordt van je. Het wordt bijna normaal gevonden dat je geen fouten mag maken. Je door moet blijven gaan. Je moet van jezelf alles bij blijven houden.  Er wordt van bijna iedereen verwacht dat je presteert en je mag voor jezelf niet falen.

Rust in jezelf vinden door mindfulness

Je vergeet dat je niet alleen werknemer, moeder of vader, vriend of vriendin bent. Er bestaat ook een “ik”.

Deze “ik” wordt vaak vergeten. Rust wordt niet op tijd genomen en ook de stilte wordt niet opgezocht. Niet alleen stilte van buitenaf maar ook de stilte in jezelf. Om stilte in jezelf te vinden kan je leren om te gaan mediteren. Even op de pauze knop drukken om jezelf te resetten. Mediteren is ook een onderdeel van mindfulness.

Hoe je kunt leren mediteren kan je in mijn artikel: Mediteren voor beginners lezen.

Verander je mindset

Natuurlijk is het geen falen als dingen niet goed gaan maar veel mensen krijgen dat gevoel en gaan dan nog harder hun best doen om overal aan te voldoen. De druk van je baas, de school, je sociale netwerk en/of je gezin spelen daarin allemaal een rol.

Ook social media welke bedoelt is voor ontspanning speelt hierin een rol. Je wilt niets missen en kan jezelf ook rot of eenzaam gaan voelen als je ziet dat iedereen het zo leuk heeft op social media. Vergeet niet dat dit moment opnames zijn. Als mensen een slechte dag hebben zullen ze het niet zo snel op social media plaatsen dus lijkt het alsof ze een geweldig leven hebben waar niets fout gaat. Je mindset is op die momenten meer gericht op negatieve denken dan op positief denken. Met mindfulness leer je juist je bewust worden van stress en leer je jezelf weer in het nu te plaatsen en te ontspannen. Even een stapje terug en leren genieten van wat er nu is en niet piekeren over wat er is geweest of wat je nog moet doen.

lees tip: Negatief denken doorbreken

Leer ontspannen te leven door mindful te zijn

Het lijkt wel of je tegenwoordig alleen nog gezellig kan zijn als je een druk bezet leven hebt en het saai is als je eens een avondje op de bank neerploft en gewoon geniet van wat je hebt. Ik kan je vertellen dat ik geniet van een avondje op de bank en ik durf het ook nog hard op te zeggen. Ik geniet van de rust momentjes die ik voor mezelf vrij maak. Saai?? Ik denk het niet. Ik voel me niet schuldig als ik een moment neem om tot rust te komen.

Veel mensen zeggen dat ze dit niet kunnen. Ze gaan er zelf van uit dat ze niet kunnen ontspannen.Ik geloof dit niet.

Wanneer je altijd maar druk bent is het een kwestie van te leren ontspannen. Als je alleen maar kan rennen en vliegen zal je jezelf een keer tegenkomen.

Leer genieten van het leven, leer leven met minder stress door mindful te zijn. Mindfulness hoeft je geen uren te kosten om dit te leren maar wel doorzettingsvermogen. Het is niet even een training doen en je hebt geen stress meer. Het is leren om mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven. Heerlijke momentjes voor jezelf en weten hoe je je stress kan verlagen. Ik kan garanderen als je er voor gaat en je het in je dagelijks leven inbouwt dat je weer gaat genieten en met stress leert omgaan.

Waarom mindfulness leren?

Weet je dat meer dan 75% van de bezoeken aan een huisarts stress gerelateerd is.

Natuurlijk is het makkelijk als je huisarts een pilletje voorschrijft maar ook dit pilletje geeft vaak vervelende bijwerkingen. Het lost het probleem niet op. Is je stress nog niet zo erg dat je via de huisarts doorgestuurd wordt naar een psycholoog of andere hulpverlener dan kan je zelf over gaan tot mindfulness leren.

Mindfulness stelt je in staat om bewust te worden van je eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten zonder direct over te stappen naar je automatische piloot.

Je leert op een nieuwe manier omgaan met stress, gedachten en emoties. Zowel lichamelijk als geestelijk krijg je meer rust.

Met mindfulness wordt je weer meer gefocust, kan je meer ontspannen en ook beter slapen omdat je ontspannen wordt en je stress kwijtraakt. Je krijgt de kracht om weer happy te zijn.

Mindfulness leren

Er worden bijna overal in het land cursussen gegeven van 8 weken. De kosten hiervan variëren en deze zijn makkelijk op te zoeken voor jou regio via internet. De meeste trainingen zijn in een groep. Je hebt ook 1 op 1 lessen bij MBCT coaches. Dit houdt in dat je zowel mindfulness leert om je stress te verminderen maar ook dat je coaching krijgt in je mindset. Je leert anders denken en je denkfouten te herstellen. MBCT staat voor Mindfulness based cognitatieve therapie.

Cursus mindfulness thuis doen

Heb je geen tijd of zin om naar een mindfulness cursus te gaan dan mindfulness training welke je thuis kan doen. Deze training heet: Mindfulness voor het dagelijkse leven: van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. In 8 weken wordt je met deze cursus meegenomen om van chaos en stress weer naar rust en balans te gaan.

Beste mindfulness boek

Als ik een boek mag aanraden als coach en ervaringsdeskundige in chronische pijn is het het “Gezond leven met mindfulness“. Dit boek is een compleet gereviseerde herdruk van Handboek meditatief ontspannen. Ik heb de eerdere druk  Handboek meditatief ontspannen in het bezit en het is geschreven door één van de grondleggers van mindfulness Jon Kabat-Zinn. Hij is emeritus hoogleraar geneeskunde, wetenschapper. Ook was hij oprichter en directeur van de beroemde Stress Reduction Clinic dat speciaal was voor mensen met stress en chronische pijn.

Ik heb er heel veel van geleerd en pas de mindfullness oefeningen dagelijks toe. Het boek is niet moeilijk te lezen. Je leert alles wat je nodig hebt om mindfulness te worden en stress te verminderen. Dit geldt ook voor mensen met chronische pijn. Juist dan is het belangrijk om te leren ontspannen. Als je in je hoofd rustiger bent volgt je lichaam ook. Het lijkt onmogelijk om te leren omgaan met je pijn maar geloof me het is echt waar. Natuurlijk gaat de pijn niet weg maar je leert er op een goede manier mee omgaan en de bijkomende stress te verminderen. Je mindset zal veranderen in de positieve zin.

Dit boek bevat 575 pagina’s en is ook een heel goed naslagwerk als je al bekend bent met mindfulness. Het is bij bol.com ook te verkrijgen als e-book.

Heb jij al geleerd om mindful te leven?

Ik ben benieuwd of jij al hebt geleerd om mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven en wat het je heeft gebracht.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *