Bouw aan je doelen en dromen

Tegenslagen? 10 tips om tegenslagen te lijf te gaan

Voel je jezelf rot omdat je tegenslagen hebt? Heb je het gevoel dat alles tegenzit en kan je niet wachten tot dingen beter gaan? Wil je geen tegenslagen meer in je leven? Hoe ga je om tegenslagen? Iedereen kent periodes in zijn leven waarin je denkt : Waarom ik? Waarom bij mij? Het heeft geen zin om te wachten tot je leven vanzelf beter gaat. Het is tijd om te stoppen met piekeren zodat je zelf het heft in eigen handen kan nemen.

Piekeren over tegenslagen halen niet je problemen weg.

Jezelf alleen maar zorgen maken en denken aan je tegenslag biedt geen oplossing. Denken dat alles maar fout blijft gaan maakt het alleen maar erger. Je zal alleen maar negatiever gaan denken en jezelf in de put praten. Dat wil je toch niet?

Iedereen kent tegenslagen in zijn leven

Het leven gaat helaas niet altijd op rolletjes. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. Je zal het niet leuk vinden maar het zal echt niet altijd meezitten. Het belangrijkste tijdens een tegenslag is: “hoe ga je ermee om zodat je weer stress vrij verder kan.

Druk maken over de toekomst

Zoals je weet kan niemand je zeggen wat de morgen brengt. Als je er zelf rustig over nadenkt weet je dat ook. Het heeft geen zin om jezelf zorgen te maken over de toekomst. Het levert je alleen maar meer stress op zodat je niet meer helder kan denken.

Hoe ga je om met tegenslagen?

Het helpt in ieder geval niet om te wachten tot dingen beter gaan. Je zal er zelf iets aan moeten doen.

Je moet leren om tegenslagen los te laten. Niet meer piekeren en jezelf druk maken maar aan de slag gaan om dingen op te lossen. Tegenslagen maken je sterker al lijkt het op dit moment niet zo.

Wachten tot tegenslagen over gaan? Nee natuurlijk niet

In plaats van te wachten tot tegenslagen overgaan zal ik je hieronder tips tegen om ze los te laten zodat het makkelijker wordt om er mee om te gaan.

geld verdienen met affiliate marketing

10 ultieme tips om tegenslagen los te laten

1. Praat erover met anderen

Het heeft geen zin om in een hoekje te gaan zitten en alleen maar negatief te gaan denken. Het geeft je geen oplossing want je blijft alleen maar aan je problemen denken. Als je over je probleem of tegenslag praat met anderen lucht het op. De ander zal naar je luisteren en je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat is wat je nu nodig hebt. Je moet jezelf niet alleen voelen. De ander zal met je meedenken over een oplossing.

Natuurlijk weten 2 meer dan 1 dus dat is mooi meegenomen.

2. Schrijf het van je af

Begin met je tegenslag op te schrijven. Alles wat je maar wilt. Ben je boos en wil je schelden? Schrijf alles in je eigen woorden op. Hoe voel je jezelf? Wat wil je tegen iemand zeggen? Probeer alles wat je voelt en wat je denkt op te schrijven. Het is voor jezelf dus het maakt niet uit hoe je het opschrijft.

Gooi al je emoties er uit op papier. Schrijf de woede en teleurstelling op. Vaak komen er tijdens het schrijven veel emoties los. Dat is niet erg. Regelmatig schrijven mensen het op en vloeien de tranen. Dat is juist heel goed. Opgekropte emoties zijn slecht voor je lichaam. Als je alle emoties er uit hebt gegooid neem je even rust.

3. Maak een wandeling om tot rust te komen

De buitenlucht doet wonderen. Ga even een blokje om en zet je lichaam in beweging. Stap uit je hoofd. Wat ik daarmee bedoel is dat je niet moeten blijven piekeren tijdens je wandelingetje. Kijk eens goed om je heen. Benoem in je hoofd wat je ziet. Zie je bijvoorbeeld een mooie rode bloem. Zeg dan echt tegen jezelf: “Wat een mooie rode bloem”. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

Zeg dan echt tegen jezelf: “Wat een mooie rode bloem”. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

Wat je ook kan doen is bijvoorbeeld bewust op zoek gaan naar bijvoorbeeld blauwe auto’s. Het leidt je geest af van je tegenslag zodat je mindset veranderd en je minder stress ervaart.

4. Zet stappen om je tegenslagen te lijf te gaan

Lees nog een keer op wat je in de eerdere stap hebt opgeschreven. Misschien zie je al dingen welke je zelf al overdreven vind. Zo ja, dan kan je deze al wegschrappen.

Nu ga je jezelf vragen stellen.

Is het allemaal waar wat je opgeschreven hebt? Kan je er zelf iets aan veranderen op dit moment?

Als er antwoorden in je hoofd schieten schrijf ze dan meteen op. Dit zijn dingen waar je zelf direct mee aan de slag kan en die je onderbewuste aan je laat zien. Deze kennis hebt je dus al in je hoofd. Je moet het alleen weer tevoorschijn halen.

Geven deze gedachten over de situatie me een goed gevoel?

Je antwoord op deze vraag zal een volmondig “nee” zijn.

Wat kan ik zelf veranderen om dit gevoel niet te hebben? Ook op deze vraag probeer je zoveel mogelijk antwoorden te vinden. Misschien moet je leren om te stoppen met piekeren? Of stoppen met negatief denken? Dit zijn dingen waar je zelf aan kan werken.

De volgende vraag is:

Wat wil ik? Wat heb je nodig om jezelf gelukkig te voelen?

Schrijf dit ook zo duidelijk mogelijk op voor jezelf. Vind je het moeilijk dan kan je mijn artikel Je droomleven maak je zelf kunnen lezen. Hier vind je allerlei tips over hoe je duidelijk voor ogen houdt hoe jij wilt dat je leven er uit ziet en hoe je dit kan bereiken.

Ga aan de slag met deze vragen en neem de stappen die je nodig hebt om je tegenslagen te verwerken.

5. Zorg voor een sterke en ontspannende geest om je sterk te maken voor tegenslagen.

Helaas zullen tegenslagen in je leven blijven komen. Het is belangrijk om goed voor je geest te zorgen zodat je minder stress ervaart. Dit houdt in dat je moet leren om te ontspannen.

Als je veel stress ervaart is het namelijk moeilijker om om te gaan met tegenslagen. Je zal jezelf sneller zorgen maken omdat je hoofd al vol zit met allerlei dingen. Leer bijvoorbeeld mediteren. Of zoek een hobby waar je veel ontspanning uit kan halen.

6. Zorg goed voor je lichaam

Zorg dat je voldoende nachtrust krijg. Heb je moeite met slapen omdat je gespannen bent of je slaapritme is verstoort? Lees dan mijn artikel: beter leren slapen.

Slaap is belangrijk om je hoofd en je lichaam te laten ontspannen. Tijdens je slaap verwerkt je geest veel emoties van de dag. Je hebt ook een goede slaap nodig om je spieren te laten ontspannen. Heel goed is als je leert om te mediteren zodat je lichaam en geest ontspannen worden. Ook goed en gezond eten horen natuurlijk bij de zorg voor je lichaam.

7. Vergroot de leuke dingen in je leven

Je leven is niet altijd een tegenslag geweest. Er zullen genoeg leuke dingen gebeurt zijn welke je nu even niet ziet maar die er wel zijn. Haal leuke herinneringen uit je geest en denk er aan terug.

Als je iets nieuws meemaakt wat leuk is zorg dan dat je dat gevoel vast houdt. Denk er zoveel mogelijk aan.

8. Hou rekening met tegenslagen

Natuurlijk klinkt het niet leuk maar je kan het niet voorkomen. We zijn vaak gewend om heel veel te hebben in ons leven waar we om geven. Voor de één is het geld voor de ander zijn het vrienden en ga zo maar door.

Onthou dat het leven blijft veranderen.

Mensen komen en gaan in je leven. Er kan altijd iets gebeuren wat we minder leuk vinden en waar we ons zorgen over maken. Verwacht niet dat alles perfect blijft. Het is niet negatief bedoelt maar je kan bijvoorbeeld vrienden verliezen, je baan kwijtraken waardoor je minder geld hebt, door onverwachte gebeurtenissen kan je in de schulden raken en zo zijn er nog meer dingen op te nemen.

Het belangrijkste is dat je dit beseft en dat je niet denkt dat het alleen jou overkomt. Leer omgaan met tegenslagen zodat je er niet in blijf hangen. Er is overal een oplossing voor.

9. Aanvaard dat het leven niet altijd over rozen gaat

Je hebt niet alles in de hand in het leven. Veranderingen horen erbij en zo ook tegenslagen. Het kunnen leuke veranderingen zijn maar helaas ook veranderingen waar je niet op zit te wachten.

Probeer altijd het positieve in je leven te blijven zien. Niet alleen het negatieve.

Zelfs met erge dingen zoals een overlijden van een dierbare zijn er altijd nog positieve dingen in het leven. Verwerk het verdriet op je eigen manier en neem er de tijd voor maar blijf niet hangen in de negatieve dingen.

Probeer na de erge dingen die je mee maakt weer een doel in je leven te krijgen. Bedenk dingen die je graag wilt doen of hebben en ga er stap voor stap voor om het te bereiken. Je zal zien dat er echt wel weer goede tijden aanbreken zodat je ook deze tegenslag weer te boven komt.

10. Leer van tegenslagen

Welke tegenslagen je ook in je leven krijgt je kan er van leren. Zijn het tegenslagen bijvoorbeeld in je werk, je financiën of ben je teleurgesteld door mensen dan zit er een les in.

Als je er weer bovenop komt kijk dan wat je kan veranderen om het te voorkomen. Ga er niet zomaar aan voorbij. Als je kijk naar wat er mis is gegaan en waarom zal je groeien.

Je zal zien dat je het de volgende keer anders aanpakt dan hoe je het eerder gedaan hebt. Net zolang tot je sterk bent geworden en je de juiste lessen hebt geleerd.

Bulk 10-daagse mei

Hoe ga jij om met tegenslagen?

Heb je iets gehad aan deze 10 tips om om te gaan met tegenslagen? Laat het me weten in een reactie

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *