Bouw aan je doelen en dromen

Mediteren leren kan iedereen met deze tips

Wat is mediteren?

Mediteren is een manier om stress te verminderen net zoals bij mindfulness. Deze 2 lijken ook veel op elkaar. Het doel van mediteren is om weer rust in je hoofd te krijgen maar ook op je spieren te kunnen ontspannen. Mediteren heeft veel voordelen op je lichaam en geest. Het is niet moeilijk om een meditatie te doen omdat je zelf kan kiezen welke vorm van mediteren je gaat gebruiken.

Als stress je gespannen maakt of je blijft piekeren probeer dan eens om te mediteren. Probeer dan de balans in je leven weer terug te krijgen omdat het zo belangrijk is om in balans te zijn. Mindfulness en mediteren brengen leren je de balans weer terug te krijgen.

Wil je meer weten over balans terug vinden? Lees dan na dit artikel “Hoe vind ik weer in balans in mijn leven“.

Meditatie is geschikt voor iedereen

Meditatie is geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Kinderen krijgen tegenwoordig ook steeds meer druk opgelegd. Er is weinig tijd voor echte rust momenten. Ze zitten steeds meer op een mobiele telefoon, tablet of laptop. Het lijkt lekker rustig maar vergeet niet dat je kind dan nog steeds druk met zijn hoofd bezig is.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koop via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra. Degene die via mijn link iets kopen wil ik alvast hartelijk bedanken.

Mediteren leren is makkelijker dan je denkt.

Het is simpel en het is niet duur. Je hebt niet speciaal allerlei dingen nodig.

Meditatie wordt heel veel beoefend om te relaxen en stress te verminderen net zoals bij mindfulness.

Wil je na het lezen meer weten over mindfulness? Lees dan mijn artikel Wat is mindfulness?

Je kan mediteren waar je maar wilt. Op je werk, in het openbaar vervoer of als je ergens zit te wachten. Je kan mediteren hoe je het zelf wilt. De één mediteert op een stoel en de ander vind het prettig om liggend te mediteren. Het maakt allemaal niet uit. Dat is het fijne aan deze vorm van ontspanning te leren. Als je het goed onder de knie hebt is het net zoals bij mindfulness. Je kan dan zelfs mediteren wanneer het druk om je heen is.

Tijdens meditatie leer je te focussen en rust in je lichaam te krijgen. Ook je hoofd krijgt rust.

Voordelen van mediteren op je lichaam

Meditatie geeft je een gevoel van rust, vrede en balans welke je een goed gevoel geeft. Het verlaagt stress. De stresshormonen in je lichaam dalen waardoor je rustiger en ontspannen wordt. Je bloeddruk daalt en de spanning in je spieren neemt af. Het lichaam hersteld zich van alle stress en spanning die je hebt opgebouwd. Behalve deze voordelen geeft meditatie ook rust in je hoofd.

Mediteren en de voordelen van emotionele rust

Als je mediteert zal je de hoeveelheid stress en emoties die je elke dag opbouwt leren ordenen en wat niet belangrijk is leren loslaten. Je stress zal verminderen met deze vorm van ontspanningsoefeningen.

De emotionele voordelen van meditatie zijn:

je krijgt een nieuwe kijk of stresvolle situaties

je wordt meer bewust als spanning zich opbouwt

het is direct een vorm van stress management

het verminderd negatieve gedachten

bevordering van je creativiteit en verbeelding

je kan meer hebben en wordt geduldiger

Stress verminderen met meditatie

Mediteren is heel goed om je stress onder controle te krijgen.

Net zoals bij mindfulness leer je om in het nu te zijn. Je leert je gedachtes te laten komen en gaan. Je zal nooit zonder gedachten zijn maar je kijkt er dan alleen maar naar en laat los. Op deze manier leer je om je stress te managen. Stress management is simpeler dan je denkt. Zodra je hebt geleerd om te ontspannen kan je het direct toepassen als je merkt dat je veel stress hebt. Neem dan even een paar minuten rust zodat je even kan mediteren.

Probeer eens deze simpele ontspanningsoefening toe te passen. Haal diep adem, trek je schouders omhoog tijdens het ademhalen en laat het met de uitademing weer zakken. Trek je schouders tijdens de uitademing iets naar beneden en naar achteren. Doe dit een paar keer en je zal jezelf weer verder kunnen waar je mee bezig was maar met minder stress. Het is een kleine ontspanningsoefening welke je elk moment kan toepassen.

Als je leert mediteren kan je ook tussendoor een paar minuutjes mediteren. Even je focus verleggen van bijvoorbeeld de drukte op je werk en ontspannen.

Mediteren vergt oefening.

Meditatie is niet iets wat je even leert. Het vergt oefening om te leren mediteren en te ontspannen. Hoe meer je oefent hoe makkelijker het wordt. Wees niet teleurgesteld omdat je merkt dat je gedachten blijven komen. Je zal je gedachten nooit helemaal stil krijgen. Ook iemand die gevorderd is in mediteren heeft gedachten. De bedoeling van mediteren is dat je jezelf niet met deze gedachten bezig houdt maar laat passeren.

Lukt mediteren je niet?

Lukt het je niet om rust in je hoofd te krijgen terwijl je oefent met een meditatie? Regelmatig hoor ik van mensen dat ze niet de rust hebben om te gaan zitten of liggen en te ontspannen. Zoals ik hierboven al schreef ik het een kwestie van oefenen. Wat je dan kan helpen is een geleide meditatie.

Mediteren met een geleide meditatie is een makkelijke manier om het te leren.

Een geleide meditatie kan vergeleken worden met een vorm van zelfhypnose.

Net zoals bij zelfhypnose brengt geleide meditatie je in een staat van diepe ontspanning door middel van gerichte suggesties en geleide visualisaties.

Terwijl je luistert naar de kalmerende stem die je door de meditatie leidt, kun je jezelf openstellen voor een diepere bewustzijnsstaat.

Het is alsof je jezelf toestaat om op een rustige en gecontroleerde manier in je innerlijke wereld te duiken. Dit is vergelijkbaar met het proces van zelfhypnose waarin je je bewustzijn richt op specifieke gedachten of doelen.

Beide praktijken bieden een krachtig instrument om de geest te beïnvloeden, spanning los te laten en positieve veranderingen te bevorderen.

Dus, als je nieuwsgierig bent naar de wereld van zelfontdekking en innerlijke rust, is geleide meditatie een prachtige manier om te ervaren hoe het is om je geest te leiden, net als bij zelfhypnose

Wil je de transformerende kracht van geleide meditatie en zelfhypnose ervaren?

Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop en ontdek de diepe ontspanning en positieve veranderingen die deze praktijken kunnen bieden.

Neem de eerste stap naar innerlijke rust en zelfontdekking. Luister naar geleide meditaties of ontdek de wereld van zelfhypnose.

Mediteren en ontspannen met kinderen

Door deze uitgekiende oefeningen worden de kinderen rustiger en evenwichtiger. Het bevat stilte oefeningen, geleide meditatie en visualisaties geschikt voor kinderen van 5 tot 10 jaar.

Doordat deze meditaties maar 5 tot 10 minuten duren is het makkelijk vol te houden voor kinderen. Op deze manier hebben ze toch even een rustmoment.

Mediteren en visualiseren met kinderen
Door speciale meditatie en visualisatie verhaaltjes voor te lezen leren kinderen om te ontspannen.
Deze methode wordt veel gebruikt door kindercoaches maar kan je zelf ook heel goed toepassen met de onderstaande boeken.

Mediteren met meditatie muziek

Zelf mediteer ik met meditatie muziek. Het maakt me nog meer ontspannen als ik een meditatie cd luister tijdens de meditatie maar dat is van persoon tot persoon verschillend.

Dit zijn een aantal cd’s welke ik gebruik tijdens meditatie.

Mijn absolute favoriete cd’s tijdens meditatie is deze:

Mijn eerste favoriet is Scott’s music for Zen Meditation.


Bij deze cd wordt vaak samengekocht met het bijbehorende boek:

Deze zullen je leven echt veranderen en je zal leren waarom je dingen doet die je doet en hoe je dingen die je niet meer wilt kan veranderen. Een absolute aanrader.

Voor iedereen bestaat er een geschikte vorm van meditatie.

Voor iedereen is het verschillend welke vorm van meditatie voorkeur heeft. Ben je een beginner in mediteren probeer dan gewoon verschillende technieken uit. Je zal altijd een meditatie techniek vinden welke je zelf het fijnst vind. Hetzelfde geldt voor meditatie muziek. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur.

Ik zou zeggen test gewoon rustig uit welke vorm van meditatie je zelf het prettigst vind. Het belangrijkste is dat je leert om je stress te managen en je stress te verlagen.

Hoe vind jij het het fijnst om te mediteren?

Laat een berichtje achter in de reacties als je het leuk vind en laat weten hoe jij mediteer. En nog belangrijker. Hoe lukt het jou om te ontspannen?

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *