Bouw aan je doelen en dromen

Negatief denken doorbreken

Negatief denken doorbreken. Hoe doe je dat eigenlijk?

Is het jou ook opgevallen dat tegenwoordig zoveel mensen negatief zijn? Juist nu is positief denken zo belangrijk. Veel mensen zijn somberder dan ooit. Het is zo zonde om je tijd te verdoen met negativiteit. Het kost zoveel energie terwijl we maar één keer leven.  Wat is er dan fijner dan leren om patronen te doorbreken en los te leren laten.

Waarom negatief denken doorbreken?

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat negatief denken ook van invloed is op je lichaam. Spanning hoopt zich op in je lichaam en je voelt meer stress. Je energie niveau wordt lager en je focust minder op wat je wel wilt.

Betekend dit dat je nooit meer negatief mag denken? Gelukkig niet. Er zijn ook negatieve gedachten die een signaal afgeven. Je kan rondlopen met emoties die je nooit verwerkt hebt en dan is zo’n negatieve gedachte een teken dat je aan jezelf moet gaan werken. Emoties en dingen uit het verleden kan je niet zomaar wegstoppen. Sommige emoties zitten vast in je onderbewuste en deze zal je moet verwerken en opruimen om weer nieuwe connecties in je brein te krijgen. Dit kan je niet zomaar wegstoppen door positief te denken en te doen alsof er niets is. Of te denken: “Het is niet anders” en “zo ben ik nou eenmaal”.

Voor alle negatieve gedachten is het echt van belang om ze te onderzoeken. Waar komen ze vandaan? Zit er een achterliggende oude pijn oftewel een onverwerkte emotie.

Is dit allemaal niet het geval dan kan je snel leren om hier postieve gedachten tegenover te stellen.

Hoe kom je van die negatieve gedachten af?

Zoals Byron Katie in haar boek 4 vragen die je leven veranderen al stelt onderzoek of het echt waar is wat je denkt. Het is een techniek uit de Rationele Emotieve Therapie welke gebruikt wordt om je zelf je gedachten te laten onderzoeken zodat je denkfouten gaat herkennen.

Je onderbewuste mind is namelijk krachtiger dan je zelf denkt. Vaak staan we er niet eens bij stil hoeveel gedachten we op een dag hebben. Je monkey mind namelijk de hele dag aan het praten zonder dat je er erg in hebt. Zo wordt je keer op keer onbewust uit het nu gehaald.  Let er maar eens op hoe vaak je tegen jezelf praat op een dag. Soms zonder erg en soms heb je het wel door. Het is bijna nooit stil in je hoofd. Als je vaak negatieve gedachten hebt zal je mind ze ook gaan geloven.

Om jezelf beter te gaan voelen zal je aan de slag moeten gaan met je bewuste en onderbewuste gedachten om de voordelen van positieve gedachten te ontdekken.

Voordelen om je negatief denken te doorbreken

  • Het verhoogt je energie niveau
  • Je leert je focussen op wat je wel wilt
  • Ontdek dat je meer geniet van het leven en je komt uit de negatieve spiraal
  • Je lichaam ontspant meer
  • Minder leuke dingen die je echt moet doen worden makkelijker
  • Tegenslagen kan je makkelijker opvangen

Nu je een beetje op de hoogte bent hoe je mind werkt zal ik stap voor stap bespreken hoe je de voordelen kunt gaan plukken om het patroon van negatief denken te doorbreken.

Energie niveau verhogen door positef te leren denken

Verhoog je energie niveau door te stoppen met negatief denken.

Negatief denken verlaagt je energie niveau zoals ik net al vertelde. Ik zal je een voorbeeld geven welke je vast wel zal herkennen.

Voorbeeld:

Je maakt een praatje met iemand die alleen klaagt, zeurt en over bijna alles negatief is. Wat je ook doet of zegt niets is goed en ze weten overal een argument voor te verzinnen waarom het allemaal zo slecht is.

Herkenbaar? Is het je opgevallen hoe vermoeid je bent na zo’n gesprek? Het kost je heel veel energie om het allemaal aan te horen.

Dit is wat je zelf ook doet als je onnodig negatief denkt en praat.

Nu ga ik ervan uit dat je zelf niet zo’n extreem persoon bent als het voorbeeld maar elke negatieve gedachte verlaagt je eigen energie niveau. Of de gedachte terecht is of onterecht daar ziet je onderbewuste geen verschil in.

Hoe doorbreek je deze negatieve gedachten?

Schrijf eens voor jezelf op hoeveel en welke negatieve gedachten je op een dag hebt.

Zijn ze allemaal waar geweest? Als dat niet zo was hoe zou je het positiever zien.

Schrijf het allemaal op.

Als je dit een paar dagen doet zal je al zien hoeveel gedachten je hebt welke je ook positief had kunnen benaderen. Op deze manier leer je je denkpatroon herkennen en leren om sneller anders te denken. Het gevolg is dat je op deze manier je energie niveau al kan verhogen.

Zie het alsof je jezelf die schop onder je kont moet geven als je iets steeds uitstelt.

Focus jezelf op wat je wel wilt

Alles wat je wilt bereiken begint met een doel. Zonder doel te stellen zal er weinig veranderen in je leven. Het kunnen hele kleine doelen zijn maar een grote doelen. 

Wat wil je graag? Wat vind je leuk? Waar wordt jij gelukkig van? Waar droom je van?

Denk daar eens over na. Zie eens hoeveel energie je krijgt om na te denken over wat je echt leuk vind. Neem vandaag nog een stapje in de richting welke je wilt.

Dat is al een stap op weg naar positieve energie door er alleen al aan te denken.

Wil je meer weten hoe je je droom waar kunt maken lees dan mijn artikel: Je droomleven maak je zelf.

Aan de slag om weer positieve gedachten te krijgen.

Sta op van de bank en begin vandaag al met de eerste stap om te bereiken wat je wil. Doorbreek je negatieve gedachten en stel jezelf een doel.

Hoe je je doel kan bereiken kan je lezen in mijn artikel: 5 gouden tips om doelen te stellen

Misschien heb je ook interesse in mijn artikel: Je droomleven maak je zelf. In dat artikel leg ik je uit hoe je aan de slag kunt om te bereiken wat je wilt en daar positief mee aan de slag te gaan.

Welk doel wil jij graag bereiken?

Weet je al hoe je het gaat doen of loop je nog ergens tegenaan.  Hoe kan ik je helpen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *