Bouw aan je doelen en dromen

ontspanningsoefeningen bij stress

Ontspanningsoefeningen bij stress zijn heel belangrijk om te doen als je gespannen bent. Het helpt je hoofd weer even rustiger te maken en je hartslag en bloeddruk dalen. De spanning in je lichaam neemt af.

Als je last hebt van stress is het heel belangrijk om de oorzaak van de stress op te sporen en proberen daar iets aan te doen. Het is vaak niet mogelijk om een pasklare oplossing te vinden om je stress op te lossen maar elk begin is er één.  Op het einde van dit artikel zal ik een 3 simpele ontspanningsoefeningen geven en een aantal boek aanraders bij stress.

Voordat ik verder ga met de oorzaken van stress en de ontspanningsoefeningen wil ik doorgeven dat ik in dit artikel affiliate linken gebruik. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Oorzaken stress

Er zijn zoveel oorzaken van stress dat ik ze niet allemaal kan opnoemen. De meeste oorzaken zijn financiële stress, stress door onverwachte dingen en werkstress. Het belangrijkste is dat je begint met ontspanningsoefeningen bij stress voordat het erger wordt.

Zoek de oorzaak van je stress en begin met schrijven

Belangrijk is echt om de oorzaak van je stress te achterhalen. Begin met een stress dagboek. Het is heel belangrijk om alles op te schrijven wat je dwars zit. Dit is al een vorm van een ontspanningsoefening.

Eerlijk gezegd is dit een hele belangrijke ontspanningsoefening. Je zal waarschijnlijk denken: “Wat heb ik er aan om alles op te schrijven?” maar het schrijven helpt je bij dingen te verwerken en/of dingen op een rijtje te krijgen. Je gevoelens op papier zetten werkt helend. Je schrijft de dingen van je af en soms zie je dan ook voor jezelf waar het fout is gegaan en/of wat je nu al zou kunnen doen om je spanning te verminderen.

Schrijf een brief aan iemand waar je stress van hebt welke je nooit verstuurd

Ook kan je er voor kiezen om een brief te schrijven welke je nooit gaat versturen maar waarin je alles schrijft wat er in je omgaat. Heb je problemen door werkstress richt dan de brief aan je baas en gooi er alles uit wat je dwars zit.  Gaat het om bijvoorbeeld om relationele problemen dan richt je de brief aan de persoon die je het meeste dwars zit. Gaat het om een gemis van een persoon door bijvoorbeeld een relatiebreuk of vaak een nog groter gemis door overlijden dan kan je in de brief schrijven wat je gevoelens zijn voor die persoon of wat je nog wilde zeggen.

Je zal zien dat het je oplucht als je alles kan opschrijven wat in je hoofd omgaat. De eerste keer dat je schrijft zal je misschien heel boos worden of heel verdrietig. Dat geeft niets. Het is een proces wat je door gaat. Het schrijven is al één van de ontspanningsoefeningen bij stress.

Hou je gevoelens niet alleen voor jezelf

Dit is voor veel mensen niet het makkelijkste deel. Je wilt juist dat mensen denken dat je sterk bent en niemand mag je zwakke kant zien. Is dit echt zo belangrijk? Wil je niet liever van je stress af? Wil je niet liever gewoon weer ontspannen door het leven gaan en deze stress achter je laten?

Ik denk het wel. Hoe moeilijk het ook is praat er over. Wil je niet met de mensen om je heen praten ga dan naar een coach, maatschappelijk werkster of naar de huisarts en laat jezelf doorverwijzen naar een psycholoog. Er is geen schaamte nodig om met iemand te praten over wat je dwars zit. Het lucht juist op al zal de oplossing niet gelijk aangedragen worden.

Praten over je stress is ook één van de belangrijke ontspanningsoefeningen bij stress.

Komt je stress van financiële problemen ga dan naar een budgetcoach of schuldhulpverlening. Steek niet je hoofd in het zand want de oplossing komt niet vanzelf. Wacht niet tot de problemen erger worden maar trek aan de bel. Er zijn veel instanties waar je naar toe kan met deze problemen.  Zit je nog niet in de schulden maar heb je wel financiële stress leer dan budgetteren.

relevant artikel bij financiele stress: Financiele stress zo pak je het aan

Probeer leuke en ontspannende dingen te doen

Als coach weet ik dat het heel moeilijk is voor mensen die stress hebben om leuke en ontspannende dingen te doen maar probeer het stap voor stap. Ga lekker een stukje wandelen en kijk om je heen. Merk je dat je niet ontspannen wordt van een wandeling probeer dan eens mindful te wandelen. Het is niet zweverig wat ik soms hoor als mensen denken aan mindful wandelen. Het is heel simpel. Loop heel rustig zoals mensen vaak doen als ze een hond uitlaten. Kijk om je heen en benoem de dingen die je ziet in je hoofd.

Hou je van creatieve dingen ga er dan voor zitten en creëer iets met je handen. Ga kleuren of verven of wat je maar leuk vind en kies daar een moment van de dag voor. Als is het maar een half uurtje.

Zoek iets waar je normaal altijd ontspannen van werd en doe dit al kost het je op dit moment meer moeite.

Ook het proberen van leuke en ontspannende dingen te doen is één van de belangrijkste ontspanningsoefeningen bij stress.

3 simpele ontspanningsoefeningen bij stress

Als je veel stress hebt zullen ontspanningsoefeningen moeilijk zijn toch is het belangrijk om er mee te oefenen. Ik zal een paar korte ontspanningsoefeningen geven om mee te beginnen wat je in 5 minuutjes kan doen zodat je kan leren ervaren hoe belangrijk het is.

Ik ben mezelf als mindfulness coach met cognitatieve therapie ervan bewust dat niet iedereen in het begin de rust heeft om een lange tijd te kunnen ontspannen. Het is wel heel belangrijk dat je de tijd van ontspanningsoefeningen uit ga breiden. Dit geeft op den duur zoveel minder stress ook als je uit de moeilijke tijd bent.

De voordelen van leren ontspannen met ontspanningsoefeningen en/of mediteren bij stress zijn enorm. Zie hiervoor mijn artikel: Voordelen van ontspanningsoefeningen en mijn artikel Mediteren kan je leren

Ontspanningsoefeningen bij stress: Oefening 1 voor ontspanning in nek en schouders

Deze oefening kan je thuis zittend op een stoel doen maar ook bijvoorbeeld op je werk om even tot rust te komen.

Ga rechtop zitten op je stoel. Beide voeten op de grond. Sluit je ogen. Laat je handen met je handpalmen naar boven rusten in je schoot.

Haal diep adem door je neus en trek je schouders iets omhoog tijdens het inademen. Trek je kin in zodat je hele wervelkolom uitrekt en adem dan rustig uit door je mond. Trek rustig je schouders naar beneden en een klein stukje naar achteren.

Doe dit 5 minuutjes.

Je zal merken dat je hoofd weer wat rustiger is geworden en de spieren van je schouders en nek ontspannen.

Ontspanningsoefenings bij stress: Oefening 2 korte oefening om je hoofd rustig te krijgen

Vind je het moeilijk om op je ademhaling te letten dan is oefening 2 een hele simpele oefening voor je. Je zal deze oefening misschien heel raar vinden maar het werkt echt.

Steek een kaarsje aan. Ga nu zo zitten dat je recht tegenover de kaars zit. Staar nu naar het vlammetje en probeer niet te knipperen met je ogen. Tel in je hoofd vanaf 1 tot je weer knippert of een andere gedachte krijg en begin opnieuw. Probeer dit 5 minuten te doen. Probeer jezelf te focussen op het vlammetje en alleen te tellen in je hoofd. Je zal zien dat dit steeds makkelijker wordt.

Al klinkt deze ontspanningsoefening misschien raar maar je leert jezelf focussen en je gedachten tot rust te brengen door te tellen in je hoofd en je zal steeds verder kunnen tellen. Er is geen goed aantal tellen of fout aantal. Het gaat er puur om dat je je gedachten verzet.

Ontspanningsoefeningen bij stress; ontspanningsoefening voor op bed

Nog een hele simpele voor als je liever liggen wilt ontspannen. Deze oefening kan ook worden gedaan als je niet kan slapen. (relevant artikel “lekker leren slapen” en “ontspannen slapen met aroma therapie)

Neem een klein plakkertje of stickertje. Dit ga je op het plafond plakken. Het mag een heel klein plakkertje zijn als je het maar kan zien als je op je bed ligt. De plaats waar je het plakkertje moet plakken is iets verder naar achteren dan waar je hoofd ligt en het liefst in het midden van de plek van je ogen. Het belangrijkste is dat het zo op je plafond zit dat je met je ogen naar achteren moet kijken als je ligt.

Heb je dit gedaan dan kan je beginnen met deze oefening.

Je gaat liggen op je bed en kijkt naar het plakkertje op het plafond. Je probeert zo lang mogelijk niet te knipperen en begin met tellen vanaf 1. Net zoals bij de vorige oefening. Als je weer knippert met je ogen dan begin je weer opnieuw te tellen en staar weer zonder te knipperen naar het plakkertje. Hoe langer je dit doet en volhoudt zal je steeds ontspannender worden. Je zal merken dat je ogen moe worden en dichtvallen.

Wat je nu eigenlijk doet is een stukje zelfhypnose zodat je lekker ontspannen wordt en kan slapen of rusten.

Boek aanraders met ontspanningsoefeningen bij stress

Jon Kabat-Zinn is grondlegger en pleitbezorger van mindfulness,zowel in de reguliere gezondheidszorg als in de samenleving. Dit boek heeft mij veel geholpen om te leren ontspannen met chronische pijn en heeft bij mij de aanzet gegeven om zelf mijn diploma om therapeut te worden met “mindfulness en cognitatieve therapie (MBCT coach). Dit is voor mij een absolute aanrader om te lezen als je meer wilt weten over mindfulness. Het is een handboek meditatief ontspannen : effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress.

Welke ontspanningsoefeningen doe jij?

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit artikel over ontspanningsoefeningen bij stress. In vind het leuk als je een reactie achterlaat. Heb je het geprobeerd en het lukt laat het me dan weten. Ik vind het fijn als ik mensen kan leren om te ontspannen.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *