Bouw aan je doelen en dromen

Nee zeggen. Tips om nee te leren zeggen

Nee leren zeggen. Vind je nee zeggen moeilijk omdat je gewend bent anderen te pleasen? Zeg je vaak ja tegen dingen terwijl je het eigenlijk niet wilt doen? We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je zegt ja op een vraag of een uitnodiging terwijl je het eigenlijk niet wilt.

Achteraf vraag je jezelf af: “waarom heb ik niet gewoon nee gezegd”.

Zie “nee zeggen” niet als negatief. Het is positief als je voor jezelf op komt.

Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen. Helemaal als het gaat om mensen waar we van houden en die belangrijk zijn in ons leven.

Het wordt nog lastiger als je van nature een “pleaser” bent. Je wilt het iedereen naar hun zin maken en je cijfert jezelf heel vaak weg. Je doet regelmatig dingen die je eigenlijk liever niet wilde doen maar je voelt jezelf schuldig als je nee zegt. Je wilt die ander niet kwetsen.

Voordat ik verder ga nog even het volgende. Ik maak in dit artikel gebruik van affiliate linken. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra’s. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Het probleem van altijd “JA” zeggen.

Als je altijd “JA” zegt op dingen die je eigenlijk niet wilt zal je jezelf op een gegeven moment tegen komen. Je doet regelmatig dingen die je niet wilt of die je niet leuk vind zodat je niet de tijd neemt om dingen te doen die voor jou wel belangrijk zijn. Dingen die je echt leuk vind en waar je energie van krijgt. Tenslotte leven we maar één keer en wil je het liefst een zo leuk mogelijk leven en niet altijd maar doen wat anderen van je verwachten. Ook wil je niet altijd alleen maar doen wat anderen willen.

(relevant artikel: “Je droomleven maak je zelf”)

Voordelen van “JA”zeggen

Als je een “pleaser” bent zal je denken dat JA zeggen voordelen heeft. Iedereen vind je altijd aardig. Je stoot niemand voor zijn hoofd zodat niemand teleurgesteld wordt. Iedereen zal blij met je zijn want tenslotte zeg je nooit nee. Weinig mensen zullen ruzie met je maken omdat je altijd klaar staat en je nergens nee op zegt. Je doet alles wat ze willen.

Maar is dit echt een voordeel? Denk eens goed na. Maak dit je echt gelukkig?

Waarom moet je ook nee zeggen?

Als je niet wilt dat jouw leven geleid wordt door anderen is het belangrijk dat je ook nee leert zeggen. Je wilt niet altijd dingen doen niet je niet wilt of niet leuk vind om iedereen maar te pleasen en te vriend te houden.

Als je voldoende zelfvertrouwen krijgt en assertiever wordt is het niet moeilijk om nee te zeggen

Het is belangrijk dat je leert om assertief te zijn zodat je voor jezelf op kan komen. Je moet leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. (lees hiervoor mijn artikel “10 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen”).

Het is niet jouw taak om iedereen gelukkig te maken door overal maar ja op te zeggen om niemand voor zijn hoofd te stoten. Of het nu gaat om je priveleven of om je werk je kan niet overal ja op zeggen. Het is echt niet egoïstisch om nee te leren zeggen. Denk maar eens aan de mensen om je heen. Hoor je iedereen overal ja op zeggen? Ik denk het niet.

Leer voor jezelf opkomen om je te helpen zal ik hieronder een aantal tips geven om nee te leren zeggen.

1. Leer luisteren naar je innerlijke stem

Als je ergens geen zin in hebt dan weet je dat vaak zelf al. Je innerlijke stem reageert direct. Als iets niet goed voelt of je hebt er echt geen zin in zeg dan “nee” sorry ik wil iets anders gaan doen. Als je leert nee zeggen dan hoeft je dit echt niet op een botte manier te doen. Een simpel nee ik heb geen zin of nee misschien een andere keer is ook voldoende.

Twijfel je of je iets wilt doen zeg dan: Ik moet er even over nadenken. Ik kom er op terug”.

Zo geef je jezelf even tijd om na te gaan of je het echt wilt of niet. Let ook op je lichaamshouding. Kruip niet direct in je schulp als je nee zegt. Kijk de ander in de ogen aan en schaam jezelf niet. Iedere keer als je ja zegt op iets wat je niet leuk vind kost dit je je eigen tijd en krijg je alleen stress omdat je er over blijft piekeren. Je verliest de balans over je leven.

2. Het is niet egoïstisch om nee te zeggen

Het is bekend dat nee zeggen vaak gezien wordt als negatief. Je bent bang voor de teleurgestelde blik in de ogen van de ander. Of misschien ben je bang dat de ander boos wordt en vind je daarom ja zeggen makkelijker zodat je kan voorkomen dat iemand boos wordt of teleurgesteld in je is.

Als je altijd please gedrag hebt gehad vind je het waarschijnlijk egoïstisch om nee te zeggen. Gelukkig is nee zeggen niet egoistisch. Je ziet het om je heen ook gebeuren als je zelf iets vraagt aan anderen. Elke keer als je ja zegt op iets wat je niet wilt gaat het ten koste van je eigen tijd welke je liever had besteed aan de dingen die je zelf leuk vind.

3. Sta je mannetje

Als iets niet goed voelt doe het dan niet. Of het nu op gebied van je werk is of in je relatie het maakt niet uit. Als het niet goed voelt ben je niet verplicht om toch ja te zeggen.

Kies voor jezelf.

Als je op je werk overal ja op zegt zit je straks met een burnout thuis omdat je bergen met werk krijg die je eigenlijk niet meer aan kan.

Is het op gebied van je relatie dan kan je jezelf niet meer zijn als je geen nee kan zeggen. Je partner wilt ook dingen doen die hij of zij leuk vindt. Je hoeft niet alles leuk te vinden wat je partner leuk vindt. Het heeft geen zin om je partner altijd te pleasen. Hij of zij moet je leren kennen zoals je bent. Daar draait een relatie om. Wederzijds respect en vertrouwen.

Praat er over als je iets niet wilt doen.

Communiceren blijft belangrijk zowel op je werk als in je priveleven.

Miljoenen artikelen

4. Wees niet bang om iemand teleur te stellen.

Natuurlijk zal het voor komen als je nee zegt dat iemand teleurgesteld is of dat iemand boos wordt als je nee zegt. Je kan niet elke confrontatie uit de weg gaan. Als iemand echt om je geeft zal het uitgepraat worden.

Het is erger als je geen nee durft te zeggen en je jezelf weg cijfert voor een ander zijn geluk.

Jij hebt net zoveel recht op je eigen tijd en je eigen geluk als die ander.

Je hoeft niets tegen je zin te doen. Het is geven en nemen in elke relatie. Stop daarom met please gedrag. Je moet jezelf kunnen zijn. Natuurlijk hoort het bij een relatie om af en toe iets te doen wat je niet leuk vind maar het moet geen gewoonte zijn dat je over ja op zegt terwijl je nee wilt zeggen.

5. Nee zeggen geef je meer ruimte voor je eigen geluk

Tot slot wil ik je nog meegeven dat als je nee leert zeggen je meer tijd hebt voor de dingen die je wel wilt doen. Het geeft je de ruimte om te kiezen voor je eigen geluk.

Niemand heeft er iets aan als je ongelukkig wordt omdat je geen nee durft te zeggen. Je wilt niet eindigen met een burnout omdat je niet goed voor jezelf zorgt en altijd maar iedereen pleast.

Onthou dat nee zeggen mag.

Of je nu nee zegt tegen vrienden, nee zegt tegen je partner of op je werk je bespaart jezelf heel veel stress.

Kies vanaf vandaag voor je eigen geluk en zeg “nee” tegen dingen die je niet wilt.

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat. Zeg jij “ja” terwijl je het liefst nee wilt zeggen?

Relevante artikelen bij tips om nee te leren zeggen:

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *