Bouw aan je doelen en dromen

Mindful eten en afvallen. Waarom werkt dit echt

Wat is mindful eten en waardoor val je er van af?

Mindful eten betekent vol aandacht en met focus eten. Kijken naar wat je in je lichaam stopt en jezelf focussen op hoe je eten smaakt, hoe het er uit ziet en hoe het je laat voelen.

Mindful eten is bewust eten waardoor je af kunt vallen. Met de onderstaande tips kan je zelf aan de slag om mindful te leren eten en afvallen zonder dieet. Mindfulness staat voor in het hier en nu vandaar dat je dan rustig eet zonder afgeleid te worden en rustig kauwt.

Als je op zoek bent naar een duurzame manier om gewicht te verliezen en tegelijkertijd van je maaltijden te genieten, ben je op de juiste plek.

In dit artikel zullen we je begeleiden bij de kunst van mindful eten en hoe dit kan bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Mindful leren eten is geen dieet

Mindful eten is geen dieet maar het is een manier om bewust te worden van wat je eet, wanneer je eet, waarom je eet en hoe je jezelf voelt als je eet. Hoe minder je afgeleid bent wanneer je eet hoe meer je jezelf bewust wordt van wat je eet en waarom.Natuurlijk weten we allemaal dat als je bijvoorbeeld 2000 calorieën eet op een dag en je verbruikt er maar 1200 omdat je een zittend beroep hebt en weinig beweegt dan je dan aan gaat komen. Ook weten we dat als je aan een crashdieet begint zoals bijvoorbeeld met shakes dat je snel afvalt maar naderhand sneller aankomt. Eet je te weinig en niet regelmatig kan je ook aankomen. Dit heeft allemaal te maken met de verbranding van eten in je lichaam.

Zoals ik al zei mindful eten is geen dieet maar een bewustwording. Het is van belang dat je eigenlijk door een simpele mindfulness oefening bewust wordt van wat je eet en waarom je eet.

Mindful eten is een benadering van voeding die draait om bewustzijn en aandacht voor wat je eet. Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe je eet. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van mindful eten:

Belangrijke Aspecten van mindful eten

Bewustzijn van je maaltijd

Het begint allemaal met bewustzijn. Zit aan tafel zonder afleidingen, zoals je smartphone of televisie, en concentreer je volledig op je maaltijd. Dit stelt je in staat om de smaken, texturen en geuren van je eten volledig te ervaren.

Luister naar je Lichaam

Een essentieel onderdeel van mindful eten is het luisteren naar je lichaam. Eet langzaam en kauw grondig. Stop wanneer je je verzadigd voelt, niet wanneer je bord leeg is. Dit helpt overeten te voorkomen.

Geniet van elk Mmoment

Mindful eten betekent ook genieten van elk moment aan tafel. Waardeer het harde werk dat in de bereiding van je maaltijd is gestoken en deel de ervaring met anderen. Dit kan je eetervaring verrijken.

Mindful Eten en Afvallen

Nu je begrijpt wat mindful eten inhoudt, laten we eens kijken hoe het kan helpen bij het afvallen:

Beheers je porties

Doordat je bewuster eet, zul je merken dat je beter kunt inschatten wanneer je genoeg hebt gehad. Dit helpt je om overeten te voorkomen en je porties onder controle te houden.

Voorkom Emotioneel Eten

Mindful eten kan ook helpen bij het voorkomen van emotioneel eten. Door aandacht te besteden aan je emoties en de oorzaken van je eetgedrag, kun je beter begrijpen waarom je eet en hoe je hiermee kunt omgaan zonder naar voedsel te grijpen.

Gezonde keuzes maken

Wanneer je bewust eet, ben je meer geneigd gezonde keuzes te maken. Je zult merken dat je automatisch kiest voor voedzame opties en minder trek hebt in ongezonde snacks.

Dagboek bijhouden over je eetgedrag en je gevoelens zo leer je mindful zijn

Helaas geldt voor ons allemaal dat verandering niet vanzelf gaat. Je zal er zelf aan moeten werken en moeite voor moeten doen. We weten allemaal dat eenmalig iets doen en vervolgens niets meer ons niet gaat helpen. Wil je echt iets veranderen dan kost dit tijd en energie. Het betekend echt aan jezelf werken om zo oorzaak en gevolg op te lossen.

Begin voor een paar weken (bijvoorbeeld 4 weken) eens een dagboek bij te houden over je eetgedrag en je gevoelens. Schrijf hierin hoe je dag was, hoe je jezelf voelde, wat heb je gegeten en ook wat je gesnackt of gesnoept hebt. Waarom ging je snacken of snoepen? Hoe voelde je jezelf? Heb je genoten van je eten of heb je snel iets naar binnen gewerkt? Je hoeft geen calorieën te gaan tellen. Het gaat er om dat je gaat onderzoeken hoe je eetgedrag is ten opzichte van je gevoel en of je genoeg tijd neemt om te eten. Het is een onderzoekje voor jezelf.

Dit dagboek maakt je bewust van je gevoelens en je eetgedrag.

Natuurlijk helpt dit dagboek je niet om direct af te vallen. Zoals ik al schreef mindful eten is geen dieet. Het maakt je bewust van je eetgedrag zodat je er op kan letten en je jezelf bewust wordt aan welke gevoelens je moet werken zodat je gericht aan jezelf kan werken.

Snel eten door stress, frustratie of onzekerheid

Er zijn veel mensen die eten uit frustratie, stress of onzekerheid.

Tegenwoordig nemen we vaak ook niet goed de tijd om te eten en met voedsel bezig te zijn.

Ook kan het zijn dat je niet bewust eet en je het uit gewoonte doet zoals bijvoorbeeld bij snacken en snoepen.

Veel mensen gaan als ze gestrest zijn, zich niet lekker in hun vel voelen of onzeker zijn op zoek naar het zogenaamde “comfort food”. Op dat moment geeft eten ze troost en voelen ze zich beter. Ze belanden in een spiraal. Ze hebben niet geleerd om hun negatieve gevoelens op te lossen. Deze mensen kunnen heel goed leren dat dit niet helpt als ze aan zichzelf gaan werken en tijd in zichzelf steken.

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat dit makkelijk is maar als ze niets doen en in de spiraal blijven zitten zal het hun leven gaan beheersen. Ze zullen van het ene dieet naar het andere dieet gaan en het op een gegeven moment opgeven en denken dat het niet mogelijk is om het tij te keren.

Wat houdt Mindful eten in:

Eten zonder afleiding.

Dit houdt in dat je tijd maakt om te eten. Geen tv aan, geen laptop aan en focus op het eten. Als tijdens het tv kijken eet of met andere dingen bezig bent tijdens het eten ben je niet met je gedachten bij je eten. Je proeft niet echt wat je eet en je hebt de neiging om meer te eten dan je nodig hebt. Als je rustig eet en geen afleiding hebt ben je bewust van wat je proeft en hoeveel je eet.

Rustig eten en goed kauwen:

Het klinkt heel logisch maar toch eten veel mensen gehaast. Ze eten snel en kauwen te weinig. De enzymen in je speeksel zorgen er voor dat je spijsvertering op gang komt. Eet je snel dan komt er minder speeksel in je voedsel en worden niet alle voedingsstoffen goed afgebroken zodat je last krijgt van een opgeblazen gevoel en mogelijk winderigheid. Ook hebben je hersenen vanaf de eerste hap van je eten ca 15 tot 20 minuten nodig om een verzadigingsstofje aan te maken. Dit stofje zorgt er voor dat je lichaam op tijd aangeeft dat je genoeg hebt gegeten.

Het is dus van belang om rustig te eten en goed te kauwen. Een tip om rustiger te eten is bijvoorbeeld je bestek af en toe neer te leggen als je mond vol is. Neem pas de volgende hap als je mond echt leeg is.

Levensstijl:

Zoals bij veel dingen die niet goed voor ons zijn gaat het ook bij afvallen vaak om de levensstijl. Naast het mindful eten is het natuurlijk ook belangrijk dat je gezonder gaat eten.

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Niet alle mensen die te zwaar zijn kunnen er iets aan doen. Dat is ook iets waar we ons goed bewust van moeten zijn. Er wordt vaak een wijzend vingertje uitgestoken en geoordeeld maar als jou lichaam niet goed functioneert door bijvoorbeeld een je langzame schildklier of andere lichamelijk problemen waardoor je niet kan afvallen al ga je op dieet dan kan je er niets aan doen. Deze mensen zijn natuurlijk wel gebaat bij mindfulness en mediteren om van de eventuele stress of negatieve gevoelens af te komen. Ook dan kan mindful eten goed zijn om op een goede manier voor je lichaam te zorgen.

Hetzelfde geldt dat niet alle mensen die te dun zijn er iets aan kunnen doen. Ook daar zijn vooroordelen over. Ken je iemand die ondergewicht heeft of moeite met aankomen? Ik heb ook een artikel geschreven over aankomen in gewicht.

Hoe kan je dan afvallen met mindful eten?

Als je alles wat ik hierboven heb geschreven gaat doen zal je al zien dat je anders gaat kijken naar je eetgedrag. Je neemt de tijd om aan jezelf te werken om je gedrag te veranderen en problemen aan te pakken. Je leert goed voor jezelf te zorgen. Door goed te kauwen en rustig te eten breng je je spijsvertering goed op gang en leert je luisteren naar je lichaam. Je geeft je lichaam de tijd om het verzadigingsstofje aan te maken zodat je weet wanneer je vol zit. Het is aan jou om hier naar te luisteren. Ook zal je aan jezelf moeten werken om mindful te worden.

Natuurlijk is het van belang dat je daarnaast goed en gezond gaat eten.

Zoals je al weet heeft een crash dieet geen zin. Op dit moment gaan gelukkig veel mensen inzien dat het gaat om je levensstijl en gezonder eten. Gezond eten hoeft niet vies te zijn of uit allerlei bijzondere dingen te bestaan. Het hoeft je geen uren te kosten om te koken.

Het blijft het belangrijkste dat je stress leert te beheersen en neem de tijd om je levensstijl te veranderen. Dit gaat niet vanzelf. Je zal er echt aan moeten werken.

Is het jou gelukt om af te vallen met mindfulness?

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.