Bouw aan je doelen en dromen

Gezond aankomen in gewicht met deze tips

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk net zoals ik geen onbekende in de wereld van diëten, voedingssupplementen en de voortdurende zoektocht naar tips over gezond aankomen in gewicht.

Het kan soms ontmoedigend zijn wanneer de weegschaal weigert mee te werken, ondanks al je inspanningen. Ik ken dit gevoel persoonlijk.

Je bent niet alleen in deze strijd. Ik begrijp de frustratie die gepaard gaat met het voelen van de drang om aan te komen, maar niet weten waar te beginnen. Misschien heb je al verschillende methoden geprobeerd – van calorieën tellen tot crashdiëten – en niets lijkt te werken. Maar laten we een stap terug doen en een frisse benadering nemen.

Dit artikel is geen magische formule, maar eerder een kompas dat je zal leiden door bewezen strategieën en inzichten.

We duiken dieper in de nuances van gewichtstoename, met een focus op gezondheid, welzijn en realistische doelen. Hier vind je geen beloften van snelle oplossingen, maar eerder een reis van zelfontdekking en doorzettingsvermogen.

We beginnen met het verkennen van de verborgen boosdoeners, zoals stress, die je misschien onbewust hebben tegengewerkt.

vervolgens gaan we over op praktische tips, zoals eiwitrijke voeding en slimme snacks, die niet alleen de smaakpapillen zullen prikkelen, maar ook bijdragen aan een gezonde gewichtstoename.

Krachttraining, vaak over het hoofd gezien in de zoektocht naar kilo’s, krijgt hier de aandacht die het verdient. We laten je zien hoe het opbouwen van spiermassa niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook cruciaal voor het bereiken van je gewichtsdoelen.

Onderweg zullen we praten over rust, slaap en het belang van het raadplegen van professionals, want soms hebben we allemaal een beetje begeleiding nodig. En tot slot, laten we het hebben over het meest onderschatte ingrediënt van allemaal: geduld. Gewichtstoename is een reis, geen sprint, en we moedigen je aan om elk klein succes te vieren.

Dus, stap aan boord voor deze reis. Laten we samen de obstakels overwinnen, nieuwe wegen verkennen en jouw weg vinden naar een gezondere, vollere versie van jezelf.

Aankomen in gewicht is lastig. Ik weet er alles van. Al mijn hele leven heb ik moeite om dikker te worden. Als vrouw van 1.80 meter valt het helemaal snel op als je te mager bent. Ik wil nu mensen helpen die hetzelfde probleem hebben want ik ben er achter gekomen dat aankomen vaak moeilijker is dan afvallen.

In dit artikel vind je tips om aan te komen in gewicht en onderaan dit artikel vind je een voorbeeld van een voedingsschema om aan te komen.

Veel eten en niet aankomen

Je herkent het misschien wel. Veel eten en niet aankomen. Aangezien ik op een gezonde manier wilt aankomen wil ik mezelf niet vol stoppen met ongezonde dingen.

Een uitkomst zijn de gezonde maaltijd shakes van YFood. Deze neem ik 3 x per week om aan te komen in gewicht naast mijn normale voeding. Het is een ideale manier om een extra gezonde maaltijd naar binnen te krijgen. Met deze maaltijd shakes krijg je 500 extra calorieën binnen met een goede voedingswaarde.

Als tussendoortje kan je ook de repen van YFood nemen. Deze repen geven je nog eens 200 extra calorieën en zijn ook nog eens heel lekker.

HET YFOOD PROEFPAKKET

Voedingspatroon aanpassen om zwaarder te worden

Deze shakes neem je buiten je gewone voeding om. Het gaat om de extra calorieen die je zo op een makkelijke manier binnenkrijg.

Terwijl veel mensen willen of moeten afvallen zijn er ook veel mannen en vrouwen die moeten of willen aankomen in gewicht.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor je bent afgevallen en moet aankomen in gewicht. Ook kan het net zoals bij mij zijn dat je verbranding snel is.

Je kan eten wat je wilt maar je komt geen grammetje aan. Wat de oorzaak ook is het is vaak lastig om weer aan te komen.

Ik ben één van die mensen die een laag gewicht heeft en regelmatig moet bij eten om weer aan te komen om echt ondergewicht te voorkomen.

Buiten de shakes kan je ook een dieet volgen om dikker te worden. Lees meer hierover in mijn artikel: Dieet om aan te komen

Ik wil aankomen in gewicht

Natuurlijk kan ik mezelf niet voorstellen dat ik de enige bent waarvoor het moeilijk is om in gewicht aan te komen.

Ik wil onderstaand mijn verhaal met jullie delen omdat ik inmiddels weet dat er veel mannen en vrouwen willen aankomen in gewicht. Heb jij ook last van ondergewicht of een te laag gewicht en wil je aankomen? In dit artikel deel ik al mijn aankom tips welke ik in de afgelopen jaren heb verzameld. Onderaan dit artikel staat hoe mijn voedingspatroon er nu uitziet en hoeveel weightgainers ik gebruik.

Al van jongs af aan ben ik slank geweest. Wat ik ook deed ik kwam geen grammetje aan. Ik kon eten wat ik wilde maar er gebeurde niets.

Dit artikel bevat affiliate marketing. Dit houdt in dat indien u iets koopt via mijn linken dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost u niets extra’s. Degene die iets kopen via mijn link wil ik alvast hartelijk danken.

Mensen denken dat je niet voldoende eet omdat je niet kan aankomen

Als je slank of mager bent denken veel mensen dat je niet voldoende eet. Mensen die willen afvallen zeggen dan dat ze er voor zouden tekenen dat ze alles konden eten. Geloof me zo fijn is het niet als je BMI net op de grens zit van gezond gewicht naar ondergewicht.

HET YFOOD PROEFPAKKET

Ze kunnen zich niet voorstellen dat je heel graag wilt aankomen in gewicht.

Een laag gewicht of ondergewicht hebben kan ook invloed hebben op je zelfvertrouwen. Heb je last van een laag zelfbeeld lees dan later mijn artikel: “10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten”

Wacht maar tot je ouder wordt dan kom je vanzelf aan (Niet dus)

Ik hoor mensen nog zeggen: “Wacht maar tot je ouder wordt dan wil je weer slank zijn”.

“Als je straks de 20 gepasseerd bent kom je vanzelf aan” en wat dacht je van degene die zeiden “Meid neem nog een gebakje. Jij kan het hebben”.

Wat dacht je van de grote ogen als je uit eten gaat en ze zien wat je allemaal naar binnen werkt met eten. “Meid als ik dat eet ben ik tonnetje rond” of “Hé ik dacht dat jij niet zoveel zou eten want je bent zo slank”.

Onbegrip dat je graag wilt aankomen

Heel veel mensen kunnen het niet begrijpen als je aan wilt komen in gewicht. Ze leven zelf met de strijd tegen overgewicht. Ik lever de strijd om geen ondergewicht te krijgen.

Rond mijn 17e jaar kwam ik bij de huisarts terecht met de vraag hoe ik aan kon komen. Allerlei onderzoeken gehad en het enige wat er is is een kleine schommeling in mijn schildklier. Niets schokkends behalve dat hierdoor mijn stofwisseling snel was. Ik had gelukkig geen medicijnen nodig maar mijn probleem met mijn gewicht was nog steeds niet opgelost. Wat ik persoonlijk nog het ergste vond is dat er toentertijd ook gezegd werd dat ik mezelf niet druk moest maken. Het aankomen in gewicht zou vanzelf komen. Niet dus.

Mijn zoektocht naar hoe ik in gewicht kon aankomen

Mijn zoektocht naar iets waar ik van aan zou komen in gewicht ging dus door. Alle tips die ik maar kon vinden heb ik geprobeerd. Van meerdere keren per dag eten tot mijn eigen slagroomdieet. Ja je leest het goed. Ik weet dat het voor sommige mensen niet te geloven is maar ik deed bij alles wat vloeibaar was ongeklopte slagroom door. Slagroom door mijn thee, een beker volle melk met de helft ongeklopte slagroom en ga zo maar door. Alles om aan te komen in gewicht en……… er gebeurde niets.

Tot overmaat van ramp kreeg ik op mijn 18e jaar een schouder die steeds uit de kom schoot. Met als gevolg dat ik geopereerd moest worden. Nu was dat niet zo’n ramp maar wel het feit dat ik chronische pijn hieraan hebt overgehouden. En je raad het al door de pijn ging ik afvallen en kreeg ik ondergewicht. Tja als je normaal al op de grens van gezond gewicht en ondergewicht zit met je BMI is ondergewicht zo gebeurd. Na mijn operatie opnieuw van alles geprobeerd om weer in gewicht aan de komen. Ok er kwamen een paar kilootjes aan maar ik kwam niet meer op mijn oude gewicht.

Op naar de diëtiste om die kilo’s er aan te krijgen

Ik werd naar een diëtiste gestuurd. Zij gaf al aan dat aankomen in gewicht vaak moeilijker is dan afvallen. Ik kreeg allerlei adviezen om aan te komen in gewicht.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ondanks dat ik mezelf aan al deze adviezen van de diëtiste hield ik weinig aankwam. Niets ten nadele van de diëtiste maar na een jaar kwam ook de diëtiste tot de conclusie dat het lastig was voor mij om aan te komen. Ik hield mezelf overal aan en toch mocht het niet baten. Na alle tips voor aankomen in gewicht was er ongeveer een pondje bij terwijl dit enkele kilo’s had moeten zijn. Vanaf dat moment heb ik het er bij gelaten en ben later mijn eigen zoektocht begonnen. Aankomen was voor mij belangrijk voor mijn eigen gezondheid en om mezelf goed te voelen.


Tips voor aankomen in gewicht van de dietiste

De tips die ik zelf mee kreeg zal ik hieronder geven zodat je als je ook de strijd levert met aankomen in gewicht er mogelijk iets aan hebt.

Eet regelmatig. Door onregelmatig eten geeft je lichaam geen of minder hongersignalen. Sla dus nooit een maaltijd over. Begin met het allerbelangrijkste van de dag. Het ontbijt. Als je geen brood kan eten ’s ochtends neem dan een schaaltje cornflakes, brinta, havermout of yoghurt eventueel aangevuld met granen of fruit. Het beste is zelfs om elke dag rond dezelfde tijd te eten zodat je regelmaat hebt.

Neem tussendoortjes zoals bijvoorbeeld: crackers, beschuitje, een plak ontbijtkoek met boter, een stuk fruit, yoghurt, vla, appelmoes of een gevulde koek. Ook kan je een handje noten nemen zoals amandelen en ongezouten cashewnoten.

Zorg voor gevarieerd eten. Eet geen grote porties rauwkost. Dit zorgt namelijk voor een vol gevoel maar levert weinig energie.

Neem een half uur voor het eten een kopje bouillon. Dit wekt de eetlust op.

Beweeg elke dag een half uurtje. Dit wekt de eetlust op en omdat het ook belangrijk voor je spieren is.

Hou een eet dagboek bij en kijk of je voldoende eet en drink. Zo kan je ook makkelijker bijhouden of je jezelf wel aan alle tussendoortjes en maaltijden hou.

Mijn eigen zoektocht om aan te komen

Ik bleef zoeken naar mijn eigen oplossing. Voor mij is het gewoon heel vervelend dat ik in een periode waar mijn chronische pijn erger is weer afval. Met als gevolg dat ik opnieuw eerder moe ben en mijn conditie achteruit gaat. Ook kom ik door mijn lage gewicht snel terecht bij ondergewicht.

Degene die dit lezen kennen dit probleem waarschijnlijk ook. Misschien heb je net als ik ook alle wegen al bewandeld voor het aankomen in gewicht. Waarschijnlijk heb je ook een te laag gewicht door welke reden dan ook. Je voelt jezelf gewoon niet goed. Je wilt gewoon fitter en voller zijn. Lees dan verder want ik heb de oplossing voor mezelf gevonden en misschien heb je er ook iets aan.

Tijdens mijn eigen zoektocht heb ik geleerd dat om aan te komen dat je minimaal 250 tot 500 calorieën meer moet eten dat je verbrand op een dag. Dat kwam neer op waar de diëtiste toentertijd ook op uit kwam. En helaas dat was voor mij niet voldoende op aan te komen in gewicht. Mijn verbranding is waarschijnlijk zo hoog dat ik meer nodig heb.

Het klinkt heel logisch en natuurlijk zal ik over kunnen stappen om elke dag patat of andere ongezonde dingen te eten en te drinken om aan dit aantal extra calorieën en zo aankomen. Dat is wat ik niet meer wil. Ik wil nog steeds aankomen en vooral als ik een periode heb gehad met veel pijn en ik weer afgevallen bent maar wel op een gezondere manier.

Heb jij ook van alles geprobeerd om aan te komen in gewicht en blijf je toch nog schommelen met ondergewicht of een te laag gewicht?

Ik weet als geen ander hoe moeilijk dit is en wat de gevolgen zijn van een laag gewicht. Niet alleen lichamelijk maar ook psychisch geeft dit stress doordat je sneller vermoeid bent en minder kan hebben. Althans bij mij ik weet natuurlijk niet hoeveel moeite je zelf hebt met het feit dat je niet aankom in gewicht.

Ik heb er moeite mee als ik weer merk dat ik eerder vermoeid ben en eerder gestrest ben omdat ik niet veel kan hebben op dat moment. Ook is het niet fijn als je jezelf te mager vind. En wat dacht je van het commentaar dat sommige mensen hebben achter je rug om want tja in hun ogen eet je niet genoeg. Zij weten het beter.

De oplossing om aan te komen

Gelukkig heb ik wel gevonden waar ik naar zocht en ben mijn eigen plan eet plan gaan opstellen.

Graag wil ik met je delen wat ik er aan doe en hoe ik weer op gewicht kom en aankom. Ik hoop dat het jou ook gaat helpen met aankomen in gewicht.

Mijn eetpatroon om dikker te worden

Tijdens mijn zoektocht kwam ik uit bij de weight gainers die sporters gebruiken. Nu zal je zeggen:” Ja dat is simpel”. Inderdaad het is zo simpel maar ik heb er heel veel geprobeerd. Allerlei merken en verschillende smaken. Wat mij al snel opviel met veel weight gainers is dat ik er een heel vol gevoel van kreeg en dat was niet de bedoeling. De weight gainer moest er voor zorgen dat ik meer proteïne en koolhydraten binnenkreeg maar wel gewoon trek in eten bleef houden.

Mijn tips voor aankomen in gewicht wil ik met je delen.

Onderstaand is mijn eet plan zoals ik elke dag eet als ik weer afgevallen bent of om weer wat kilo’s aan te komen.

Dit is wat voor mij wel werkt en ik hoop voor jou ook.

1. Ik eet regelmatig

Ik probeer echt op gezette tijden te eten. Dit houdt voor mij in ’s ochtends rond 6 uur voordat ik ga werken 2 boterhammen. Als je geen brood kan eten ’s ochtends kan je iets kiezen uit de eerdere tips voor ontbijt.

Rond half 1 lunch. Deze bestaat uit 2 spelt boterhammen met hartig beleg. De ene keer kaas of worst maar ook soms tonijnsalade

’s Avonds een warme maaltijd die bestaat uit minimaal 3 aardappels en veel groente en een stukje vlees. Of minimaal 150 gram rijst of pasta met groente en kip of vlees. Regelmatig maak ik ook sausjes bij mijn eten. Oké dat is niet echt gezond maar een lekkere pepersaus over mijn varkenshaasje vind ik er wel bij horen.

2. Ik eet 2 tussendoortjes en 1 weight gainer shakes en 3 x per week een gezonde maaltijdshake van YFood.

In de loop van de ochtend na mijn ontbijt neem ik nu een weight gainer shake (over deze shake zal ik hieronder straks meer vertellen) daarna neem ik in de ochtend nog een stuk fruit. In mijn geval is dit vaak een appel of een banaan.

Na de lunch neem ik nog een stuk fruit of een Evergreen, Liga of andere calorierijke reep. Je kan natuurlijk ook kiezen voor 1 van de tussendoortjes van de lijst van de diëtiste die ik hierboven heb gegeven.

Ca 1,5 uur voordat ik ga slapen neem ik nog een weightgainer shake.

3. Voldoende drinken

Ik zorg ervoor dat ik voldoende drink op een dag (minimaal 1,5 liter. Hierbij telt alles mee wat je drinkt ook de weight gainer shakes.

4. Ik beweeg elke dag een half uur

Elke dag beweeg ik een half uur. Ik ben geen sporter dus voor mij betekend dit wandelen en ook oefeningen doen in verband met mijn chronische pijn. Eigenlijk denk ik dat ik aan wel meer dan een half uur kom en dat het meer 3 kwartier is. Dit is goed voor mij om te ontspannen en eventuele stress af te schudden en het is goed voor mijn spieren en gewrichten.

Ik wist niet dat het zo simpel kon zijn. Verwacht geen wonderen maar ik kom als ik dit volg zo’n 1,5 à 2 kilo per week aan. Wil je meer aankomen kan je natuurlijk ook meer tussendoortjes eten en een extra shake. Ik neem soms tussendoor ook nog snoepjes of een beetje chips. Kan je nog meer eten doe dit dan maar overeet jezelf niet. Dat is ook niet goed. Probeer ook zo gezond mogelijk te eten.

Voedingsschema om dikker te worden

Voorbeeld voedingsschema om aan te komen

Ontbijt:

 • 2 grote eieren
 • 2 plakjes volkorenbrood
 • 2 plakjes kaas
 • 1 middelgrote banaan
 • 1 kopje volle melk

Voedingswaarde:

 • Calorieën: 797 kcal
 • Koolhydraten: 61 g
 • Eiwit: 38 g
 • Vet: 45 g
 • Vezels: 8 g

Tussendoor:

 • 1 handjevol amandelen
 • 1 medium appel

Voedingswaarde:

 • Calorieën: 262 kcal
 • Koolhydraten: 27 g
 • Eiwit: 5 g
 • Vet: 16 g
 • Vezels: 7 g

Lunch:

 • 2 sneetjes volkorenbrood
 • 3 plakjes kalkoenfilet
 • 2 plakjes kaas
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 middelgrote zoete aardappel
 • 1 eetlepel boter
 • 1 kopje gemengde groenten

Voedingswaarde:

 • Calorieën: 881 kcal
 • Koolhydraten: 90 g
 • Eiwit: 43 g
 • Vet: 40 g
 • Vezels: 15 g

Tussendoor:

 • 1 kopje magere yoghurt
 • 1 handjevol blauwe bessen
 • 1 eetlepel honing

Voedingswaarde:

 • Calorieën: 222 kcal
 • Koolhydraten: 37 g
 • Eiwit: 9 g
 • Vet: 4 g
 • Vezels: 3 g

Avondeten:

 • 200 gram zalmfilet
 • 1 kopje quinoa
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 middelgrote zoete aardappel
 • 1 kopje groene groenten

Voedingswaarde:

 • Calorieën: 962 kcal
 • Koolhydraten: 89 g
 • Eiwit: 47 g
 • Vet: 44 g
 • Vezels: 12 g

Tussendoor:

 • 1 handjevol ongezouten cashewnoten
 • 1 medium peer

Voedingswaarde:

 • Calorieën: 291 kcal
 • Koolhydraten: 32 g
 • Eiwit: 6 g
 • Vet: 17 g
 • Vezels: 6 g

Zelf drink ik na mijn avondeten ook nog een shake. De ene keer kies ik voor een kant en klare shake en de andere keer maak ik hem zelf. Zo kan je ook nog makkelijk extra calorieën binnen krijgen. Hieronder staan de links naar deze artikelen:

Met dit voedingsschema krijg je ca 3000 kcal binnen. Deze voedingswaarden zijn slechts schattingen zijn en dat de exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de specifieke ingrediënten die je gebruikt. Raadpleeg altijd de voedingswaarde-informatie op de verpakking van de producten die je gebruikt om nauwkeurigere informatie te krijgen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met mijn eettips voor aankomen in gewicht. Ik denk dat je net zoals ik al een hele zoektocht achter de rug heb in aankomen. Met deze blogpost hoop ik dat ik meer mensen kan helpen met het probleem van ondergewicht of een te laag gewicht omdat ik als geen ander weet hoe moeilijk het aankomen is.

Hebben mijn tips geholpen en ben je aangekomen dan vind ik het heel leuk als je een reactie plaatst.

Nog meer relevante artikelen:

Gerelateerde berichten

  2 reacties

 1. Ab
  op 8:19 am

  Wat een prachtig mens ben je toch

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *