Bouw aan je doelen en dromen

Silhouette curio

Silhouette curio is een geweldige veelzijdige hobby plotter.

Silhouette Curio snijplotter is geschikt om zelf stickers te maken van vinyl. t’shirts zelf te versieren met flexfolie en flock, graveren, leer snijden, leer embossen, kaarten maken, embossen en nog veel meer.

Een paar jaar geleden heb ik een Silhouette Curio hobby plotter gekocht. Nog steeds ben ik er heel blij mee. De Silhouette Curio is een hobby plotter waar je zelf stickers mee kan snijden, graveren, leer snijden, embossen,  schetsen, stippelen. Er zijn 2 soorten hobby plotters die Silhouette America heeft uitgebracht. De  Silhouette Cameo en de Silhouette Curio. Inmiddels hebben ze ook een hobby 3 d printer uitgebracht.

Dit artikel bevat affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je niets extra. Degene die iets bestellen via mijn link wil ik alvast hartelijk bedanken.

Waarom ik gekozen heb voor de Silhouette Curio als hobbyplotter?

Wat kan je allemaal met een snijplotter?

Ik had niet de behoefte om hele grote stickers te gaan maken met mijn plotter maar wilde een apparaat waar ik flex folie mee kon snijden om onder andere ’t shirts te versieren, vinyl om stickers mee te snijden om leuke stickers te maken, kaarten te maken maar ook wilde ik  leer kunnen snijden hij moest gemaakt zijn om te graveren. Door het speciale platvorm van de curio plotter kan je materialen snijden tot 2 mm dik. Met de Silhouette Cameo kan je grotere dingen maken zoals grote muurstickers en met de Curio kan je snijden tot A4 formaat. Dit is een kleine plotter maar voor mij voldoende daarom heb ik er voor gekozen om deze Silhouette curio snijplotter te kopen.

De Silhouette Curio wordt standaard geleverd met een basis van maximaal 15 x 22. Ik heb met het kopen van mijn Curio direct de grote basis (a4 formaat) erbij genomen en ook de graveer tool. Voor mij is deze grootte voldoende om mijn stickers te maken, kaarten te maken, leer te snijden en te graveren.De basis software voor de Silhouette snijplotter heet Silhouette Studio en is gratis hier te downloaden.

De Silhouette Curio wordt standaard geleverd met:


– Reguliere Platform (8.5” x 6” )
– Embossingmat (8.5” x 6” )
– Snijmat (8.5” x 6” )
– Snijmesje
– Fijne Embossing Tool
– Grove Embossing Tool 

Waarom heb ik een upgrade naar de designers edition gedaan voor de silhouette curio snijplotter?

Zelf heb ik vrij snel de upgrade gedaan van de Silhouette Studio naar de designers edition omdat je dan nog meer mogelijkheden hebt in de software. Heb je de  designers edition dan kan je ook SVG bestanden gebruiken voor je ontwerp. De Designer Editie geeft meer mogelijkheden waardoor het voor de ontwerper nog leuker en makkelijker werken wordt.

De Designer Editie geeft aanvullende wis-, mes-, en bestandsimport mogelijkheden waaronder SVG bestanden. De software biedt tevens de mogelijkheid om ingewikkelde strass- en schetspatronen te creëren.

Als je op internet zoekt naar free SVG kom je diverse bestanden tegen welke je kan gebruiken in je ontwerpen. Dit zijn vaak ontwerpen voor eigen gebruik. Wil je dingen maken met zo’n bestand en verkopen dan moet je de commerciële license kopen in verband met copyright. Tevens zijn veel SVG bestanden welke je kan gebruiken voor je silhouette curio gratis voor persoonlijk gebruik. Zo kan je veel oefenen met leuke ontwerpen.

Design Store van Silhouette voor de silhouette curio en de silhouette cameo

Bij de aankoop van je plotter krijg je vaak een download kaart voor de Silhouette Store. Hier kan je allerlei ontwerpen kopen als je geen inspiratie hebt of als je niet goed kan ontwerpen. Bovendien zijn de ontwerpen die je daar kan kopen niet duur. Er staan ontwerpen in voor werken met vinyl, flex en nog veel meer. Ook als je hobby kaarten maken is kan je veel patronen vinden. Als je op zoek bent naar patronen voor je silhouette kan je deze vinden in de Silhouette Design Store.

Is je gratis  download kaart voor de Silhouette Store op dan kan je gemakkelijk een nieuwe kaart kopen. Ik koop meestal een download kaart voor de Silhouette Store van € 20,00 dan kan ik weer een tijdje vooruit.

Ontwerpers plaatsen hun creaties in de designstore en je kan voor een klein bedrag het design kopen voor je snijplotter. Designers steken veel tijd in het ontwerp ga dus niet zomaar afbeeldingen van internet kopiëren. Het is niet zo dat als je afbeelding op google vind dat er geen copyright op zit. In de design store staan ook een aantal gratis dingen welke je kan gebruiken.

De Silhouette Curio is een veelzijdige machine.

Je kan er zoveel mee doen van kaarten maken tot ’t shirts versieren. Ook voor het snijden van dun leer en fineer tot maximaal 2 mm dik is de Curio geschikt. Natuurlijk kan je ook heel veel stickers maken met deze machine. Is je hobby kaarten maken dan kan je jezelf ook helemaal uitleven met de Curio.

Online workshop voor de Silhouette Curio en Cameo

Om je machine en technieken heel goed te leren is het aan te raden om online workshops te volgen. Zelf heb ik eerst geprobeerd om alles uit te vinden maar je komt er toch achter dat sommige dingen moeilijker zijn dan je denkt. Zo kreeg ik het embossen niet goed onder de knie.  En als je je Silhouette hebt gekocht wil je gewoon alles uitproberen. Het is zonde als je de helft niet weet wat er allemaal mogelijk is met de snijplotter.

Ik heb zelf een online workshop bij Nancy de Vries gedaan. Ze geeft hele goede, duidelijke workshops. Nancy is zelf heel enthousiast en ze weet jou ook echt enthousiast te maken. Nancy maakt zelf prachtige dingen met de Silhouette en weet waar ze het over heeft.

You tube is je grote vriend als je veel wilt leren over je Silhouette curio plotter machine.

Voor het leren werken met de Silhouette Curio en de Studio Software is You Tube je beste vriend. Er staan veel filmpjes op in het Engels maar ook in het Nederlands hoe je kunt werken met de Studio Software. Zelf heb ik heel veel filmpjes gekeken om steeds meer te leren en alle mogelijkheden van je Silhouette Curio er uit te halen.

Flex folie en Flock folie voor textiel

kussensloop flex-moederdag-hobby plotter-silhouette curio-yvsdesigns-hobby

Flex folie en flock folie gebruik je voor textiel.  Als je bijvoorbeeld stickers voor ’t shirts of zoals mijn voorbeeld een kussensloop maken.

Deze kussensloop heb ik gemaakt voor moederdag. Ik vond de tekst “to the world you are a mother but to you family you are the world” zo’n mooie tekst. Het is exact zoals ik over mijn moeder denkt. Dit ontwerp komt uit de Silhouette Design Store. Als je zoekt op mothersday krijg je veel mooie dingen voor moederdag om te maken. Het is gemaakt met flex folie.

Flock folie is fluweelachtig en ook heel leuk om te gebruiken.

Dat is het leuke van deze hobby. Je kan zoveel dingen maken om kado te geven of voor jezelf.

Stickers maken met de Silhouette curio snijmachine (plotter)

Stickers maak je heel simpel met de Curio plotter. Voor stickers gebruik je vinyl. Je maakt een ontwerp in de gratis silhouette studio software en je laat de machine je sticker snijden. Als je de designers editie erbij hebt gekocht net zoals ik kan je leuke gratis SVG patronen zoeken op internet en leuke dingen maken. Deze zijn dan klaar om te snijden met je plotter. Je hoeft niet eerst een plaatje te traceren. Ook met de gratis download kaart welke bij je curio zit kan je in de designersstore ontwerpen voor je snijplotter kopen.

Wil je meer weten over hoe je stickers maak met de Silhouette snijplotter lees dan straks mijn artikel: Zelf stickers maken met de Silhouette curio en silhouette cameo of misschien wil je meer weten hoe je naamstickers maakt met de silhouette plotter.

Graveren met de Silhouette Curio

Kaarsring Black Shine Bright -silhouette curio-hobby plotter-hobby-yvsdesigns

Dit is echt één van mijn favoriete dingen om te doen met mijn hobby plotter. Je kan graveren op metalen tags of op aluminium platen. De aluminium platen die ik zelf gebruik om kaarsenringen te maken zijn 0,5 mm dik. Ik koop deze bij Nederlandse webshops met plotter materialen.  De aluminium tags om te graveren kunt u op internet krijgen. Ook bij Nederlandse webshops welke materialen verkopen voor de Silhouette plotters. Zelf bestel ik de aluminium dogtags op  Aliexpress.com
Hier kan je leuke sleutelhangers mee maken of zoals ik ook gedaan heb een honden tag met naam en op de achterkant het telefoonnummer.

Om te graveren heb je wel een speciale graveer tool nodig. Deze wordt niet standaard bij de  Silhouette Curio geleverd.

kaarsenring zilver friendship voorbeeld op kaars-silhouette curio-hobby plotter-hobby- yvsdesigns

Wil je meer weten over het graveren met de Silhouette Curio en wat je daar voor nodig hebt? lees dan mijn aparte blogpost over graveren met de Curio hier 

Kaarten maken met de Silhouette snijplotter

Hou je van kaarten maken dan wordt je van de Silhouette Curio heel gelukkig. Behalve het snijden van je karton kan je ook embossen met deze plotter. Hiervoor zijn er speciale embossing tools die je in je machine kunt zetten. Ook kan je met de Curio hobbyplotter tekenen en schrijven. Dit doe je met de sketch pennen met een speciale houder voor deze pennen. Ook leuk om te weten is dat je ook kan laten schrijven met fineliners. Zelf heb ik de penhouders gekocht en Sakura Pigma fineliners.

Je geeft de Silhouette Curio eerst opdracht om te tekenen en daarna de opdracht om te snijden. Zo maak je snel een mooie kaart. Ook het maken van 3d kaarten en pop up kaarten is mogelijk met de Silhouette Curio. Als je veel gaat doen met kaarten maken is het aan te raden om grote basis er bij te kopen. Deze grote basis is A4 formaat en je zal er heel veel plezier aan beleven. Ook de penhouders en pennen om te sketchen zijn onmisbaar als je kaarten maakt en er ook tekeningen of een mooie tekst op wilt zetten. Er zijn speciale sketchpennen voor de Silhouette snijplotters te koop. Mijn ervaring is dat de sketchpennen snel leeg zijn en opdrogen. Zelf gebruik ik Sakura Pigma fineliners. Het is juist daarvoor dat de Curio 2 houders heeft zodat je tegelijk de opdracht kan geven om te schrijven en te snijden.

Jarenlang hobby plezier met deze snijplotter

Om de Silhouette curio te kopen is een aardige uitgave maar je zal er jaren hobby plezier van beleven. Je kan zoveel leuke creaties maken met deze hobbyplotter en met verschillende materialen werken dat je op creatief vlak met je plotter niet snel uitgespeeld zal zijn.

Meer artikelen die verschenen zijn over de Silhouette Curio

Graveren met de Silhouette Curio

Hoe krijg je nieuwe letters c.q. fonts in de Silhouette Studio software

Zelf stickers maken met de Silhouette snijplotter

Wil je extra geld verdienen online om zo geld te besparen om weer leuke dingen voor je Curio hobbyplotter te kunnen kopen? Lees dan mijn artikel Geld verdienen met het invullen van enquetes

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *