Bouw aan je doelen en dromen

Motivatie vasthouden 8 gouden tips om vol te houden.

Motivatie vasthouden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Soms vraag je jezelf al vrij snel af: “Hoe blijf ik gemotiveerd en positief?”

Je kent het vast wel. Zodra je een doel voor ogen hebt ben je gemotiveerd om het te bereiken. Je begint heel enthousiast aan wat je wilt veranderen in je leven of iets wat je graag wilt doen. De eerste weken gaan goed en ben je nog volop gemotiveerd zodat je op volle kracht vooruit gaat. Daarna zwakt je zin af. Uiteindelijk raak je minder gefocust op wat je wilde bereiken en je begint voor jezelf excuses te bedenken. Ook je zelfdiscipline zakt weg.

Je wilt je motivatie vasthouden zodat je kan bereiken wat je wilt.

In dit artikel leg ik je uit hoe je wel motivatie kunt vasthouden met als doel dat jij kan bereiken wat je wilt.

relevant artikel: Verbeter je zelfdiscipline

Vaak bestaan deze excuses uit gesprekken met jezelf. Je zal regelmatig dingen tegen jezelf zoals “ach het lukt me toch niet” of misschien wel “mijn dromen worden nooit waar”. Zo zijn er natuurlijk veel meer dingen te bedenken welke je tegen jezelf zegt die niet echt motiverend zijn om je doel te bereiken.

Niet opgeven zodra je motivatie zakt

Ook kan het zijn dat je opgeeft omdat je doel te lang duurt en je vervalt in je oude routine en schuift het plan wat je hebt naar achteren met het idee het ooit weer te proberen.

Blijf jezelf motiviteren om je doel te bereiken

Je vervalt weer in je oude gedrag of je zit weer bij de pakken neer zodat je doel weer uit het zich verdwijnt. Daarna komt er weer eenmoment en je besluit na een lange tijd om het toch weer eens een keer te proberen zodat ditzelfde cirkeltje zichzelf weer herhaalt.

Dit is niet echt motiverend om er de volgende keer opnieuw aan te beginnen maar het is ook niet goed voor je zelfbeeld. Elke keer dat je opgeeft geef je een signaal af aan je onderbewuste dat je geen doorzetter bent zodat het steeds lastiger om jezelf voor te stellen dat je het wel kan.

Geloof me. Als je iets graag wilt kun je het vol houden. Met de juiste stappen kan je jezelf blijven motiveren en deze motivatie vasthouden.

Hoe je makkelijker motivatie vast kunt houden lees je in onderstaande tips.

Met deze doelenplanner bereik je wat je wilt

Motivatie tips om vast te houden

Tip 1 Waarom wilt je iets graag bereiken

Het belangrijkste is dat je het doel wat je wilt bereiken voor jezelf opschrijft. Of het nu om afvallen gaat of een ander doel wat je wilt bereiken het duidelijk opschrijven en dit elke dag te lezen zodat het in je geheugen blijft staan.

Schrijf vooral op “waarom” je iets wilt bereiken. Als je “waarom” niet sterk genoeg is voor jezelf is het lastiger om het vol te houden.

Je “waarom” moet je kunnen voelen. Wat ik daarmee bedoel zal ik uitleggen.

Als je bijvoorbeeld heel graag wilt afvallen omdat je het zat bent dat je conditie niet goed is of als je bijvoorbeeld een droom hebt die je graag wilt waarmaken zoals geld verdienen online zodat je overal ter wereld kan werken zit daar vaak een verlangen aan vast. Ook kan er een gevoelde pijn aan vast zitten.

Deze emotie is je “waarom”. Als je deze waarom op kan schrijven zodat je de emotie kan voelen. De emotie waarom je het nu wilt en nog beter ook de emotie van vreugde als je het bereikt hebt.

Tip 2 Stop met verzinnen van excuses

Wij zijn goed in het verzinnen van excuses als het aankomt om iets te veranderen in ons leven.

Excuses zoals “ik ben er nog niet klaar voor”, volgende week ga ik beginnen of zelfs “ik kan het niet” zijn sneller bedacht dan dat je een goed stappenplan maakt om succes te krijgen en te gaan voor je doel.

Vroeger zei mijn vader altijd:  “Ik kan het niet bestaat niet”.

Als je het niet probeert weet je ook niet of je het kan. Wil je graag iets dan zal je er moeite voor moeten doen. Als baby of als kind dacht je ook nooit “ik kan het niet”. Je hebt leren kruipen, staan, lopen en praten. En nog veel meer natuurlijk. Als kind gaf je niet zo snel op. Hou deze gedachte vast als je iets graag wilt.

Vergeet wat je in het verleden is aangepraat door anderen of door jezelf. Het belangrijkste is ga ervoor dus bewijs jezelf dat je het kunt volhouden hoe moeilijk het soms ook is

Wees niet te streng voor jezelf als het een keer niet direct lukt maar geef niet op. In plaats van jezelf te straffen door te zeggen tegen jezelf dat je iets niet kunt beloon je zelf voor elke stap die je bereikt hebt om dichter bij je doel te komen.

Met negatief praten tegen jezelf kom je niet verder. Wees lief voor je zelf.

We weten allemaal dat met op de bank hangen en geen actie ondernemen er ook niets gaat veranderen daarom mijn volgende tip om je motivatie vast te houden.

Tip 3 Onderneem nu direct actie

Ga niet wachten op het juiste moment of het perfecte plan om een verandering in jezelf of je leven aan te brengen omdat dit echt geen zin heeft.

Een perfect plan of het juiste moment komt nooit. Als je iets wilt veranderen moet je nu beginnen.

Als je niet direct actie onderneemt, hoe klein de actie ook is zal je zien dat je hetgeen je graag wilt blijft uitstellen. Het kan zelfs zo zijn dat je er al geen zin meer in hebt voordat je begonnen ben.

Zo zal er niets veranderen zodat je in je oude routine en je oude leven zitten.

Dus wil je afvallen begin vandaag al met bijvoorbeeld bewegen en maak daarna een stappenplan om je motivatie vol te houden.  Wil je je leven veranderen en hebt je opgeschreven wat je graag zou willen? Kies 1 ding wat je vandaag al kan doen of kan onderzoeken. Ga er voor!

Tip 4 Maak een stappenplan zodat je gemotiveerd blijft

Regelmatig beginnen we aan iets wat we graag willen zonder goed plan. Het gevaar is dan dat je daarna het doel uit het oog verlies.

Een goed stappenplan houdt je gemotiveerd. Als je een keer een beetje motivatie verliest en je een dipje hebt helpt je stappenplan je om weer op de goede weg te komen.

In mijn artikel 5 gouden tips om doelen te stellen en vol te houden leg ik uit hoe je een duidelijk stappenplan maakt voor jezelf zodat je voel goede moed aan de slag kunt gaan en ook door kan blijven zetten.

Tip 5 Motivatie quotes

Zoek inspirerende motivatie quotes die bij jouw doel passen. Je wilt bijvoorbeeld afvallen om weer in dat jurkje te passen. Zoek een motiverende quote maak daarna een foto van het jurkje en plak je quote eronder. Print ze uit. Schrijf ze op. Hang ze overal op zodat je ze steeds kan lezen. Zo hou je jezelf ten eerste gemotiveerd en ten tweede hou je je doel goed in zicht.

Mijn favoriete motivatie quote is:

“She thought she could so she did”.

Door deze quote zorg ik er voor dat ik mezelf blijf herinneren dat ik het kan dus dat ik niet snel opgeef als iets niet direct lukt.

Deze quote hangt op mijn visie bord maar ook op mijn koelkast als magneet.

Zo zijn er nog een aantal quotes die mij inspireren. Door middel van onderstaande positieve quotes blijf ik mezelf oppeppen dat het wel mogelijk is om te bereiken wat ik wil.

“Doe wat je graag wilt en niet alleen wat makkelijk is”

“begin voor je er klaar voor bent”

“Een droom zonder plan blijft een droom”

“Geloven in jezelf is de eerste stap naar succes”

“Je bent sterker dan je denkt”

Tip 6 Maak een visie bord zodat je focus blijft houden

Als je echt een krachtige motivatie wilt hebben maak een vision board.

Hoe je een goed visie bord kan maken met als doel om je plan waar te maken kan je lezen in het artikel: De kracht van een visie bord

Tip 7 Visualiseer je doel

Als je jezelf je doel kan visualiseren alsof je het al bereikt hebt geeft dit een krachtig signaal naar je hersenen.  Nog een bijkomend voordeel is dat je geeft en je lichaam ontspannen zodat je vol goede moed weer verder kan. Met een ontspannen lichaam en geest bereik je meer en overzie je dingen beter dan dat je stress hebt.  

Leren visualiseren is makkelijker dan je denkt en het houdt je gefocust en gemotiveerd om je doelen waar te maken.

In mijn artikel ontdek de kracht van visualiseren leg ik duidelijk uit hoe je dit kan doen zodat je dit kan toepassen om te bereiken wat je wilt.

Tip 8 Wees dankbaar voor elke stap die je hebt genomen

Wees dankbaar naar jezelf toe voor elke stap die je hebt genomen en is gelukt. Geef jezelf eens een compliment. Een oude gewoonte of routine is niet makkelijk om te doorbreken daarvoor heb je je eigen kracht nodig. Een geloof me die hebt je. Denk maar eens aan alles wat je al geleerd hebt in je leven al zijn het de kleinste dingen zoals leren lopen en praten. Natuurlijk zijn er veel meer dingen die je in de loop van de jaren heb geleerd maar vaak zie je deze dingen als normaal. Je ziet niet meer wat je bereikt hebt omdat het routine is geworden.

Geef jezelf ook complimenten dat je begonnen bent om veranderingen aan te brengen. Elke stap is er één. Je bent op de goede weg. Jezelf complimenten geven of een beloning zorgt er bovendien voor dat je positief blijft over jezelf.

Boek aanraders om gemotiveerd te blijven.

Als grote motivatie tip deze boek aanrader

Dit boek was voor mij een eye opener. Ik ben met dit boek ook echt aan de slag gegaan om uit te vinden wat ik graag zou willen in mijn leven. Het heeft me heel veel inzichten gegeven en ik heb hierdoor een duidelijk stappenplan gemaakt hoe ik kan bereiken wat ik wil.

Wil je succes bereiken? Lees dan dit boek

Think and grow rich Nederlandstalig.

Bij de titel van dit boek denk je al snel dat het gaat over rijk worden in geld maar het boek biedt inzichten in het je doelen kunt bereiken. Het gaat over hoe je de juiste mindset kan krijgen om dingen in je leven te bereiken.

Dit boek is één van mijn favoriete boeken om te lezen. Ik heb het al 3 x gelezen en elke keer ontdek je weer nieuwe inzichten.

Misschien vind je het ook interessant om mijn artikel: Je droomleven maak je zelf te lezen voor nog meer inspiratie.

Wat doe jij om je motivatie vast te houden? Wat zijn jouw doelen?

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *