Bouw aan je doelen en dromen

Tijd voor jezelf maken om stress kwijt te raken

Zonder tijd voor jezelf te nemen raak je de balans kwijt in je leven. Vaak merk je pas dat je jezelf voorbij hebt gelopen als je klachten krijgt van stress of zelfs burnout.

Je dendert maar door als een sneltrein en dan is er ineens het onrustige gevoel van stress.

Je voelt dat het niet goed gaat doordat je gespannen bent. Slapen gaat steeds slechter en de vermoeidheid neemt toe. Je wordt onrustig. Het gevoel van onrust geeft nog meer stress. Het “alles moeten” heeft de overhand genomen in je leven.

Waarom tijd voor jezelf vrij maken?

Herken je jezelf in het bovenstaande? Vraag jezelf dan eens af wanneer je voor het laatst tijd voor jezelf hebt genomen.

Met tijd voor jezelf bedoel ik “echt”tijd voor jezelf.

Tijd die ik persoonlijk “me time”noem omdat het echt tijd is die ik besteed aan mezelf. Zonder iemand om je heen en lekker ontspannen.

Al ben je moeder of heb je een relatie het is geen excuus om geen tijd voor jezelf te maken.

Er is altijd wel een oplossing om elke dag een rustmoment in te plannen. Niemand heeft er wat aan als je jezelf voorbij loopt en stress of een burnout oploopt. Dit is belangrijk om te onthouden. Je bent zo gewend om overal voor te zorgen dat het soms egoïstisch voelt om “me time” te nemen.

Het is echt niet egoïstisch om tijd voor jezelf te maken. Ieder mens heeft ontspanning en rust nodig om weer op te laden.

Tijd voor jezelf nemen

Tijd voor jezelf nemen en even ontstressen is makkelijker dan je denkt. Het is een kwestie van elke dag minimaal 15 minuten inplannen zodat je weer ontspannen wordt en balans krijgt. Plan je agenda niet helemaal vol.

Schap dingen die ook een week later kunnen. Leer prioriteiten stellen. Wat is er belangrijker dan voor jezelf stress te verminderen zodat je alles onder controle kan houden? Niets.

Iedereen heeft er profijt van als je lekker in je vel zit dus pak je agenda en begin te schrappen.

Vertel je huisgenoten dat je elke dag tijd voor jezelf maak en waarom.

Ze zullen echt begrijpen dat je het niet alleen voor jezelf doet maar ook voor hun.

Neem tijd voor jezelf om te ontstressen en leer ontspannen met deze 5 tips

Vind je het moeilijk om tijd voor jezelf te nemen dan heb ik 4 tips voor je welke je thuis kan toepassen.

15 minuten per dag voor jezelf met Mindfulness

In onze drukke levens is het essentieel om bewust tijd voor jezelf te nemen en te investeren in mindfulness.

Slechts 15 minuten per dag kunnen een wereld van verschil maken voor je innerlijke rust en welzijn.

Door jezelf deze kostbare tijd te gunnen, geef je jezelf de gelegenheid om te vertragen, diep adem te halen en in het moment te zijn.

Mindfulness is geen luxueuze, tijdrovende bezigheid; het is eerder een waardevolle investering in jezelf.

Met slechts een korte dagelijkse toewijding kun je merken dat de ruis in je hoofd afneemt en je lichaam zich ontspant.

Het is als een verkwikkende pauze voor je geest, waardoor je met hernieuwde energie kunt omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.

Als je op zoek bent naar een diepere duik in mindfulness en de voordelen ervan wilt ervaren, overweeg dan deel te nemen aan onderstaande 8 weken durende mindfulness-training.

Deze training biedt begeleide oefeningen, nuttige tips en ondersteuning om mindfulness een integraal onderdeel van je routine te maken.

Neem de stap naar een kalmer en meer gebalanceerd leven door hier meer te ontdekken: Mindfulness voor het dagelijks leven.

Je verdient het om elke dag een moment voor jezelf te hebben, en deze training kan je daarbij helpen.

Leer mediteren

Mediteren of mindfulness is een hele goede manier om te leren in het nu te komen.

Voor sommige mensen is het lastig om de rust te vinden in het mediteren omdat ze denken dat je je gedachten moet stoppen.

Je gedachten stoppen nooit maar moet leren om ze los te laten.

Door mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat mediteren ook een kwestie is van oefenen. Het is net als leren fietsen. Dit kon je ook niet in één dag. Geef het de tijd en blijf oefenen. Als het je éénmaal lukt dan is het een makkelijke manier om je hoofd en je lichaam te laten ontspannen.

Vind je het lastig en kan je moeilijk rust vinden dan is een geleide meditatie fijn om mee te beginnen. Je wordt dan stap voor stap meegenomen door de stem om tot rust te komen.

Ik zal hieronder een aantal aanbevelingen geven om makkelijk te leren mediteren en ook een mindfulness training cd welke je thuis kunt doen.

Wil je meer lezen over mediteren bekijk dan eens mijn artikel: Mediteren kan je leren.

Maak een slaap ritueel

Vind je het lastig om overdag tijd voor jezelf vrij te maken kijk dan eens of een slaapritueel helpt.

Als je veel stress hebt is het moeilijk om in slaap te komen. Je bent nog heel druk in je hoofd en als je eenmaal in je bed ligt blijf je piekeren of kan je de slaap niet vatten zodat het heel lang duurt voordat je in slaap valt maar ook dat je onrustig slaapt.

In een eerder artikel heb ik al eens uitgebreid besproken waarom goed slapen belangrijk is voor je lichaam en je geeft. Er staat in dat artikel beschreven hoe je makkelijk voor jezelf een slaapritueel kunt maken zodat je je hoofd en lichaam voorbereid om te gaan slapen.

Heb je hier interesse in lees dan mijn artikel: Lekker slapen kan je leren

Hou een dagboek bij

Het klinkt ouderwets maar misschien heb je het ook gedaan toen je jong was.

Elke dag schrijven in een dagboek. Als je geheimen opschrijven en je dagboek verstoppen. Eigenlijk is het als volwassen niet anders.

Natuurlijk hoef je het niet te verstoppen haha maar schrijf in een schriftje of een journal hoe je dag is geweest.

Schrijf negatieve dingen van je af en schrijf ook op waar je dankbaar voor bent geweest die dag.

Negatieve gedachten opschrijven geeft je echt ruimte in je hoofd. Probeer er positieve gedachten tegenover te zetten zodat je je gedachten traint om vervangende positieve gedachten er tegenover te zetten.

Train je mindset

Je gedachten veranderen oftwel je mindset veranderen over dingen die gebeuren of negatieve gedachten die je over jezelf of je leven hebt maakt dat je weer positief in het leven gaat staan.

Een heel goed boek om je mindset te veranderen en te trainen is: Master your mindset.

Ik kan het je dit boek echt aanbevelen als je wilt leren om je gedachten onder controle te krijgen.

Het is een fijn boek om te lezen maar ook een doe boek. We blijven zo vaak piekeren waardoor we zelf stress veroorzaken door onze eigen gedachten. Met dit boek krijg je de juiste handvatten om je gedachten onder controle te krijgen.

Ik raad het echt iedereen aan om te lezen. Ik heb het zelf al een aantal keer gelezen en elke keer leer ik er weer uit.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om tijd voor jezelf te maken. Er zijn zoveel dingen die je thuis kan doen voor jezelf maar ook veel dingen die je buiten de deur kan doen.

Je kan natuurlijk ook een lekkere wandeling buiten maken om je hoofd leeg te maken. Als je een hobby hebt weet je al dat als je daar tijd voor vrij maakt dat je ook even alle stress vergeet.

Ontstressen en tijd voor jezelf maken kan op allerlei manieren. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je balans in je leven hebt.

Neem jij elke dag tijd voor jezelf? Wat doe je om jezelf te ontspannen?

Ik ben benieuwd waar jij tegen aanloopt of wat je doet om van je stress af te komen. Neem jij elke dag tijd voor jezelf?

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *