Bouw aan je doelen en dromen

Schulden? Stop met schamen en onderneem actie

In Nederland zijn steeds meer mensen met schulden en financiele problemen. Voor iedereen met schulden of dreigende schulden is de situatie waardoor het komt anders. Op dit moment dreigen heel veel mensen door de energiecrisis in de problemen te komen.

Belangrijk is om je problemen niet uit de weg te gaan. Je moet actie ondernemen en gaan kijken hoe je je schulden of betalingsachterstand kan gaan oplossen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met aflossen van je schuld. Niets doen lost ook niets op.

Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om geld te verdienen online zodat je vanuit huis kunt werken om een extraatje te krijgen om financiele problemen te voorkomen. Wil je meer weten over geld verdienen dan kun je hier een kijkje nemen. Je vind verschillende artikelen over heel veel verdienmodellen via internet waarvan er echt een aantal zijn welke je niets kosten maar wel extra verdiensten opleveren.

Voordat ik verder gaat hoe je online geld kunt verdienen ga ik het eerst hebben over schulden voorkomen en hoe je grip krijgt op je schulden.

YvsDesigns gebruikt affiliate links op de website. Dit houdt in dat ik mogelijk een klein percentage krijg als je jezelf aanmeldt of iets koopt via een link.

Niet genoeg geld meer hebben

Zodra je niet meer weet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen moet je actie ondernemen.
Het is belangrijk dat je zicht krijgt op je geld. Wat komt er binnen aan geld en wat gaat er uit.

Schulden en financiële problemen geven veel stress

Financiele problemen bezorgen je slapeloze nachten. Dat zie je in veel huishoudens die moeite hebben met de eindjes aan elkaar moeten knopen terugkomen. Je blijft vaak alleen maar piekeren over de schuld of betalingsachterstand en dit leidt tot stress. Door deze stress ben je niet meer gefocust op het oplossen van de schulden en schuldenvrij worden. Het piekeren neemt de overhand waardoor je vaak niet meer oplossingsgericht kan denken. Je wordt negatief en somber over de toekomst.

Hoe voorkom je schulden?

Heb jij slapeloze nachten over geld dan hoop ik dat je iets hebt aan de onderstaande tips om uit de schulden te komen en grip te krijgen op je geld.

Tips om je schulden op te lossen

Grip op je geld door te budgetteren

Het klinkt logisch maar om uit de schulden, financiele problemen te komen of om te zorgen dat je geen schulden krijgt is het belangrijk om een budgetplan te maken.

Je moet een overzicht hebben van je inkomsten en je uitgaven en ook van de betalingsachterstanden.

Budgetteren is hiervoor de enige mogelijkheid. Als je nog nooit een huishoudboekje hebt bijgehouden moet je er even voor gaan zitten. Neem al je papieren erbij ook van je schulden en ga aan de slag om een budgetplan te maken. Je doel is tenslotte om weer ontspannen en schuldenvrij te worden. Als je het makkelijker vindt kan je ook werken met de kakebo budgetplanner.

Lees meer over budgetteren hier: Doelen stellen en budgetteren

Voorkom rood staan en kopen op afbetaling om niet meer schulden te maken

Rood staan bij de bank kost je alleen maar meer geld. De volgende maand zal je daarom nog minder te besteden hebben.

Koop niet op afbetaling. Let heel goed op als je iets koopt of afbetaling. Ook dit kost je vaak meer geld. Als het echt niet anders kan vergelijk dan heel goed de prijzen.

Maar beter is om het te voorkomen.

Hoeveel geld heb je echt nodig?

Of je uit de schulden wilt komen of geld wilt sparen voor een buffer denk dan goed na als je iets wilt kopen.

Is het iets wat je echt nodig hebt of is het iets wat je wilt.

Dit is voor veel mensen lastig om te beseffen. Vaak zijn het impuls aankopen of dingen die we niet echt nodig hebben.

Voordat je je besluit neemt om het te kopen loop dan eerst even weg.

Hoe besteed je je geld?

Het is niet leuk om te horen maar wil je er financieel beter bij zitten is dit echt heel belangrijk.

Heb je het niet nodig? Laat het dan liggen of hangen en vergeet het. Vooral met uitverkoop is dit heel lastig voor velen onder ons.

Weet wat je hebt voordat je geld uitgeef

Weet wat je hebt betreft niet alleen geld maar ook de spullen in huis, kleding, speelgoed van de kinderen en boodschappen.

Je hebt vaak meer dan je beseft. Vaak weet je niet wat je allemaal hebt aan kleding en spullen. Het is niet voor niets dat ze zeggen: “Opgeruimd huis is opgeruimd hoofd”. Een opgeruimd huis geeft je niet alleen minder stress maar zorgt er ook voor dat je weet wat je hebt.

Lees mijn artikel hier: Opgeruimd huis is opgeruimd hoofd

Deze tip om je huis op te ruimen klinkt misschien heel onlogisch maar het helpt echt. Als je huis en administratie eenmaal op orde is schept dit minder chaos. Het voorkomt ook dat je iets koopt wat je eigenlijk al hebt.

Begin met budgetteren en je huis op orde te brengen.

Misschien kom je wel dingen in je huis tegen die je niet meer gebruikt of draagt en nog mooi genoeg zijn om te verkopen. Dat is een mooi begin om een buffer op te bouwen of om een schuld af te lossen.

Probeer extra geld te verdienen om uit de schulden te komen

Er zijn zoveel mogelijkheden om wat extra’s bij te verdienen. Ik heb al in een eerder artikel dingen vermeldt die je online kan doen voor bijverdienste. Ook met bijvoorbeeld hobby’s zou je wat extra’s kunnen verdienen.

Deze artikelen vind je hier: Geld verdienen online en geld verdienen met je hobby

Natuurlijk kan je ook kijken of je misschien een krantenwijk of een folderwijk kan lopen. Het is aan jezelf wat je wilt doen om wat extra geld te verdienen. Hou je bijvoorbeeld van taarten bakken kan je af en toe wat bijverdienen met een taart bakken voor mensen. Ook dit kan een klein beetje extra geld opleveren. Lees voor taart recepten en taarten decoreren mijn artikel: De leukste taarten maak je zelf

Als je eenmaal besluit om echt actie te ondernemen op een schuldvrij leven en jezelf focust op het oplossen van je schulden kom je zelf misschien nog op meer manieren voor bijverdiensten.

Administratie bijhouden zodat je overzicht houdt op openstaande rekeningen.

Leg brieven die binnenkomen niet ongeopend op een stapel. Dit helpt je echt niet om de problemen op te lossen. Leer jezelf aan om brieven direct te openen, te lezen en kijken of je een regeling kan treffen. Post niet openen is je kop in het zand steken. Ze verdwijnen echt niet omdat jij ze niet opent. Hoogstwaarschijnlijk maak je je financiële problemen alleen maar erger. Neem een ordner en berg je papieren netjes op. Zo blijft het overzichtelijk voor jezelf. Heb je een nieuwe schuld zet deze dan ook op je budgetplan. Niets doen lost echt niets op.

Wat is de uitkomst van je huishoudboekje oftwel kasboekje?

Na het maken van je budgetplan kan het 2 kanten uit zijn gegaan.

Of je geeft zelf teveel geld uit of je hebt echt te weinig inkomsten. Voor beide problemen is de manier om het op te lossen natuurlijk een heel verschil. Onderstaand zal ik voor beide gevallen bespreken wat je kan doen. Ik zal beginnen voor degene die zelf teveel uitgeven en wel voldoende geld binnenkrijgen. Is dit voor jou niet het geval scrol dan verder naar het oplossen van schulden als je niet voldoende inkomsten binnenkrijg en je in de schulden of betalingsproblemen zit.

Geef je zelf teveel uit en zit je daardoor in de financiele problemen?

Ben je na je budgetplan tot de conclusie gekomen dat je gewoon teveel geld uitgeef en dat je eigenlijk voldoende financiele middelen hebt om rond te komen? Dan weet je dat het aan je eigen gedrag ligt. Je zal je uitgave patroon drastisch moeten aanpassen. Je weet dat je in de problemen bent gekomen omdat je niet oplet met wat je uitgeeft. Bepaald aan de hand van je budgetplan waar je teveel geld aan uitgeeft en wees streng voor jezelf. Geef jezelf een bepaald bedrag aan wat je mag besteden. Neem dit geld contant op bij de bank. Als je gaat winkelen laat je de pinpas thuis. Zo hou je grip op je geld.

Zie voor meer tips mijn artikel: Besparen van geld in simpele stappen

Begin dan met het maken van een noodfonds. Zorg dat openstaande rekeningen afgelost worden en begin dan met sparen. Hiermee bedoel ik ook echt sparen. Niet één maandje iets op je spaarrekening zetten om het de volgende maand weer te gebruiken voor dingen die je niet nodig hebt.

Ik bedoel een echte financiele buffer maken. Probeer een spaarpotje te krijgen van in ieder geval € 1000,00. Als er dan onverwachts iets kapot gaat wat je echt nodig hebt zoals bijvoorbeeld je koelkast of wasmachine dan heb je het geld om dit te kopen. Als je voldoende geld tot je beschikking hebt en je financiele problemen komen door je eigen koopgedrag is het toch zonde als je jezelf voor niets in de schulden moet steken. Schulden maken kost je alleen maar extra geld.

Heb je voldoende financiele middelen leef dan onder je stand in plaats van boven je stand. Dit is de weg naar financiele vrijheid.

Er zijn genoeg mensen die het echt niet kunnen doen en die moeite moeten doen om uit de schulden te komen of te blijven.

Zijn je lasten hoger dan je verdiensten waardoor je in de schulden komt?

Voorkom dat je schulden groter worden en zoek hulp

Ben je na je budgetplan tot de conclusie gekomen dat je meer verplichte kosten (uitgaven) hebt dan inkomsten zoek dan hulp. Je hoeft jezelf niet te schamen. Er zijn zoveel omstandigheden waardoor dit kan komen. Je bent anderen geen uitleg schuldig als het buiten je schuld gebeurt. Schaam jezelf er niet voor maar zoek hulp.

In Nederland zijn diverse instanties die je kunnen helpen met je financiele problemen om ze op te lossen en je te begeleiden met het aflossen van schulden.

Deze instanties zijn er niet voor niets. Je bent echt niet de enige. Zet je trots opzij en zoek hulp bij deze instanties als je er niet meer uitkomt. Wacht niet tot de problemen groter worden.

Op de website van het Nibud staan diverse mogelijkheden voor hulp.

Je wilt toch ook graag weer kunnen leven zonder de stress van de financiele problemen. Zodra deze schulden zijn opgelost zorg er dan voor dat je schulden voorkomt. Blijf voor jezelf een budgetplan bijhouden en leg een financiele buffer aan zodat het je nooit meer hoef te gebeuren.

Natuurlijk kan je zelf proberen om in ieder geval iets bij te verdienen. Zit je in de schuldsanering of heb je andere hulp bij het oplossen van je schulden overleg dan wel of je dit mag doen.

Lukt het jou om nog rond te komen met je geld?

Ik wens je een heel veel succes met het wegwerken en oplossen van je schulden en hoop dat je snel een schuldenvrij en ontspannen leven zal hebben.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *