Bouw aan je doelen en dromen

Kakebo budgetplanner. Een simpele manier om te leren besparen en sparen

Als je moeite hebt om rond te komen met je geld of je wilt graag sparen en het lukt je niet dan is de Kakebo de budgetplanner echt geweldig voor je.

Wil je graag geld overhouden aan het eind van de maand? Wil je op een makkelijke manier leren sparen? Deze manier is een handige budget planner zodat je precies weet waar je geld naar toe gaat maar ook hoeveel je kunt besparen en waarop. Het helpt je ook om je doelen te stellen en deze vol te houden.

Voordat ik verder gaat over Kakebo nog even het volgende. Ik gebruik in dit artikel affiliate linken. Dit houdt in dat indien je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage krijg. Dit kost je niets extra. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Wat is Kakebo?

Kakeibo is een Japanse spaarmethode. Dit spreek je uit als Kakebo.

Het betekent in het Japans letterlijk: Kasboek voor huishoudelijke besparingen. Als je deze budget planner gebruikt krijg je een duidelijk overzicht in je financien. Je leert waar je kunt bezuinigen zodat je geld kan sparen voor wat je graag wilt. Net zoals een opgeruimd huis rust in je hoofd geeft krijg je ook rust in je hoofd als je financien op orde zijn.

De kakeibo budgetplanner is een echt doe-boek om overzicht te krijgen in je geld zodat je jezelf bewust wordt van hoeveel geld je uitgeeft en nog belangrijker waar je je geld aan uitgeeft. Je ziet aan het eind van de maand direct of je onnodige dingen hebt gekocht zodat je de volgende maand beter kan opletten en direct begin met besparen.

Hoe kan je besparen met de Kakebo budgetplanner

De Kakebo methode is heel simpel. Het is een traditie van inmiddels meer dan een eeuw oud en wordt nog steeds door heel veel mensen in Japan en over de hele wereld gebruikt.

De Kakebo is onderverdeeld in:

  • inkomsten
  • vaste lasten
  • extra sparen
  • je budget
  • je wekelijkse uitgaven

De Japanners budgetteren met de Kakebo op de volgende manier.

Ze stoppen de bedragen in verschillende envelopjes waarop deze categorieën staan zodat ze weten ze hoeveel geld ze kunnen uitgeven per categorie.

Nu ga ik je natuurlijk niet zeggen maak envelopjes met je geld er in want de meeste mensen pinnen tegenwoordig overal. Hoewel het wel goed zou zijn om dit te doen als je nog niet met je geld om kan gaan. Pinnen is tegenwoordig het probleem waardoor mensen niet meer weten waar hun geld naar toe gaat. Regelmatig komen mensen hierdoor in de financiële problemen en ontstaan er schulden omdat ze maar blijven pinnen.

Doelen stellen met Kakebo om te sparen

Het leuke van Kakebo is dat het je ook leert een doel te stellen en doordat je het doel opschrijf motiveert het ook om je er aan te houden.

Elke maand schrijf je op in je Kakebo wat je doel is en hoe je het moet bereiken.

Stel je wilt in een maand € 50,00 overhouden of als je niet zoveel geld hebt bijvoorbeeld € 2,50 per week. Je schrijft dit op als je doel. Elke week of dag schrijf je je uitgaven op en na een maand kan je precies zien waar je geld naar toe is gegaan. Het wordt op die manier makkelijker om je spaar doel te bereiken en wie weet helpt het je om dichter bij je droomleven te komen.

Stel jezelf een doel op te sparen

De één is al blij als ze € 2,50 kunnen overhouden omdat ze een heel krap budget hebben. Een ander wil misschien wel sparen om eerder te kunnen stoppen met werken of een schuld aflossen. Met de Kakebo budgetplanner kan je geld besparen voor het doel welke je jezelf gesteld hebt.

Op deze manier leer je budgetteren met een kasboek en leer je beter met je geld omgaan zodat je toch leert sparen voor iets dat je graag wilt.

Stel je wilt een blog gaan maken over jouw favoriete hobby. Een blog maken kan je al voor €5,00 per maand bij Hostnet. Nu moet je jzelf een doel stellen hoe je je doel om € 5,00 per maand te sparen kunt volhouden zodatje in staat bent om online geld te gaan verdienen zodat je extra geld vanuit huis kunt verdienen. Dit doel kan je makkelijk met Kakebo bereiken.

Hoe spaar je met Kakebo?

Als je jezelf een doel hebt gesteld om te sparen dan kan je na 1 maand al zien waar je op kunt besparen. Zo kan je elke maand het geld wat je bezuinigt hebt apart zetten.

Neem een spaarrekening

Het makkelijkste is als je het op een aparte spaarrekening zet zodat je het niet op maakt. Als het op je gewone bankrekening blijft staan en je normaal gesproken de neiging hebt om al je geld op te maken dan moet je wel heel sterk zijn om het te laten staan.

De verleiding is dan groot om toch die leuke blouse of onnodige dingen te kopen want het geld staat nog op je rekening.

Daarom kan je beter zorgen dat je het geld op een spaarrekening zet.

Tips om te besparen met Kakebo

In het boekje staan heel veel tips hoe je kunt besparen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen want als je normaal gesproken geen geld overhoudt of niet voldoende overhoudt om je doelen te halen zijn alle tips welkom.

Heb je een gat in je hand dan is mijn tip om alleen contant geld mee te nemen als je gaat shoppen. Met een pinpas in je portemonnee blijft de verleiding groot.

Ook als je weinig geld hebt is het beter om contant geld mee te nemen als je boodschappen gaat doen.

Is de Kakebo budgetplanner voor iedereen?

De budgetplanner is handig voor iedereen. Het geeft je elke maand overzicht en de planner is voor 1 jaar.

Heb je moeite met rondkomen van je geld?

Voor mensen die moeite hebben met rondkomen van hun geld en moeilijk kunnen sparen is de Kakebo heel geschikt. Het klinkt het natuurlijk raar dat je eerst geld uit moet geven om de budgetplanner te kopen. Dat begrijp ik echt. Juist het overzicht wat je elke maand hebt over je financiën kan voorkomen dat je financiele problemen krijgt.

Heb je voldoende geld maar je weet niet waar het naar toe gaat?

Ook voor degene die wel voldoende inkomsten hebben maar niet weten waar hun geld allemaal naar toe gaat is het boekje heel handig om overzicht te krijgen in je geld. Soms schrik je waar je geld naar toe gaat en zie je dat je veel geld besteed aan niet noodzakelijke dingen.

Waarom is budgetteren belangrijk?

Het is eigenlijk voor iedereen belangrijk om een budget plan te hebben. Of je nu voldoende geld hebt of niet.

Iedereen heeft dromen en wensen en vaak heb je daar toch geld voor nodig. Waarom dan niet aan de slag om een budget plan te maken zodat je weer een stukje dichterbij je droom komt.

Kakebo budgetplanner

Heb jij doelen om te sparen en doe je aan budgetteren?

Ik ben benieuwd of jij een spaar doel hebt en of je hiervoor aan budgetteren doet. Hou jij een kasboek bij of doe je het op een andere manier. Gebruik je deze kakebo manier zodat je geld overhoudt aan het eind van de maand. Laat het me weten in een reactie.

Relevante artikelen:

Je droomleven maak je zelf (toekomst plannen)

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *