Bouw aan je doelen en dromen

Doelen stellen en budgetteren om geld te besparen

Doelen stellen en budgetteren is heel belangrijk als je iets graag wilt maar het lukt je niet om te sparen.

Voor iedereen kan een financieel doel anders zijn. De één droomt van een heerlijke vakantie en de ander droomt ervan om uit te schulden te komen of te blijven.

Dit artikel bevat affiliate linken. Dit houdt in dat indien je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Ik bedank alvast degene die dit voor mij doen. Het kost je niets extra’s als je besteld via mijn linken.

Helaas komt het steeds vaker voor dat mensen door omstandigheden veel minder geld te besteden hebben. Het is dan heel belangrijk dat je leert omgaan met het geld wat je hebt zonder in de schulden te komen. Hoe lastig het ook kan zijn het is mogelijk.

In deze blogpost probeer ik bespaar tips te geven om je doelen te kunnen bereiken.  Hoe hou je zicht op je geld? Hoe hou je je financiele doelen zichtbaar voor jezelf?

Wil je straks meer lezen over doelen stellen en volhouden? lees dan mijn artikel “10 tips om doelen te stellen en vol te houden”

Niet pinnen maar contant betalen als je geld wilt besparen

Pinnen lijkt heel makkelijk maar je zal zien dat je altijd meer uitgeef dan je van plan was. Je hebt geen zicht op je geld.

Kijk maar eens hoe kinderen tegenwoordig tegen geld aankijken. Als je zegt ik heb geen geld meer dan is de reactie dan pin je het toch even. Het gaat allemaal zonder erg. Voor je het weet sta je rood en rood staan bij de bank kost je alleen maar geld. Dat is toch heel zonde.

Neem gewoon elke week een bedrag op wat je uit wilt of kan geven. Als je dit contant in je portemonnee hebt zie je precies wat je nog hebt en kan je je financiën beter onder controle houden.

Als je weinig geld hebt en zicht wilt hebben op je geld is het beter om eerst een budgetplan te maken. Dit geldt ook als je natuurlijk wilt sparen voor  speciaal doelen.

Maak voor jezelf een budgetplanner.

Budgetplanner gebruiken

Neem een schrijfblok of maak op de computer een excelbestand voor je budgetplanner.

Schrijf je inkomsten op en daaronder je vaste lasten. Dan weet je het bedrag wat je overhoudt en wat je kan besteden.

Heb je veel moeite om te budgetteren en kan je moeilijk met geld omgaan dan is deze budgetplanner met handige mapjes zeker iets voor jou.

Als je op deze manier je geld verdeeld over verschillende mapjes weet je exact wat je uit kan geven en wordt het een sport om te proberen geld over te houden. Dit kan je dan weer in een apart mapje doen om te sparen. Of je pint de volgende keer minder contant geld en zet het bedrag welke je overhield op een aparte spaarrekening. Al is het bedrag heel klein alle beetjes helpen om op die manier een spaarpot te krijgen als noodfonds of om leuke dingen mee te doen.

Alle inkomsten

inkomsten van jezelf

inkomsten partner

toeslagen

als er nog overige bedragen maandelijks gestort worden kan je deze hierbij zetten

Vaste lasten kunnen bijvoorbeeld zijn:

huur/ hypotheek

gas en licht

water

zorgverzekering(en)

overige verzekeringen

kosten auto zoals verzekering, wegenbelasting, benzine etc.

telefoon

internet

tv

openbaar vervoer

Je kan het rijtje aanvullen met je eigen kosten per maand

Wat heb je over voor je overige uitgaven

Als je alles op een rijtje hebt gezet zie je nu duidelijk hoeveel er over blijft voor overige uitgaven per maand.

Hou voor jezelf nu eens bij wat je per maand kwijt bent aan overige uitgaven.

boodschappen

kleding

cadeau’s

uitgaan

sporten

en alles wat je normaal elke maand aan uitgaven hebt.

Probeer nu te kijken waar je op kan bezuinigen

Vergeet niet dat elke euro maar 1 x uitgegeven kan worden en elke euro die je niet uitgeeft kan je apart zetten voor je doelen.

Of je doel sparen voor een vakantie is of je doel is om uit de financiële problemen te komen het is belangrijk dat je heel goed kijkt waar je op kan bezuinigen om je doel te kunnen halen.

Als je iets koopt bedenkt dan goed of je het echt nodig hebt.

Heb je bijvoorbeeld al genoeg kleding maar zie je net dat ene truitje in de aanbieding denk dan goed na en probeer impuls inkopen te vermijden.

Dit geldt ook voor boodschappen doen. Zorg dat je eerst eet voordat je naar de winkel gaat. Boodschappen doen op een lege maag is slecht voor je portemonnee want alles ziet er dan lekker uit. Probeer ook te letten op aanbiedingen als je boodschappen gaat doen. Zo bespaar je weer geld.

Wat ik persoonlijk nog belangrijker vindt als je boodschappen gaat doen of shoppen is: Neem contant geld mee en laat je pinpas thuis.

Zo zie je wat je uitgeef en OP = OP.

Ik heb een artikel geschreven over besparen in simpele stappen. Heb je na het lezen van dit artikel nog tips nodig lees dan: “Besparen van geld met simpele stappen”

Manieren om extra geld te verdienen

Misschien wil je wel een manier vinden om extra geld online te verdienen. In mijn blogpost “geld verdienen online” kan je misschien wel ideeën opdoen om wat extra geld binnen te krijgen. Op die manier kan je doel ook wat dichter bij komen. Het is opletten op je geld maar ook manieren verzinnen om extra geld binnen te krijgen om je doel dichter bij te krijgen.

Blijf je vasthouden aan je doelen

Schrijf je doel of doelen op een post-it of memo en hang het desnoods overal op waar je vaak kijk. Hang er bijvoorbeeld 1 op de spiegel waar je elke dag naar kijkt. Of op de koelkast welke je elke dag wel een paar keer opendoet.

Zo voorkom je dat je alsnog afwijkt van je doel en toch teveel uitgeeft.

Het is zo’n heerlijk gevoel als je je doel of doelen bereikt hebt. Het maakt niet uit hoelang je er over doet. Als je iets graag wilt zal je er moeite voor moeten doen en besparen. Ik hoop met deze bespaar tips een stapje in de goede richting te geven.

Relevant artikel: Je droomleven maak je zelf met deze stappen

Wil je veel meer weten over bespaartips dan kan je het boek De kleine geld besparen voor dummies kopen waar heel veel tips en ideeën om te besparen.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *