Bouw aan je doelen en dromen

Complimenten ontvangen en geven.

Complimenten ontvangen is voor veel vrouwen moeilijk om te doen. Het geven van een compliment aan een ander is vaak makkelijker.

Voor ons vrouwen is het vaak een gewoonte geworden om dingen te benoemen die we niet mooi of goed vinden aan onszelf maar gewoon bedanken voor complimenten gaat ons niet zo goed af.

Raar eigenlijk. We halen onszelf naar beneden terwijl de andere persoon ons juist omhoog wilt halen.

Denk er maar eens over na. Hoe vaak geef je zelf een compliment omdat je iemand een goed gevoel wilt geven.

Hoe makkelijk is het om vriendinnen complimenten te geven?

Als een vriendin of iemand waar je om geeft in de put zit. Als hij of zij zich onzeker voelt over haar uiterlijk kunnen we van alles opnoemen wat we goed vinden aan haar. We willen hem of haar tenslotte een goed gevoel geven.

Ze heeft een mooi karakter, is lief, staat altijd klaar, je kan met haar lachen en huilen. Ook de mooie dingen aan haar uiterlijk kunnen we zo opnoemen zonder er bij na te denken. Waarom? Je wilt tenslotte dat zij een goed gevoel over zichzelf heeft. Tevens wil je ook laten zien dat ze het waard zijn.

Je kan haar veel complimenten geven omdat je om haar geeft.

Dat vind je niet moeilijk om te doen. Waarom is dat minder moeilijk? Omdat het uit je hart komt.

Waarom is complimenten ontvangen dan zo moeilijk?

Waarom hebben veel van ons vrouwen dan zoveel moeite om complimentjes aan te nemen.

Soms worden we zelfs onzeker als we complimenten ontvangen. We gaan blozen of rollen met onze ogen omdat we onszelf geen houding weten te geven.

In plaats van trots te zijn op de gegeven complimenten te bedanken en te glimlachen gaan we onszelf naar beneden halen.

Onzekerheid als we complimenten krijgen

Onze reactie komt vaak voor uit onzekerheid. We denken dat zullen ze niet menen. Dit zeggen ze alleen maar om aardig te doen.

In plaats van te zeggen “bedankt voor het compliment” gaan we al een gesprek in ons hoofd aan met onszelf en halen we onszelf zonder er verder bij na te denken naar beneden.

Als iemand tegen je zegt: “Wat zie je er goed uit” zal je snel geneigd zijn om te zeggen: “Ja vandaag wel maar je had me gisteren moeten zien. Ik zat in mijn ma flodder outfit op de bank en had echt niets aan mezelf gedaan”.

Of als iemand tegen je zegt: “Meid wat staat die broek je mooi” dan zijn velen geneigd om te zeggen: “ja maar kijk mijn buik als ik nu nog … kilo afval dan zou het mooier zijn”.

Monkey talk en mindset

Zo noem ik het altijd als ik weer een gesprek met mezelf heb over iets waar ik eigenlijk niet over na hoef te denken. En geloof me. We hebben heel wat gesprekken met onszelf.

Wij vrouwen zijn heel goed in monkey talk.

Zo ook met complimenten krijgen.

Als je tegen een man zegt: Wat zie je er goed uit” is zijn antwoord meestal gewoon “bedankt”.

Hij gaat geen dingen verzinnen om zichzelf naar beneden te halen. Hij neemt het compliment gewoon aan en accepteert het.

Wij zijn sneller geneigd om onszelf naar beneden te halen en dingen te benoemen die niet goed zijn. Onze hele mindset is er op gericht om te denken: “Ze mensen het vast niet”en ook “Ik vind mezelf niet mooi”

Er is nog heel wat werk aan de winkel om je mindset te veranderen zodat je goed om kunt gaan met mooie en lieve dingen die mensen tegen je zeggen.

Complimentjes geven is voor ons vrouwen geen probleem

Kijk maar eens hoeveel complimenten je aan iedereen geeft. Hoe vaak zeg: “Je ziet er goed uit”of “dat heb je goed gedaan”. Of het nu tegen je kinderen, je man of vriendinnen zegt je doet het onbewust. Je bent trots op diegene en daarom uit je het ook.

Je staat er vaak niet eens bij stil. Dit doe je vanuit je hart en van nature.

Waarom kunnen we zelf wel complimenten geven aan anderen en ze zelf niet met trots accepteren.

Is die ander meer waard om complimenten te krijgen?

Een compliment krijgen en deze aannemen door simpel dank je wel te zeggen verteld de ander juist dat je het waardeert wat die ander voor moois over je zegt.

Een compliment is een geschenk.

Of je nu een compliment geeft of krijgt het is een geschenk. Je moet het leren aannemen op een goede manier zonder je zelfvertrouwen opnieuw naar beneden te halen. Het moet je juist zelfvertrouwen geven. Het is de bedoeling van de gever van het compliment dat je jezelf goed voelt.

De bedoeling is niet dat je jezelf naar beneden haalt. Je moet leren om je mindset te veranderen zodat je zelf in gaat zien hoe mooi en goed je bent.

Denk maar eens aan die ene keer op je werk dat je bijvoorbeeld een hele prestatie hebt geleverd en je baas neemt het aan voor normaal. Hij vond het niets bijzonders. Uit zijn gedrag en houding bleek dat hij niet trots was op je terwijl je dit zelf wel was. Wat voor gevoel gaf je dit? Voelde je jezelf gewaardeerd? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk “nee”.

Hoe goed zou het voelen als je baas had gezegd: “Goed gedaan. Ik ben trots op wat je voor elkaar hebt gekregen”.

Wees eerlijk dit voel toch veel beter. Je voelt jezelf dan gewaardeerd zodat je zelfvertrouwen een boost krijgt.

Dat is wat complimenten doen. Hoe vaker je complimenten krijgt voel je jezelf beter. Ook als je ze goed kan leren ontvangen zonder je zelfbeeld omlaag te halen onbewust helpt dit voor je zelfvertrouwen. Helemaal als niet vergeet jezelf complimentjes te geven veranderd je mindset over jezelf. Het resultaat zal zijn dat je zelfvertrouwen groeit omdat je jezelf geen laag zelfbeeld meer zal aanpraten.

De conclusie is: Als de volgende keer iemand tegen je zegt: “Wat zie je er goed uit” reageer dan gewoon door te zeggen “Dank je wel”.

Verzin geen manieren om jezelf naar beneden te halen. Accepteer het compliment en wees trots op jezelf.

Jezelf complimenten geven

Vergeet ook vooral niet jezelf complimenten te geven. Het klinkt misschien raar maar waarom zal je iedereen complimentjes geven en jezelf niet.

Begin vandaag nog met jezelf complimenten uit te delen.

Dit kan zijn als je iets goed hebt gedaan maar ook als je zelf vind dat je er mooi uitziet.

Als je jezelf mooi hebt aangekleed en je kijkt nog even in de spiegel of alles goed zit, zeg dan eens tegen jezelf: “Meid wat zie je er goed uit”.

Let eens op als je dit doet. Ik kan je nu al zeggen dat er een glimlach op je gezicht verschijnt en je jezelf tevens beter zal voelen.

Of als je iets hebt gedaan of iets hebt opgelost, zeg dan “Meid dat is je mooi gelukt” En weer verschijnt die glimlach. Als je er nog hardop tegen jezelf zegt dat je een kanjer bent omdat je het voor elkaar hebt gekregen wordt de glimlach nog groter. Bewonder jezelf voor wat je bent en wat je doet.

Het zal voor sommige even wennen zijn om jezelf complimenten te geven maar waarom zou je jezelf niet belonen met een compliment terwijl je dat bij anderen wel doet.

Hoe vaker je dit doet bij jezelf hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien en hoe makkelijker het wordt om een compliment aan te nemen met een gevoel van trots.

Tenslotte is het echt zo dat als je je mindset veranderd door jezelf te belonen je een beter gevoel over jezelf zult krijgen. Al geloof je nog niet volledig in jezelf kan je je zelfvertrouwen laten groeien door jezelf te bewonderen op deze manier verbeterd je lage zelfbeeld.

Ben je nog niet overtuigd en wil je stappen ondernemen om je zelfvertrouwen te vergroten dan moet je echt het artikel lezen: 10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Waar geef jij jezelf een compliment voor?

Wat vind jij goed aan jezelf?

Zeg het hardop en met trots. Ga voor de spiegel staan en geef jezelf een groot compliment. Tover je glimlach op je gezicht doordat je jezelf bewonderd.

Geef je antwoord gerust in een reactie. Het is toch leuk om te horen waar iedereen bij zichzelf trots op zijn.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *