Bouw aan je doelen en dromen

Doelen stellen makkelijke gemaakt. 5 gouden tips

Doelen stellen lijkt makkelijk maar waarom houden zoveel mensen hun goede voornemens of doelen niet vol. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom het je niet lukt om doelen te stellen en vol te houden?

Iets heel graag willen maar het toch niet kunnen volhouden komt vaak omdat je je doel niet concreet maakt. Een doel kan van alles zijn. Misschien heb je er wel eens over nagedacht waar je over 5 jaar wilt staan in je leven. Of wil je dolgraag afvallen maar het lijkt steeds niet te lukken. Elke keer val je weer terug op de oude gewoonte of je vergeet je doel weer en ga weer verder met de dingen van de dag zodat je op een dag er ineens weer aan denkt dat je dat altijd graag had gewild.

Voordat ik verder gaat met hoe je doelen kunt stellen en bereiken nog even het volgende. Ik maak in mijn artikel gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Degene die iets kopen via mijn link wil ik alvast hartelijk bedanken.

Waarom is doelen stellen belangrijk

Of het nu een zakelijk doel is wat je wilt bereiken of een prive doel het belangrijkst is dat je achter je droom of doel staat. Tja je zal nu vast denken: “maar op dat moment wil ik het ook graag”. En daar zit ook het probleem. Je wilt het graag maar je hebt niets concreets gemaakt.

Het komt in je op als een bevlieging of je denkt van te voren toch al dat het je niet gaat lukken. Als je iets graag wilt is het belangrijk om jezelf gemotiveerd te houden.

Om je doel waar te maken moet je weten hoe je ze maakt. Je kan simpel zeggen of denken “ik wil..” en verwachten dat het gebeurd. Helaas werkt het zo niet.

Doelen stellen is een proces welke begint met goed nadenken over wat je wilt. Geen excuses van te voren verzinnen voor het geval dat het niet lukt.

Doelen stellen en tot een goed eind brengen betekend gemotiveerd blijven

Je moet de stappen weten welke je helpen om je doel te bereiken. Werk toe naar het einde van je doel, droom of grote wens.

Heb je altijd moeite met doelen of dromen vasthouden? Hou je het minder goed vol? Dan heb ik een boek aanrader voor je: master your mindset.

In dit artikel leer je 5 gouden tips welke je helpen om te bereiken wat je graag wilt. Of het nu om een zakelijk doel gaat of om een prive doel. Deze stappen zijn belangrijk om voor jezelf op de schrijven.

5 gouden tips om doelen te stellen

1. Stel je einddoel vast

Als je doelen stelt voor jezelf is het belangrijk dat je einddoel je kan motiveren. Dit betekend dat ze heel belangrijk voor je moeten zijn en er een waarde voor je aan vast zit. Als er niet genoeg waarde aan vast zit voor jezelf wat de uitkomst ook is dan ben je niet voldoende gemotiveerd om het te bereiken. De kans dat je het gaat volhouden is dan heel klein. Motivatie is de sleutel om je doel te behalen.

Als je motivatie of anders gezegd de pijn om het niet te halen groter is dan is de kans groot dat je er alles voor over hebt om het vol te houden om je doel te bereiken. Maak van je doel je prioriteit zodat je jezelf blijft focussen op wat je einddoel is. Doe je dit niet dan zal het eindigen zoals zoveel dingen die je in je leven wilde doen maar nooit gedaan of gehaald hebt.

Alka

Een goede manier om je einddoel voor ogen te houden is een visie bord maken. Wil je hier meer over weten lees dan mijn artikel De kracht van een visie bord.

Blijven focussen op het eindresultaat

Om een doel te bereiken moet je vast kunnen blijven houden, blijven focussen op het eindresultaat wat je wilt bereiken daarom moet er een noodzaak zijn. Je wilt jezelf niet over een maand of een jaar afvragen waarom je weer gestopt bent. Tevens wil je niet teleurgesteld of gefrustreerd zijn omdat je er niet voldoende aan hebt gedaan. Je moet vasthoudend blijven. Ook bij tegenslagen moet je doorgaan met je droom of doel.

Schrijf daarom op waarom je het wilt bereiken op. Om jezelf goed te kunnen motiveren is je “Waarom” heel belangrijk. Je waarom kan je terug blijven lezen als het even niet zo gaat zoals jij wilt. Zo kan je jezelf weer oppeppen om door te gaan. Schrijf het zo uitgebreid mogelijk op voor jezelf. Probeer voor je te zien hoe je jezelf zal voelen als je het bereikt hebt.

Een leuke boek aanrader om op de juiste manier te blijven denken en focussen is Master Your Mindset. Ik heb zoveel geleerd uit dit boek en pas het nog steeds allemaal toe. Dit boek zal je leren hoe je moet blijven denken en hoe je kan blijven focussen.

2. Maak je doelen SMART

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van SMART maar pas je het ook toe als je iets graag wilt bereiken. Vaak gebeurd dit niet. Mensen bedenken iets wat ze graag willen maar schrijven dit niet op voor zichzelf. Als je je doel SMART maakt wordt het makkelijker om steeds te zien waar je staat. Zo kan je je vorderingen goed bijhouden.

SMART staat voor:

specifiek

meetbaar

Acceptabel

realistisch

tijdgebonden.

Doel specifiek maken.

Je moet je einddoel duidelijk voor ogen hebben. Vage doelen zullen je niet helpen omdat je dan moeilijk een richting kan bepalen. Het is de bedoeling dat je doel de eindbestemming is die je wilt bereiken. Schrijf op wat je exact wilt en wanneer je weet dat je het bereikt hebt.

Stel meetbare doelen

Als je je doel specifiek hebt gemaakt kan je het opdelen in stukjes. Je kan voor elke stap richting je einddoel bijvoorbeeld een datum plannen. Wanneer moet je iets gedaan hebben? Wanneer moet je een stap bereikt hebben?

Zonder dit te kunnen meten vergeet je de successen die je al behaald hebt om weg naar je droom. Op weg naar wat jij voor jezelf als doel hebt gesteld.

Elk stap die een succes is geeft je een reden om trots te zijn op jezelf en daarvoor mag je jezelf best belonen. Het geeft je veel voldoening.

Maak acceptabel doelen

Doelen moeten acceptabel zijn om je in de juiste richting van je carriere of je leven brengen. Je mag hoge eisen stellen aan je einddoel maar de weg er naar toe moet acceptabel zijn zodat je goed gefocust en gemotiveerd blijft om het vol te houden. Op deze manier ontwikkel je focus welke je nodig hebt om verder te gaan om te bereiken wat je wilt. Leg je de lat veel te hoog voor de tussenstappen van je doel dan zal je alleen maar gefrustreerd raken..

Stel je doel realistisch op

Je moet er een uitdaging in blijven zien maar het moet wel realistisch zijn. Als je vandaag zeg: Ik wil volgende week € 10.000,00 verdient hebben met iets waar je net mee begonnen bent zal dit je niet lukken. Of je moet de loterij winnen.

Een tussen doel zoals ik het noemt moet haalbaar zijn. Natuurlijk mag je einddoel groot zijn maar je tussenstappen zijn er om te zien wat je nog moet doen om alles te bereiken.Maak je doel tijdgebonden

Elke doel moet een einddatum hebben zodat je gemotiveerd blijft om het te bereiken binnen de tijd die jij jezelf er voor hebt gezet. Zo blijf je naar je succes toewerken. Vaak als de deadline er aan komt raak je nog meer gemotiveerd om het te bereiken. Je doet er al alles aan maar een deadline kan je nog dat extra zetje geven.

3. Schrijf 2 à 3 belangrijkste doelen

Bij stap 1 heb je je einddoel opgeschreven. Als je einddoel heel groot is en meerdere jaren in beslag neemt kan deze deze splitsen in 2 à 3 doelen welke je in bijvoorbeeld een jaar wilt bereiken. Zo hou je overzicht in het grote geheel.

Als je per doel opschrijft wat je nodig hebt en hoe je het wilt doen op de SMART manier maak het dat je doel duidelijk is. Je zal geloven dat het je gaat lukken. Schrijf voor jezelf op dat het je gaat lukken. Niet dat je wil dat het je gaat lukken.

Maak het zo positief mogelijk voor jezelf. Schrijf overtuigend en vastbesloten dat je elk doel gaat bereiken.

4. Maak een actie plan

Dit is een hele belangrijke stap om doelen te stellen. Vaak worden de tussenstappen vergeten zodat je je alleen focust op het einddoel.

Een actie plan schrijven houdt in dat je alle stappen die je moet nemen voor jezelf opschrijft. Als je de tussenstappen opschrijft weet je duidelijk wat je te doen staat. Wat heb je nog nodig? Wat moet je leren?

Dit is vooral belangrijk als je jezelf een doel stelt voor een langere termijn.

5. Hou vast aan je doel

Onthou dat doelen stellen inhoudt dat je er mee bezig moet blijven. Je moet gefocust blijven op wat je einddoel is. Blijf voor jezelf herhalen waarom je dit wilt bereiken. Wat voor onschatbare waarde het voor jou is als je het bereikt.

Doelen stellen is meer dan alleen even gemakkelijk zeggen dat je iets graag wilt. Als je je doelen niet duidelijk voor jezelf op papier hebt wordt het moeilijk om vol te houden.

Zie elke stap als overwinning.

Welk doel wil jij graag bereiken?

gerelateerd artikel: Je droomleven maak je zelf

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *