Bouw aan je doelen en dromen

Hoe stop je met twijfelen aan jezelf?

Twijfelen aan jezelf is nergens voor nodig maar wat als je dat wel steeds doet? Ik geloof dat we allemaal een stemmetje in ons hoofd hebben welke ons verteld wat we graag willen doen en wie we willen zijn. Helaas verteld dit stemmetje ons soms ook de verkeerde dingen. We gaan geloven dat we bepaalde dingen niet kunnen maar ook dat we ons afvragen wat anderen mensen ervan zullen denken. Dit brengt je tot twijfelen zodat het je zelfvertrouwen niet ten goede komt.

Voordat ik verder ga om je te leren hoe je kunt stoppen met twijfelen nog even het volgende. In mijn artikelen maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat indien je iets koop via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Je houdt jezelf tegen om de dingen te doen die je graag wilt omdat je steeds de angst hebt om te falen. De eeuwige twijfel aan jezelf zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen omlaag gaat zodat je niet doet wat je wilt. Eigenlijk het tegenovergestelde van wat je juist wel wilt bereiken “meer zelfvertrouwen”.

relevant artikel: 10 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Waarom twijfelen aan jezelf?

Twijfel aan jezelf duikt vaak op als je iets wilt veranderen in je leven maar ook als je iets wilt doen wat je nooit eerder hebt gedaan. Ook bij het nemen van beslissingen steekt de twijfel aan jezelf weer op. Op die momenten zit je teveel in je hoofd. Je kan het zien als een negatieve mindset welke je steeds weer terugwerpt zodat je vaak de dingen die je echt wilt doen niet doet omdat je onzeker bent.

Waarom hou je jezelf tegen?

Iedereen heeft zijn eigen verhaal waardoor twijfel aan jezelf is ontstaan. De oorzaak ligt vaak in het verleden. Het heeft je gemaakt tot wie je nu bent en hoe je over jezelf denkt omdat je jezelf er aan vast blijft houden. Het zijn de verhalen die we afspelen in ons hoofd. Het zijn de verhalen van mensen die tegen je gezegd hebben dat je dingen niet kan, de kritiek die je ooit hebt gekregen maar het kunnen ook verhalen zijn welke je zelf hebt gemaakt omdat je teveel opkeek tegen anderen die vol zelfvertrouwen in het leven stonden. Je zelfvertrouwen is daardoor afgenomen. Je stelt jezelf een scenario voor dat het niet gaat lukken zodat de twijfel alleen maar toeneemt.

Hetzelfde geldt voor het beeld welke je van jezelf hebt. Je vind jezelf misschien niet mooi genoeg of slim genoeg waardoor je blijft twijfelen om dingen te doen, stappen te ondernemen welke je juist wel graag wilt.

Je blijft al die negatieve gedachten herhalen in je hoofd. Je bent gaan geloven in het verhaal. Het mooie eraan is dat het een verhaal is. Het enige wat jij moet leren is een nieuw verhaal maken zodat je er positieve gedachten aan koppelt.

Jij bent niet je gedachten

Als je gaat leren om je mindset te veranderen zal je verhaal veranderen. Je krijgt meer zelfvertrouwen zodat je zal leren stoppen met het vervelende twijfelen aan jezelf.

Het mooie aan gedachten is dat je in staat bent om je eigen verhaal te veranderen. Je kan beslissen wie je wilt zijn en wat je wilt doen. Het komt neer op 3 dingen namelijk jezelf weer leren vertrouwen, je mindset oftewel gedachten leren veranderen en stappen ondernemen om die twijfel los te laten.

Stop met twijfelen aan jezelf en krijg vertrouwen in jezelf

Het eerste waar je aan moet werken om te stoppen met twijfelen aan jezelf is om jezelf weer te leren vertrouwen zodat je stopt met piekeren. Je zelfvertrouwen weer opbouwen door te geloven dat je dingen kan en dat je het waard bent om je leven te leiden zoals jij dat wilt. De dingen die je wilt doen ook daadwerkelijk doen.

Natuurlijk zal je fouten maken in je leven of verkeerde beslissingen nemen maar dat doen mensen met een groot vertrouwen in zichzelf ook. Het verschil is dat deze mensen weten hoe ze om moeten gaan met tegenslagen zodat ze zichzelf niet uit het veld laten staan. En dat is juist waar jij ook wilt komen. Je wilt leren om niet meer te twijfelen door gewoon te doen. Niet bang zijn voor fouten of falen. Als je nooit iets probeert weet je ook niet of je het kan. Je kan het alleen maar ondervinden door te doen.

Begin met een klein stapje en ga zo steeds verder.

Verander je mindset

Als je eenmaal weet dat je zelf de kracht in je hebt om je gedachten te veranderen kan je het heft in eigen handen nemen. Twijfelen aan jezelf heeft echt te maken met al je gedachten welke je in je hoofd afspelen. Alle doem scenario’s die je maar kunt bedenken speel je zelf af in je hoofd zodat alleen de negatieve dingen overblijven. Maak het een prioriteit om je gedachten te trainen en om te zetten naar positieve gedachten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een positieve gedachten lijst te maken. Hoe je dit doet kan je lezen in mijn artikel: Negatieve gedachten? Maak een positieve gedachtenlijst.

Elke keer als je dan weer twijfelt aan jezelf pak je je lijst erbij en lees deze hardop voor jezelf. Vind je dit nog een beetje raar lees het dan in gedachten. Het hard op uitspreken werkt vaak sneller maar ook als je deze lijst een aantal keer per dag voor jezelf leest werkt het.

Belangrijk is om het echt te doen. Ook al geloof je er niet in probeer het gewoon. Je hebt niets te verliezen alleen maar te winnen. Mijn ervaring is dat positieve dingen uitspreken over jezelf en recht op te gaan zitten of staan echt werkt. Je maakt op die manier je eigen positieve verhaal in plaats van dat je vast blijft houden aan de negatieve verhalen in je hoofd welke je laten twijfelen over jezelf.

Boek aanrader om je mindset te veranderen

Een goed boek om je mindset oftwel je gedachten over jezelf te leren veranderen is Master your mindset. Dit boek is in het Nederlands en een musthave als het gaat om grip te krijgen over je gedachten en om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik raad het iedereen aan die zichzelf wilt ontwikkelen.

Onderneem actie om te stoppen met twijfelen aan jezelf.

Al geloof je nog niet dat het logisch is dat je je eigen verhaal moet herschrijven in je hoofd raadt ik je aan om er vandaag al mee te beginnen. Je zal zien dat elke stap welke je onderneemt je op weg helpt om meer vertrouwen in jezelf te krijgen.

Het verleden is het verleden hoe makkelijk dit ook gezegd is. Als het verleden de reden is dat je blijft hangen is het echt van belang om te leren leven in het nu. Dit kan je bijvoorbeeld ook leren door Mindfulness of meditatie. Er is echt niets vreemds aan mediteren of visualiseren over dingen wat je wilt. Het belangrijkste ben jij. Niet wat de buitenwereld denkt. Het gaat er om dat jij lekker in je vel zit en dingen doet welke jij graag wilt.

Wil je meer relevantie artikelen lezen om van het twijfelen af te komen?

10 tips voor meer zelfvertrouwen

Stoppen met piekeren doe je zo

Je droomleven maak je zelf

5 tips om doelen te stellen en ook vol te houden.

Als deze artikelen kunnen je helpen om aan de slag te gaan met jezelf zodat je zelfvertrouwen en zelfbeeld een boost krijgt. In de categorie persoonlijke groei vindt je nog meer artikelen welke je kunnen helpen.

Waar twijfel jij over? Wat doe je om je twijfel weg te nemen?

Ik ben benieuwd naar jou reactie.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *