Bouw aan je doelen en dromen

Jaloers op anderen? Hoe overwin je jaloezie en bereik je wat jij wilt

Ben jij wel eens jaloers op anderen? Jaloers op hun leven, hun uiterlijk of op hun succes. Vast wel. We zijn allemaal mensen en denken dat het gras ergens anders groener is. We denken allemaal wel eens dat anderen beter zijn en het beter voor elkaar hebben dan wij zelf. Als je vaak jaloers bent op anderen is belangrijk om deze emotie te gaan overwinnen. Laat jezelf niet meer tegenhouden door deze gedachten en gevoelens. In dit artikel bespreek ik hoe je kunt stoppen met jaloers zijn op anderen en tips hoe je voor je eigen dromen kunt gaan.

De impact van jaloezie op je leven

Jaloezie is een emotie die vaak ongemakkelijk aanvoelt, maar toch is het iets dat velen van ons ervaren.

Het kan ons leven vergiftigen en onze relaties verstoren als je er niet mee om leert gaan. Het houdt je tegen om persoonlijk te groeien en je te focussen op wat jij wilt manifesteren in je eigen leven. Deze belemmerende gedachten houden jou tegen maar er is goed nieuws. Als je gaat werken aan je eigen mindset en aan je zelfliefde kan jij deze jaloezie overwinnen en bereiken wat jij wilt.

Wat betekend jaloers op anderen en waarom ervaar je het?

Jaloezie is een gevoel van onbehagen of frustratie veroorzaakt door het verlangen naar iets dat iemand anders heeft. Het kan voortkomen uit een gevoel van onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, of het idee dat anderen meer succes of geluk hebben dan jij.

Het is belangrijk om te erkennen dat jaloezie een natuurlijke emotie is, maar dat het schadelijk kan zijn als het niet wordt aangepakt.

Jaloers zijn op een ander betekend dat diegene iets heeft of kan wat jij ook wilt hebben of wat je ook wilt bereiken.

Je denkt dat diegene beter is en het beter voor elkaar heeft.

Eigenlijk verteld jaloezie je dat je ego vind dat diegene beter is dan jij.

Dat doet pijn en bezorgd je onnodig stress omdat je jezelf naar beneden haalt. Dit gaat ten koste van je zelfvertrouwen.

Je blijft piekeren over waarom jij het niet kan of waarom jij niet hebt wat die ander heeft. Het is zo zonde van je tijd om jezelf naar beneden te halen. Deze negatieve gedachten helpen je niet verder.

Waarom ben je jaloers op anderen?

Als je jaloers bent om iemand anders betekend het dat je niet tevreden bent met wat je hebt of wie je bent.

Misschien verdien je niet zoveel geld als de ander en zou je dat ook willen omdat je wilt hebben wat diegene heeft. Of misschien ben je niet tevreden met jezelf. Je wilt misschien wel slanker zijn of fitter. Het kan ook zijn dat je net zoveel zelfvertrouwen wil hebben als iemand anders en je durft te gaan voor wat je wilt bereiken.

Wat het ook is je hebt het gevoel dat je iets mist in je leven.

Waar droom je van?

Hoe zou jij willen dat je leven er uit gaat zien?

Stap 1: Bewustwording

De eerste stap om te stoppen met jaloers zijn op anderen is bewustwording. Sta jezelf toe om je jaloezie te erkennen en te begrijpen waar het vandaan komt.

Probeer te identificeren welke specifieke situaties of mensen je jaloers maken en waarom dat zo is. Door bewust te worden van je gevoelens kun je beginnen met het aanpakken ervan.

Schrijf op wat je zelf wilt bereiken zodat je jaloezie overwint

De tip die ik altijd aan mensen geef is: Schrijf op hoe jij jezelf graag wilt zien.

Hoe wil je dat je leven eruit ziet zodat je gelukkig bent met wie je bent en wat je hebt?

Wat is jou droomleven als niets je in de weg staat? Probeer een zo duidelijk beeld te hebben van wat jou gelukkig zou maken zonder rekening te houden of het kan of niet zodat het voor jezelf gaat leven.

Schrijf je eigen gevoel op alsof er niets in de weg staat.

Stap 2: Verander je perspectief

Een effectieve manier om je jaloezie te verminderen, is door je perspectief te veranderen.

Richt je aandacht op wat je wel hebt in plaats van op wat anderen hebben. Tel je zegeningen en focus op je eigen doelen en prestaties. Besef dat iedereen zijn eigen pad bewandelt en dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.

Stap 3: Werk aan Zelfacceptatie

Jaloezie kan vaak voortkomen uit een gebrek aan zelfacceptatie.

Werk aan het vergroten van je zelfvertrouwen en zelfliefde.

Accepteer jezelf zoals je bent en wees trots op je eigen unieke kwaliteiten en prestaties.

Herinner jezelf eraan dat je de moeite waard bent, ongeacht wat anderen hebben of bereiken.

Stap 4: Stel Realistische Doelen

Het stellen van realistische doelen kan helpen om gevoelens van jaloezie te verminderen.

Richt je op wat haalbaar is voor jou en werk stap voor stap naar je doelen toe. Vergelijk jezelf niet constant met anderen, maar concentreer je op je eigen groei en ontwikkeling.

Stop met jaloers zijn op anderen en ga voor jezelf. Overwin jaloezie.

Leer jezelf doelen stellen. Het heeft geen zin om je tijd te verdoen met jaloers zijn op anderen omdat het verspilde energie is. Als je voelt dat je jaloers bent ga dan even terug naar jezelf. Zelfreflectie op die momenten zijn het beste wat je kan doen.

Maak een afspraak met jezelf en hou jezelf er aan net zoals je jezelf houdt aan een afspraak die je maakt met een ander.

Stap 5: Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid beoefenen is een krachtig middel om jaloezie te bestrijden.

Neem dagelijks de tijd om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Door je te richten op de positieve aspecten van je leven, kun je jezelf bevrijden van negatieve emoties zoals jaloezie.

Verzet je gedachten

Verzet je gedachten en ga iets anders doen in plaats van je tijd verspillen aan jaloers zijn. Bedenk hoe je jezelf kan veranderen.

Stop met piekeren. Weet je niet goed hoe je hiermee kan stoppen lees dan mijn artikel: Stoppen met piekeren doe je zo

Wil je werken aan je zelfvertrouwen dan kan je ook het artikel: 10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten lezen en hiermee aan de slag gaan.

Kortom onderneem actie. Je wilt niet met het rot gevoel van jaloezie blijven zitten toch. Je moet leren om je mindset te veranderen.

Boek aanrader om te leren je mindset te veranderen:

Kleine veranderingen kunnen tot grote dingen leiden zodat je niet meer jaloers hoeft te zijn

Elke kleine verandering die je toepast kan leiden tot grotere dingen. Jij bent degene die er iets aan kan veranderen. Een ander kan je daarbij alleen maar ondersteunen maar je zal het zelf moeten willen en doen. Zorg daarom dat je gemotiveerd bent om veranderingen te maken in je leven. Ga aan de slag om veranderingen in je zelf of je leven te maken.

Jaloezie kan een negatieve gedachte zijn

Je hebt niets aan negatieve gedachten zoals die van jaloers zijn. Vind je het lastig om jezelf te ontspannen op die momenten probeer dan eens te mediteren. Wil je meer weten over mediteren? Lees dan straks: Mediteren kan je leren als je hier interesse in hebt.

Het is belangrijk om je gedachten rustig te krijgen zodat je aan je eigen doel kan werken. Meditatie is daarbij een goed hulp middel omdat je hoofd en je lichaam ontspannen worden. De makkelijkste vorm van meditatie als je net begint is dan een geleide meditatie. Probeer het eens uit.

Hoe behaal je je doel om niet meer jaloers te zijn op anderen en je eigen succes te behalen.

Stel jezelf de volgende vragen en schrijf het antwoord op. Neem hier rustig de tijd voor zodat je het echt duidelijk krijgt voor jezelf.

Hoe ziet een succesvol leven er voor jou uit?

Wat wil je bereiken?

Waar sta je nu?

Wat heb je al bereikt?

Waar wil je naar toe?

Bereik je doel

Als je niet voor ogen hebt wat je zelf wilt bereiken zal je altijd jaloers blijven op anderen. Jaloers op hoe ze er uit zien en jaloers op wat ze bereikt hebben.

Als je je eigen doel om te bereiken wat je wilt niet voor ogen hebt en houdt dan blijf je in een cirkeltje ronddraaien waarin er niets veranderd.

Als je niet werkt aan je eigen persoonlijke doel dan zal je nooit je droomleven bereiken.

Hoe zeg je jaloezie vaarwel en bereik je je doel om zelf succesvol te zijn?

Als je de bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord en uitgeschreven dan ga je aan de slag met de volgende vragen.

Hoe ga je dit bereiken?

Wat heb je nodig om je doel te halen?

Schrijf voor jezelf op welke dingen je moet leren of afleren.

Schrijf voor jezelf in kleine stapjes op hoe je het gaat doen want alle kleine stapjes vormen later een grote stap.

Maak eventueel een visie bord zodat je elke dag ziet wat je wilt bereiken zodat je jezelf er aan blijft herinneren om actie te ondernemen.

Wil je nog meer weten hoe je je doel kan bereiken? Lees dan mijn uitgebreide artikel: Doelen stellen en volhouden

Met niets doen bereik je geen verandering

Als je niets doet weet je zeker dat je zelf niet zal veranderen en je situatie hetzelfde zal blijven.

Onthou dat succesvolle mensen weigeren om op te geven. Ze stellen zich een doel en blijven dit voor ogen zien. Deze mensen zijn niet bang voor tegenslagen en blijven werken aan zichzelf. Ze weten hoe ze om moeten gaan met tegenslagen en leggen zich er niet bij neer.

Droomleven

Je droomleven maak je tenslotte zelf. Wees tevreden met wat je hebt en zie voor ogen wat je wilt bereiken.

Wil je meer weten hoe je je droomleven kunt maken lees dan: Je droomleven maak je zelf. In dat artikel leg ik uit wat er nodig is om veranderingen in je leven te krijgen als je niet tevreden bent met wie je bent of wat je hebt. Wil je meer bereiken in je leven dan raad ik je aan om er mee aan de slag te gaan.

Conclusie jaloezie overwinnen

Jaloezie is een natuurlijke emotie die iedereen wel eens ervaart, maar het is belangrijk om ermee om te leren gaan. Door bewustwording, het veranderen van je perspectief, werken aan zelfacceptatie, het stellen van realistische doelen en het beoefenen van dankbaarheid, kun je leren om te stoppen met jaloers zijn op anderen en een meer vervuld leven leiden.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *