Bouw aan je doelen en dromen

10 tips om je doel(en) of goede voornemens vol te houden

Doel of goede voornemens? Heb jij goede voornemens? Hoe hou je doelen of goede voornemen vol? In dit artikel geef ik je 10 tips om doelen te stellen en hoe je ze vol kan houden.

Dit artikel bevat affiliate linken. Dit houdt in dat indien u iets koopt via mijn link dat ik een klein percentage krijg. Het kost u niets extra’s.

Nu het oude jaar bijna voorbij is en het nieuwe jaar bijna begint is het de perfecte tijd om doelen te stellen. Wil je echt besluiten om je doel(en) te bereiken zijn er een aantal dingen die je voor ogen. Je wilt toch de kans vergroten dat je je doel(en) c.q. voornemens volhoudt.

Wist je dat ongeveer maar 6% van de mensen die goede voornemens hebben en/of doelen stellen voor het nieuwe jaar deze doelen bereiken.

Hoe komt dit? Dit komt als eerste doordat veel mensen hun voornemens en/of doel niet concreet maken. Ten tweede ze hebben er niet echt over nagedacht en nemen ineens een besluit. Juist omdat ze er niet goed over hebben nagedacht kunnen ze niet gefocust blijven op wat ze willen bereiken. Ze verliezen het uit ogen door de dingen van alledag.

10 Tips om je doel of voornemen waar te maken

1. Kijk naar het afgelopen jaar

Kijk naar het afgelopen jaar welke problemen of welke dingen waren lastig. Wat beviel je niet waardoor je tot je goede voornemen of doel(en) kwam. Dit helpt je om jezelf te laten focussen op wat je wilt veranderen in je leven.

2. Schrijf je doel(en) of goede voornemens op

Als je je doel of goede voornemen opschrijf is het makkelijker om te onthouden. Je zal meer gefocust worden op je goede voornemen of doel(en). Schrijf elk doel op wat belangrijk is op. Zet hier ook de reden bij waarom je dit wilt bereiken.

De kans dat je de goede voornemens of je doel(en) vergeet is groot als je het niet voor jezelf opschrijft. Niet omdat je geheugen niet goed is maar omdat je na ongeveer een week weer opgeslokt zal worden door de dingen van de dag. Je doel zal hierdoor op de achtergrond belanden en het zal moeilijk worden om je doel(en) werkelijkheid te laten worden.

Wil je weten hoe doelen vol makkelijker vol kan houden?

-schrijf bijvoorbeeld je doel(en) en voornemens op post-its en plak deze op plekken in huis waar je veel komt

-heb je een smartphone? Zet voor elke dag een berichtje in je agenda zodat je steeds een reminder krijgt

-maak het voor jezelf nog leuker en maak een visie bord. Dit kan je doen door je doelen of voornemens op een groot vel te schrijven. Je kan er allerlei mooie dingen bijplakken zoals bijvoorbeeld mooie foto’s die je er aan herinneren wat je doen als je het bereikt hebt.

-Positieve quotes om je te blijven motiveren. Kortom alles wat je kunt verzinnen om je doel te behalen. Hang dit op een plaats waar je het vaak zal zien en kijk er steeds naar. Blijf jezelf herinneren aan wat je wilt bereiken. Je kan dit natuurlijk ook doen op een prikbord of een memobord. Kortom je kan van alles bedenken om het zichtbaar te maken voor jezelf.

3. Maak een plan hoe je je doel wilt bereiken

Probeer voor jezelf elke stap zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Je plan moet zoveel mogelijk details bevatten als je jezelf voor kunt stellen. Blijf je eigen proces op de voet volgen. Schrijf het op als je een stap hebt bereikt. Hoe voel je jezelf nu? Schrijf dit erbij. Hoe meer details in je plan hoe meer het je blijft motiveren als je een stap hebt bereikt. Je zal meer gefocust blijven.

4. Heb je meer dan 1 doel of goede voornemen? Of heb je een groot doel voor ogen?

Als je doel groot is en uit meer dingen bestaat deel het dan op in stukjes. Schrijf bijvoorbeeld op wat je in welke maand bereikt wilt hebben.

Als je iets voor jezelf wilt beginnen kan je dit ook in maanden opschrijven. Zo blijft het overzichtelijk voor jezelf en wordt je niet overspoelt met dingen die je moet doen om het te bereiken. Je moet dan veel dingen regelen zoals een website etc. (gerelateerde artikelen “online geld verdienen met je website waarin ik uitleg hoe je zelf een website kan beginnen).

Als je als zelfstandige wilt gaan werken heb je tegenwoordig een eigen website en/of een eigen blog nodig. Hoe je deze kunt beginnen kan je lezen in mijn artikel “Hoe maak je een eigen blog of website

Wil je bijvoorbeeld meer geld schrijf dan op wat je doel is elke maand om te verdienen of te besparen (zie hiervoor mijn gerelateerde artikelen “Geld besparen in simpele stappen en tips voor extra geld” en “Geld verdienen online

5. Maak je doel SMART

Misschien heb je wel eens van SMART gehoord en weet je hoe het werk. Voor degenen die er nog nooit van gehoord hebben zal ik uitleggen wat dit inhoudt.

SMART wordt veel gebruikt om plannen en/of doelen te formuleren. Het vergroot de kans dat het doel in de praktijk ook echt gehaald wordt. Ik zal per letter vertellen waar het voor staat.

Specifiek:

Hoe specifieker je je doelen kan beschrijven dus hoe meer detail des te makkelijker kan je het voor ogen houden. Met alleen ik wil “meer geld” heb je het niet specifiek gemaakt. Je zal jezelf meer vragen moeten stellen. Een goede doelstelling geeft antwoord op Wat, Wie, Waar, Wanneer, Welke en Waarom.

Voorbeeld om een doel specifiek te maken:

Als ik als voorbeeld “meer geld hebben” neem wat bij veel mensen in deze tijd speelt zouden de vragen kunnen zijn:

Wat wil ik bereiken? dus hoeveel geld wil je hebben om fijn te kunnen leven

Wie zijn erbij betrokken? Wil je dit alleen voor jezelf bereiken kan het antwoord zijn. Ik wil dit zelf bereiken

Waar ga je het bereiken? Ga je bijvoorbeeld online geld verdienen of ga je besparen. Misschien ga je een bijbaan nemen.

Wanneer wil je het bereikt hebben? Zet voor jezelf een datum neer. Wees realistisch ! Ga niet tegen jezelf zeggen ik moet minimaal € 100.000,00 hebben aan het eind van het jaar. Dit kan lukken als je een loterij wint maar niet als je het moet doen met werken, besparen en extra geld verdienen.

Welke delen van je doel zijn het belangrijkst? Als je bijvoorbeeld bij “wat” een bedrag hebt gezet is dit hoogstwaarschijnlijk het bedrag wat je zou willen hebben om goed te kunnen leven. Er zullen dingen zijn die je als eerste wilt doen zoals bijvoorbeeld een betalingsachterstand aflossen. Dit wordt dan in dit geval je antwoord bij Welke.

Waarom wil je dit bereiken? Schrijf dit zo duidelijk mogelijk op voor jezelf. Zet er in dat je geen financiële stress meer wilt of hoe je jezelf zou voelen als je geen financiële problemen meer hebt.

Ik hoop dat ik je zo een idee hebt gegeven hoe je een doel specifiek maakt.

Maak je doel Meetbaar

Schrijf op voor jezelf hoe je kan zien of je een stap van je doel bereikt hebt. Ik adviseer daarom om stukjes van je doel per maand op te schrijven. Zo kan je elke maand zien of je bereikt hebt wat je wilde bereiken in die maand. Zorg er wel voor dat er een einddatum in komt te staan. Wil je bijvoorbeeld iets bereiken voor het eind van het jaar. Schrijf dan 31 december op als datum.

zorg dat je doel Acceptabel is

Hou je plan acceptabel zodat het aanvaardbaar voor jezelf blijf. Zoals ik al eerder zei. Je kan opschrijven dat je € 100.000,00 wilt aan het eind van het jaar maar blijft je plan dan nog realistisch en acceptabel om het in je leven te passen. Het is acceptabel als het realistisch en haalbaar kan zijn.

Maak een doel Relevant

Het doel moet belangrijk en realistisch voor je zijn. Je moet gemotiveerd kunnen blijven om het te bereiken. Als een doel niet relevant voor je is en het alleen een droom is waarin je niet gelooft zal je niet gefocust houden. Je zal op een gegeven moment denken “Ach zo belangrijk is het nu ook weer niet”. Je gaat weer door met de dingen van de dag en je doel zal op de achtergrond belanden.

Tijdgebonden maken van een doel

Zoals ik al vertelde bij “wanneer”en “meetbaar” je moet een datum voor jezelf vastzetten. Om bij mijn voorbeeld van geld te blijven kan je niet alleen schrijven “Ik ga uit de schulden komen” of “Ik ga extra bijverdienen”. Je moet dan schrijven ik ga vanaf nu elke maand …………. doen en op bijvoorbeeld 31 december heb ik bereikt dat ik ……….(bijvoorbeeld een bepaalde schuld hebt afgelost). Blijf concreet in je plan.
6. Hou je vorderingen om tot je doel te komen bij

Als je al je vorderingen elke maand bijhoudt is het makkelijker om je doel voor ogen te houden Elke stap die je hebt gezet en afgerond is er weer 1. Het brengt je dichter bij je doel. Check dus elke maand of je alles gedaan hebt wat je wilde doen in die maand.

Je kan je plan altijd iets bijstellen als je iets niet hebt gered. Dit betekend niet opgeven maar zorgt er voor dat het doel in zicht blijft en het voor jou niet teveel stress oplevert. Het is niet de bedoeling dat het doel wat je wilt bereiken je veel stress gaat opleveren. Je moet jezelf immers kunnen blijven motiveren en focussen. Teveel stress helpt je daar niet bij.

7. Motiveer, visualiseer en blijf positief over je doel

Blijf jezelf motiveren om je doel te bereiken. Dit zorgt er voor dat je gericht blijft op je doel. Probeer te visualiseren hoe het zal zijn als je je doel bereikt hebt. Als je dit duidelijk voor je kan zien en je kan voelen hoe je jezelf zou voelen als je het voor elkaar hebt gekregen zal dit je ook blijven motiveren.

Probeer het beeld zo duidelijk mogelijk voor je te zien. Het zal je onderbewuste ook aan het werk zetten en je zal nog meer gemotiveerd blijven. Ook is het belangrijk om positief te blijven. Je zal altijd tegenslagen tegenkomen maar het is belangrijk om te weten dat je deze weer zult overwinnen. Je bent sterk genoeg om aan jou droom of doel te blijven werken wat anderen er ook van zeggen.

Meer over het creëren van je droomleven vind je hier: Je droomleven maak je zelf.

8. Blijf gefocust hoe je je doel kan bereiken

Vaak is het lastig om gefocust te blijven. Probeer jezelf elke dag minimaal 10 minuten te focussen op je doel. Lees desnoods je plan elke dag door en zie je vorderingen. Of zoals ik al eerder aangaf zet een reminder in je telefoon wat je doel is. Om je doel te bereiken is het belangrijk om gefocust te blijven. Alleen dan zal je stap voor stap aan je doel blijven werken met voldoende motivatie.

9. Beloon jezelf als je weer een stukje dichterbij je doel komt zodat je gemotiveerd blijft

Het belonen van jezelf is ook een stukje motivatie. Je hoeft niet speciaal iets voor jezelf te kopen. Je zou ook jezelf een schouderklop kunnen geven. Zeg voor de spiegel tegen jezelf “Dat heb je mooi voor elkaar gekregen. Je bent goed bezig”. Kijk jezelf aan in de spiegel en tover een lach op je gezicht.

Voor veel mensen klinkt dit raar om te doen maar geloof me als je het een paar keer hebt gedaan en je voelt dat je hierdoor weer gemotiveerd bent en trots op jezelf blijf je dit echt doen. Vooral voor mensen die moeite hebben met in zichzelf te blijven geloven is dit echt heel goed om te doen. Zeg het echt tegen jezelf met een blik van trots en een glimlach op je mond voor de spiegel. Je zal zien dat dit werkt. Mensen praten vaak over zichzelf als ik en mezelf. Je “ik” zegt dan eigenlijk tegen “jezelf”dat je op de goede weg bent.

10. Blijf manieren bedenken hoe je je doel kan bereiken

Als je jezelf de “Hoe” vraag stelt terwijl je rustig bent of nog beter als je dit doet terwijl je een korte meditatie voor jezelf houdt zal het je op ideeën brengen. Vraag jezelf “Hoe ga ik ……………. bereiken”. Je onderbewuste wordt hierdoor gestimuleerd. Als je ideeën krijgt schrijf ze dan direct voor jezelf op.

Heel veel succes met het waarmaken van je goede voornemens of doelen

Als je de bovenstaande tips volgt kan je eigenlijk je doel niet vergeten. Kijk je niet regelmatig naar je doel en besteed je er geen tijd aan dan zal je zo weer een paar maanden verder zijn. Je gaat weer door met de dingen van de dag en je focus raakt kwijt. Probeer echt elke dag iets te doen om het te verwezenlijken. Al is het maar 10 minuten. Je zal er echt meer door bereiken.

Ik hoop dat ik je op weg hebt kunnen helpen en wens je heel veel succes met je goede voornemens en het bereiken van je doel(en).

Heb jij je doel al concreet en smart gemaakt?

Heb je er iets aan gehad of ga je ermee aan de slag dan vind ik het leuk als je een reactie plaatst.

Gerelateerde berichten

  2 reacties

 1. Ingrid
  op 9:42 pm

  Dag Yvonne, bedankt voor de handige tips! Als coach met jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen, weet ik hoe moeilijk het kan zijn voor sommigen om hun doelen te behalen. Ik denk dat jouw tips voor hen zeer waardevol kunnen zijn. Zelf heb ik eenartikel over soorten doelen geschreven. Door doelen op een juiste manier en op de juiste vlakken te stellen is de kans groter dat je jouw droomdoel bereikt.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 4:08 pm

   Hoi Ingrid,

   Dankjewel. Het is inderdaad voor sommigen moeilijk om doelen te behalen. Op mijn blog vind je nog meer artikelen over hoe je je doelen kan bereiken. Vaak heeft het ook te maken met de belemmerende overtuigingen waardoor het lastig kan zijn om doelen te bereiken. Dit is ook te lezen in mijn artikel belemmerende overtuigingen overwinnen.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *