Bouw aan je doelen en dromen

Lettertypes in de Silhouette Studio software krijgen?

Hoe vind je lettertypes?

Welke lettertypes (fonts) zijn er? Waar kan je gratis fonts zoeken? Hoe installeer je lettertypes op je computer? Dit zijn veelgestelde vragen over de Silhouette Studio software. Lettertypes voor de Silhouette Curio en de Silhouette Cameo voor de Sihouette Studio software zoeken en hoe krijg ik de lettertypes c.q. fonts in de Software te zien? ”

In dit artikel zal ik je alles vertellen over welke soorten lettertypes er zijn. Waar je gratis fonts kan zoeken en hoe je het installeert op je computer zodat je de lettertypes kan gebruiken in de gratis Silhouette Studio software. Wat leuk is aan verschillende lettertypes dat je ze ook kan gebruiken in Word op je computer.

Voordat ik verder ga over waar je gratis lettertypes c.q. fonts kan vinden, downloaden en hoe je ze moet installeren op je computer nog even het volgende:

Nu weer verder over lettertypes zoeken, downloaden en het installeren van lettertypes voor je Silhouette snijplotter. Dit lijkt lastiger dan het is. Hieronder zal ik uitleggen hoe je dit moet doen.

Dit artikel bevat affiliate linken naar de artikelen die ik gebruik. Dit houdt in dat ik een klein percentage ontvang als u iets koopt via mijn link. Dit kost u niets extra’s. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

soorten lettertypes oftewel Fonts

Je hebt heel veel verschillende lettertypes maar in de Silhouette Software staan alleen de fonts welke je in Word op de computer standaard geleverd krijg.

Als je kijkt naar de grafische wereld worden er heel veel soorten fonts gebruikt welke wij niet kennen of zien in de gratis software van je Silhouette Curio of Silhouette Cameo

Loading Preview…

Powered by Creative Market

Betaalde en gratis fonts

Afhankelijk van wat je wilt gaan doen met een font moet je goed opletten of het lettertype gratis is voor persoonlijk gebruik of dat je een licensie moet kopen.

Voor commercieel gebruik is sowieso een licensie nodig.

Maak je dus iets voor jezelf zijn er gratis mogelijkheden. Je moet alleen opletten wat er in de licensie staat. Sommige mensen denken dat je alles gratis mag gebruiken en je gemaakte producten te mogen verkopen met de afbeeldingen of lettertypes van internet.

Dit is echt niet zo. Dit kan je flinke boetes opleveren als je niet goed oplet.

Nogmaals: Al staat een afbeelding of lettertype op google er zit vaak copyright op. Ga dit dus niet zomaar traceren in de Silhouette Software en gebruiken. Ook niet voor eigen gebruik.

Een betaalde font welke je commercieel mag gebruiken hoeft niet duur te zijn. Zo ben je zeker dat je de letters mag gebruiken en je geen problemen krijgt als je iets verkoopt met deze letters. Een voorbeeld van een bundel met fonts is deze. Voor omgerekend $ 35,09 inclusief BTW krijg je 26 script fonts en 3 display fonts. Dit is op dit moment € 30,44 Dit komt neer op ongeveer € 1,05 per lettertype. Deze lettertypes zijn allemaal geschikt voor de Silhouette Studio software.

Powered by Creative Market

Het kan zelfs nog goedkoper. De onderstaande bundel kost op dit moment $ 18,15. Dit is op dit moment € 15,75. Hiervoor krijg je 72 fonts/lettertypes. Omgerekend kost je dit per lettertype € 0,22. Voor dit geld kan je zonder problemen je silhouette projecten maken.

Powered by Creative Market

Waar kan je Lettertypes c.q. Fonts zoeken?

Op internet heb je verschillende sites om lettertypes of in het Engels fonts op te zoeken.

Zelf maak ik veel gebruik van DaFont. De link naar DaFont zal ik onder aan dit artikel vermelden zodat je alles op een rijtje hebt.

Bij DaFont kan je veel verschillende soorten lettertypes vinden. Je kan zoeken op diverse categorieën. De meeste lettertypes zijn gratis te downloaden voor persoonlijk gebruik.

De mogelijkheden zijn oneindig.

Heb je een afbeelding of een foto met een lettertype welke je wilt vinden? Dan kan je zoeken op WhatTheFont. De link naar WhatTheFont zal ik onder dit artikel vermelden.

Wat voor soort lettertypes zijn er te vinden op DaFont?

Op DaFont zijn de zoek mogelijkheden voor lettertypes heel groot. De lettertypes zijn ingedeeld in categorieën. Het is even uitzoeken welke font je in welke categorie vindt.

Hoe weet je ongeveer welke font je onder welke categorie vindt? Ik zal een paar voorbeelden geven.

In de categorie Fancy vind je bijvoorbeeld groovy, curly, stencil, old school en decoratieve lettertypes. Vooral Stencil, decorative en Curly lettertypes worden veel gebruikt met de snijplotter om bijvoorbeeld t’shirts te versieren met flex folie en om stickers te maken. Natuurlijk kan je in principe elk lettertype gebruiken maar dit is om een voorbeeld te geven. Onder decorative kan je bijvoorbeeld ook de lettertypes vinden met ballonnen en vlaggetjes welke veel gebruikt worden

Wil je naamkaarten maken met de Silhouette snijplotter dan heb je het lettertype All Star nodig welke staat onder Old School in de categorie Fancy.

Daarnaast vind je de nog de categorie Foreign Look. De naam zegt het al eigenlijk. Je vind hier bijvoorbeeld fonts in Chinese look en Arabische look.

Bij de categorie Techno kan je lettertypes vinden zoals bijvoorbeeld de letters en cijfers welke je op digitale klokken e.d. ziet. Ook si-fi letters zoals de star wars letters staan in deze categorie.

De categorie Bitmap gebruik ik persoonlijk nooit voor de Silhouette Curio. De lettertypes welke je daar vind zijn niet zo makkelijk te gebruiken.

In de categorie Gothic staan welke elke leuke lettertypes welke je kan gebruiken om stickers te maken of om ’t shirts te versieren met je snijplotter. Ook de letters van de categorie Basis kan je ook letters vinden welke je goed kan gebruiken.

Script letters gebruik ik zelf het meeste. Hieronder kan je sierlijke letters vinden zoals bijvoorbeeld Mf I Love glitter. Het lettertype waar je 2 namen met elkaar kan verbinden met een hartje ertussen. Fiolex Girls, Adorable, Birds of Paradise en Weather Sunday. Dit ook lettertypes welke ik veel gebruik om te graveren met de Silhouette Curio.

Dingbats fonts zijn plaatjes

Ben je nog niet zo goed in zelf ontwerpen of traceren maar wil je wel leuke plaatjes dan moet je echt kijken onder de dingbat fonts. Hier vind je diverse afbeeldingen welke zodra je ze gedownload heb direct kan gebruiken in de silhouette studio software.

Je kan bij Dingbats bijvoorbeeld Aliens, Robots, dieren, bloemen en nog veel meer vinden. Onder Shapes vind je bijvoorbeeld ook Arrow Crafter waarmee je pijlen kan maken. Sierlijke krullen zoals Nymphette welke je mooi kan gebruiken om kaarten te maken en met je sketchpennen. Natuurlijk kan je deze lettertypes ook gebruiken om stickers te maken met snijplotter of om flex ’t shirts of andere textiel te versieren.

Ik hoop dat je hiermee een beetje een idee hebt waar je moet gaan zoeken. Het is echt heel leuk om op DaFont rond te neuzen en verschillende lettertypes en dingbats uit de proberen. Vergeet niet als je een dun lettertype hebt gevonden en je wilt het gaan uitsnijden met flex folie of vinyl voor stickers dat je een schaduwrand maakt. Vooral met dunne lettertypes hebt je de kans dat het niet te pellen is en het gaat scheuren.

Lettertype c.q. Font gevonden? Hoe installeer je het lettertype nu op de computer en in de silhouette studio software?

Als je het lettertype welke je wilt hebt gevonden op DaFont kijk je goed wat er boven de downloadknop staat. Staat er Free for Personal Use dan kan je gaan downloaden en dit lettertype gratis gebruiken voor alleen persoonlijk gebruik. Wil je iets maken en verkopen (als is het aan bekenden) dan moet je een licensie kopen.

Wil je weten hoe alle letters van het gekozen font er uit zien dan klik je op het lettertype van je keuze. Je komt nu in een scherm waar je alle letters kan zien. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een sierlijk lettertype kiest met krullen en versieringen. Vaak is het namelijk zo dat het gratis font niet alle krullen e.d. geeft en je daarvoor een betaalde versie moet hebben.

Persoonlijk klik ik altijd op het font om te kijken of je met de gratis versie ook echt alles krijg of dat ik een betaalde versie van het font wil hebben om alle mogelijkheden te benutten. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat als je een sierlijke decoratieve letter vind met veel krullen, dat de krullen niet bij het gratis font zitten. Je moet dan de betaalde versie kopen om alle krullen te krijgen.

Je klikt op de download knop en je lettertype komt als zip bestand op je computer bij downloads te staan. Als het goed is zie je hem ook onderaan je beeldscherm staan. 

Klik dan op Openen. Je krijgt dan verschillende dingen te zien. Je moet het bestandje hebben met ttf erachter. Hier klik je op en dan zie je als het goed is het lettertype van je keuze. 

Dan kan je beginnen met installeren door op de knop installeren te klikken.

Let wel op! Als je de Silhouette software open hebt staan verschijnt je nieuwe lettertype er nog niet bij. Sluit dan eerst de Silhouette Software en start het opnieuw op. 

Als je alles goed hebt gedaan staat nu je nieuwe lettertype c.q. font erbij en kan je beginnen met dit lettertype te gebruiken.

Wil je de letters netjes aan elkaar hebben om in de Silhouette Studio te gebruiken?

De letters welke je zelf download zitten vaak niet aan elkaar. Als je ze dan gaat gebruiken voor het snijden van vinyl folie, flex folie, flock folie, graveren of voor je sketchpennen staan ze los. Dit is niet mooi. Voor het snijden van vinyl folie of flex folie is dit nog lastiger want dan krijg je allemaal losse letters.

Je kan dit oplossen door zodra je de letters heb getypt deze samen te smelten en de paden samen te voegen. Als je dit hebt gedaan zitten ze allemaal netjes vast aan elkaar. Je doet dit door op je muisknop te klikken en dan zie ze staan. Eerst doe je dus samensmelten en daarna op paden samen voegen.

Heb je een heel dun lettertype gebruikt en wil je deze uit flex folie, flock folie of vinyl folie gaan snijden kan je nog besluiten om er een kleine schaduwrand er omheen te zetten omdat het anders heel lastig snijden is. 

Lettertypes om te sketchen met je silhouette curio

Lettertypes om te gebruiken met de sketch penhouders en sketch pennen  of embossen moet je echt samensmelten en paden samenvoegen om het netjes er uit te laten zien als je bijvoorbeeld handwritten lettertypes gebruikt. 

In de Silhouette Store zijn ook hele mooie letters te krijgen speciaal gemaakt om te sketchen met de Silhouette Curio. Voor het sketchen of tekenen met de Curio gebruik ik zelf de penhouders en fineliners. Als deze niet helemaal goed in de penhouders passen kan je dit simpel oplossen door een een stukje schildertape omheen te doen tot ze goed in de penhouders passen.

Om te kunnen sketchen heb je de volgende artikelen nodig:

Wil je meer lezen over de Silhouette Curio? 

Hier vind je mijn artikelen over waarom ik gekozen heb voor de Silhouette Curio

Hyperlinken naar DaFont lettertypes en WhatstheFont

Vragen of reacties

Als je nog iets wilt weten over de Silhouette Curio of over dit artikel stel ze gerust. Ik vind het ook leuk als je een berichtje achter laat als ik je heb geholpen met dit artikel.

De Silhouette snijplotters zijn heel leuk en veelzijdig. Je kan er zoveel dingen mee doen. Van ’t shirts versieren met flex folie of flock folie tot graveren.

Wil je meer van mijn artikelen lezen kijk dan eens bij:

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *