Bouw aan je doelen en dromen

Graveren met de Silhouette Curio. Zo werkt het

Graveren met de Silhouette Curio

Graveren met de Silhouette Curio is één van de dingen waarvoor ik heb gekozen voor deze plotter. Deze plotter heeft een grotere opening waardoor je behalve papier, flexfolie, floxfolie en vinyl ook zachte materialen zoals leer, vilt en zacht hout kan snijden tot 4 à 5 mm.

Ook heeft de Silhouette Curio een een dubbele houder zodat je de plotter twee dingen kan laten doen. Wil je bijvoorbeeld een kaart maken met de sketchpen en daarna snijden dan kan je de Curio dat achter elkaar laten doen.

Voordat ik verder gaat over het graveren met de Silhouette Curio wil ik nog vermelden dat ik in dit artikel gebruik maak van affilliate linken. Dit houdt in dat indien u iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Ik gebruik de dubbele houder voor het graveren. In de ene houder doe ik een penhouder met een fineliner en in de andere mijn graveer tool. In het geval van graveren geef ik niet de opdracht om 2 dingen achter elkaar te doen. Ik laat de Silhouette Curio eerst tekenen zodat ik kan zien of mijn te graveren project goed ligt op de plaat zodat ik nog aanpassingen kan doen voordat ik ga graveren. Het is zonde als je de Curio gelijk laat graveren en je kan je project weggooien omdat hij niet op de goede plaats graveert.

Wil je meer lezen over de Silhouette curio? Lees dan mijn artikel “hoe je nieuwe letters c.q. fonts in de Studio Software krijg” of stickers maken met de silhouette curio snijplotter.

Wat heb je nodig om te graveren met de curio plotter.

-Kleine base: Om te graveren heb je genoeg aan de kleine base die standaard bij de Silhouette Curio  geleverd wordt.

penhouder:  Wil je niet het risico lopen dat je graveer werk fout gaat dan adviseer ik om de penhouders te kopen zodat je een fineliner in de penhouder kan doen en de Curio eerst te laten sketchen voordat de graveert.

-Graveer tool: Er zijn verschillende graveer tools te verkrijgen voor de Curio Zelf gebruik ik de Duitse graveertool.   Ik had eerst de gewone Silhouette graveer tool maar deze vond ik niet zo mooi graveren. Ook over de Amy Chomas tool hoor ik goede berichten.

-Materiaal om te graveren zoals bijvoorbeeld aluminium plaat zoals bij de kaarsenringen, plexiglas, armband blancs of dogtags

Kaarsring Black Shine Bright -silhouette curio-hobby plotter-hobby-yvsdesigns
kaarsenring zilver friendship voorbeeld op kaars-silhouette curio-hobby plotter-hobby- yvsdesignsKaarsenring graveren met de silhouette curio plotter

Voor de bovenstaande kaarsenringen heb je een aluminium graveer plaat nodig. Ik heb 2 soorten gekocht. Zilver glans en zwart glans. De kaarsen ringen zijn heel leuk om te maken en ook om kado te geven.

Het snijden van de alumiumplaat

De aluminiumplaten zijn heel makkelijk op maat te knippen. Zelf snij ik de repen welke ik nodig heb met een papiersnijder.


Ik meet de dikte van de kaars. Daar haal ongeveer 1,5 cm van de gemeten dikte af en afhankelijk van het ontwerp snij ik een reep van meestal 3 a 4 cm hoog. Ik teken deze maat af op de aluminium graveer plaat en snij dit met de papiersnijder.

Het maken van een ontwerp in silhouette studio software om te graveren:

graveren met silhouette curio-ontwerp in silhouette studio-silhouette curio-kaarsenring-maken van ontwerp in silhouette studio

In Silhouette Studio begin ik met het maken van het ontwerp. Ik zoek de plaatjes in mijn bibliotheek. De bovenstaande plaatjes heb ik gekocht in de Silhouette Store. Als je zoekt op Christmas zie je veel ontwerpen welke je kan kopen. Deze heb ik gekocht voor eigen gebruik. Let goed op als je een plaatje commercieel wilt gaan gebruiken als je wilt verkopen dat je de commerciële license erbij koopt.

Als je dingen zelf traceert van het internet is dit strafbaar. Dit in verband met de copyright die er op plaatjes zit van de ontwerpen. Natuurlijk kan je zelf ook leuke ontwerpen maken in Studio. Zelf hou ik van tekenen en heb een tekentablet  om dingen te ontwerpen zodat ik deze kan gebruiken met de Curio Ik vind het ook heel leuk om op internet rond te snuffelen naar SVG’s. Ik heb zelf een upgrade gedaan van  Silhouette Studio Software naar de designers edition. De Designer Editie geeft meer mogelijkheden waardoor het voor de ontwerper nog leuker en makkelijker werken wordt. De Designer Editie geeft aanvullende wis-, mes-, en bestandsimport mogelijkheden waaronder betaalde e gratis SVG bestanden. De software biedt tevens de mogelijkheid om ingewikkelde strass- en schetspatronen te creëren.
Op het internet zijn veel website die gratis SVG’s aanbieden voor persoonlijk gebruik. Als je gaat zoeken op free SVG zal je veel bestanden tegenkomen welke je dan kan gebruiken in Silhouette Studio software.

Verder over het ontwerpen van de kaarsenring om te graveren

Nadat ik het ontwerp heb gemaakt zet ik er een rechthoek omheen met de maten van mijn kaarsenring. Zo kan je goed zien of je ontwerp mooi op de kaarsenring komt. Aan de uiteinde van de kaarsenring maak je later gaatjes om het lint doorheen te doen dus daar moet je in je ontwerp ook rekening mee houden.

Het vastzetten van de aluminium strip op je snijmat en het graveren op de kleine basis van de silhouette curio

Als het ontwerp goed is plak ik de aluminium strip welke ik gesneden heb op de mat. Ik plak dit goed vast met schildertape zodat het niet kan verschuiven tijdens het graveren. Ook plak ik een stuk transfertape over mijn mat heen omdat er allemaal kleine deeltjes aluminium loskomen en anders kan je je mat snel weggooien omdat er niets meer op plakt.

Met het vastplakken let ik goed op dat het op dezelfde plek komt als mijn ontwerp. Vandaar dat je in het ontwerp ook de vierkantjes ziet welke je op je mat terugziet.

Ik stop nu een fineliner in mijn penhouder en de graveer tool in de andere houder. Ik laat de curio eerst tekenen zodat ik kan zien of alles goed op mijn mat ligt. Als alles goed er op kom geef ik de curio opdracht om te graveren.

Welke stand kies ik om te graveren met de Silhouette Curio?

Je kiest voor de instellingen voor de metal etching sheets. Voor de kaarsenring gebruik ik 1 x mat 2 en de snijmat.

Ik begin met de diepte op 18 en daarna steeds hoger in stappen tot diepte 26 zodat het goed gegraveerd wordt. Ik laat de machine dus een aantal keer graveren zodat het er mooi en geleidelijk steeds dieper in gegraveerd wordt.

Het ziet er na het graveren zo uit

kaarsenring-graveren met silhouette curio-graveren

De gaatjes zijn er in gemaakt en het lintje is bevestigd. Het graveer werk poets ik nog een beetje op zodat alle losse stukjes weg zijn.

De kaarsen ring buig ik voorzichtig om een glas heen zodat hij mooi rond valt. Je bevestig de kaarsenring dan om de kaars en maak de lintjes vast.

Wat kan je nog meer graveren met de Curio?

-metal etching sheets van Silhouette

-aluminium platen

graveren met silhouette curio-silhouette curio-graveren-metal etching sheet

Dit is gegraveerd op de metal etching sheets van silhouette en ingekleurd met Gilders Paste Wax Black. Het plaatje heb ik met lijm op het glazen potje geplakt.

graveren-dogtag graveren-graveren met silhouette dogtags-curio-silhouette curio-

Dogtags graveren met de Silhouette Curio

Voor het graveren van de dogtags gebruik ik ook de kleine basis welke bij de curio geleverd wordt. Vergeet niet om je mat te beschermen tegen de metaaldeeltjes die loskomen als je een dog tag gaat graveren. De graveer instellingen zijn hetzelfde als bij de kaarsenring.

Zorg bij het graveren van de dogtags dat je ze heel stevig vastmaakt op je basis zodat het niet kan gaan schuiven. Zelf plak ik de dogtag vast met schildertape.

Waar koop je graveer tags oftewel dogtags?

De dogtags en andere aluminium tags koop ik bij Aliexpress.com

Je moet bij Aliexpress.com wel even wachten voordat je het binnen hebt maar het is een stuk goedkoper.

Armband graveren met de Curio plotter

armband graveren-graveren met silhouette curio-silhouette curio-

Deze armbandjes waren bij de Action te koop en konden heel goed gegraveerd worden.

Als je armbandjes gaat graveren dan moet je zelf even uitrekenen hoeveel matten je moet gebruiken door de dikte van het armbandje op te meten.

Je kan ook bij Aliexpress.com  aluminium armband tags kopen.

Tip voordat je zelf gaat graveren met de Silhouette Curio of de Silhouette Cameo

Tijdens het graveren komt er gruis vrij welke op je mat gaat zitten. Ik plak transferfolie op mijn hele mat voordat ik ga graveren. De gladde kant van de transferfolie plak je op de mat zodat de plakkant boven is. Op die manier kan je je dogtag of aluminiumplaatje vastplakken en blijft je mat plakkend. Zit er teveel gruis op de transferfolie dan haal je het van je mat af en plak je er weer een nieuw stuk op. Dit kan je ook doen als je met papier werkt op je mat. Vergeet niet als je met papier werkt om eerst even met een theedoek te deppen om de ergste plakken te verminderen anders komt je papier niet los en gaat het scheuren.

Ik hoop dat ik je wijzer hebt kunnen maken over het graveren met de Silhouette curioIk heb echt heel veel plezier van deze hobby plotter omdat de mogelijkheden oneindig zijn. Je kan het apparaat voor zoveel hobby’s gebruiken.

Gerelateerde berichten

  6 reacties

 1. Wilma
  op 4:38 pm

  Hallo, leuk stukje met veel info, toch heb ik nog een vraagje. Welke “emboss” instellingen gebruik je, en kun je het daarna bv. zwart maken? Het ziet er mooi uit!

  Beantwoorden
  • admin
   op 9:02 am

   Hoi Wilma,
   Sorry voor de late reactie. Ik had je vraag over het hoofd gezien.
   Ik gebruik reliëf verwijderen, crosshatch en de ruimte zet ik op 0,010 als ik het helemaal opgevuld wilt hebben.
   Je wat je gegraveerd hebt met de curio inderdaad zwart maken met bijvoorbeeld gilders pasta.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik dat graag van je.

   groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 2. Christoph
  op 12:30 pm

  Hey,
  thx voor de uitleg.
  Enkel jammer de Duitse tool bijna nergens te vinden of te verkrijgen is.
  En da andere tool (Amy Chomas tool) denk ik niet op de curio past.
  Of heb ik het zo fout ?
  Want de originele van silhouette graveren mss ook niet zo mooi.
  Maar zouden ook nog eens zeer snel stuk zijn. Al heb ik nu toch ook al die Duitse tool stuk.
  Ik denk van de tool te gebruiken in leisteen.
  Groetjes

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 2:52 pm

   Hoi Christoph,

   graag gedaan

   De duitse graveer tool is idd lastig te krijgen maar ik heb a jaren dezelfde. Leisteen is ook goed te etsen met de silhoutte graveer tool.

   groetjes
   Yvonne

   Beantwoorden
 3. Jolita
  op 9:10 pm

  Heb jij wel eens gehad dat de afbeelding in spiegelbeeld gegraveerd wordt op het aluminium plaatje? Ik zie nergens een instelling. En de afbeelding is ook niet in het midden gegraveerd terwijl ik dat wel in het programma heb gezet en het plaatje op het juiste vlak heb geplakt

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 4:01 pm

   Hoi Jolita,

   Ik heb dit zelf nooit gehad maar heb je hem wel op graveren gezet? Rechts onder bij de standen in het programma van je silhouette plotter zie je onder materiaalinstellingen (voordat je bij drukkracht etc komt) nog 2 vierkantjes 1 is voor sketch en 1 voor graveren. Deze moet je aanklikken

   Als hij niet op de plek graveert waar je aluminium plaatje ligt moet je misschien je mat callibreren.

   Hopelijk lukt je het je dan wel om te graveren met je plotter.

   groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *