Bouw aan je doelen en dromen

Leer visualiseren en ontdek de kracht in makkelijke stappen

Visualiseren is een krachtige techniek om je doelen te leren bereiken. Het is een mentale oefening om positief je doelen of dromen voor ogen te houden. Je traint jezelf om in gedachten het gewenste resultaat te zien.

De visualisatie techniek wordt veel gebruikt in top sport maar weet je ook dat jij het jezelf ook kunt aanleren om te bereiken wat je wilt? Het vergt oefening om goed te leren. Als je het eenmaal onder de knie hebt is het een krachtig instrument om te je toekomst te visualiseren.

Voordat ik verder ga wil ik je eerst nog meegeven dat ik in dit artikel affiliate linken gebruik. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Ik wil iedereen die iets koopt via mijn affiliate link alvast hartelijk bedanken.

Wat is de visualiseren?

Visualiseren is kort gezegd het leren denken in beelden. Dingen voor je leren zien met beelden en gevoel.

Waarvoor gebruik je visualisatie?

De meeste mensen gebruiken visualiseren om te bereiken wat ze willen. Je doelen bereiken met behulp van visualisatie. Net zoals top sporters leren om te visualiseren om hun einddoel te zien.

Visualiseren helpt je te ontspannen en te focussen op je doel.

Het zorgt er ook voor dat je jezelf open stelt voor allerlei mogelijkheden om je droom of wens uit te laten komen. Je zal oplossingsgericht leren denken.

Je gaat mogelijkheden zien welk je eerder niet zag omdat je gefocust blijft als je elke dag visualisatie doet.

Voorbeelden waar je visualisatie voor kan gebruiken zijn:

-motivatie om actie te ondernemen en te bereiken wat je wilt

-stress reductie als je iets moet gaan doen zoals bijvoorbeeld een presentatie geven die je eng vind. Je visualiseert dan hoe je daar staat, hoe je spreekt en hoe alles goed gaat.

-Om je doelen en/of dromen specifiek en duidelijk voor ogen te houden om er naar toe te werken

-Je droomleven te maken

Zoals je ziet kan je visualisatie overal voor gebruiken.

Kan iedereen leren visualiseren?

Ja echt iedereen kan leren om te visualiseren. Voor de één zal het makkelijker zijn om te denken in beelden dan voor de ander.

Het is eigenlijk net zoals dagdromen. De ene kan dit voor zich zien en de ander doet eigenlijk nooit aan dagdromen of fantaseren.

Visualiseren kun je leren. Het makkelijkste is dat je jezelf al voosteld dat je iets bereikt hebt wat je wilt. Probeer dit echt voor je te zien. Met wie ben je? Waar ben je? Wat voel je? Hoe voel je jezelf? Wat ruik je? en Wat hoor je?

Als je dit elke dag voor je probeert te zien zal je er steeds beter in worden. Het beeld wordt steeds duidelijker.

Laat je fantasie het werk doen. Denk niet maar dit zal ik nooit kunnen bereiken. Op dat moment zal je visualisatie niet duidelijker worden omdat je in je hoofd met onmogelijkheden bezig bent in plaats van alle mogelijkheden die je in je hebt.

Hoe duidelijker jij het visualisatie beeld in je gedachten hebt en kan voelen dat je het bereikt hebt zullen er steeds meer dingen op je pad komen welke je op weg helpen. Je staat open voor dingen die je normaal niet zag.

Je zal meer mogelijkheden gaan zien. Dat is het leuke aan visualisatie.

Natuurlijk moet je bij een visualisatie ook realistisch blijven. Ik kan bijvoorbeeld elke dag visualiseren dat ik miljonair bent maar dan heb ik echt nog een hele weg te gaan. In plaats daarvan kan ik wel visualiseren dat ik mogelijkheden zie om meer geld te verdienen en een realistisch bedrag voor ogen houden. Neem wel een bedrag welke buiten je comfortzone ligt. Dat stimuleert je brein om op zoek te gaan naar mogelijkheden die je gaat zien.

Lukt visualiseren niet?

Als visualiseren niet lukt begin dan met kleine stapjes. Neem een voorwerp in gedachten en probeer dit voorwerp voor je te zien. Als je op die manier steeds kleine voorwerpen kan zien dan kan je dit gaan uitbreiden naar steeds grotere dingen welke je voor je kan zien.

Ook kan je bijvoorbeeld proberen om een cijfer voor je te zien.

Visualiseren vergt oefening.

Je kan ook eerst beginnen om een geleide meditatie te leren. Dit zijn meditatie cd’s waar je door middel van een verhaal meegevoerd wordt naar rust in je hoofd. Op deze manier leer je ook om te visualiseren zodat je als je er klaar voor bent je eigen droomleven of je doelen kan visualiseren.

Hoe leer je visualiseren?

Misschien wil je wel een top prestatie leveren? Wat je doel ook is je kan leren het te visualiseren om jezelf te focussen op wat je wilt bereiken in je leven op dit moment of in de toekomst.

Om te leren visualiseren neem je de volgende stappen.

1. Stel eerst vast wat je wilt bereiken.

Je kan dit doen door je doelen op te schrijven of door middel van een visie board te maken.

Als je het scherp voor ogen hebt wat je wilt bereiken ga je rustig liggen of zitten.

2. Stel jezelf dan voor hoe je jezelf voel als je het bereikt hebt.

Zorg dat je er een heel goed gevoel bij hebt? Krijg je een grote glimlach op je gezicht of misschien wel tranen van geluk of een gevoel van trots tijdens het visualiseren dan weet je zeker dat je goed op weg bent. Voel dat je het bereikt hebt.

3. Stel jezelf de volgende vragen

Waar ben je? Wat voel je? Wat zie je? Ben je gelukkig? Zorg ervoor dat het voelt alsof je het al bereikt hebt zodat het de kracht heeft die je wilt bereiken.

Tijdens het visualiseren moet je jezelf niet afvragen hoe je het gaat bereiken omdat je jezelf alleen moet focussen op het eind resultaat.

De kracht van visualiseren is dat je het met je hele lichaam en geest kan voelen dat je het bereikt hebt. Je leert in jezelf geloven dat je het kan.

Het is je gelukt je doel duidelijk voor je te zien en nu?

Als het je gelukt is om te visualiseren ben je er natuurlijk nog niet omdat 1 x visualiseren zal je mindset nog niet veranderen. Je zal dit moeten blijven herhalen. Probeer elke dag te visualiseren dat je het bereikt hebt op de manier zoals hierboven beschreven. Doe dit minimaal 15 minuten per dag. Vind je het lastig om tijd vrij te maken voor je visualisatie doe het dan voor het slapen gaan.

Begin elke dag met een positieve gedachte over wat je wilt bereiken. Let op kleine veranderingen in je leven welke je de goede richting opbrengen. Wees dankbaar voor wat je al kan en wat je al hebt.

Sluit je dag ook af met een positieve gedachte over je doel.

Boek aanrader over visualiseren:

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *