hoe maak je een blog - blog beginnen -blog starten-blog maken-eigen blog maken-hoe start ik een blog-online geld verdienen-affiliate marketing-bloggen- passief geld-geld-online

Hoe maak je een blog

Hoe maak je een blog? Wil je een blog maken, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee om een succesvol blog te maken om je eigen blog te maken en te laten groeien.

Ik zal alle de stappen doornemen die nodig zijn zodat je het zelf kan maken en te onderhouden, evenals enkele tips en trucs om je te helpen een succesvolle blog te runnen.

Wat is een blog en waarom zou je er een moeten maken?

Voordat ik verder ga hoe je een blog moet maken, gaan we eerst eens kijken naar wat een weblog is en waarom je er een zou moeten maken.

Wat is een blog?

Een blog is een online platform waarop je regelmatig nieuwe artikelen plaatst. Dit noemen ze ookwel content. Dit kan variëren van persoonlijke verhalen tot zakelijke artikelen en alles daartussenin.

Blogs zijn meestal gericht op een specifiek onderwerp en kunnen door iedereen worden gemaakt. Dit wordt een niche genoemd.

Waarom zou je een blog moeten maken?

Er zijn veel redenen waarom je zou moeten gaan bloggen Enkele van de belangrijkste redenen zijn:

 • Om je stem te laten horen: je kan je hobby’s, ideeën en meningen delen met mensen met dezelfde interesses.
 • Om je merk te promoten: het kan helpen om je bedrijf of merk te promoten en meer exposure te krijgen.
 • Om geld te verdienen: als je succesvol wordt met bloggen, kun je er zelfs geld mee verdienen door middel van advertenties, gesponsorde content en affiliate marketing.

Nu je weet wat een blog is en waarom je er één kan maken ga ik verder met hoe maak je een blog.

Voordat ik verder ga wil ik doorgeven dat ik gebruik maak van affiliate marketing op mijn blog. Dit houdt in dat als je iets koopt via sommige van mijn links op mijn blog dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost jou niets extra’s en je maakt mij erg blij.

Hoe maak je een blog?

Stap 1: Bepaal je onderwerp oftewel Niche

Het eerste wat je moet doen bij het maken van een blog is bepalen waarover je wilt schrijven.

Kies een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent en waarvan je denkt dat het relevant is voor je doelgroep.

Stap 2: Kies een platform

Er zijn veel verschillende platforms waarop je een blog kunt maken. Enkele van de populairste opties zijn WordPress, Blogger en Wix. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om de beste optie voor jou te kiezen.

Zo is blogger een gratis platform maar als je mogelijk geld wilt verdienen met bloggen is een gratis blogplatform niet aan te raden. Bedrijven zien je dan niet als professioneel en je zal moeite hebben om toegelaten te worden voor veel bedrijven om affiliate te worden.

Stap 3: Kies een domeinnaam en hosting

Wanneer je een platform hebt gekozen, moet je een domeinnaam en hosting kiezen. Een domeinnaam is het adres van je blog op het internet (zoals mijn domeinnaam YvsDesigns.nl is) en hosting is de service die je nodig hebt om je blogsite op het internet te laten draaien.

Zodra je je domeinnaam en hosting heb geregeld ontvang je een mail van je hosting provider met de inloggegevens. Zodra je deze hebt kan je verder gaat met stap 4.

Stap 4: Installeer WordPress en selecteer een thema

Als je hebt gekozen voor WordPress, moet je deze installeren op je hosting account. Vervolgens moet je een thema selecteren. Dit thema bepaalt de lay-out en het uiterlijk van je blog.

Een makkelijk en snel thema is Astra. Je kan kiezen voor het gratis Atra theme of als een kant en klare website van Astra.

Ook is Astra mobile friendly wat erg belangrijk is omdat de meeste mensen nu via mobiel internetten. Het Astra thema laadt snel en is ook makkelijk aan te passen.

Stap 5: Schrijf artikelen

Nu je blog is opgezet, is het tijd om content oftwel blogposts te gaan maken. Begin met het schrijven van artikelen die relevant zijn voor je onderwerp en interessant zijn voor je doelgroep. Houd hierbij rekening met SEO (Search Engine Optimization) en gebruik relevante zoekwoorden om ervoor te zorgen dat je beter gevonden wordt in zoekmachines.

Stap 6: Promoot je artikelen

Nu je blog live is en je content hebt gemaakt, is het tijd om te beginnen met promoten. Dit kun je doen door middel van social media, gastbloggen, online communities en het verzamelen van e-mailadressen van geïnteresseerden.

Zo promoot ik zelf mijn artikelen met Pinterest. Natuurlijk werk ik het hardst aan SEO want het is nog beter om gratis bezoekers via Google te krijgen en daar is SEO voor.

Stap 7: Monitor en analyseren

Het is belangrijk om te monitoren en te analyseren hoe je blog presteert. Gebruik tools zoals Google Analytics om verkeer, conversies en andere belangrijke statistieken te meten. Op basis van deze gegevens kun je je strategie aanpassen en je website laten groeien.

Je kan je ook monitoren door affiliate marketing toe te passen.

Tips en trucs voor een succesvolle blog

Nu je weet hoe je een webblog kunt maken, geef ik je enkele tips en trucs om ervoor te zorgen dat je succesvol blogger wordt.

Tip 1: Schrijf regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content te plaatsen en consistent te zijn in je publicatieschema. Zo weten je lezers wat ze kunnen verwachten en blijven ze terugkomen. Afhankelijk van de tijd welke je wilt besteden aan je blog kan je bijvoorbeeld besluiten om 1 x per week elke maandag een artikel te plaatsen op je blog. Op die manier hou je er regelmaat in en zal je blogsite blijven groeien.

Tip 2: Maak visueel aantrekkelijke content

Naast artikelen schrijven is het ook belangrijk om visueel aantrekkelijke content te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s in je artikelen te plaatsen. Dit maakt je pagina’s interessanter en aantrekkelijker voor je lezers.

Tip 3: Interactie met je lezers

Interactie met je lezers is essentieel om een trouwe lezers oftwel volgers op te bouwen. Beantwoord vragen die je lezers hebben, reageer op hun opmerkingen. Ook kan je ze bijvoorbeeld betrekken bij je website door middel van polls en enquêtes te doen.

Tip 4: Optimaliseer voor zoekmachines

Door je content te optimaliseren voor zoekmachines, kun je ervoor zorgen dat je blogsite hoger scoort in zoekresultaten. Hoger staat in de zoekresultaten betekend meer zichtbaarheid voor je blog. Gebruik relevante zoekwoorden, interne links en meta-beschrijvingen om je SEO te verbeteren. Ook pakkende titels zijn belangrijk om te optimaliseren.

Natuurlijk blijft het allerbelangrijkste je lezers. Zorg dat het voor je bezoekers interessant en leuk is om je site te bezoeken en terug te keren als je weer een nieuw artikel hebt geplaatst.

Conclusie blog maken

Een website maken om te bloggen is makkelijker dan je denkt.

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van een blog is je laptop, internet, domeinnaam, eigen hosting, wordpress template, motivatie en natuurlijk veel ideeen om over te bloggen.

Het maken van een blog kan een leuke en lonende ervaring zijn. Door deze stappen te volgen en deze tips te gebruiken, kun je het tot een succes maken en laten groeien. Onthoud dat het belangrijk is om consistent te blijven en je te richten op het bieden van waardevolle content voor je lezers.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een blog te maken?

De kosten voor het maken van een blog variëren afhankelijk van het platform dat je gebruikt en de hosting provider die je kiest. Het kan variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar.

Moet ik technische kennis hebben om een blog te maken?

Nee, je hebt geen technische kennis nodig om een blog te maken. Een platvorm zoals WordPress is gebruiksvriendelijk en heeft veel tools en resources beschikbaar om je te helpen. Je vind er antwoord op veelgestelde vragen over een WordPress blog maken. Ook zijn er op YouTube veel filmpjes te zien hoe je een blog maakt.

Kortom een blog maken is nog nooit zo simpel geweest als nu.

Hoe vaak moet ik nieuwe content plaatsen?

Dit is afhankelijk van je doelen en beschikbare tijd. Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content te plaatsen, maar zorg er ook voor dat de kwaliteit van je artikelen hoog blijft.

Moet ik geld verdienen met mijn blog?

Nee, het is niet nodig om geld te verdienen met bloggen. Veel mensen starten een blog als hobby of om hun passie of expertise te delen met anderen. Aan de andere kant is het zonde om geen geld te verdienen want voor elke blogger is het mogelijk. Deze keuze is aan jou.

Hoe kan ik geld verdienen met mijn blog?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je blog, zoals affiliate marketing, gesponsorde content, advertenties en het aanbieden van digitale producten of diensten.

Hoe kan ik mijn blog laten groeien?

Je kunt je blog laten groeien door regelmatig nieuwe waardevolle content te plaatsen op je blog, je oude blogposts te updaten, het optimaliseren van je blog voor zoekmachines (SEO), het promoten van je blog en het opbouwen van een community rond je blog van trouwe lezers.

Kan ik mijn blog ook in andere talen schrijven?

Ja natuurlijk. Het is mogelijk om je blog in andere talen te schrijven. Hierdoor vergroot je je publiek en kun je meer mensen bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in je content.

Met deze tips en trucs kun je een succesvolle blog maken en laten groeien. Zorg er wel voor dat je je richt op het geven van waardevolle content voor je lezers en interactie met hen hebt om een trouwe lezers op te bouwen. Het maken van je blog gaat natuurlijk om het leveren van waarde voor je lezers.

Vergeet niet om je blog te promoten en te monitoren en analyseren hoe het presteert.

Veel succes met het maken van je eigen blog. Heb je nog vragen stel ze gerust in een reactie.

Vind je mijn artikelen leuk en interessant deel ze dan via onderstaande social media buttons en help mij om mijn website te laten groeien. Laat anderen ook gezellig mijn blog bezoeken. Alvast bedankt.

Wil je weten wat affiliate marketing is lees dan mijn artikel: Online geld verdienen met affiliate marketing.

Boek aanraders voor beginners om te bloggen

De 2e boek aanrader is Bloggen doe je zo. Dit is wel een Nederlandstalig boek over bloggen. Hierin wordt je door middel van diverse methodes uitgelegd hoe je professioneel kan bloggen. Waar je op moet letten en nog veel meer.

 Computer algemeen

Professionele foto’s zodat je een eigen style creëer voor je blog

Ben je op zoek naar mooie foto’s om je website een professionele uitstraling te geven en aan goede branding te doen overweeg dan om een bundle styled stock foto’s te kopen. Je kan dan overal dezelfde style aanhouden om jezelf als blogger te promoten en aan branding te doen. Het is dan overal herkenbaar. Het is maar een éénmalige uitgave maar geeft een professionele look.

Een voorbeeld van zo’n foto bundel is onderstaande. Je krijgt 24 foto’s in dezelfde style waar je alles mee kunt doen voor je blog en de promotie.

Powered by Creative Market

6 gedachten over “Hoe maak je een blog”

  1. Hoi Jeanne,
   Wordpress is inderdaad heel handig om een blog te beginnen.
   Het is voor iedereen te doen om met wordpress een blog op te zetten. Ik had ook geen verstand van wordpress maar het is met gelukt.
   Groetjes,
   Yvonne

  2. Valeska

   Bedankt voor deze eerste toelichting!
   Een vraag waar ik wel mee zit is:
   Als je tevens met je blog wat wil bijverdienen, heb je dan een btw-nr nodig voor reclame of affiliate?

   1. Yvonne

    Hoi,
    Als je online geld wilt verdienen met je blog dan heb je in het begin geen BTW nummer nodig. Wil je professioneel gaan bloggen en er je werk van werken dan is het wel noodzakelijk om een btw nummer te hebben.
    Ga je bloggen om een beetje geld bij te verdienen heb je geen btw-nummer nodig. Wel moet je je bijverdiensten doorgeven op je belastingaangifte.

    Heb je aan deze informatie voldoende?
    Wil je meer weten zet het dan gerust in een reactie.

    Groetjes,
    Yvonne

  1. Persoonlijk vind ik WordPress het makkelijkste om een website zelf te maken. Ik had helemaal geen verstand van een website maken maar met wordpress is het gelukt om mijn blog te maken.

   Groetjes,
   Yvonne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *