Bouw aan je doelen en dromen

Grenzen stellen

Ben jij iemand die altijd iedereen wilt pleasen en daardoor niet je grenzen durft te stellen? Durf je niet te zeggen wat je wilt en laat je anderen over je heen lopen? Dan is het nu tijd om je eigen grenzen te leren aangeven en voor jezelf op te komen.

Als je eenmaal je eigen grenzen kan stellen dan is het zaak dat je ze ook bewaakt. Het is niet nodig om tegen anderen op te kijken.

Wat je nodig hebt is zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen op voor jezelf op te komen en grenzen te stellen.

Om grenzen te leren stellen is een verandering van je mindset nodig. Die mindset kan je zelf trainen. Door training leer je je grenzen te bewaken en aan te geven.

Mensen waar jij mogelijk tegen op kijkt hebben geleerd om grenzen te stellen. Ze gaan voor hun eigen doel en/of droom en zullen niet overal “ja” op zeggen als het hun niet uitkomt. Ze zijn niet bang om mensen voor hun hoofd te stoten en teleur te stellen omdat ze zeker zijn van zichzelf.

Vind je het moeilijk om je grenzen te stellen dan heb ik onderaan dit artikel een leuk cursus aanbod voor je. Welke ik mijn lezers goedkoop mag aanbieden (voor nog geen € 20,00). Het is een cursus welke ik zelf heb gevolgt en je leert zoveel over je mindset en hoe je je denken kan veranderen.

Waarom is het belangrijk om grenzen te stellen?

Grenzen stellen is zowel op je werk als in relaties heel belangrijk. Als je geen grenzen stelt loop je jezelf voorbij. Overal maar ja op zeggen om anderen te pleasen terwijl je het zelf niet wilt levert jezelf heel veel stress op. Je kan zelfs eindigen met een burnout als je niet uit kijkt.

Door grenzen te stellen maak je anderen duidelijk wat je wel en niet wilt. Het is meer dan alleen maar nee zeggen. Je moet je grenzen aangeven maar ook bewaken.

Als je anderen niet aangeeft wat je wel en niet wilt of fijn vindt blijf je anderen pleasen.

Door overal ja op te zeggen cijfer je jezelf weg. Je voelt jezelf geïrriteerd, boos of verdrietig doordat die ander geen rekening houdt met jou gevoelens.

Iemand anders kan niet in jou hoofd kijken en weet daardoor niet wat jou grenzen zijn.

Laat je leven niet bepalen door anderen en geef je grenzen aan

Hoe kan je je grenzen stellen?

Waarschijnlijk vind je het moeilijk om “nee” te zeggen maar ook ben je bang dat iemand teleurgesteld in je is. Je wilt geen spanning in je relatie en daardoor blijf je doen wat de ander wilt. Allemaal redenen om goed grenzen aan te leren geven.

Als je er net mee begint zal het je moeite kosten maar geloof me het vaker je oefent met je eigen grenzen stellen hoe makkelijker het wordt. Het is tenslotte jou leven. Je hebt er maar één en wil toch graag doen wat jij leuk vind en wat jij aankan.

Grenzen stellen en nee zeggen

Grenzen aangeven is meer dan alleen maar “nee”zeggen. (als je meer wilt weten hoe je nee kan leren zeggen raadt ik je aan om straks mijn artikel: Leer nee zeggen te lezen).

Je grens aangeven doe je door het vanuit jezelf aan te geven zoals in feedback trainingen geleerd wordt. Je begint bijvoorbeeld met: “Ik voel mezelf niet prettig doordat ……….. of “Ik wil niet ………..omdat ……….

Ook je houding is belangrijk als je je grenzen aangeeft. Als je boos uit boosheid reageert zal je hele houding deze boosheid uitdragen. Probeer eerst rustig te worden, haal diep adem en probeer je emoties niet de overhand te laten krijgen.

Kies voor jezelf in plaats van alleen anderen te pleasen

Door te leren grenzen stellen kies je voor jezelf. Natuurlijk zal je af en toe ook nog steeds dingen doen die je niet allemaal leuk vindt. Het belangrijkste is dat je je grenzen bewaakt. Door voor jezelf op te komen en zelfvertrouwen te tonen zullen mensen ook jou grenzen respecteren. Als je ze zelf niet stelt dan veranderd er niets en zal je door blijven gaat met het anderen naar hun zin maken. En jij zelf dan? Jij verdient het ook om het naar je zin te hebben. Als je anderen alleen maar blijft pleasen raak je jezelf kwijt.

Je hoeft niet iedereen te pleasen. Niet in je prive leven maar ook niet op je werk.

Blijf oefenen om aan te geven wat jij wilt

Wees niet bang om mensen teleur te stellen of boos te maken. Als mensen het niet gewend zijn dat je voor je eigen grens gaat zal niet iedereen het direct waarderen. Dit komt omdat mensen niet van je gewend zijn dat je iets niet wilt.

Onthou dat deze mensen zelf ook voor hun zelf opkomen en ook hun grenzen stellen aan jou.

Het is echt niet egoistisch om grenzen aan te geven. Kijk eens om je heen. Ook de mensen in jou leven stellen grenzen. Zijn deze mensen allemaal egoistisch omdat zij niet altijd doen wat anderen verlangen?

Waarom zou jij dan niet opkomen voor jezelf?

Er is een dunne lijn tussen aardig zijn vanuit jezelf en alleen dingen doen om aardig gevonden te worden.

Onthou dat je ook een aardig persoon bent als je je grenzen stelt net zoals iedereen doet.

Laat jezelf niet steeds aanpraten dat je iets moet doen omdat die ander het graag wilt. Kies voor jezelf als je iets niet wilt. Zeg gewoon dat je het niet wilt. Doe dingen die je wel graag wilt.

Cursus grenzen stellen

Ik kan je de cursus mindmeesterschap aanraden. Ik heb zelf ook deze online cursus gevolgt en het heeft me heel veel gebracht.

Als lezer van mijn blog kan je via mijn link deze cursus volgen voor maar € 19,97.

Klik op deze link om naar de cursus te gaan voor deze lage prijs.

Boek aanraders voor Grenzen stellen

Misschien heb je ook interesse in deze relevante artikelen:

10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Nee leren zeggen: Zo doe je het?

Je droom leven maak je zelf

Stoppen met negatief denken

Stoppen met piekeren

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *