Bouw aan je doelen en dromen

Hoe kan je direct uitstelgedrag aanpakken.

Hoe kan je uitstelgedrag aanpakken? Uitstelgedrag is een probleem wat veel mensen hebben. Wist je dat ca 75% van de bevolking last heeft van uitstellen. Soms bewust en soms onbewust.

Als je af en toe last hebt van uitstellen is het niet zo’n groot probleem, maar heb je er vaker last van (net zoals ik had) en krijg je hierdoor taken niet gedaan of wacht je met alles tot het laatste moment dan wordt het wel een probleem. Het levert je bewust maar ook regelmatig onbewust stress op.

Zelf was ik een kanjer in het uitstellen. Vooral dingen die ik niet leuk vond bleef ik maar vooruit schuiven. Ik stelde mezelf doelen maar regelmatig verdwenen deze doelen ook weer op de plank en gebeurde er niets. Ik had niet de juiste mindset om dingen aan te pakken. Ik moest mijn mindset veranderen.

Wacht niet tot morgen, de juiste tijd komt nooit

Niemand heeft het ooit gewonnen van de tijd

Ben jij ook een kanjer in het uitstellen en wil je hier van af? 

Wil je leren hoe je dit op je eigen manier kan aanpakken, verminderen en overwinnen?

In dit artikel geef ik je 5 tips om uitstelgedrag aan te pakken. Inzichten in het uitstelgedrag dat misschien jou ervan weerhoudt om de knoop door te hakken.

Eerst nog even het volgende. Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat indien je iets koopt via mijn link dat ik een klein bedrag kan ontvangen. De training die ik heb gevolgt is daar een voorbeeld van. Ik kan hem echt aanbevelen juist omdat ik er zelf heel veel van geleerd heb. Het kost jou niets extra’s en je ontvangt een korting via mijn link. Als je iets koopt via mijn link wil ik je alvast hartelijk bedanken.

Eerst zal ik je uitleggen wat de oorzaak kan zijn van dit gedrag.

Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag?

Was ik lui? Waarom wilde ik zoveel in mijn hoofd en gebeurde er niets? Wat is de oorzaak?

Ik wilde niet meer stil staan en besloot om aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde heel graag van mijn uitstel gedrag afkomen.

De oorzaken van uitstelgedrag zijn vaak:

  • teveel afleidingen
  • jezelf druk houden en dus geen tijd vrij maken
  • geen overzicht hebben
  • jezelf niet voldoende kunnen motiveren
  • niet de juiste mindset hebben en denken dat je beter presteert als je druk hebt
  • faalangst

Bij mij was het chronisch uitstelgedrag geworden en ik was het zat. Het was een slechte gewoonte geworden om dingen vooruit te schuiven waardoor ik dingen maar half aanpakte.

Het is moeilijk een slechte gewoontes te doorbreken maar er zijn manieren voor om te stoppen met uitstellen. 

Door middel van een training krijg ik nu dingen voor elkaar. Ik weet waardoor ik uitstelde en hoe ik dit kan voorkomen. Welke afleidingen ik had en hoe ik wel gemotiveerd blijf om iets af te ronden. Over deze training zal ik je verderop in dit artikel meer vertellen. 

Wanneer uitstelgedrag

Uitstelgedrag ligt op de loer bij taken en projecten die ‘nieuw’ voor je zijn en waarbij je nog niet goed weet wat een juiste aanpak is. 

Je denkt na over een goede aanpak en wat te doen. 

Denken kan al snel in piekeren veranderen.  Zeker wanneer je de oplossing niet ziet.

Piekeren zorgt weer voor stress. 

Nog erger wordt het als je ook nog eens de overtuiging hebt dat je deze opdracht of taak al wel zou moeten beheersen. Je hikt er tegen aan. 

Het nadeel van deze belemmerende overtuiging is dat je mogelijk langer blijft aanmodderen en uitstellen dan goed voor je is. 

Je hebt de overtuiging dat je het zelf zou moeten kunnen en wacht met vragen van hulp. Hierdoor wordt de taak die je moet doen steeds groter in je hoofd.  De taak gaat jou onbewust pijn doen en je zelfvertrouwen verminderd. Ook bij faalangst is dit het geval. De pijn om te falen zorgt er voor dat je blijft uitstellen.

Hetzelfde geldt voor dingen die je niet leuk vindt om te doen. Je doet liever iets anders daardoor doet hetgeen wat je eigenlijk moet doen pijn. 

Alles wat pijn doet stellen we graag uit maar wil je graag iets bereiken of iets nog heel graag doen wacht dan niet. Deze video was voor mij een eyeopener om te gaan voor wat ik wil en moet doen en om een training te gaan volgen. Ik ben benieuwd wat jij van deze motivatie video vind.

5 tips om je te helpen om te beginnen met uitstelgedrag aan te pakken.

  • Maak een plan. Als je geen plan maakt komt er niets af. Voordat je dus begint schrijf op wat je moet doen.
  • stel kleine doelen. Grote projecten moet je in kleine stukjes opbreken.
  • beloon jezelf. Geef jezelf een beloning als je iets afgemaakt hebt
  • wacht niet tot morgen. Begin vandaag met de eerste stap
  • Zoek steun. Praat met vrienden en familie welke je zullen aanmoedigen.

Plan maken en doelen stellen

Er zijn verschillende redenen waarom we liever uitstellen. Eén van de redenen is dat je jezelf overweldigd voelt over alles wat je moet doen door je to do lijstje.

Een andere reden is dat we bang zijn om te falen. 

De derde reden is omdat je jezelf niet genoeg kan motiveren. 

Wat de reden ook is, uitstelgedrag is iets wat iedereen wel eens meemaakt in zijn leven. Het kan ook een groot effect hebben op je leven. Je krijgt onnodige stress. Je bereikt niet wat je wilt of je maakt geen dingen af. 

Breek het op in kleinere doelen

Zodra je merkt dat je dingen aan het uitstellen bent, breek het dan op in kleinere doelen. 

Dit zal helpen om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden.

Beloon jezelf als je iets af hebt gemaakt

Jezelf belonen is een effectieve strategie als je iets hebt afgemaakt. Dit verhoogt ook je zelfvertrouwen. 

Het kunnen kleine beloningen zijn zoals bijvoorbeeld een een kopje thee of koffie zodra je klaar bent. 

Wacht niet tot morgen maar begin vandaag

Laat perfectie niet de vijand zijn van goed genoeg.

Als je steeds alles uitstelt omdat je denkt dat het eerst perfect moet zijn dan kost het je veel stress. Met perfectionisme leg je jezelf een grotere druk op. Juist die stress wil je voorkomen en dat kan echt door deze tips te volgen. 

Begin vandaag met de eerste kleine stapjes. Verbeteren en aanpassen kan altijd nog nadat je de stappen hebt gezet om je doel te bereiken. 

Zoek steun of vraag hulp

Sta je voor taken die je niet goed kan vraag dan gewoon hulp. Geen hulp vragen kost je meer energie en stress dan even over de drempel stappen om hulp te vragen.

Het opzij schuiven van dingen die je moet doen brengt je niets. Je verspilt je tijd met dingen die je niets opleveren en je taak komt niet vanzelf gedaan. 

Zoals ik altijd tegen mezelf zeg: Kabouters doen het niet voor je. Je zal het zelf moet aanpakken. 

Training uitstelgedrag aanpakken.

Wil je echt van je uitstelgedrag af dan is daar ook een hele goede training voor.

Ook ik was een echte uitsteller met veel te veel dingen. 

Nadat ik geleerd hebt in deze cursus waarom ik dingen uitstelde heeft me dat veel gebracht.

Ik heb geleerd waar mijn gedrag vandaan komt en hoe ik dit kan oplossen met verschillende inzichten en technieken.

En natuurlijk heb ik nog steeds soms geen zin om dingen te doen die ik moet doen maar het goede nieuws is dat ik het nu wel aanpak dankzij training.

Het geeft me meer rust in mijn hoofd en ik heb geleerd wat mijn belemmerende overtuigingen waren waardoor ik niet deed wat ik moest doen. 

Ik krijg taken gedaan die ik altijd maar bleef uitstellen. Dankzij de cursus heb ik leren stoppen met zelfsabotage.

Mijn doelen zijn helder. Niets meer vooruitschuiven en er volledig voor gaan. Het juiste moment komt nooit dus uitstellen heeft geen zin. 

Wil jij ook voor eens en altijd van je uitstelgedrag afkomen? 

Volg dan net als ik deze training. Wacht niet tot morgen. Het juiste moment komt nooit dus ga er voor.

Boeken uitstelgedrag

Heb je geen zin in een training maar lees je liever over hoe je uitstelgedrag kan aanpakken dan zijn er natuurlijk ook nog goede boeken welke je kan lezen. Dit zijn mijn 3 favorieten. Ik raad je wel aan om ze niet alleen te lezen maar ook echt aan de slag te gaan met deze boeken. Zo wordt zelfhulp geen shelfhulp en komt het boek alleen maar in de kast te staan.

Heb jij last van uitstelgedrag?

Wat doe jij om het aan te pakken? Waar loopt jij tegen aan en blijf je uitstellen? Heb je misschien nog andere tips waar ik van kan leren? Zet het in een reactie en ik probeer binnen 24 uur te antwoorden.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *