Bouw aan je doelen en dromen

Belemmerende overtuigingen ombuigen doe je zo

Belemmerende overtuigingen zijn de bewuste of onbewuste negatieve gedachten over jezelf en alles om je heen. Overtuigingen over jezelf en je omgeving welke je voor waar bent gaan aannemen maar vaak helemaal niet waar zijn. Ze bestaan in jouw gedachten en halen jezelf naar beneden. En dat is zo zonde want je kan er echt iets aan veranderen.

Je verdient het om tevreden te worden met jezelf en te gaan voor wie je eigenlijk wilt zijn. Je kan je doelen bereiken door te leren in jezelf te geloven. Het leven is te mooi om alleen in je comfort zone te blijven en niet de verandering te krijgen die je zelf graag wilt.

Als je deze gedachtes af en toe hebt is het geen probleem maar als je ze regelmatig hebt over jezelf dan werken ze je tegen. Het is zo zonde als je jezelf tegen werkt door je eigen gedachten. Jij bent niet je gedachten. Het is het bewuste of onbewuste stemmetje in je hoofd die tegen je praat. Het goede nieuws is dat je er zelf aan iets kan doen door middel van een geweldige simpele mindset training.

In dit artikel zal ik je meer vertellen over belemmerende overtuigingen en onderaan dit artikel kan ik je een leuke aanbieding doen van een mindset training om blijvend van deze overtuigingen af te komen en je jezelf niet meer te beperken met je eigen gedachten.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn de negatieve gedachten die je onbewust of bewust hebt over jezelf en over de wereld zoals jij die ziet. Dit zijn vaak gedachten zoals: ik ben het niet waard, ik ben niet mooi genoeg, ik kan het niet, ik doe er niet toe, ik mag geen fouten maken. Dit zijn gedachtes die veel voorkomen en jezelf tegenwerken.

Waarschijnlijk herken je wel één van deze gedachten bij jezelf. Er zijn er natuurlijk veel meer om op te noemen maar ik denk dat je het punt wel begrijpt.

Belemmerende overtuigingen zijn gedachten die je niet verder brengen. Ze blokkeren de dingen die je het liefst wilt doen maar ook hoe je jezelf liever wilt voelen.

Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Deze overtuigingen ontstaan in de loop van je leven door ervaringen die je meemaakt en de emoties die je er aan koppelt. Het is de manier van denken. Gelukkig hou je niet vast aan elke overtuiging in de loop van je leven. Zo geloofde je vroeger vast wel in Sinterklaas. Je was er van overtuigd dat hij bestond. In de loop van de jaren ben je er achter gekomen dat het niet waar was en heb je het los gelaten.

Dit is een simpel voorbeeld maar zo simpel werkt het echt. Helaas blijven negatieve ervaringen waar sterke emoties aan gekoppeld zijn wel hangen. Deze sla je op en blijven in je geheugen zitten. Je merkt niet eens dat ze er zijn maar als je iets meemaakt met dezelfde emotie probeert je brein je te beschermen tegen het gevaar van de pijn van vroeger.

Hoe kom je achter je belemmerende overtuigingen?

Veel belemmerende overtuigingen ontstaan in het verleden. Door ze te onderzoeken kan je achterhalen welke overtuigingen je tegenhouden.

Ik zal je aan de hand van een paar voorbeelden meenemen in het ontstaan aan deze overtuigingen.

Zo had ik pas een gesprek met een vriendin over dat ze heel graag iets anders willen gaan doen in haar werk. Ze wist niet wat ze wilde en heel vaak zei in dit gesprek: “maar ik kan niet anders, ik ben te oud, ik ben niet slim genoeg. Op mijn vraag waarom ze denkt dat ze niet slim genoeg is kreeg ik het antwoord een leraar vroeger zei al dat ik het niet ver ging schoppen. Wie zit er op mij te wachten.

Als je dit leest herken je vast wel de belemmerende overtuigingen en hoe zij zichzelf beperkt.

Op het moment dat ik de vraag stelde: “Laat jij een leraar van vroeger nu nog je leven bepalen? ” zag je de vraagtekens op haar gezicht. Dit was een eye-opener. Ze was zichzelf nooit bewust geweest van de dingen die ze tegen haar zelf zegt. Zij heeft duidelijk een negatief zelfbeeld welke haar in de weg staat. Ze geeft haar kracht weg aan iets wat in het verleden is gebeurd.

Zo zie je dat je door de juiste vragen aan jezelf te leren stellen je al een heel eind komt om je beperkende overtuigingen te herkennen. Natuurlijk is alleen het herkennen niet genoeg je zal actie moeten ondernemen.

Voordat ik verder ga met hoe je dit met mindset training kan ombuigen zal ik je eerst nog een aantal voorbeelden geven.

belemmerende overtuigingen lijst

In de onderstaand lijst vind je voorbeelden van belemmerende overtugingen.

 1. ik ben nou eenmaal zo
 2. ik ben nou eenmaal te zwaar. Iedereen in mijn familie is zwaar.
 3. ik ben niet goed genoeg
 4. ik ben niet mooi genoeg
 5. ik ben verlegen
 6. ik ben bang
 7. ik ben niet de moeite waard
 8. ik ben dom
 9. ik ben te oud
 10. ik kan het niet
 11. ik zal nooit een relatie krijgen
 12. ik mag geen fouten maken
 13. wat zullen anderen denken over mij
 14. wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje
 15. echte liefde bestaat niet
 16. er gaat nooit iets goed
 17. alles gaat mis in mijn leven
 18. iedereen moet mij aardig vinden
 19. ik kan er niets aan doen. het is gewoon zo.
 20. ik heb nooit geluk

Met deze lijst kan ik oneindig doorgaan mogelijk herken je er 1 of meer.

Al deze gedachten zijn beperkende overtuigingen welke je jezelf hebt aangepraat en welke je voor waarheid bent gaan aannemen. Ook zijn het belemmerende gedachten welke je bent gaan geloven van je omgeving.

Hoor jij jezef ook één of meerdere van deze dingen tegen jezelf zeggen? Probeer er in de komende tijd eens op te letten hoe vaak je zoiets tegen jezelf zegt en buig het dan eens om naar iets positiefs.

Hoe buig je overtuigende belemmeringen om

Om van je belemmerende of negatieve overtuigingen af te komen moet je natuurlijk eerst weten welke overtuigingen je hebt die je tegen houden. Je kan hier achter komen door je gedachten te onderzoeken.

Als je niet gelukkig bent met jezelf, je wilt iets veranderen in je leven en het lukt niet is er een grote kans dat er een belemmerende overtuiging achter zit. Iets uit het verleden wat je zelf voor waar bent aan gaan nemen.

Ik zal je stap voor stap meenemen in hoe je achter je belemmerende overtuigingen komt en hoe je deze kunt ombuigen.

Pak pen en papieren en ga aan de slag.

Vragen voor jezelf om je negatieve overtuigingen te achterhalen?

 1. wat wil je graag veranderen wat niet lukt? wat houd je tegen in het bereiken wat je wilt?
 2. wat heb je meegemaakt in je leven waardoor je dit denkt?
 3. wat is je overtuiging waarom het niet lukt?
 4. wat moet je nog leren? Waar ben je bang voor?
 5. wat ga je doen of veranderen aan je gedrag om jezelf wel gelukkig te voelen of om je doel te bereiken?
 6. Wat is er in je omgeving wat je tegenhoudt?

Als je al deze vragen hebt beantwoord kan je aan de slag gaan om je belemmerende overtuiging om te buigen.

Als voorbeeld zal ik je meenemen naar het graag willen van een relatie (dit is wat je wil bereiken). Het lukt je niet om een leuke relatie te krijgen en elke keer tref je de verkeerde persoon (dit is wat je in het verleden hebt meegemaakt). Na het beantwoorden van de vragen ben je er achter gekomen dat jouw overtuiging daardoor is geworden (alle mannen gaan vreemd, ik ben niet goed genoeg, echte liefde bestaat niet).

De vaardigheid welke je moet leren is te werken aan je zelfbeeld, goed leren communiceren. Duidelijk hebben voor jezelf wat voor soort man/vrouw je wilt. Grenzen leren stellen.

Diep gewortelde negatieve belemmeringen?

Met boventaande vragen kan je jezelf onderzoeken. Het is helaas niet zo makkelijk om het alleen op te lossen door positief te gaan denken. Er komt veel meer bij kijken om blijvende verandering te krijgen. Sommige overtuigingen draag je al jaren met jezelf mee en omdat ze niet opgelost worden zal je ook steeds de bevestiging vinden in jezelf dat het waar is. Je zal situaties meemaken die het bevestigen zolang je geen blijvende verandering hebt geleerd. Dit kan je leren door middel van coaching of training.

Training om belemmerende overtuigingen overwinnen

Zoals je weet is het niet makkelijk om dit zelf op te lossen. Je moet er in het begin dagelijks mee bezig zijn. Natuurlijk kan je zelf aan de slag gaan met bovenstaande vragen maar het blijft niet alleen bij vragen stellen.

Wil je echt blijvende verandering in je mindset en jezelf goed leren voelen. Gaan voor wat jij wilt? Hoe groot of klein de verandering ook is welke je blijvend wilt krijgen ga dan aan de slag met een op NLP gebaseerde training.

Ik heb deze training zelf gevolgd als coach en ik kan je vertellen dat het echt werkt.

In deze training leer je deze overtuigingen te transformeren door middel van diverse oefeningen. Zo leer je stap voor stap om meer te geloven in jezelf.

Deze training heeft mij als coach doen besluiten om een volledige NLP training te doen zodat ik in je toekomst iedereen nog beter kan helpen om met deze technieken de juiste acties te ondernemen.

Wil je zelf blijvende verandering en ben je bereid om aan jezelf te werken kijk dan snel hier. Ik kan je als lezer van mijn blog deze training tijdelijk aanbieden voor nog geen € 20,00. Met een niet goed geld terug actie binnen 30 dagen. Klik op de button voor meer informatie.

belemmerende overtuigingen boek aanraders

Natuurlijk zijn er ook boeken te verkrijgen om aan de slag te gaan met je belemmerende overtuigingen en je mindset te veranderen.

Mijn favoriete boeken zijn “master your mindset” en “think and grow rich” beiden boeken zijn verkrijgbaar bij bol.com als je de linken volgt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen?

Ik ben heel benieuwd wat jouw belemmerende overtuigingen zijn maar vooral hoe jij ze opgelost hebt of hoe je er aan gaan werken.

Welke gedachten beperken jou om de dingen te doen of te worden wat je graag wilt?

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *