Bouw aan je doelen en dromen

Zelfsabotage

Zelfsabotage betekent dat jij  jezelf  bewust maar vaker onbewust tegenhoudt om je doelen te bereiken. Je werkt jezelf tegen zonder dat je het weet waardoor je niet de dingen bereikt die je graag wilt. 

Je staat je eigen wensen en geluk in de weg.

Ik zal het aan de hand van een voorbeeld  iets duidelijker maken.

Voorbeelden zelfsabotage

Je stelt jezelf een mooi doel. Op dat moment zie je het helemaal voor je. Je visualiseert jezelf al dat je het doel bereikt hebt. Je voelt je goed en op dat moment ga je er van uit dat je het kan.

En dan na een week of een paar weken. Boem! Je gaat weer de mist in en je vervalt in je oude gedrag. 

Misschien herken je dit wel. Het komt heel veel voor. Ook mij is het heel vaak overkomen tot ik aan persoonlijke ontwikkeling ging doen. Ik kwam erachter dat ik het zelf deed. Mijn eigen gedachten hielden me klein.

Zelfsabotage in de liefde komt ook heel veel voor. De oorzaak van dit is dat je een negatief zelfbeeld hebt. Je denkt dat je het niet waard bent. Zo kan je ook de onbewuste of bewuste gedachte hebben: Liefde is pijn. Je begrijpt dat je met deze gedachten jezelf flink in de weg staat als het om liefde gaaat.

Als je een muurtje om jezelf heen hebt gebouwd zal je aan jezelf moeten werken om dit muurtje weer af te breken en mensen in je wereld toe te laten.

Van jezelf leren houden is zo mooi en waardevol. Dit betekend wel dat je je overtuigingen die jou belemmeren moet leren opruimen. Onderaan dit artikel vind je een training waarmee je dit zeker gaat lukken.

Ik zal je met dit artikel meenemen in wat zelfsabotage is en wat je er aan kunt doen.

Wat is zelfsabotage? 

Zelfsabotage is zoals de woorden al zeggen jezelf saboteren. 

Jezelf in de weg staan in het bereiken van doel of persoonlijk groeien naar wat je wilt of wie je wilt zijn. 

Niet voor je eigen droomleven kunnen gaan. Het is vaak een onbewuste angst welke je tegenhoudt. 

Heel vervelend want het is helemaal niet nodig. Je kan meer dan je denkt.

Iedereen heeft soms last van zelf sabotage. Als je er soms last van hebt is het ook geen probleem. 

Heb je er regelmatig last van en gaat het je doelen in het leven of hoe je graag wilt zijn in de weg staan dan is het wel een probleem.

Vormen van zelfsabotage

Er is onderscheid tussen bewuste zelfsabotage en onbewuste zelfsabotage.

Wat dit inhoudt  zal ik hieronder uitleggen. 

Bewuste zelfsabotage

Je weet wat je moet doen maar je doet het niet. 

Je weet dat je bijvoorbeeld je huis moet schoonmaken of iets anders moet doen maar je zit zo lekker youtube filmpjes te kijken en voor je het weet blijf je het uitstellen net zolang tot je helemaal geen zin meer hebt. .

Zelfsabotage door uitstelgedrag komt echt heel veel voor. Ook ik heb daar regelmatig last van. 

Helemaal als ik dingen moet doen welke ik minder leuk vind. Heb jij daar ook last van?

Ik moet mezelf dan de zogenaamde schop onder mijn kont geven omdat er anders niets gebeurd. Gelukkig worden deze momenten steeds minder doordat ik weet dat als ik niets doe er ook niets zal gebeuren of veranderen.

Onbewuste zelfsabotage

Ik heb mezelf ook jarenlang gesaboteerd door te denken dat ik niet goed genoeg was, niet mooi genoeg en dat ik dingen niet kon bereiken die anderen wel hadden bereikt.

Ik weet hoe moeilijk het is om uit je comfort zone te stappen. Het was makkelijker om mijzelf te saboteren dan dat ik erkende dat ik mijn eigen gedachten creëerde en mezelf onder de loep moest nemen.

Wat als je onderbewuste je saboteerd?

Als je onderbewuste je saboteerd wordt het pas echt vervelend. Je hebt dan veel negatieve overtuigingen over jezelf. Bewust wil je dan echt gaan voor je droom of je doel maar onderbewust houden je eigen gedachten je tegen.

Daar had ik zelf ook last van. Mezelf klein houden was eigenlijk een gewoonte geworden. Het was lekker veilig in mijn comfortzone maar ik wilde wel meer. Ik wilde werken aan mijn eigen dromen. Ik wilde doelen stellen en ze ook volhouden. Niet elke keer denken dat het me toch niet lukt. Ik wilde de persoon worden welke ik het liefst wil zijn.  

Dit betekende voor mij dat er werk aan de winkel was om aan mezelf te gaan werken.  Door mijzelf te gaan ontwikkelen. Ik ben er nog niet hoor want zo makkelijk gaat het niet. 

Wat wel heel belangrijk is is dat je leert zelfsabotage te herkennen en ook de achterliggende gedachten gaat herkennen zodat je direct actie kunt gaan ondernemen. 

Ik ben mezelf gaan verdiepen in mindset om mezelf te helpen maar  ook jou wil ik laten zien dat je jezelf echt kan veranderen zodat je zelf sabotage kan overwinnen.

Hoe kan je zelfsabotage overwinnen?

Stapje voor stapje kan je het verminderen tot je het helemaal door hebt en het vanzelf gaat en je het hebt overwonnen.

Eenvoudig is het niet maar het is echt mogelijk. Het begint met goede vragen te stellen aan jezelf. 

Hiermee wil ik je graag helpen zodat ook jij een stap gaat nemen naar een nieuw leven en je doelen kan gaan bereiken die je graag wilt. Of ze klein zijn of groot dat maakt niet uit. Iedereen zijn droom is anders. Het belangrijkste is dat je er aan gaat werken. 

Het klinkt hard maar met niets doen kom je er niet. Er zal dan niets veranderen. 

Tips om zelfsabotage tegen te gaan

1. Je moet belemmerende overtuiging opruimen. 

Dit houdt in dat je de negatieve gedachten welke door anderen of door jezelf zijn aangepraat moet opruimen. Je moet in jezelf gaan geloven. Het komt vaak voor dat we denken dat we het wel weten wat ons tegenhoudt maar zodra je dit gaat onderzoeken blijkt er toch nog meer mee te spelen dat je in eerste instantie dacht. 

2. Angst accepteren.

Neem in ieder geval kleine stapjes en kijk eens hoe het je leven al kan verbeteren.

Zie faalangst als een uitdaging. Er zijn geen fouten. Alleen maar leermomenten. 

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat heb ik zelf ook ondervonden maar geloof me als je je denken over jezelf kan veranderen gaat het ook jou lukken. 

3. Schrijf je droom op.

Schrijf voor jezelf op wat je graag wilt doen en bereiken. Probeer het zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven. Neem het eindresultaat voor ogen en zet dit op papier.

4. Neem kleine stapjes.

Zodra je dit gedaan hebt begin je met kleine stapjes. Elke dag een klein stapje nemen richting je droom is al een goed begin en makkelijker vol te houden.

Denk niet meer alles of niets maar neem elke dag een stapje.

Denk niet aan wat anderen zeggen maar ga voor je eigen droom en laat jezelf niet tegenhouden. 

Het opschrijven van je droom is ook een hulpmiddel om zelfsabotage tegen te gaan. Als je elke dag je droom voor je ziet dan hou je meer motivatie. 

5. Doe een cursus over mindset cursus.

Het heeft mij heel erg geholpen om de cursus Mindmeesterschap te doen. 

In deze cursus onderzoek je je eigen belemmeringen. Je leert hoe je zelfsabotage kan voorkomen.

Ook krijg je diverse technieken hoe je meester wordt over je eigen gedachten.

Ik kan je als lezer van mijn blog deze training aanbieden voor nog geen € 20,00.

Misschien denk je voor zo’n prijs kan het nooit een goede training zijn maar geloof me het is het echt waard. 

Ik heb er zoveel van geleerd en ik herken patronen en heb heel veel oude belemmeringen opgeruimd en verwerkt. Nu weet ik dat ik zoveel meer waard ben dan ik zelf dacht.

Dit betreft een affiliate link. Dit houdt in dat ik een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra’s. Ga je aan de slag met deze training net zoals ik gedaan heb wens ik je heel veel succes met het volgen van je eigen dromen. Wordt de persoon welke je het liefst wil zijn. Net zoals ik. En laten we samen op weg gaan naar ons droomleven.

Natuurlijk wens ik je ook heel veel succes als je niet aan deze training gaat deelnemen. Ook tegen jou wil ik zeggen. Ga voor je dromen en stop met jezelf saboteren. Je kan zoveel meer dan je denkt.

Waar saboteer jij jezelf mee?

Ik ben heel erg benieuwd waar jij jezelf mee saboteer? Heb jij dromen en hou je jezelf tegen met je eigen gedachten?

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *