Bouw aan je doelen en dromen

Huis opruimen in simpele stappen: De weg naar een geordend huis

Waar moet je beginnen met je huis opruimen? Als je je huis een tijdje laat versloffen is het vaak lastig om te bedenken waar je moet beginnen met opruimen. Je weet dat je het moet doen maar je weet niet meer waar. Herken je dit? Ga dan aan de slag met het onderstaande stappenplan om je huis op te ruimen.

Huis opruimen geeft ook rust in je hoofd

Als je huis een chaos is brengt dat onrust in je hoofd waardoor je meer stress ervaart. Ze zeggen niet voor niets een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Huis opruimen hoe doe je dat?

Je wilt graag dat je huis een rustpunt in je leven is. Een veilige haven waar je ontspanning kan vinden. Kom je thuis in een troep is dat niet echt een rustpunt en zal je geen rust vinden. In het kader van opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd gaan we samen zorgen dat je huis opgeruimd wordt. Vraag je jezelf nu af “huis opruimen hoe doe je dat?” lees dan snel verder.

Ik zal je tips geven hoe je dit kan doen en waar je kan beginnen met je huis opruimen.

Er is ook nog een echt georganiseerde manier van opruimen. Heb je hier interesse in dan kan je mjn artikel Huis opruimen begin met kleine stapjes straks lezen.

Voordat je verder leest wil ik nog vermelden dat ik gebruik maak van affiliate links in dit artikel. Dit houdt in dat als je iets koop via mijn link ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra. Ik wil degene die iets kopen via mijn links alvast hartelijk bedanken.

Opruimen stappenplan

Waarom zou je een stappenplan gebruiken om je huis op te ruimen, vraag je je misschien af? Wel, een stappenplan biedt structuur. Je krijgt duidelijkheid waar je moet beginnen en begeleiding tijdens het opruimproces. Het helpt je om georganiseerd te blijven en de taak behapbaar te maken, zelfs als je overweldigd bent door de hoeveelheid spullen die je hebt.

Hier zijn vijf redenen waarom het gebruik van een opruimstappenplan een slimme keuze is:

  1. Structuur en overzicht: Een stappenplan geeft je een duidelijke structuur en een overzicht van wat er moet gebeuren. Het verdeelt het opruimproces in kleinere stappen, waardoor het minder intimiderend lijkt. Je weet precies waar je moet beginnen en welke stappen je moet nemen om je huis stap voor stap opgeruimd te krijgen.
  2. Efficiëntie: Met een stappenplan kun je je opruimtijd efficiënter gebruiken. Het helpt je om te focussen op specifieke ruimtes of categorieën, zodat je niet nutteloos rondspringt en je tijd verspilt. Door gericht te werken, kun je sneller resultaten behalen en je huis in een kortere tijd op orde krijgen.
  3. Motivatie en doorzettingsvermogen: Een stappenplan fungeert als een motivator tijdens het opruimproces. Na elke afgeronde stap voel je een gevoel van voldoening en prestatie, wat je aanmoedigt om door te gaan. Het zien van je voortgang werkt als brandstof voor je motivatie en helpt je om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.
  4. Aanpasbaarheid: Het mooie van een stappenplan is dat het aanpasbaar is aan jouw behoeften en omstandigheden. Of je nu een klein appartement hebt of een groot huis, je kunt het plan aanpassen aan de omvang van jouw ruimte. Bovendien kun je het tempo aanpassen aan jouw beschikbare tijd en agenda. Het stappenplan is flexibel en kan worden afgestemd op jouw individuele situatie.
  5. Duurzaam resultaat: Door het volgen van een stappenplan krijg je niet alleen je huis opgeruimd, maar leer je ook vaardigheden en gewoontes die je in de toekomst kunt toepassen. Je leert hoe je spullen kunt organiseren, hoe je een efficiënt opbergsysteem kunt opzetten en hoe je je huis netjes kunt houden. Het opruimen wordt een levensstijl en het resultaat is een blijvend opgeruimd huis.

Begin je huis op te ruimen in de ruimte waar je het meeste leef.

Voor de meeste van ons zal dat je woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer zijn.

Begin daarom met op te ruimen in deze ruimtes.

Welke van deze ruimtes geven jou het meeste stress als je thuiskomt of als je ’s ochtends opstaat?

Onderstaand stappenplan kan je gebruiken voor het opruimen van je huiskamer, slaapkamer, badkamer, keuken, zolder kortom elke ruimte van je huis.

Stappenplan voor het opruimen van je huis maken

1. Begin in de ruimte waar je het meest leeft met opruimen

Natuurlijk wil je beginnen met opruimen in de ruimte waar je het meest leeft. Of welke jou de meeste ergenis geeft.

Neem een vel papier en schrijf voor jezelf op welke ruimte je de meeste ergernis geeft en welke ruimte je het liefst zo snel mogelijk opgeruimd wilt zien.

Je kan hier natuurlijk ook een planner voor gebruiken maar een groot vel papier volstaat ook.

Ga hier rustig voor zitten in de ruimte waar je wit beginnen. Het klinkt natuurlijk raar want je wilt je huis opruimen en niet op de bank ploffen maar neem hier even 10 minuten tijd voor. Op die manier krijg je overzicht wat er in deze ruimte bevindt.

Schrijf op wat je om je heen ziet wat je moet opruimen.

HuishoudenHuishouden

Schrijf stap voor stap op wat je moet gaan doen.

Zoals bijvoorbeeld de losse troep van de grond halen. Als je alle losse troep verwijderd welke er niet hoort geeft dat als een opgeruimder gevoel.

Daarna schrijf je op wat je moet schoonmaken. Wordt het bijvoorbeeld tijd dat je gaat stoffen, stofzuigen, dweilen of misschien wel de ramen zemen. Als je je lijstje klaar hebt begin je met de volgende stap.

Om jezelf niet te ontmoedigen begin je met de makkelijkste klusjes welke het snelste resultaat geven.

Hoogstwaarschijnlijk is dit het verwijderen van de losse troep welke er niet thuis hoort. Zoals bijvoorbeeld kleding op de bank, losse spullen op de grond of op de kast welke er niet horen. Begin met dit opruimen.

Gooi het natuurlijk niet in een andere kamer maar ruim het echt op waar het wel thuis hoort in je huis.

Wil je ook nog snelle opruim tips? Lees dan mijn artikel: “Supersnelle opruim tips” voor je huis zodat het straks nog makkelijker wordt om je huis bij te houden zodat het geen troep meer wordt.

2. Kijk naar de losse spullen die je opruimt. Heb je ze nog nodig of kunnen ze weg

Kijk goed naar de losse spullen die je oppakt. Heb je dit nog nodig of kan dit gelijk weg.

Alles wat weg kan gooi je in een vuilniszak.

Zijn het bijvoorbeeld papieren welke je nog moet bewaren dan berg je ze op in een ordner.

Kleding gooi je in de wasmand.

En zo ga je verder. Tot alle dingen die niet in deze ruimte van je huis horen welke je aan het opruimen bent zijn uitgezocht, opgeruimd of in de vuilniszak zijn verdwenen.

Nu alle spullen welke niet thuis hoorden in de ruimte welke je aan het opruimen bent verdwenen zijn zal je al wat meer rust in je hoofd krijgen.

Ik begrijp dat het allemaal niet de leukste klusjes voor je zijn als je het zover hebt laten komen dat je niet meer weet waar je moet beginnen met opruimen in je huis maar het moet gebeuren. Als je eenmaal je huis weer opgeruimd hebt zal je meer rust in je leven ervaren. Je huis is weer je rustpunt geworden.

Afhankelijk van hoelang je hier mee bezig bent kan je doorgaan met de volgende stappen.

3. Het schoonmaken van de ruimte waar je zojuist de losse troep hebt verwijderd.

Oke nu komt het klusje wat de meeste mensen minder leuk vinden. Het schoonmaken van de ruimte waar je zojuist de losse spullen hebt verwijderd welke er niet thuis horen.

Pak nu je stofdoek en ga alles stoffen.

Zelf neem ik altijd een doekje en een sopje erbij om alle stof te verwijderen. Zo gaat de stof ook niet overal heen dwarrelen. Neem alle kasten, meubels of vensterbank af moet een doekje zodat de stof verdwenen is en alles weer schoon is.

Heb je alles afgenomen met een nat doekje en heb je nog steeds energie pak dan gelijk de vloer aan. Pak je stofzuiger en ga aan de slag. Of neem een dweil en maak de vloer schoon.

Oké heb je daarna nog energie over zeem dan ook nog even de ramen. Het kan maar gebeurt zijn toch.

Nu is het tijd voor een bakje koffie of thee met wat lekkers erbij.

Je bent nu begonnen met je huis opruimen maar je moet ook niet overdrijven in één keer haha.

Ga even lekker zitten en kijk naar wat je allemaal hebt gedaan. Je mag jezelf nu belonen en tot rust komen want je bent begonnen om rust in je hoofd te creëren door te beginnen met je huis op te ruimen.

Kijk om je heen en zie wat een goed gevoel het geeft als je de opgeruimde ruimte in je huis ziet. Voel je de ontspanning in je huis? Voel dit niet beter dan de chaos die je voelde voordat je begon met je huis opruimen?

Geen energie meer om je huis verder op te ruimen?

Natuurlijk hoef je niet alle stappen in één keer te doen maar als je genoeg energie hebt raadt ik je aan om deze stappen achter elkaar te doen. De voldoening en de rust die je krijg zijn al een startpunt om minder stress te ervaren in je huis.

Met het stappenplan ben ik expres begonnen met de dingen die je als eerste ziet in je huis. De binnenkant van de kasten kan je later doen als de rest van je huis is opgeruimd want dit kost vaak veel meer tijd.

Simpel stappenplan om je huis op te ruimen

Met het bovenstaande stappenplan om te beginnen met je huis opruimen zie je snel resultaat en raak je niet gefrustreerd.

Natuurlijk is dit een simpel stappenplan om op te ruimen en daarna zal je moeten starten met alles schoonmaken. Hoe meer je huis opgeruimd is hoe makkelijk het schoonmaken zal zijn.

Doordat je niet constant alles van de ene kamer naar de andere kamer hoef te verplaatsen omdat het daar thuishoort kan je met deze stappen simpel al veel orde in je huis scheppen.

Het is wel zaak om de ruimte in je huis welke je hebt gedaan ook bij te houden. Gooi daarom niet weer allerlei losse rommel op de grond of op plekken waar het niet thuis hoort.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *