Bouw aan je doelen en dromen

De magie van digitale fotografie

Fotografie veranderd je kijk op de wereld.

Dit zal geen verrassing zijn. Het is heerlijk om door de ogen van je lens de wereld op een andere manier te zien. Tegenwoordig is het met digitale fotografie makkelijk om overal foto’s van te maken en herinneringen vast te leggen. Zelf vind ik digitale fotografie ook heel leuk maar om echt hele mooie foto’s te kunnen maken met mijn digitale camera zal ik mezelf meer moeten verdiepen in de kunst van de fotografie.
Als fotograaf leer je letten op details. Je ziet composities in dingen waar anderen voorbij zouden lopen.
Ik heb veel bewondering voor mensen die prachtige foto’s maken met hun digitale camera’s.

jan van der vlies-fotografie-digitale fotografie - canon-digitale fotografie

Eén van de mensen die ik bewonder voor zijn foto’s is Jan van der Vlies.
Jan heeft echt een passie voor fotografie. Hij kan mensen enthousiast maken om te leren mooie foto’s te maken. Jan noemt zichzelf een autodidact, niet professionele fotograaf maar zijn foto’s zijn wel professioneel.

Voor mijn blog heb ik hem gevraagd om wat over zichzelf en zijn passie voor fotografie te vertellen.

Onderstaand het verhaal van Jan van der Vlies fotograaf

Hoe is de liefde voor fotografie ontstaan?

Toen ik nog een schooljongen was zat ik met mijn vader ik de doka klassenfoto’s af te drukken in zwart-wit.

Als beloning kreeg ik een zakcentje.

Hier is de liefde voor fotografie ontstaan en zo heb ik zelf ook de kunst van fotografie in het analoge tijdperk geleerd. Ik drukte mijn eigen werk af in de doka van mijn vader.

Zelf fotografie leren

Als autodidact heb ik mezelf de vaardigheden en technieken eigen gemaakt door veel te lezen, te leren en vooral veel te oefenen.

Vallen op staan hoort erbij.

Fotografie is een middel om creativiteit tot leven te brengen. Het heeft vooral te maken met hoe jij de wereld om je heen ziet. Door de lens van de camera ziet de wereld er heel anders uit.

Het vergt dus een andere manier van kijken en dat is aan te leren door heel veel te oefenen en te kijken naar anderen.

Het mooie van fotografie is dat iedereen zijn of haar eigen mening heeft en ook mag hebben wat mij betreft.

Simpel gezegd, het is vaak een kwestie van smaak. Net zoals met alle andere kunstvormen vindt niet iedereen hetzelfde mooi.

Regels om goede en mooie foto’s te maken

Er zijn natuurlijk talloze regels waaraan een goede foto zou moeten voldoen. Het is goed om daar kennis van te nemen zodat je geen elementaire fouten gaat maken.

Zo blijft de belichtingsdriehoek, de driehoek van diafragma, ISO en belichtingstijd uiteraard fier overeind staan. Hier kun je echt niet omheen maar alle andere regels aangaande compositie, nabewerkingen kun je naar eigen inzicht en smaak aanpassen.

Het mooie van regels is dat je deze ook kunt breken en er creatief mee om kunt gaan. Let wel op, deze regels zijn er met een reden. Hou ze dus wel in je achterhoofd. De vrijheid om de grenzen op te zoeken is er natuurlijk altijd. Dat is ook het leuke van fotografie.

Meer dan een vakantie foto

De afgelopen jaren heb ik diverse mensen geënthousiasmeerd voor fotografie en laten zien dat er zoveel meer is dan het maken van een vakantie kiekje.

Je kijk op de wereld veranderen en gebruik maken van diverse technieken is gewoon schitterend. Er valt zoveel meer uit fotograferen te halen en je kan zo creatief zijn dat het plezier in de fotografie ook wordt vergroot.

Waar ligt jou interesse met fotografie het meest?

Mijn interesse ligt voornamelijk op het gebied van de landschapsfotografie, architectuur fotografie, zwart-wit en lange sluitertijden fotografie.

Deze combinatie gebruik ik in 90% van de gevallen. Om lange sluitertijden te creëren maak ik gebruik van de set filters van het merk Lee.

Lukt het altijd om mooie digitale foto’s te maken?

Het lukt natuurlijk niet altijd om die mooie plaat te maken die je in je hoofd hebt.

Stel je voor, dan zou de uitdaging niet meer zo groot zijn.

Maar als je die mooie plaat maakt die je in gedachten had, dan weet je het meteen en dat is de MAGIE van het Fotograferen.

Jan Bedankt dat je je verhaal wilde vertellen voor mijn blog. Ik hoop dat mensen net zo enthousiast worden als jij door dit artikel.  Ik ben een groot bewonderaar van de fotografie van Jan.

Wil je Jan zijn fotografie werk bewonderen?

Het werk van Jan is te bewonderen en te koop. Klik hier om het werk van Jan van der Vlies, autodidact fotograaf te bewonderen.

Meer artikelen over fotografie welke zijn verschenen:

In de categorie hobby staat ook een artikelen over productfotografie.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *