Mindfulness persoonlijke ontwikkeling

Balans vinden in je leven

balans vinden in je leven-balans vinden

Balans vinden zijn 2 woorden die je tegenwoordig heel veel hoort. Heel veel mensen zeggen dat ze de balans kwijt zijn en in balans willen komen maar heb je jezelf wel eens afgevraagd wat balans voor je betekend?Hoe komt het dat je geen balans in je leven hebt meer hebt?

Ik ben het er mee eens hoor. Balans in je leven is belangrijk. Het helpt je om genoeg tijd aan alles te besteden wat belangrijk voor je is zodat je ontspanning krijgt in je leven. Of het nu gaat om tijd besteden aan de mensen waar je om geeft, je werk of jezelf en gezond blijven het is allemaal belangrijk zodat je leven op orde is.

Ondanks dat ik veel mensen hoor zeggen dat ze balans willen in het leven hoor ik ze toch steeds weer zeggen: “ik heb het zo druk”. Dat is iets dat ik niet kan begrijpen. Als je weer rust in je leven wilt hebben zal je er zelf iets aan moeten doen. Met steeds zeggen: Ik heb het zo druk” verandert er niets geloof me en je mindset blijft hetzelfde. De gewenste rust in je hoofd zal niet terugkomen door jezelf maar steeds weer druk te houden.

Alka

Voordat ik verder ga met dit artikel nog even het volgende. Ik maak in dit artikel gebruik van affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage krijgt. Het kost je niets extra. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Jezelf “druk”houden

Sorry, ik zeg bewust “jezelf druk houden” want je bent zelf verantwoordelijk voor hoe druk je het hebt omdat het je eigen keuzes zijn die je maakt.

Waarschijnlijk denk je nu: “Ja lekker makkelijk gezegd maar ik moet alles doen”.

Is dat zo? Een dag heeft maar 24 uur. Als je altijd tijd tekort komt zal je time management moeten gaan toepassen. Dingen schrappen in je agenda die niet direct noodzakelijk zijn en goed gaan plannen.

Vragen stellen aan jezelf

Je zal vragen aan jezelf moeten leren stellen zoals Michael Pilarczyk het zo mooi zegt in het boek Master your mindset.

Ik ben een groot fan van dit soort boeken omdat je er zoveel van leert. Het is echt een aanrader. Hij laat je inzien hoe je je mindset kan veranderen en hoe je vragen aan jezelf stelt zodat je balans kan vinden en prioriteiten kan stellen.

De juiste vragen aan jezelf stellen is belangrijk voor alles wat je doet en wat je wilt omdat het jou leven is.

Master your mindset is een boek waarvan ik vind dat iedereen het zou moeten lezen. Niet alleen lezen maar vooral moet toepassen omdat er zonder actie geen reactie zal volgen.

Om je op weg te helpen om meer balans te vinden in je leven heb ik 4 tips voor je.

4 tips om balans te vinden in je leven

Wat is balans in je leven voor jou?

Definieer voor jezelf wat balans betekend. Schrijf dit voor jezelf op. Balans betekend namelijk voor iedereen iets anders daarom is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat balans in je leven is. Vraag jezelf af hoe het er uit zal zien als je volledige controle hebt over je leven. Gebruik dit als een stappenplan om rust te vinden in je leven.

Sta stil bij je gevoelens over balans

Wat ik in de loop van de jaren hebt geleerd is dat balans vinden heeft veel te maken heeft met rust vinden zowel emotioneel als lichamelijk. Om meer balans in je leven te krijgen zal je ook stil moeten staan bij je eigen gevoelens. Misschien wil je meer rust in je hoofd? Als je dat wil zal je moeten leren om te ontspannen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door meditatie of mindfulness. Stil staan bij je gevoelens leert je waar je ontspanning nodig hebt.

Maak tijd voor dingen die je graag wilt

Als je de balans kwijt bent in je leven houdt dit vaak in dat je je agenda vol gezet hebt waardoor je geen rust neemt voor jezelf. We hebben allemaal verantwoordelijkheden en een to do list van dingen die echt moeten gebeuren maar als je dan ook nog allerlei dingen op je lijstje hebt waar je geen energie van krijgt loop je hoofd over. Begin dan met schrappen van dingen of verplaatsen. Zo creeer je voor jezelf rust in je hoofd.

Kijk naar de dingen die je dagelijks moet doen en probeer de dingen die niet perse die dag moeten te delegeren of zoals ik al eerder schreef te verplaatsen. Als je zelf je agenda goed in de gaten houdt en ook tijd voor jezelf vrij maakt hou je balans.

Verander je mindset voor meer rust in je leven.

Waarom is je mindset veranderen zo belangrijk? Met de juiste mindset zal je leren om prioriteiten te stellen. Eén van de dingen waardoor we blijven vechten om balans te krijgen is dat we denken dat we alles moeten doen. Niet alleen alles moeten doen maar ook nog eens dat we alles goed moeten doen. Je leven weer in balans krijgen kost tijd maar is makkelijker dan je denkt. Het is belangrijk zodat je weet dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Je zal er zelf aan moeten werken voordat je die rust die je graag wilt krijgt. Het betekend oefenen met keuzen maken. Ook zal je moeten leren om nee te zeggen.

Je zal niet ineens opstaan ‘s ochtends en denken: “Mijn leven is helemaal in balans”.

Het zal even tijd kosten voordat je jezelf veranderd hebt maar geloof me het is het echt waard om weer rust te krijgen in je leven. Ik heb geleerd dat ik mijn prioriteiten moet stellen zodat ik tijd over heb om dingen te doen die een positief effect op mijn leven hebben. Het leven bestaat niet alleen uit “moeten”. Je leeft maar één keer en om in de woorden van Michael Pilarczyk te spreken: “Leef je mooiste leven”.

Wat doe jij om balans in je leven te krijgen en te houden?

Relevant artikelen :

Nee zeggen kun je leren

Je droomleven maak je zelf

Stop met piekeren

5 gouden tips om doelen te stellen en vol te houden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *