Bouw aan je doelen en dromen

10 superleuke technieken voor acryl gieten om te maken

In acryl gieten zijn heel veel verschillende technieken. De meeste mensen beginnen met de dirty pour acrylgieten techniek. Dit is één van de makkelijkste technieken. Als je verder gaat met acrylverf gieten wil je natuurlijk veel meer uitproberen. Ik heb voor jou 10 super leuke technieken voor beginners op een rijtje gezet. Zo kan je steeds nieuwe dingen uitproberen en heb je nog meer plezier in gieten met acrylverf. Deze technieken zijn leuk om te oefenen voor zowel de beginners als de gevorderden.

Heb je nog vragen over deze leuke hobby stel ze gerust in een reactie onder dit artikel.

Alle artikelen over acrylgieten vind je hier

10 super leuke acryl gieten technieken om nog meer plezier te hebben

Welke technieken vindt je in dit artikel:

Dirty pour

Flip cup

Swipen

puddle pour

acrylgieten met gebruik van airbrush

balloon smash

acryl gieten met touwtjes

ring pour

wing pour

Dutch pour acryl gieten met gebruik van fohn

Dit artikel bevat affiliate linken. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra. Ik wil degene die iets bestellen via mijn link alvast hartelijk bedanken.

Welke acrylgieten techniek is het makkelijkst voor beginners:

De acrylgieten techniek dirty pour, flipcup en swipe zijn de meest gebruikte beginnerstechnieken in het acryl gieten. Met deze technieken behaal je direct een mooi resultaat. Oké eerlijk gezegd als je direct gaat voor de mooie grote cellen dan zal je misschien in het begin teleurgesteld zijn. Dit neemt niet weg dat je hele leuke schilderijen kan maken zonder grote mooie cellen. Om mooie cellen te krijgen vergt vaak wel oefening. Het kan ook dat je geluk hebt en je mix de eerste keer direct goed is.  Bij de meeste mensen betekent mooie cellen krijgen oefenen en oefenen. Ook het spelen met soorten acryl verf en de dikte van je mix speelt een grote rol in het krijgen van cellen. Mijn favoriete mix bestaat uit Amsterdam Acrylverf gemixt met floetrol.

Ik kreeg pas mooie cellen toen ik het recept ging gebruiken met Floetrol. Wil je dit pouring medium recept ook maken kijk dan bij mijn blogpost Recepten acryl gieten.

Ga je echt voor de grote cellen met acrylgieten dan kan je later mijn artikel: Hoe krijg je cellen met acrylgieten (acrylic pouring) lezen.

e boek acrylgieten

Wist je al dat er van Liquitex een kant en klaar set is om te beginnen met acrylic pouring. Deze set bevat liquid inkt met een hele hoge pigment waarde. Als je dit gebruikt met de pouring medium welke bij deze set zit kan je zo aan de slag.

acrylgieten techniek voor beginners: 1. Dirty pour

De dirty pour is een vorm van acryl gieten waarbij je alle kleuren welke je gemixt hebt in een bekertje doet. Je kan dit doen met of zonder siliconen of dimethicone. Wil je cellen met acryl gieten dan raadt ik je aan om er wel siliconen of dimethicone door te doen. Je giet één voor één de kleuren in het bekertje zodat ze bij elkaar komen. Sommige roeren de verf nog 1 à 2 x door met het roerstaafje om weer een ander effect te krijgen.

Je giet alle acryl verf uit over je canvas doek en laat het even vloeien. Dan til je het doek op en houdt het een klein beetje schuin zodat de verf en laat rustig de verf over je hele canvas vloeien zodat alles bedekt is.

Dit optillen en schuin houden zodat je verf over de canvas loopt noemen ze tilten.

In het filmpje hieronder zie je de dirty pour, flip cup en de swipe. Allemaal uitgelegd in 1 filmpje.

acrylgieten techniek 2.Flip cup

Eigenlijk is de flip cup ook een dirty pour. Je giet bij deze techniek ook alle verf zoals hierboven beschreven in een bekertje bij elkaar.

Het verschil met de dirty pour is dat je nu je canvas doek met de goede kant op je bekertje legt. Dan pak je met één hand het bekertje op en druk de canvas doek stevig met je andere hand op het bekertje en draai dit in zijn geheel snel om. Je canvas doek ligt nu op je werkoppervlak en het bekertje staat ondersteboven op het doek. Laat het bekertje heel even staan zodat de verf naar beneden kan zakken. Je kan ook een gaatje in de bodem van het bekertje prikken om de lucht er uit te laten gaan.

Daarna til je de beker op en laat net zoals bij de dirty pour je verf over je doek vloeien en tilt het doek zodat de verf je hele doek heeft bedekt. Als je cellen hebt in je doek en je wilt deze behouden let dan op dat je niet teveel tilt en hou in de gaten dat je cellen niet teveel vervormen.

acrylgieten techniek 3. Swipen

Swipen is het proces van de kleuren over elkaar slepen zodat ze mixen en cellen vormen.

Bij de techniek Swipen in acrylgieten doe je de verfmix op je doek. Je kan dit in strepen over je doek gooien zoals je wilt of je kan een dirty cup maken en hier een Swipe mee maken.

Het is heel simpel. Als je je verf mix van gewenste kleuren op je doek hebt gedaan giet je dwars aan de bovenkant van je doek witte of zwarte verf mix. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met een andere kleur te swipen maar wit en zwart zijn de meeste gebruikte kleuren om een swipe te maken. Je neemt een stukje karton of een vochtige stevige tissue en leg deze in de swipe kleur dus in mijn voorbeeld de witte verf mix of de zwarte verf mix op je doek. Nu sleep je voorzichtig de tissue of het karton over je doek en trek de verf naar beneden.

Je kan dit ook doen met een stuk van een insteekhoes. Dit gebruik ik zelf voor mijn swipes en het is ook weer te hergebruiken.

TIP:

Het leuke van de Swipe is dat je als een schilderij niet geworden is wat je wilde en alles is nog nat je dit kan toepassen. Dit leidt vaak tot verrassende uitkomsten en mooie resultaten.

4: Puddle pour techniek voor acryl gieten

Een puddle pour betekend dat bergjes verf op je doek doet en steeds een andere kleur daar weer in giet. Dit kan je zo vaak herhalen tot er voldoende verf op je doek ligt. Je kan er dan voor kiezen om te tilten of voordat je gaat tilten nog even met een stokje of spatel er doorheen gaat om de kleuren te mengen.

Als je op YouTube kijk bij dit filmpje van Fluid Art by Santaa Hagedorn dan zie je al deze technieken in 1 filmpje.

5. Acrylgieten techniek met airbrush

In mijn eerdere artikel acrylgieten met behulp van de airbrush heb ik al stil gestaan hoe fijn het gebruik van de airbrush is. Geen gedoe meer met door een rietje blazen. Zelf heb ik een goedkope airbrush gekocht om te gebruiken met acrylgieten.

Hierbij zal ik een paar leuke links vermelden naar YouTube filmpjes waar de airbrush gebruikt wordt.

Acrylgieten techniek 6. Balloon smash

Met de ballon smash techniek wordt gebruik gemaakt van een opgeblazen ballon. Op onderstaande filmpjes zie je wat een leuke resultaten je hiermee krijgt.

Acrylgieten techniek 7. Acrylgieten met touwtjes

In een eerder artikel heb ik deze techniek al besproken. Als eerste giet je een basis kleur van je pouring mix met de acrylverf over je doek. Je doopt een touwtje in de verf en sleept deze over je doek. Met deze techniek kan je leuke bloemen maken met acrylgieten door middel van touwtjes te gebruiken. Ook hele mooie veren behoren tot de mogelijkheid. In mijn eerdere artikel leg ik uit hoe het werkt en ook staan er links naar YouTube filmpjes over acryl gieten. Lees hiervoor mijn artikel: Acrylgieten met touwtjes.

8. Ring pour

Deze ring pour techniek is ook heel leuk om te gebruiken als je acrylverf gaat gieten op een doek.

Je doet de gewenste kleuren in een bekertje en draai hele kleine rondjes terwijl je de verf giet op je doek. Zo ontstaan er leuke effecten. Er ontstaan een soort boomringen doordat je verschillende kleuren gebruikt en de kleine rondjes draait met je mix. Dit is echt een hele leuke techniek en het uitproberen waard.

9. acrylgieten techniek Wing pour

De wing pour is een moeilijkere techniek maar het effect is zooooo mooi. Het vergt oefening om deze techniek onder de knie te krijgen. Je krijgt het effect van vleugels. Ik moet eerlijk bekennen dat het mij nog niet is gelukt maar ik blijf het proberen. Hieronder kan je in het filmpje vinden wat ik bedoel.

10. Dutch pour techniek

Een hele leuke techniek waarbij je gebruik maakt van een haar fohn tijdens het acryl gieten. Deze techniek is bekend geworden door de Nederlandse Rinske Douna. Je kan hiervoor een goedkope fohn aanschaffen want je fohn komt onder de verf te zitten. Zelf gebruik ik voor deze techniek mijn goedkope airbrush.

Je doet hele kleine beetjes verf op je canvas nadat je een witte basis laag hebt gemaakt en hierom heen maak je een circel van witte verf. Daarna blaas je witte ring verf over je gekleurde verf heen met de fohn. Je gaat dan alle verf de richting opblazen welke je zelf wilt.

Tip voor als je je schilderij niet mooi vind

Als je een schilderij met acrylverf gieten op doek hebt gemaakt welke niet mooi is en de verf is nog nat dan kan je er altijd nog een Swipe van maken. Vind je deze ook niet mooi schraap je je verf eraf en begin je opnieuw.

Afwerking en schoonmaken van je doek met acryl gieten

Als je tevreden bent met je schilderij laat je het doek eerst ca 2 weken drogen Doe je dit niet heb je kans dat de verf nog niet helemaal uitgehard is al lijkt het zo.  Als je siliconen of dimethicone hebt gebruikt kan je het doek na deze 2 weken schoonmaken.

Zelf doe ik dit met een vochtig sponsje met een paar druppels Dreft zodat het vet van de siliconen er af is.

Ik laat het zelf daarna nog een week staan voordat ik eventueel een doorzichtige parket lak of vernislaag er over doe.

Miljoenen artikelen

Canvas doek hergebruiken na mislukt schilderij?

Als je het schilderij welke je gemaakt hebt toch niet zo mooi vind of als het niet mooi opgedroogd is kan je de canvasdoek hergebruiken.

Je laat het dan ook eerst minimaal 2 weken goed drogen en je maakt het ook schoon zoals hierboven beschreven. Als het doek niet goed droog is en je gaat er al overheen gieten dan is de kans op scheurtjes in je nieuwe pour heel groot. Je verwijderd met een sponsje met dreft de siliconen of dimethicone en laat het opnieuw drogen.
Heb je dit allemaal gedaan dan kan je weer aan de slag om een nieuw schilderij te maken met één van de acrylgieten techniek.

Vragen over acryl gieten?

Als je nog vragen hebt over deze technieken van acryl gieten kan je altijd een reactie achterlaten.

Geld verdienen voor je hobby?

Wil je geld verdienen voor je hobby zodat je steeds materialen voor je hobby kan blijven kopen? Denk dat eens aan enquetes invullen om geld te verdienen. Zo koop ik steeds nieuwe materialen om uit te proberen.

Heb je interesse? Lees dan mijn artikel: Geld verdienen met enquetes invullen. De meeste kadobonnen verdien ik met Lifepoints en Toluna. Heb je geen zin om mijn artikel te lezen en wil je je direct aanmelden dan kan dat door middel van omderstaande linken:

Gerelateerde berichten

  8 reacties

 1. Nanny
  op 3:44 pm

  Hallo, ik was alles aan het lezen en bij acryl pouring kant en klare medium staat niet de hoeveelheid bij en bij recept 1 en 2 wel? Graag zou ik de verhoudingen willen weten hoeveel kant en klare pouring en hoeveel verf en hoeveel water en moeten er nog silliconen druppels bijgevoegd worden.

  Alvast mijn dank!

  Nanny

  Beantwoorden
  • admin
   op 7:40 am

   Hoi Nanny,
   De hoeveelheid wat je moet gebruiken bij kant en klare pouring medium is verschillend. Je moet er voor zorgen dat je verf van je stokje loopt zoals vloeibare honing. Het is afhankelijk welke acrylverf en hoeveel verf je gebruikt. Tijdens het mengen doe je er steeds een beetje kant en klare medium bij tot je de gewenste vloeibaarheid hebt bereikt.
   Als je cellen wilt doe je er inderdaad nog een paar druppels silicone bij. Dit hoef je niet in alle kleuren te doen.
   Ik hoop dat ik je vraag hiermee hebt beantwoord. Heb je nog meer vragen mag je ze gerust stellen.

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 2. Katrien
  op 1:24 pm

  Beste

  Soms zie ik online dat ze een houten plank spannen op de achterzijde van een schildersdoek.
  Waarschijnlijk zodat het doek strak blijft met alle verf erop. Maar je schreef dat er lucht aan de onderzijde moet kunnen voor het drogen. Kan dit dan geen kwaad voor scheurtjes? Wat gebeurd er dan als ik acryl pouring toepas op een houten deksel van een kistje?
  Kan ik een schilderij ook na het drogen beschermen met voorbeeld vernis of resin?

  Alvast bedankt voor je duidelijke site.
  Groetjes

  Beantwoorden
  • admin
   op 6:44 am

   Hoi Katrien,
   Dank je wel voor je compliment.
   Ik heb het nog niet gezien dat ze een houten plank spannen op de achterzijde van het doek. Het zou kunnen zijn dat ze daarmee het doek stabiel willen houden tijdens het tilten maar als je een goed gespannen doek hebt is dat niet nodig. De onderzijde moet idd goed kunnen drogen. Eigenlijk gaat het er om dat er lucht zowel boven als onder het doek door moet kunnen om alles goed te laten drogen en scheurtjes te voorkomen.
   Je kan heel goed een deksel van een houten kistje maken met acryl pouring hoor. Het drogen duurt dan iets langer. Ik zou het een week of 3 laten drogen. Als je siliconen gebruikt in je acrylic pour dan moet je na 3 weken de siliconen verwijderen. Ik doe dat zelf met een vochtig sponsje met dreft en daarna weer heel goed laten drogen. Voor de bescherming zou je kunnen kiezen voor een transparante parket lak of idd resin.
   Als je nog vragen hebt hoor ik dat graag van je.
   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 3. Sandra Rethmeier
  op 5:53 pm

  Beste Yvonne, mooi en compleet artikel, tx.

  Als ik ga tilten dan vind ik het superlastig om de verf niet meer verder te laten vloeien als ik het beeld ok vindt. Dus een foto van”net klaar” lijkt niet meer op die van een dag later, als de verf verder is gaan werken en vloeien.

  Heb jij een idee hoe daarmee om te gaan?
  Alvast met dank voor je antwoord, Sandra

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 8:14 am

   Hoi Sandra,

   Het is inderdaad altijd lastig met acryl gieten om uit te vinden wanneer je moet stoppen met tilten. Ook is het heel belangrijk om te zorgen dat je doek goed recht ligt als het droogt zodat de verf niet verder kan uitvloeien.
   Zelf doe ik nog even als laatste het brandertje er vanaf een grotere afstand nog een keer over zodat de verf iets droger is en dan leg ik mijn doek goed plat weg.
   Misschien helpt deze tip voor acryl gieten een stapje verder. Helaas is er geen kant en klare oplossing. Voor meer over het gieten met verf en de problemen welke er kunnen ontstaan heb je misschien iets aan mijn artikel: Alles over acryl gieten

   Als je nog meer vragen hebt kan je ze altijd stellen.

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 4. Ellen van der Steen
  op 2:02 pm

  Goedemiddag Yvonne,

  Moet je je canvasdoek voorbehandelen of kun je gelijk acryl gieten op je canvas?

  Groetjes,
  Ellen

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 6:53 am

   Hoi Ellen,
   Je hoeft met acryl gieten je doek niet eerst voor te behandelen. Je kan je pouring mix met pouring medium en acrylverf direct op je canvas gieten.
   Heel veel plezier met acryl gieten.

   groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *