Bouw aan je doelen en dromen

Wat ga je gebruiken voor acryl gieten een pouring medium of Floetrol ?

Pouring medium is er in veel verschillende soorten om te gebruiken voor acryl gieten. Je kan het zelf maken maar er zijn ook kant en klare pouring mediums te koop en dan is er ook nog floetrol welke je kan gebruiken om acrylverf te gieten.

Welke ga je gebruiken voor acrylic pouring (acryl gieten) om je acrylverf te verdunnen om te kunnen gieten met acrylverf?

Wat zijn de voordelen van een kant en klare pouring medium en floetrol?

Een goede pouring medium voor acryl gieten zorgt ervoor dat de verf flexibel en vloeibaar blijft. Je hebt verschillende kant en klare pouring mediums zoals Liquitex, Van Bleiswijk pouring medium van de action, Amsterdam Pouring medium. Je kunt ook floetrol gebruiken als pouring medium. Floetrol zorgt er voor dat je pouring mix heel mooi vloeibaar blijft zodat je de tijd hebt om een mooi schilderij te maken.

Mijn ervaring is dat ik de mooiste cellen krijg met floetrol als pouring medium

e boek acrylgieten

Wat gebruik je als pouring medium voor acryl gieten

Acrylgieten voor beginners

Als beginner in acrylgieten is het vaak lastig om uit te zoeken wat je kan gebruiken om je acrylverf te verdunnen om te gaan gieten.
Je acrylverf moet verdund worden om te kunnen gieten. Verdunnen met alleen water breekt je pigment af van de acrylverf en je zal weinig kleur overhouden daarom heb je een andere verdunner nodig om je verf vloeibaar te houden. Ook zal je niet snel mooie cellen krijgen tijdens het acryl gieten als je alleen water gebruikt.

Op internet zijn diverse recepten te vinden om dit te maken voor acrylgieten. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en dus ook heel veel recepten om het zelf te maken. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor de resultaten met acryl gieten.

Met dit artikel hoop ik vooral voor de beginners met acryl gieten om duidelijkheid te scheppen wat een pouring medium doet en wat floetrol is. Persoonlijk gebruik ik floetrol met acryl gieten. Met floetrol als pouring medium kreeg ik mooie cellen en bleven de kleuren van de acryl verf heel mooi.

Dit artikel bevat affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn linken dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra’s. Als je iets besteld via mijn linken wil ik je alvast bedanken. Op deze manier kan ik steeds nieuwe producten kopen en uitproberen en delen met jullie.

Wat is een pouring medium?

Een pouring medium wordt gebruikt om de acrylverf te verdunnen zodat de verf vloeibaar wordt om op het doek te gieten is. Een kant en klaar giet medium om acryl te gieten bevat naast gedestilleerd water meestal nog een acrylaatharsdispersie. Dit is om te zorgen dat de verf flexibel en soepel opdroogt en nog belangrijker kleurloos. Zo’n medium zorgt ervoor dat de acrylverf zijn dek kracht niet verliest.

Er zijn diverse kant en klare pouring mediums verkrijgbaar. Liquitex is één van de bekende merken maar je hebt ook een pouring medium van DecoArt en Viva. De laatste 2 zijn nog niet zolang op de markt. Ook verkoopt de action nu giet medium van VanBleiswijck. Deze heb ik persoonlijk nog niet getest omdat ik zeer tevreden bent over de verdunning met Floetrol. Ik krijg hiermee mooie cellen en de acrylverf vloeit mooi over het doek. Misschien dat ik in de toekomst het pouring medium van VanBleiswijck nog ga uitproberen. Zodra ik dat heb gedaan zal ik het jullie laten weten.

Als je een kant en klare giet medium gebruikt heb je geen Floetrol nodig. Bij een kant en klare mix zoals bijvoorbeeld Liquitex zit vaak nog een glansmiddel toegevoegd.

Kant en klare sets voor acryl gieten

Deze Acrylinkt heeft een hoog pigmentgehalte, is op waterbasis, heeft een intense kleur, extreem vloeiende acrylverf, permanent, waterbestand, niet klonterig en kleverig, sneldrogend, prima te mengen met andere Liquitex Acryl – verf en mediums, mooie satin finish. De Pouring Medium is te gebruiken voor diverse giettechnieken, voor ‘puddles, poured sheets and flowing applications of color’. De Pouring Medium kan ook gebruikt worden met gewone acrylverf. De inkt en de medium zijn beiden ‘lightweight, non- toxic en eenmaal droog watervast, niet vergelend. Iedere inkt is gefabriceerd met ‘super-fine artist-grade pigments captured in cutting-edge acrylic emulsion’. De inhoud van het setje: 3 flesjes met 30 ml. acrylinkt; Yellow Medium Azo, Quinacridone Magenta, en Phthalocyanine Blue (GS)) en een flesje van 118 ml. Professional Pouring Medium.

Deze kant en klare sets zijn te koop via bol.com via deze link.

Floetrol voor acryl gieten

Wat is floetrol?

Floetrol is een drogingsvertrager voor watergedragen latex en lak. Het helpt strepen van kwast en rollers te voorkomen. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld muren te verven met latex. Zowel voor binnen als buiten.

Er is ontdekt dat voor acryl gieten floetrol heel goed werkt om acrylverf goed te kunnen verdunnen, mooi vloeibaar te houden om zo mooi te kunnen gieten.

Floetrol zorgt ervoor dat de verf mooi vloeit en de droogtijd verlengd wordt. Hierdoor is het heel geschikt voor acrylgieten. Floetrol droogt mat op maar dit komt helemaal goed als je je schilderij gaat vernissen met een glans vernis. Dit is perfect voor acryl gieten.

Floetrol als pouring medium voor acryl gieten

Als je Floetrol gebruikt heb je geen kant en klaar giet medium nodig.

Floetrol kan je heel goed gebruiken als giet medium om de acrylverf te verdunnen voor het acryl gieten. Het is mijn favoriete recept om te gebruiken om mijn acrylverf te gieten.

Het is makkelijk te onthouden. Je gebruikt of het één of het ander. Samen gebruiken is niet nodig maar het kan wel.

Waar koop je Floetrol?

Zelf koop ik mijn Floetrol bij Bol.com.  Bij Bol.com is Floetrol verkrijgbaar in een fles van 1 liter.

Andere mogelijkheden om een pouring medium zelf te maken voor acryl gieten

Er zijn nog vele andere toevoegingen welke gebruikt worden om een pouring medium te maken. Deze worden gebruikt om goedkopere recepten te maken voor acryl gieten. Als je op Amerikaanse sites en YouTube kijk zie je recepten voorbij komen met PVA Glue. Dit is een lijm welke doorzichtig opdroogt. In Nederland kan je hiervoor de Elmers Glue, boekbinderslijm van Collall en nog vele andere merken en soorten gebruiken.

Het moet een PVAc lijm zijn die doorzichtig opdroogt. Dit is belangrijk omdat je anders een gelige waas over je schilderij krijgt. Ook droogt deze lijm flexibel op waardoor de kans op scheurtjes kleiner is. Natuurlijk kan je ook andere PVAc lijmen gebruiken als je maar goed kijkt of deze doorzichtig en flexibel opdroogt.

Veel decoupage lijmen zijn ook geschikt omdat deze ook flexibel en transparant opdrogen. Als je op YouTube pouring medium recipe intypt krijg je diverse recepten te zien welke mensen zelf maken. Het is een kwestie van uitproberen welke pouring mix jij het beste vind werken.

Goedkope manier voor acryl gieten of een duurdere manier?

Begin je net en haal je je verf bij de Action dan kan je voor je pouring medium gebruik maken van de Flessen Home Deco Varnish ultra mat transparant. Zelf ben ik eerst begonnen met een pouring medium te maken van PVA lijm, daarna overgestapt op de Home Deco Varnish van de Action. Als je bij de Home Deco Varnisch een heel klein beetje Floetrol doet heb je ook een mooie pouring medium.

Natuurlijk kan je niet verwachten als je met goedkope acrylverf werkt dat het resultaat hetzelfde is al met een duurdere acrylverf waar meer pigment in zit. Om te oefenen is het in ieder geval een stuk goedkoper.

Zelf een pouring medium maken voor acrylgieten

Wil je zelf een pouring medium maken of zien hoe de verhoudingen zijn bij een recept voor pouring medium? Lees dan mijn blogpost Recepten voor Pouring Medium voor acrylgieten.

Mijn favoriete mix voor acryl gieten

Zoals ik al vertelde ben ik zelf ook begonnen met acrylverf van de Action en de home deco van de Action. Het was leuk om het idee te krijgen hoe acrylgieten werkt.

De mooiste resultaten krijg ik als ik floetrol gebruik als pouring medium en Amsterdam acrylverf. Het recept om dit te maken staat ook bij de recepten om pouring medium te maken. De link heb ik hieronder gezet.

Waarom is een pouring medium voor acryl gieten belangrijk

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je een goed idee hebt waarom een goed pouring medium belangrijk is.

Een goed pouring medium is belangrijk om je verf goed te kunen verspreiden over je doel en mooie cellen te krijgen. Met een goed pouring medium voorkom je dat teleurgesteld bent over het resultaat met acryl gieten.

Neem de tijd om je pouring medium goed te mengen met de acryl verf om zo de juiste pouring mix te krijgen.

Ik kan je vertellen dat het proces om je verf te mixen leuker is dan je denkt. Ik noem het mijn “Zen momentje”. Je zit lekker te roeren in je verf tot het de juiste dikte heeft. Het moet als warme honing van je stokje aflopen. De juiste mix en dikte vinden van je verf is het moeilijkst maar als je op een gegeven moment door hebt hoe je de mooiste resultaten krijg wordt het nog meer verslavend om te doen. Je wilt dan gaan proberen om cellen te krijgen zonder toevoegingen. Veel pouring artists bereiken de mooiste cellen met alleen floetrol zonder toevoeging van siliconen.

In dit filmpje van CraftyJenn van youtube kan je goed zien wat de dikte van je pouring mix moet worden.

Tot zover de uitleg over het hoe en waarom een pouring medium belangrijk is.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Met welke pouring mix heb jij goede ervaringen voor acrylgieten?

Laat het weten in een reactie.

Heb je nog vragen of andere tips over acrylgieten zet ze dan ook gerust in de reacties.

Gerelateerde berichten

  22 reacties

 1. Mirjam
  op 2:01 pm

  Ik ben hele veel informatie aan het inwinnen.
  Wil dit zeker gaan doen!!
  Maar dus ook vragen.
  Maar aangemaakte verf, hoelang kan ik deze bewaren in een afgesloten pot?
  Kan ik de aangemaakte verf meteen gebruiken of moet ik ze een tijdje laten staan…..om te laten wennen aan elkaar?
  Alvast bedankt voor de tijd nemen naar mijn vragen te kijken.

  Beantwoorden
  • admin
   op 11:59 pm

   Hoi
   Leuk dat je ook wilt gaan acrylgieten. De verf kan je wel een paar weekjes goed houden in een afgesloten pot. Het kan zijn dat het dan iets dikker wordt maar dan kan je het weer verdunnen met een beetje water zodat het weer dun genoeg is om te gieten. Als je de acrylverf met je gietmedium hebt aangemaakt is het beste om dit ca 1 uurtje te laten rusten voordat je begint met gieten. Het rusten van de acrylverf met je pouring medium is om de luchtbelletjes te laten verdwijnen.
   Als je nog meer vragen hebt mag je ze gerust stellen.
   Ik wens je heel veel plezier met acrylgieten.
   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 2. inge
  op 9:41 am

  kun je de metallic ink ook mixen met de acrylic verf?

  Beantwoorden
  • admin
   op 8:00 am

   Hoi Inge,
   Bedankt voor je berichtje.
   Ik heb nooit geprobeerd om metallic ink te mixen voor acryl gieten. Ik ben bang dat dit te dun is en in je pouring mix zal verdwijnen en je er na het gieten niets meer van ziet. Zelf gebruik ik metalic acrylverf. Mocht je het uitproberen met de metallic ink dan ben ik benieuwd of het gelukt is en je het terugziet in je acrylic pour. Laat je het me weten als je het probeert? Ik leer er ook weer van.

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 3. Sheila (Fralic) van Beek
  op 8:37 pm

  Ik kijk voor plastick vlessen met spuit. Ik kun niet vinden.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 11:52 am

   Hoi Sheila,

   De plastic flessen met spuit welke je af kan sluiten zijn verkrijgbaar bij bol.com maar ook bij AliExpress waar ze een stuk goedkoper zijn. Je moet dan even wachten tot je ze binnen hebt maar ze zijn heel makkelijk voor het acryl gieten

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 4. Nadine Debusscher
  op 10:54 am

  Hallo, na jaren geschilderd te hebben met olie verf, gisteren gestart met het gieten van acryl met verf van Amsterdam standaard en mix van liquitex met beetje water. Bij het opgieten was het werkje prachtig. Maar na een half uur begon de verf te schuiven en de cellen te verdwijnen. Deze morgen was het werk helemaal om zeep. Het was nu ook nog eens gebarsten. Wat heb ik fout gedaan.
  PS. Graag nog een tip van hoe het materiaal te reinigen.
  Alvast bedankt
  Groetjes Nadine

  Beantwoorden
 5. Wouter Deblaere
  op 12:46 pm

  Beste Yvonne

  Je zegt dat je met water pigment verliest om je verf te verdunnen .
  Met wat moet er dan verdunt worden en mag je floetrol of een ander mengen om je verf te verdunnen ?

  Beantwoorden
 6. Monique
  op 10:01 am

  Hallo Yvonne,
  Wat heerlijk lijkt het me om dit te gaan doem. Ik ben me dan ook al aardig aan het inlezen. Verfverdunner is gekocht en er is nog acrylverf in huis van een vorige hobby. Nu vraag ik me echter af, hoe gaat de afwerking in zijn werk? Hoe lak jij het af, of doe je dat niet? Ik kan hier niets over terugvinden (of ik he. Er overheen gelezen). Ik heb super zin om hier aan te beginnen, moet nog even wachten tot het paasweekend 🙂

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 10:48 am

   Hoi Monique,
   Dank je wel voor je berichtje. Acryl gieten is ook echt heel erg leuk om te doen. Er zijn zoveel technieken dat het een hobby is waar lang plezier van hebt.
   Hoe ik mijn schilderijen afwerk kan je vinden onder “alles wat je moet weten over acryl gieten” daar heb ik in beschreven hoe je je doek schoonmaakt en afwerkt.
   Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust hoor. Heel veel plezier in het paasweekend

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 7. marianne golsteijn
  op 11:18 pm

  Dag Monique,
  Ik heb een fles foetrol aangeschaft (zoals jou voorbeeld) maar de vloeistof is nogal dik. Als ik de acrylverf ermee meng wordt ze niet dunner en kan ik er dus niet mee gieten. Is het normaal dat de floetrol zo dik is?
  Vriendelijke groet, Marianne

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 10:27 am

   Hoi Monique,

   Floetrol is normaal gesproken niet heel erg dik. Ik ga er van uit dat je goed geschud hebt voordat je het gebruikt hebt. Ik vermeng de floetrol met mijn acrylverf en een beetje water tot de gewenste dikte en kan er heel goed mee acryl gieten.
   Ik zou proberen om er iets meer water bij te doen zodat je acrylverf en floetrol dunner worden.

   Ik hoop dat deze tip je gaat helpen en dat je er toch goed mee kan acrylgieten.

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 8. Petra
  op 12:30 pm

  hi,
  Ik vraag me af hoe ik acryl papier weer glad krijg na acryl pouring. Ook bij Gesso wordt het hobbelig.

  groet Petra

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 2:41 pm

   Hoi Petra,

   Sorry, ik begrijp je vraag niet goed. Bedoel je dat je acryl pouring doet op gewoon papier?
   De papier welke gebruikt wordt bij acryl gieten is yupo papier. Dit is speciaal papier welke je kan gebruiken. Met gewoon papier of fotopapier wordt het inderdaad hobbelig.
   Is dit wat je bedoelt met je vraag?

   groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 9. Astrid
  op 5:36 pm

  Hallo Yvonne, dank je wel voor al de informatie die je deelt.! Ik ben al even bezig met de canvas doeken van de action maar wil over op een betere maar ook betaalbaar doek. Ik had op de link geklikt maar dat is er niet meer. Kan je nog een merk geven of waar ik kan kopen. Dikke dank je wel.
  Groetjes Astrid

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 12:52 pm

   Hoi Astrid,

   Als je wilt gaan acryl gieten op betere doeken dan de action komt je vaak al in de duurdere canvas doeken zoals de doeken van liquitex of de schildersdoeken van Talens.
   Het hangt eerlijk gezegd af van je budget welk schildersdoek je gaat gebruiken voor acryl gieten.
   De duurdere doeken zijn steviger gespannen inderdaad dan de goedkope schildersdoeken.

   Ik hoop dat ik je een beetje op weg hebt geholpen met je keuze welk doek je kunt gebruiken voor acrylgieten.

   groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 10. José
  op 7:45 pm

  Hoi Yvonne,
  Wat leuk zeg , deze reacties te lezen, ik wil ook gaan beginnen met acryl gieten en ben me aan het inlezen.
  Zojuist op YouTube een filmpje gezien van een Belgische vrouw die dus de pouring heeft gekeurd van diverse merken, daar bij kwam de pouring van de action heel slecht uit de bus, haast niet te mengen met de verf en alleen maar klontjes ook tijdens het gieten.
  Wat is een goede pouring en floetrol, ik volg zoveel kunstenaars op fb en daar zie ik geweldig werk, vaak wel Engelse dames dus ik zie niet wat ze gebruiken.
  Heb jij een tip voor een beginner?mvg José

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 7:10 am

   Hoi Jose,
   Leuk dat je ook wilt beginnen met acryl gieten. elf gebruik ik Owatrol Floetrol en Amsterdam Acrylverf. Het kan inderdaad voorkomen dat de Floetrol klontjes geeft. Zzelf doe ik de Floetrol door een zeefje om te voorkomen dat er klontjes in zitten. Als alternatief kan je ook Liquitex Pouring medium gebruiken. Deze 2 geven bij mij het mooiste resultaat. In veel filmpjes over acryl gieten zie je dat de Amerikanen andere floetrol gebruiken. Deze is hier helaas niet te verkrijgen. Als je begint met acryl gieten is het vooral veel uitproberen tot je het mooiste resultaat krijgt. Ik heb ook een artikel geschreven over recepten voor pouring medium. Ik weet niet of je dit al gelezen hebt? Dit artikel kan je hier vinden. Heel veel plezier met acryl gieten. Groetjes, Yvonne

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *