recept pouring medium

Recepten Pouring medium voor acrylgieten

Waarom zelf een recept pouring medium maken?

Als je gaat acryl gieten hangt alles af van je recept pouring medium. Is je recept niet goed, te dik of te dun dan zal je geen mooie pour krijgen. Zelfs als je dure acrylverf gebruikt zal het dan niet mooi worden. Een veelgestelde vraag is hoe maak je zelf een pouring medium en welke kant en klare pouring mediums zijn er allemaal. Op mijn blog staan inmiddels veel artikelen over acrylgieten oftwel acrylic pouring maar de dikte en het recept pouring medium blijven heel belangrijk om mooie resultaten te krijgen.

In dit artikel zal ik uitleggen welke pouring mediums er zijn voor acryl gieten.

Hoe maak zelf een pouring medium kan maken en wat de verhoudingen ongeveer zijn van deze mix zodat je een goede indicatie krijg hoeveel je moet gebruiken.

e boek acrylgieten

Als je net begint met acrylic pouring of zoals we het in het Nederlands noemen acrylgieten zal je niet direct met de duurste materialen willen beginnen en kan je zelf een recept pouring medium maken. Zoals ik al aangaf eerder is de pouring medium is samen met je acrylverf het belangrijkste ingredient voor het gieten van acrylverf.

Om acrylverf te verdunnen om te kunnen gieten op een doek heb je een pouring medium nodig. Dit kan zijn een kant en klaar medium om acrylverf te verdunnen zoals bijvoorbeeld Liquitex maar ook de Action heeft nu een pouring medium van het merk Van bleiswijk of zoals ik zelf gebruik Floetrol als pouring medium of een zelfgemaakte mix om met PVA lijm en acrylverf te gieten.

Voor degene die willen acryl gieten en de acrylic pouring mix zelf willen maken vind je hieronder recepten en de verhoudingen voor acryl gieten.

Hieronder zal ik een aantal recepten geven voor acryl gietenwelke ik tegen ben gekomen op het internet en ook de recepten welke ik zelf heb uitgeprobeerd.

Ingredienten recept pouring medium nr 1 verdunnen met lijm:

Acrylverf(deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Alle transparant opdrogende flexibele lijm zoals Elmers School Glue, PVA lijmen, lijmen welke je gebruikt voor decoupage en boekbinden.

Water

verhoudingen recept pouring medium nummer 1:

Je doet je acrylverf in een bekertje en daarbij doe je 50% lijm. Dit mix je goed door elkaar tot je een mooie massa. Dit mix je goed door elkaar. Daarna doe je er langzaam steeds een paar druppels water bij tot het van je stokje afloopt als warme honing. Het moet er af lopen in 1 beweging. Niet druppelen. Je moet echt een doorlopend straaltje zien. Het is daarom ook belangrijk dat je niet teveel water in 1 x erbij doet. Als je op YouTube pouring medium recipe intypt krijg je diverse recepten van welke pouring mediums mensen gebruiken.

Om in dit recept cellen te krijgen hebt je siliconen of dimethicone nodig.

Recept 2 acryl gieten met Kant en klare pouring medium

Acrylverf (deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Een kant en klaar pouring medium zoals Liquitex, Viva of DecoArt pouring medium. Ook heb je nu bij de Action een kant en klare pouring medium van het merk Van Bleiswijk. Als je op onderstaande link klikt kan je zien welke pouring mediums er zijn.

Kant en klare pouring mediums bij Bol.com

Ook bij de Xenos hebben ze kant en klare pouring medium. ( als je dan toch gaat bestellen kijk dan gelijk eens naar leuke dingen om op te pouren zoals de kartonnen letters en de houten doosjes). Eigenlijk kan je alles bij Xenos krijgen voor acryl gieten want ook schilderdoek en acrylverf.

Water: Alleen water toevoegen als je mix nog niet de benodigde dikte heeft. Beter is om meer kant en klare pouring medium dan toe te voegen.

Verhouding recept pouring medium nummer 2:

De verhouding van de kant en klare pouring mediums met acrylverf is ca 1:1. Je gebruikt dus bijvoorbeeld 1 deel liquitex en 1 deel acrylverf. Je kan dit eventueel nog verdunnen met een beetje water.

Ingredienten recept pouring medium nr 3:

Dit recept geeft bij mij het mooiste resultaat.

Bij dit recept is het mogelijk om cellen te krijgen zonder gebruik te maken van siliconen door te spelen met de zwaarte van pigmenten en de diktes van verf.

Acrylverf (deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Floetrol

Verhouding pouring medium recept nr 3

Je doet een beetje acrylverf in je beker en giet daarbij ca 4 delen Floetrol. Je mixt dit goed door elkaar tot het de juiste dikte heeft. Geen water toevoegen. Als het nog niet de juiste dikte heeft kan je er nog een beetje floetrol aan toevoegen. Ik ben hier uit gegaan van een verf uit een tube zoals de acrylverf van de Action en de verf van het merk Amsterdam.

Er zijn nog veel meer recepten te vinden op het internet maar deze recepten zijn van artikelen welke makkelijk hier te krijgen zijn.

Recept nummer 3 kant en klare set

Van Liquitex hebben ze ook een set met profesionele inkt waarin ook de Liquitex pouring medium is. Deze set is heel geschikt voor acryl gieten. Je kan hierbij ook andere acrylverf gebruiken.

“Liquitex Ink! is een extreem vloeibare acrylinkt met een hoog pigmentgehalte. Deze inkt kun je onverdund gebruiken met een airbrush, kalligrafiepen of penseel maar is ook geschikt om te gebruiken voor zeefdruk of op textiel. In combinatie met de pouring medium is het heel geschikt voor acrylgieten.

Tips bij elk recept pouring medium

Geduld

Neem de tijd om je verf mix te maken. De consistentie van je mix van acrylverf met het recept pouring medium is belangrijkste onderdeel van het acrylgieten. Het beste is om als je mix klaar is deze minimaal een uurtje te laten rusten zodat de luchtbelletjes er uit zijn en alle ingrediënten vriendjes zijn geworden.

Hoeveel van de mix heb je nodig?

Om een indicatie te geven van hoeveel verf je nodig hebt voor acrylgieten is de formule lengte x breedte (inclusief de dikte van je canvas) x 0,25. Voorbeeld voor een doek van 20 x 20 cm heb je ca 100 ml nodig.

Hoe dun moet je mix zijn van je pouring medium en acrylverf?

Wil je weten hoe dik je mix moet zijn? Ik mijn blogpost “ Pouring medium of Floetrol” kan je het filmpje bekijken om te zien hoe de mix van je roerstokje moet aflopen.

Cellen krijgen met acrylgieten

De meeste mensen die aan acrylic pouring gaan doen willen grote cellen krijgen. Cellen krijgen met acrylgieten is 1 van de lastigste dingen bij acrylgieten. Het vergt veel oefening. Door silicone of dimethicone toe te voegen kan je cellen krijgen. Het hangt er ook van af of je niet teveel met je doek beweegt, of je de dikte van je mix goed is en welke acrylverf soorten je gebruikt. Uitleg over cellen krijgen met acrylgieten kan je vinden in mijn artikel: Cellen krijgen met acrylgieten

Waar koop ik alle benodigdheden voor acrylgieten?

Mijn favoriet zaak om alle ingredienten voor acrylic pouring (acryl gieten) te kopen is Bol.com. Hier kan ik alles krijgen en vooral omdat het veel verzendkosten scheelt. Boven de € 20,00 heb je geen verzendkosten en als je bijvoorbeeld Floetrol koopt en een tube Amsterdam acryl verf dan betaal je al geen verzendkosten.

Koop ik Floetrol bij een ander bedrijf kost het me veel aan verzendkosten omdat het pakketpost is. Natuurlijk ben je vrij om te kopen waar je wilt. Koop je bij Bol.com zou ik het op prijs stellen als je dit doet via mijn links van de producten.

Waarom advertenties van producten?

Ik ben eerlijk en doe mee aan het partnerprogramma van Bol.com. Dit houdt in dat als je iets besteld via mijn link dat ik kans maak dat ik een klein percentage krijg. Dit gaat om hele kleine bedragen maar daarmee kan ik weer nieuwe dingen maken als er vragen zijn over bepaalde hobby’s. Ik vind het leuk om van alles uit te testen en te laten zien maar het is ook erg duur. Het is niet verplicht natuurlijk maar ik ben er mee geholpen om het voor mij ook betaalbaar te houden om leuke dingen te laten zien op het gebied van hobby’s.

Op veel sites zie je de linkjes naar Bol.com en wordt er niet gesproken over de commissie die ze ontvangen. In de categorie van de hobby spullen is de commissie niet zo hoog. Als je besteld voor € 20,00 ontvangt ik rond de € 0,60.
Het kost je niets extra als je besteld via mijn link. Over de spullen die ik zelf koop ontvang ik niets. Ik ben degene die via mijn linkjes naar de artikelen bestellen alvast heel dankbaar.

Ik kan op deze manier nieuwe artikelen maken over hobby’s en de materialen kopen welke ik nodig heb voor de voorbeelden.

Speelgoed algemeen

Nu je hebt gekozen welke pouring medium je gaat gebruiken kan je verder naar de technieken. Ik heb 3 beginnerstechnieken voor acrylgieten op een rijtje gezet.

Meer berichten over acrylgieten:

Acrylgieten benodigdheden en acrylverf

Acryl gieten: Pouring medium of Floetrol

overige benodigdheden voor acryl gieten

recepten pouring medium

acryl gieten: beginnerstechniek dirty pour, flipcup en swipe

 Sieraden maken met acryl gieten

 techniek negative space 

acryl gieten; techniek negative space 2

Help wat doe ik met al mijn schilderijen van acryl gieten

Acrylgieten met touwtjes

Acrylgieten met gebruik van de airbrush

Wat is acrylgieten?

hoe krijg je cellen?

Kijk voor meer leuke blog artikelen eens in de volgende categorien:

hobby’s

Lifestyle

mindfulness

persoonlijke ontwikkeling en carriere

alles over wonen

erotiek

Geld

4 gedachten over “Recepten Pouring medium voor acrylgieten”

 1. Vanfleteren

  Geachte

  Ik zou willen gebruik maken met diverse gewichten van de verf.
  Ik weet dat er een lijst bestaat, maar na jaren heb ik ze nog niet gevonden, zo kan ik geen hele grote
  cellen krijgen, waar ik al jaren naar op zoek ben.
  Kan u mij helpen en mij zo’n lijst per kerende op te sturen.
  Ik pour al jaren, ik heb een keer grote cellen gekregen, maar ik weet niet meet hoe!
  Vriendelijk bedankt bij voorbaat.

  Claire Vanfleteren

  1. Yvonne

   Hoi Claire,

   Bedankt voor je bericht. Ik heb helaas geen lijst met zwaartes van verf. In mijn artikel “hoe krijg je cellen met acrylgieten” staat onderaan beschreven hoe je cellen kan krijgen met acrylgieten. Je moet dan werken met verschillende soorten acrylverf en natuurlijk moet je pouring medium de goede dikte hebben. Misschien dat het je na het lezen van dat artikel opnieuw zal lukken.

   Groetjes
   Yvonne

 2. Yvonne Haaksma

  Hoveel amsterdam acrylic inkt voeg ik toe aan een medium van Amsterdam om de juiste kleur en dikte te krijgen. Ben het even kwijt, Heb het te lang niet meer gedaan.

  1. Hoi Yvonne,

   Je mengsel moet als een soort warme honing van je roerstokje aflopen. Op die manier heb je de juiste dikte van je mix met pouring medium en acrylic ink.

   Hopelijk helpt dit antwoord je weer op weg.
   Heel veel plezier met acryl gieten.

   groetjes,
   Yvonne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *