Bouw aan je doelen en dromen

Recepten Pouring medium voor acrylgieten

Ben je geïnteresseerd in acryl gieten, oftewel acrylic pouring? Dan is het tijd om kennis te maken met het geheime ingrediënt achter deze kunstvorm: pouring medium. Wist je ook dat je makkelijk een pouring medium zelf kan maken?

Wat is pouring medium en waarom is het zo belangrijk bij het maken van prachtige gietkunstwerken?

In dit artikel ga ik dieper in op pouring medium en laat ik zien hoe dit wondermiddel je helpt om je acrylverf makkelijk te laten vloeien en verbluffende schilderijen te maken door middel van acryl gieten.

Omdat sommige mensen direct willen beginnen heb ik onderaan dit artikel ook nog de kant en klare gietverven vermeldt.

Ontdek de magie van pouring medium bij acryl gieten en hoe je het kunt gebruiken om je eigen meesterwerken te creëren!

Voordat ik verder ga wil ik nog vermelden dat ik in dit artikel gebruik maak van affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een kleine commissie krijg. Dit kost jou niets extra’s. Ik promoot alleen artikelen waar jij echt iets aan hebt. Bestel je iets via mijn link dan wil ik je alvast hartelijk bedanken. Op deze manier verdien ik geld met en voor mijn hobby.

Wat is een pouring medium?

Pouring medium is een speciale vloeistof die je kunt mengen met acrylverf om het dunner en gladder te maken. Hierdoor kun je de verf gemakkelijk op een doek gieten en laten stromen zonder dat het te dik of te dun wordt. Het helpt ook om de kleuren mooi te mengen en luchtbellen te voorkomen.

Met pouring medium kun je mooie schilderijen maken met acryl gieten doordat de kleuren mooi in elkaar overlopen. Het is onmisbaar voor acrylgieten.

Pouring medium is onmisbaar bij acryl gieten

Als je gaat acryl gieten hangt alles af van je recept pouring medium. Is je recept niet goed, te dik of te dun dan zal je geen mooie pour krijgen. Zelfs als je dure acrylverf gebruikt zal het dan niet mooi worden. Een veelgestelde vraag is hoe maak je zelf een pouring medium en welke kant en klare pouring mediums zijn er allemaal. Op mijn blog staan inmiddels veel artikelen over acrylgieten oftwel acrylic pouring maar de dikte en het recept pouring medium blijven heel belangrijk om mooie resultaten te krijgen.

In dit artikel zal ik uitleggen welke pouring mediums er zijn voor acryl gieten.

Hoe maak zelf een pouring medium kan maken en wat de verhoudingen ongeveer zijn van deze mix zodat je een goede indicatie krijg hoeveel je moet gebruiken.

e boek acrylgieten

Als je net begint met acrylic pouring of zoals we het in het Nederlands noemen acrylgieten zal je niet direct met de duurste materialen willen beginnen en kan je zelf een recept pouring medium maken. Zoals ik al aangaf eerder is de pouring medium is samen met je acrylverf het belangrijkste ingredient voor het gieten van acrylverf.

Om acrylverf te verdunnen om te kunnen gieten op een doek heb je een pouring medium nodig. Dit kan zijn een kant en klaar medium om acrylverf te verdunnen zoals bijvoorbeeld Liquitex maar ook de Action heeft nu een pouring medium van het merk Van bleiswijk of zoals ik zelf gebruik Floetrol als pouring medium of een zelfgemaakte mix om met PVA lijm en acrylverf te gieten.

Voor degene die willen acryl gieten en de acrylic pouring mix zelf willen maken vind je hieronder recepten en de verhoudingen voor acryl gieten.

Hieronder zal ik een aantal recepten geven voor acryl gietenwelke ik tegen ben gekomen op het internet en ook de recepten welke ik zelf heb uitgeprobeerd.

Ingredienten recept pouring medium nr 1 verdunnen met lijm:

Acrylverf(deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Alle transparant opdrogende flexibele lijm zoals Elmers School Glue, PVA lijmen, lijmen welke je gebruikt voor decoupage en boekbinden.

Water

verhoudingen recept pouring medium nummer 1:

Je doet je acrylverf in een bekertje en daarbij doe je 50% lijm. Dit mix je goed door elkaar tot je een mooie massa. Dit mix je goed door elkaar. Daarna doe je er langzaam steeds een paar druppels water bij tot het van je stokje afloopt als warme honing. Het moet er af lopen in 1 beweging. Niet druppelen. Je moet echt een doorlopend straaltje zien. Het is daarom ook belangrijk dat je niet teveel water in 1 x erbij doet. Als je op YouTube pouring medium recipe intypt krijg je diverse recepten van welke pouring mediums mensen gebruiken.

Om in dit recept cellen te krijgen hebt je siliconen of dimethicone nodig.

Recept 2 acryl gieten met Kant en klare pouring medium

Acrylverf (deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Een kant en klaar pouring medium zoals Liquitex, Viva of DecoArt pouring medium. Ook heb je nu bij de Action een kant en klare pouring medium van het merk Van Bleiswijk. Als je op onderstaande link klikt kan je zien welke pouring mediums er zijn.

Kant en klare pouring mediums bij Bol.com

Ook bij de Xenos hebben ze kant en klare pouring medium. ( als je dan toch gaat bestellen kijk dan gelijk eens naar leuke dingen om op te pouren zoals de kartonnen letters en de houten doosjes). Eigenlijk kan je alles bij Xenos krijgen voor acryl gieten want ook schilderdoek en acrylverf.

Water: Alleen water toevoegen als je mix nog niet de benodigde dikte heeft. Beter is om meer kant en klare pouring medium dan toe te voegen.

Verhouding recept pouring medium nummer 2:

De verhouding van de kant en klare pouring mediums met acrylverf is ca 1:1. Je gebruikt dus bijvoorbeeld 1 deel liquitex en 1 deel acrylverf. Je kan dit eventueel nog verdunnen met een beetje water

Ingredienten recept pouring medium nr 3:

Dit recept voor pouring medium geeft bij mij het mooiste resultaat.

Bij dit recept is het mogelijk om cellen te krijgen zonder gebruik te maken van siliconen door te spelen met de zwaarte van pigmenten en de diktes van verf.

Acrylverf (deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Floetrol

Verhouding pouring medium recept nr 3

Je doet een beetje acrylverf in je beker en giet daarbij ca 4 delen Floetrol. Je mixt dit goed door elkaar tot het de juiste dikte heeft. Geen water toevoegen. Als het nog niet de juiste dikte heeft kan je er nog een beetje floetrol aan toevoegen. Ik ben hier uit gegaan van een verf uit een tube zoals de acrylverf van de Action en de verf van het merk Amsterdam.

Er zijn nog veel meer recepten te vinden op het internet maar deze recepten zijn van artikelen welke makkelijk hier te krijgen zijn.

Recept nummer 3 kant en klare set

Van Liquitex hebben ze ook een set met profesionele inkt waarin ook de Liquitex pouring medium is. Deze set is heel geschikt voor acryl gieten. Je kan hierbij ook andere acrylverf gebruiken.

“Liquitex Ink! is een extreem vloeibare acrylinkt met een hoog pigmentgehalte. Deze inkt kun je onverdund gebruiken met een airbrush, kalligrafiepen of penseel maar is ook geschikt om te gebruiken voor zeefdruk of op textiel. In combinatie met de pouring medium is het heel geschikt voor acrylgieten.

Kant en klare gietverf


Wil je acryl gieten nog makkelijker maken dan kan je ook kiezen voor de kant en klare pouring paint.
Sommige mensen willen direct beginnen met acryl gieten en willen niet de pouring medium zelf maken maar direct starten met kant en klare vloeibare verf voor acrylic pouring. Er zijn diverse kant en klare gietverven beschikbaar welke ik hieronder zal vermelden.


Tips bij elk recept pouring medium

Geduld

Neem de tijd om je verf mix te maken. De consistentie van je mix van acrylverf met het recept pouring medium is belangrijkste onderdeel van het acrylgieten. Het beste is om als je mix klaar is deze minimaal een uurtje te laten rusten zodat de luchtbelletjes er uit zijn en alle ingrediënten vriendjes zijn geworden.

Hoeveel van de mix heb je nodig?

Om een indicatie te geven van hoeveel verf je nodig hebt voor acrylgieten is de formule lengte x breedte (inclusief de dikte van je canvas) x 0,25. Voorbeeld voor een doek van 20 x 20 cm heb je ca 100 ml nodig.

Hoe dun moet je mix zijn van je pouring medium en acrylverf?

Cellen krijgen met acrylgieten

De meeste mensen die aan acrylic pouring gaan doen willen grote cellen krijgen. Cellen krijgen met acrylgieten is 1 van de lastigste dingen bij acrylgieten. Het vergt veel oefening. Door silicone of dimethicone toe te voegen kan je cellen krijgen. Het hangt er ook van af of je niet teveel met je doek beweegt, of je de dikte van je mix goed is en welke acrylverf soorten je gebruikt. Uitleg over cellen krijgen met acrylgieten kan je vinden in mijn artikel: Cellen krijgen met acrylgieten.

Waar koop ik alle benodigdheden voor acrylgieten?

Koop ik Floetrol bij een ander bedrijf kost het me veel aan verzendkosten omdat het pakketpost is. Natuurlijk ben je vrij om te kopen waar je wilt. Koop je bij Bol.com zou ik het op prijs stellen als je dit doet via mijn links van de producten.

Speelgoed algemeen

Gerelateerde berichten

  4 reacties

 1. Vanfleteren
  op 6:30 pm

  Geachte

  Ik zou willen gebruik maken met diverse gewichten van de verf.
  Ik weet dat er een lijst bestaat, maar na jaren heb ik ze nog niet gevonden, zo kan ik geen hele grote
  cellen krijgen, waar ik al jaren naar op zoek ben.
  Kan u mij helpen en mij zo’n lijst per kerende op te sturen.
  Ik pour al jaren, ik heb een keer grote cellen gekregen, maar ik weet niet meet hoe!
  Vriendelijk bedankt bij voorbaat.

  Claire Vanfleteren

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 7:45 am

   Hoi Claire,

   Bedankt voor je bericht. Ik heb helaas geen lijst met zwaartes van verf. In mijn artikel “hoe krijg je cellen met acrylgieten” staat onderaan beschreven hoe je cellen kan krijgen met acrylgieten. Je moet dan werken met verschillende soorten acrylverf en natuurlijk moet je pouring medium de goede dikte hebben. Misschien dat het je na het lezen van dat artikel opnieuw zal lukken.

   Groetjes
   Yvonne

   Beantwoorden
 2. Yvonne Haaksma
  op 12:47 pm

  Hoveel amsterdam acrylic inkt voeg ik toe aan een medium van Amsterdam om de juiste kleur en dikte te krijgen. Ben het even kwijt, Heb het te lang niet meer gedaan.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 12:01 pm

   Hoi Yvonne,

   Je mengsel moet als een soort warme honing van je roerstokje aflopen. Op die manier heb je de juiste dikte van je mix met pouring medium en acrylic ink.

   Hopelijk helpt dit antwoord je weer op weg.
   Heel veel plezier met acryl gieten.

   groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *