Bouw aan je doelen en dromen
Wat heb je nog nodig voor acryl gieten buiten de acrylverf en een pouring medium.
In mijn vorige artikel Wat heb je nodig voor acrylverf gieten op doek heb ik de soorten acrylverf besproken. In het voorgaande artikel staan ook de linken naar de benodigdheden welke ik gebruik. Ben je nieuwsgierig waar je alles kunt kopen lees dan het voorgaande artikel straks.Vandaag ga ik het hebben over de overige dingen welke je nodig heb om te kunnen acrylgieten.
Voordat ik verder ga over wat je allemaal nodig hebt voor acryl gieten nog het volgende:
In mijn artikel gebruik ik affiliate linken. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Dit kost je niets extra. Ik wil degene die iets kopen via mijn link alvast hartelijk bedanken.
Canvasdoeken om te gebruiken met acrylgieten zijn er in diverse maten en prijsklasse. Om te beginnen met acryl gieten kan je gaan voor de goedkopere doeken zoals van de Action. Deze zijn heel leuk om het uit te proberen. Deze doeken hebben al een dunne laag gesso waardoor je ze gelijk kan gebruiken. Het enige nadeel aan de goedkopere doeken is dat je de kans hebt dat het midden van het doek wat inzakt. Als je het acryl gieten onder de knie hebt kan je voor de duurdere doeken.
Je kan in het begin gaan voor de merkloze doeken en later kiezen voor de betere zoals bijvoorbeeld Talens, Reeves en Winsor&Newton. Ik heb een paar doeken op een rijtje gezet maar er zijn natuurlijk nog veel meer merken en net zoals bij de verf geldt je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Let wel als je doeken gaat maken welke je wilt verkopen raad ik aan om echt voor de duurdere merken te gaan omdat deze mooier canvas hebben en heel goed gespannen zijn zodat je geen kuiltje in het midden krijg.
Bij acryl gieten is een brandertje onmisbaar. Je gebruikt het brandertje om luchtbelletjes op je doek weg te branden maar ook om nog meer cellen te creëren op je doek. Let op je eigen veiligheid als je gaat werken met het brandertje zodat je niet je doek, je huis of jezelf verbrand. Voor de veiligheid kan je een natte doek bij je leggen of in ieder geval water in de buurt houden. Als je luchtbellen of cellen gaat creëren met het brandertje hou deze dan op afstand van je doek. Ga niet met het brandertje te dicht op je doek. Brandertjes zijn er in allerlei soorten. Het zijn de brandertjes welke je in de keuken gebruikt.
Water gebruik je als je mix nog iets te dik is. Zelf doe ik water in een bakje en gebruik kunststof pipetten zodat ik steeds enkele druppels kan toevoegen om te zorgen dat mijn mix niet ineens te dun is omdat er teveel water bij zit. Je kan natuurlijk ook een spuitflesje gebruiken om water in te doen. Het beste is om niet teveel water te gebruiken. Je kan beter meer van de pouring medium gebruiken of de floetrol welke ik gebruik om te verdunnen dan veel water. Is je mix nog niet niet dun genoeg om de acrylverf te gieten pas dan voeg je een heel klein beetje water toe. Je pouring mix voor acrylgieten moet als warme honing van je stokje aflopen. Dit heb ik uitgelegd in mijn artikel: acrylgieten wat ga je gebruiken Pouring medium of floetrol?
Hou je niet van vieze handen of heb je gevoelige handen dan moet je plastic handschoenen gebruiken voor acryl gieten. Acryl gieten zonder dat het op je handen komt is bijna onmogelijk haha. Zelf gebruik ik bijna nooit handschoenen alleen als ik een negative space doek maak met een zwarte basis laag. Zwart pigment trekt al snel in je handen en nagels en is er lastig af te krijgen.
Deze zijn handig om je verf in de mixen maar ook om je doek op te laten drogen. Om te laten drogen zet je je doek op 4 bekertjes. Zorg dat je bekertjes de randen ondersteunen en plaats geen beker onder het midden van je doek. Het is misschien vanzelfsprekend maar ik vind het toch belangrijk om te melden. Als je je doek laat drogen op bekertjes kan de lucht ook onder je doek komen en verklein je de kans op scheurtjes omdat dan zowel de onderkant als de bovenkant voldoende lucht krijgt om te drogen. Het is van belang om je doek plat te laten drogen want je zal zien dat de mix lang nat blijft en je verf loopt anders van je doek af. Dat is zonde en helemaal als je net die mooie cellen hebt gemaakt die je altijd wilde hebben.
Veel mensen willen acryl gieten en cellen krijgen. Als je siliconenspray gebruik is het beter om deze eerst in een potje te spuiten en even te laten staan zodat de overige stoffen die er in zitten er uit kunnen. Met een plastic pipetje kan je dan een beetje siliconen opzuigen en een paar druppels aan je mix toevoegen. Dimethicone is verkrijgbaar in een spuitflesje welke makkelijk is om te druppelen. Dimethicone is helaas niet overal te verkrijgen maar als alternatief kan je een haarolie gebruiken waar dimethicone in is verwerkt.
Zelf gebruik ik soms de haarolie in spray flacon van het Kruidvat eigen merk om te acrylgieten maar meestal een siliconen spray . In deze zit ook dimethicone verwerkt maar er zijn nog meer soorten. Wil je een haarolie gebruiken kijk dan even op de achterkant van het etiket of er dimethicone in is verwerkt.
Er is nu ook pouring medium waarbij je een flesje siliconen krijg zodat je alleen nog acrylverf nodig hebt.
pouring medium met een flesje siliconen
Tip: Als je een siliconen spray gebruikt dan kan je het ook in een potje spuiten welke je af kan sluiten. Je kan dan de siliconen spray ook druppelen in je pouring mix in plaats van er in spuiten.
De silicone of de dimethicone doe je pas in je bekertje als je hele mix klaar is en je gaat acrylgieten. Je doet 2 à 3 druppels er in. Je kan het in elke kleur doen maar het geeft ook een mooi effect als je het maar in 2 of 3 kleuren doet. Als je de siliconen er door roert is het zo dat als je veel roert je kleine cellen krijg en als je met je roerstaafje 2 slagen doet je grotere cellen krijgt. Ook dit is experimenteren wat je zelf mooi vind.
Natuurlijk hangt het cellen krijgen met acrylic pouring oftewel acryl gieten in het Nederlands niet alleen af van de siliconen of dimethicone. Alles valt of staat met de vloeibaarheid van je pouring mix (dus je eigen pouring mix met PVA lijm, de kant en klare pouring mix zoals bijvoorbeeld Liquitex of de pouring medium van Van Bleiswijck van de Action) maar ook van de soorten acrylverf welke je gebruikt om te gieten op doek. Het beste is een mix van acrylverf met verschillende pigment verhoudingen.
In mijn artikel cellen krijgen met acrylgieten heb ik aandacht besteed aan hoe je cellen kan krijgen. Dit artikel vindt je hier: Cellen krijgen met acrylverf gieten
Zelf gebruik ik ook alleen Floetrol voor mijn pouring mix en speel ik met verschillende soorten pigmentverhoudingen in mijn verf. Ik gebruik bijvoorbeeld transparante, half dekkende en dekkende acrylverf door elkaar en maar een heel klein beetje water. Tijdens het gieten op het doek maak ik gebruik van een goedkope airbrush om de kleuren te verspreiden en over elkaar heen te blazen.
Op youtube heb ik zelfs een fluid artist gezien welke grote cellen krijg zonder toevoeging van siliconen of dimethicone. Kijk maar eens naar dit filmpje van Myriam’s Nature. Zij gebruikt alleen Floetrol
Voor het mengen van je verf heb je houten roerstaafjes oftewel ijsstokjes nodig. Je kan met deze stokjes goed zien of je verfmix goed is en wat ook belangrijk is je kan ze hergebruiken. Ik veeg ze als mijn mix goed is even af met een nat doekje, laat ze drogen en gebruik ze een aantal keer als ik dezelfde kleur mix.
Oude kranten of een groot stuk plastic heb je nodig om je tafel af te dekken. Er loopt altijd verf van je doek met tilten dus als je je werkplek of je tafel goed wilt houden is het van groot belang om te zorgen dat je verfmix niet rechtstreeks op je werk oppervlak komt.
Ik raad het echt aan. Ik krijg het nooit voor elkaar om niet ergens verf op te krijgen en heb echt een setje oude kleding aan als ik ga acryl gieten. Het is toch zonde als je kleding onder de verf komt te zitten.
4 reacties
Beste,
Ik heb zojuist een workshop pouring achter de rug en ik vind het fantastisch!
Wil nu volop gaan experimenteren maar voordat ik straks met 50 canvasdoeken zit vroeg ik me af kan het ook op karton of dik schilderpapier ( 360 gram) ?
Groeten
Esther
Hoi Esther,
Dat probleem herken ik. Op een gegeven moment weet je niet meer wat je met al je canvasdoeken moet doen.
Mijn ervaring met dik karton is dat het krom gaat trekken. Je kan wel acryl gieten op Yupo papier.
Dik schilderpapier heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
Groetjes,
Yvonne
Hoe lang moet het drogen?
Hoi Marlies,
Het duurt ca 3 weken voordat het volledig uitgehard is.