Bouw aan je doelen en dromen

Zelfacceptatie

Zelfacceptatie. Jezelf accepteren zoals je bent, met al je sterke punten en je zwakke punten. Waarom is dit zo moeilijk? Waarom zien we meestal alleen de dingen van onszelf die je niet wilt hebben? Veel van ons worstelen met onzekerheid, zelfkritiek en een negatief zelfbeeld.

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je niet goed genoeg bent of dat je altijd beter moet zijn? Ben je hard voor jezelf en kan je maar moeilijk accepteren wie je bent? Als dat zo is, ben je niet alleen. Velen van ons worstelen met zelfacceptatie en het kan ons leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig is er hoop. Het is het mooiste wat je kunt leren voor jezelf.

Zelfacceptatie iets wat je kunt leren en ontwikkelen. In dit artikel ga ik je meenemen in wat zelfacceptatie is, waarom het belangrijk is en hoe je dit dagelijks in je eigen leven kunt oefenen. Ook krijg je een aantal tips en oefeningen om je zelfacceptatie te verbeteren zodat je geluksgevoel omhoog gaat.

Wat is zelfacceptatie?

Zelfacceptatie is van jezelf kunnen houden met al je goede kwaliteiten en de kwaliteiten welke je zelf niet goed vindt. Accepteren wat er is en gelukkig zijn met jezelf. Jezelf omarmen voor wie je bent.

Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk. Het leven gaat niet altijd over rozen maar als je het geluk in jezelf kunt vinden worden moeilijke tijden lichter. Je bent beter in staat om met tegenslagen om te gaan.

Het gaat er om dat je accepteert wat je niet aan jezelf kunt veranderen en je jezelf ook richt op je binnen wereld. Je innerlijke geluk is zo belangrijk want je neemt jezelf altijd mee.

Hoe kan je gelukkiger worden door zelfacceptatie?

Zelfacceptatie is een reis, en het is belangrijk om geduldig en vriendelijk te zijn voor onszelf terwijl we daaraan werken. Onthoud dat het oké is om onvolmaakt te zijn en dat iedereen fouten maakt. Door zelfacceptatie en zelfcompassie te oefenen, kunnen we onze ware zelf omarmen en een gelukkiger, gezonder leven leiden.

Hoe kom je tot zelfacceptatie?

Met onderstaande stappen kan je tot zelfacceptatie komen.

1. Accepteer wie je bent

Door jezelf te accepteren en te accepteren wat er is kun je op een andere manier gaan kijken naar wat je wel kunt veranderen als je dat wilt.

Waar heb je zelf invloed op? Wat kan je zelf verbeteren aan jezelf en aan je situatie?

De beste oefening is om voor jezelf uit te schrijven. Wie ben je? Wat wil je? Wat kan je veranderen? Wat moet je leren accepteren en leren loslaten? Door dit voor jezelf op te schrijven komt het uit je hoofd zodat het voor jezelf duidelijk wordt waar je aan moet gaan werken.

2. Accepteer je verleden en bouw aan je toekomst

Het verleden kan je niet veranderen maar wel de manier waarop je er naar kijkt. Iedereen maakt fouten dus ook de mensen om je heen.

Regelmatig vinden we het makkelijker om te blijven hangen in het verleden omdat we denken dat we anderen niet kunnen vergeven. Vergeven betekend niet dat je goed praat wat er gebeurd is. Vergeven betekend in het geval van volledige zelfacceptatie dat jij besluit om de ander niet meer de regie over je leven wilt geven.

Je neemt het heft weer in eigen handen.

Als je vervelende dingen hebt meegemaakt blijf je er aan denken en blijf je hangen. Ik zeg niet dat je het moet vergeten. Je wilt het immers niet een tweede keer meemaken en je moet het gaan zien als een les ondanks dat je er niets aan kunt doen.

Het klinkt heel makkelijk maar vergeef de situatie, vergeef de persoon voor wat diegene in het verleden heeft gedaan om je eigen mindset te veranderen.

Je wilt verder bouwen aan je toekomst zonder dat diegene de leiding heeft over jouw leven.

3. Accepteer dat je fouten zult maken

Iedereen maakt fouten. Het is niet de vraag of je fouten maakt maar wanneer je fouten maakt. Niemand is foutloos. Het verschil tussen mensen die niet wakker liggen van fouten is alleen de manier hoe je denkt. Deze mindset kan iedereen ontwikkelen.

Het belangrijkste is dat je fouten ziet als een les. Leer communiceren met jezelf. Kijk eens naar wat je tegen jezelf zegt? Hoe meer je daar op let hoe eerder je negatieve self-talk zal herkennen.

Zeg niet tegen jezelf: “Ik kan dit niet”, “Ik leer het nooit” of “Ik ben niet goed genoeg”.

De volgende keer als iets niet goed gaat zeg dan eens tegen jezelf: “Jammer. Ik doe het opnieuw want ik weet dat ik het kan”.

Dit is al een hele andere manier van tegen jezelf praten ondanks dat het niet goed is gegaan. Het voelt direct anders. Je koppelt een positievere emotie aan het feit dat het niet de 1e keer is gelukt.

Probeer het maar eens. Stop met jezelf de put in praten.

4. Pak je persoonlijke leiderschap

Als je geen zelfacceptatie hebt pak je niet je persoonlijke leiderschap. Je geeft je kracht uit handen. Helaas is zelfacceptatie niet altijd makkelijk.

Wat belangrijk is om te leren als je jezelf wilt accepteren is om je beperkende overtuigingen en oude patronen los te laten.

Heel vaak kijk je naar anderen en zie je niet wat je zelf allemaal voor moois in huis hebt. Je kan de druk voelen om aan bepaalde sociale standaards te voldoen. Dit kan gaan om uiterlijke schoonheid, succes of presteren. Je denkt dat je zelf niet aan dat beeld kan voldoen. Onthou dat deze standaards vaak onrealistisch zijn en dat het ok is om imperfect te zijn.

Door zelfacceptatie te oefenen kan je leren om meer compassie en begrip voor jezelf te hebben en je herkent dat je goed bent zoals je bent.

Je kan veel veranderen in je leven als je begrip hebt voor jezelf, van jezelf houdt zoals je bent en je een doel stelt over wat je zou willen bereiken zonder jezelf direct te straffen met negatieve gedachten als het even niet gaat zoals je wilt.

Herken dat je je best doet en geniet van de reis naar je doel.

Na deze stappen om jezelf te accepteren heb ik nog een aantal tips welke je dagelijks kunt oefenen.

Zelfacceptatie tips om elke dag te doen

1. Oefen zelfliefde

Zelf liefde oftewel zelf compassie houdt in dat je elke dag begripvol en lief bent naar jezelf toe, vooral als je fouten hebt gemaakt of als je het moeilijk hebt.

In plaats van jezelf te straffen en veel te kritisch te zijn naar jezelf toe probeer je vanaf nu meer begrip te tonen en te herkennen dat iedereen fouten maakt en zwakke momenten heeft.

Om zelfliefde te oefenen kan je beginnen om bijvoorbeeld de volgende zinnen (affirmaties) tegen jezelf te zeggen zoals bijvoorbeeld onderstaande affirmaties.

Affirmaties zelfacceptatie

– Ik hou van mezelf zoals ik ben, alles wat ik echt wil kan ik bereiken

– Ik doe mijn best en laat gedachten los die mij niet dienen

Onthou dat het ok is om niet perfect te zijn.

Stel realistische doelen en accepteer dat je fouten mag maken.

Het is belangrijk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken en doelen te hebben in je leven. Zonder doelen leef je vaak het leven van iemand anders. Je gaat mee in de droom van iemand anders zonder na te denken wat je zelf graag wilt.

Begin naar je droomleven toe te werken welke in lijn zijn met jouw waarden kleine stappen maar hou het einddoel voor ogen.

Wees mild naar jezelf als je fouten maakt en ga weer terug naar je doel en stuur bij.

Herken je beperkende overtuigingen

Herken je beperkende overtuigingen en negatieve patronen. Negatieve patronen en gedachten zoals twijfelen aan jezelf en zelfkritiek bevorderen niet je zelfacceptatie.

Om jezelf te accepteren moet je proberen om deze gedachten te herkennen en ze uit te dagen met een positieve gedachte.

Zodra je jezelf bijvoorbeeld hoort denken “Ik ben niet goed genoeg” zet hier dan direct een andere gedachte tegenover zoals “Ik doe mijn best en dat is genoeg”.

Hoe meer je let op wat je tegen jezelf zegt hoe sneller je kunt leren om hier een nieuwe overtuiging tegenover te zetten.

Oefen dankbaarheid.

Je richten op de dingen waarvoor je dankbaar bent zal je helpen om je perspectief te veranderen en te erkennen dat je veel positieve kwaliteiten en ervaringen hebt.

Zoek positieve rolmodellen.

Ons omringen met mensen die zelfacceptatie en zelfcompassie uitstralen, kan een krachtige manier zijn om deze kwaliteiten in onszelf te ontwikkelen. Omring jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen. Dit verhoogt ook je energie level.

Zorg goed voor jezelf

Zorg voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel. Dit kan helpen om je verbonden te voelen met jezelf en om een groter gevoel van zelfacceptatie te ontwikkelen.

Stop emoties niet weg maar leer ze voelen. Vraag aan jezelf wat je los mag laten om een negatieve emotie zachter te laten worden en te laten verdwijnen. Schrijf van je af. Schrijven is een krachtige manier om tot jezelf te komen.

zelfacceptatie door een mindset training

Je ontdekt wat de kracht van je gedachten is zodat je meer ontspannen en optimistisch in het leven staat. Je leert luisteren naar je eigen gevoel en intuïtie. Hierdoor kan je krachtige keuzes maken en jezelf accepteren met alles er op en er aan.

Conclusie zelfacceptatie

Zelfacceptatie een belangrijke vaardigheid die je jezelf kunt aanleren.

Het betekent het accepteren van jezelf zoals je bent, met al je valkuilen en imperfecties.

Door zelfacceptatie te oefenen, kan je jezelf beter begrijpen en accepteren. Zelf acceptatie brengt een groter geluksgevoel in je leven.

Hoewel zelfacceptatie niet altijd gemakkelijk is, zijn er een aantal manieren waarop we het in ons dagelijks leven kunnen oefenen, zoals zelf compassie, realistische doelen stellen en het herkennen en uitdagen van negatieve gedachten patronen.

Door zelfacceptatie te ontwikkelen, kunnen we ons beter verbinden met anderen, onze behoeften en grenzen duidelijk maken en een gelukkiger, gezonder leven leiden.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *