Bouw aan je doelen en dromen

thuiswerken als een pro 6 tips

Thuiswerken? Hoe doet je dat? Hoe blijf je productief ?

Thuiswerken hoe doe je dat? Deze vraag zullen veel mensen zich stellen als ze thuis moeten gaan werken. En niet onterecht. Je bent de regelmaat van het werken op kantoor kwijt en moet zelf alles plannen en in goede banen leiden en je mist je collega’s. Misschien voel je jezelf wel eenzaam.

Ik werk al geruime tijd thuis en het is normaal gesproken ideaal. Geen 2 uur reistijd op een dag. Werken in makkelijke kleding waar je normaal gesproken niet mee naar je werk gaat. Je eigen koffie. Meer tijd voor over voor je prive leven. Kortom ideaal maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten om goed thuis te werken.

Het lastige aan thuiswerken is wel dat je moet blijven focussen en zorgen dat je ook thuis effectief werkt want je werk moet tenslotte wel gedaan worden.

Gezien mijn ervaring met thuiswerken heb ik 6 tips om productief thuis te werken op een rijtje gezet.

Ik kan begrijpen dat niet alles tips voor iedereen toe te passen zijn maar elke tip die je eruit kan halen helpt je om effectief thuis te kunnen werken.

6 tips om productief thuis te werken

Werk ook thuis je normale werk uren

Als je het thuis kan regelen werk dan je normale werkuren. Deze regelmaat zorgt er ook voor dat je niet nog uren doorgaat met werken. Het gevaar van thuiswerken is dat je veel meer uren werkt dan je werkuren. Je bent toch thuis dus kan je net zo goed even nog dit doen en dan nog even dat en voor je het weet ben je flink aan het overwerken.

In het begin kan je denken dat je effectief bezig bent maar hoe meer uren je achter elkaar werkt hoe minder productief je bent en hoe meer fouten je gaat maken.

Is het niet mogelijk om je normale werkuren te maken doordat je bijvoorbeeld kinderen hebt maak dan goede afspraken met het thuisfront. Plan in hoe je je uren wilt maken. Neem tijd tussendoor voor je kinderen en werk bijvoorbeeld ’s avonds nog even een uurtje. Het is logisch dat kinderen ook even je aandacht nodig hebben als ze thuis zijn.

Thuiswerken zonder achtergrond geluiden

Normaal gesproken was mijn huis rustig op de dagen dat ik thuis werk maar om nu met corona thuis te werken is wel een ander verhaal.

Ik woon in een appartement. Normaal gesproken hoorde je bijna niets. Boven mij woont een gezin met kinderen welke het huis tijdens corona gebruiken als speeltuin. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn er 3 kinderen boven mijn hoofd aan het springen, rennen, stampen en met harde balletjes aan het gooien om een laminaat vloer.

Ineens was het ideale aan thuiswerken helemaal weg. Ik had nu tijdens het werken ineens flinke geluidsoverlast. Weg concentratie. Weg focus.

Ik moest dus snel iets bedenken hoe ik wel effectief thuis kon blijven werken.

Oordopjes aangeschaft want ik dacht dat dat wel zou helpen.

Helaas het geluid kwam er nog steeds doorheen. Bovendien waren de oordopjes onhandig. Ik moest ze na elk telefoongesprek weer in mijn oren frommelen. Dat was ik snel zat.

Na een speurtocht op internet, want ja ik moet nu elke dag thuiswerken, heb ik de oplossing gevonden. De Sony noice reduction (noice cancelling) koptelefoon WH-1000XM3. Wat een uitkomst. De beste aankoop om achtergrond geluiden uit te schakelen. Weg geluidsoverlast en terug de rust om goed thuis te kunnen werken.

Creëer een goede plek voor thuiswerken

In het begin van mijn thuiswerken werkte ik aan de grote tafel in de woonkamer. Het leek heel lang ideaal tot mijn lichaam ging protesteren. Nu hebt ik het geluk dat ik een kamer over had dus dat is nu mijn werkkamer/hobbykamer geworden. Een goede stoel erin en bureau, leuke accessoires voor aan de muur en op het bureau met een gezellige plant erbij zodat je prettig kan werken in je eigen sfeer.

Bijkomend voordeel is dat het nu niet alleen een gezellige werkplek is maar ook een plek is geworden waar ik mezelf kan terugtrekken.

Een thuiswerkplek inrichten hoeft niet duur te zijn. Ik heb de inrichting van mijn werkplek bij zowel Leen Bakker als Fonq gekocht.

fonQ.nl

Deel je dag in zoals je ook op je werk deed

Belangrijk is om je dag zo in te delen zoals je op je werk deed. Stel prioriteiten en gebruik eventueel een planner om de belangrijkste dingen op te schrijven. Zo blijf je effectief.

Neem pauzes

Toen ik net begon met thuiswerken kwam ik er snel achter dat ik de hele dag doorging. Ik voelde me schuldig als ik achter mijn laptop wegging want ja je collega of je manager zal maar net een skype bericht sturen, of je bent te laat bij de telefoon.

Je merkt al snel dat je dit niet volhoudt. Op je werk zit je ook geen 8 uur per dag achter de computer. Daar sta je ook even bij het koffie apparaat te kletsen en ben je af en toe van je werkplek af. Dit moet je thuis ook doen.

Neem ook echt je lunchpauze zoals je op je werk doet. Blijft niet bij je laptop zitten maar sta echt op van je werkplek of maak een wandelingetje.

Wat ik regelmatig doe is met een aantal collega’s elkaar even een berichtje sturen via skype met de tekst “tijd voor koffie”. We nemen dan allemaal even de tijd voor onze koffie of thee en met videobellen via skype kan je dan even gezellig kletsen over andere dingen. Zo hoeft thuiswerken niet eenzaam te zijn. Je ziet elkaar via video en ben je toch een beetje bij elkaar.

Hou contact met collega’s

De meeste bedrijven hebben wel zakelijke skype of andere software waarmee je met elkaar kan spreken. Spreek elkaar niet alleen zakelijk maar maak een praatje zoals je normaal ook doet.

Voel je jezelf eenzaam tijdens het thuiswerken dan is een gewoon gesprek door de telefoon of liever nog door te videobellen even afleiding. Je zal ontdekken dat er echt nog meer collega’s zijn die zich af en toe eenzaam voelen en het sociale contact met collega’s missen. Op die momenten is het toch handig als je even je hart kunt luchten.

Focus houden met thuiswerken

Als je thuis werkt ben je eerder afgeleid en heb je de neiging om van alles tussendoor te doen. Natuurlijk kan je wel even je wasmachine aanzetten of de hond uitlaten maar hou ook focus op je werk. Kleine klusjes kan je voor jezelf tussendoor plannen. Ook daar is een goede dag planner handig.

Als ik merk dat ik een dag heb dat ik mezelf moeilijk kan focussen zet ik een speciaal muziekje op met alfa golven zodat ik weer focus krijg. Bij mij werkt dit goed. Als je het ook uit wilt proberen zoek dan eens op YouTube naar muziek met alfa golven op voor ontspanning. Er staan er heel veel op.

Zet na je werk je laptop en telefoon echt uit als je niet constant bereikbaar hoeft te zijn.

Ik moet voor mijn werk alleen bereikbaar zijn tijdens mijn normale werkuren. In het begin stond mijn telefoon dan nog aan maar je bent ook dan geneigd om je mail te checken zodat je telefoon piept. Tegenwoordig zet ik alles uit en gebruik ik de tijd na mijn werk echt als prive tijd zonder afleiding door mijn werk.

Zorg na je werktijd voor ontspanning zodat je je werk even vergeet.

Wil je meer lezen over hoe je jezelf geestelijk kan ontspannen kijk dan eens in de categorie Mindfulness. Misschien staat er nog iets interessants voor je bij.

Wat is voor jou de beste manier om thuis te werken met je laptop?

Heb jij nog meer tips om goed thuis te kunnen werken?

Deel jou tips om goed en productief te zijn met thuiswerk bij de reacties

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *