Bouw aan je doelen en dromen

Droombaan vinden? 8 Tips voor een Succesvolle zoektocht

Wil je van je passie c.q. hobby je droombaan maken? Geld verdienen met je droombaan?

De meeste mensen verstaan onder een droombaan veel geld verdienen en weinig moeten doen. Ik kan je uit de droom helpen want deze banen bestaan niet.

Dit artikel bevat affiliate linken. Dit houdt in dat als u iets koopt via mijn link dat ik een klein percentage ontvang. Dit kost u niets extra’s. Ik wil degene die via mijn link kopen alvast hartelijk bedanken.

8 tips om je droombaan te maken

Maar hoe zit het als je van je hobby je droombaan wilt maken? Natuurlijk moet je dan ook hard werken maar het gevoel is anders.

Er wordt altijd gezegd: “Als je doet waar je van houdt heb je niet het gevoel aan het werk te zijn”.

Is dit eigenlijk wel zo?

Veel mensen dromen er van om van hun passie of hobby hun werk te maken. Geld verdienen met doen waar je van houdt. Ze hebben een droom. Kan deze droom werkelijkheid worden en je je eigen droombaan maken? Natuurlijk kan het maar het vergt veel geduld en keihard werken.

(zie ook mijn artikel met 10 tips over doelen stellen)

Besluit wat je wilt gaan doen om je droombaan te vinden

Niet iedereen iedereen wil van zijn passie of hobby zijn werk maken. Je kan bijvoorbeeld houden van fotografie maar je ziet jezelf niet de rest van je leven foto’s maken van bruiloften, feestjes of mensen om je geld mee te verdienen. Of als je houdt er van om creatieve dingen te maken maar je dit niet hele dagen ziet doen om je geld er mee te verdienen.

Heb je wel een passie of hobby en je ziet jezelf dit hele dagen doen “Go for it”. Creëer je eigen droombaan.

Leer alles wat je moet weten om er je werk van te maken. Zet wat je wilt gaan doen en hoe je jezelf dit ziet doen op papier.

Behandel je passie of hobby als een bedrijf

Als je echt je droombaan van je passie of hobby wilt maken dan is het tijd om het echt te gaan zien als je eigen bedrijf. De tijd dat je voor een habbekrats je spullen kan verkopen is dan voorbij. Je wilt er tenslotte je inkomen uithalen. Je wilt geld verdienen als zelfstandige dan moet je er geld voor durven vragen.

Maak een business plan.

Bereken wat je uurloon moet zijn om er je werk van te maken

Besteed elke dag tijd aan je passie of hobby met het idee dat het al je bedrijf is

Bedenk hoe je je marketing en branding ga doen

Zorg voor naamsbekendheid

Voordat je definitief begint zorg voor voldoende financiële middelen of het eerste jaar rond te komen

Hoe ga je je boekhouding doen? Doe je dit zelf of besteed je het uit?

Wil je zelf je WordPress website maken? Lees dan mijn artikel: Hoe maak je simpel een WordPress site met blog.

Wil je er echt je droombaan van maken?

Stop er veel tijd en werk in

Als je van je passie of hobby je droombaan wilt maken zal je keihard moeten werken. Waarschijnlijk zal je er meer tijd in steken de eerste jaren dan dat je voor een baas werkt. Er wordt gezegd dat mensen het niet zien als werken als je met je hobby of passie bezig bent. Als je net start om je droom baan te creëren van je hobby of passie gaat dit niet op. Je zal veel moeten opbouwen. Het is echt hard werken. Heb je eerst voor een habbekrats gewerkt dan moet je mensen ervan overtuigen waarom je nu wel meer geld vraagt. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je tegen aan zal lopen in het begin. Zorg voor een goede dosis zelfvertrouwen als mensen je product ineens te duur vinden.

Onthou wel. Als je het heel graag wilt en je blijft je focussen op wat je wilt bereiken en je je doelen goed voor ogen houdt dan is het echt mogelijk. Je zal het af en toe moeilijk krijgen maar de kunst is om het niet op te geven. Doorzettingsvermogen maakt het verschil of je zult slagen of dat je het op zult geven om je droombaan waar te maken. Dat is de reden waarom het heel belangrijk is om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Je zal af en toe van strategie moeten veranderen om het wel te laten slagen als het tegen zit.

Twijfel je nog of je voldoende weet om als zelfstandige te gaan werken dan kan je ook een cursus zelfstandig ondernemer doen. Klik hier voor meer informatie. 

Zorg ervoor dat je financiën op orde zijn

Je zal niet van de ene dag op de andere dag voldoende geld verdienen om van te kunnen leven. Stop niet met je eigen baan voordat je je financiën op orde hebt. Als je je droombaan wilt maken dan is het enige waar je nog van moet dromen hoe je dit doel ga bereiken en voldoende geld heb om dit te kunnen doen.

Zorg ervoor dat je minimaal 6 maanden voldoende geld op je bankrekening hebt staan voordat je begint om al je kosten te dekken zoals je huur/hypotheek en andere kosten om te kunnen leven. Het mooiste zou zijn als je voor 12 maanden genoeg hebt staan.

Het klinkt veel maar je wilt niet je baan opzeggen en er achter komen dat je na een paar maanden je bedrijf al moet stoppen.

Er zijn diverse mogelijkheden om extra geld te verdienen of geld te besparen voordat je begint.

Wees niet bang voor tegenslagen

Iedereen die een doel voor ogen heeft zal af en toe tegenslagen kennen. Ook een topsporter wint niet elke wedstrijd. Zo zal het ook gaan met het starten van je droombaan als zelfstandige.

De kunst is om om te leren gaan met tegenslagen. Kijk naar wat er niet goed is gegaan en verander je strategie. Betekend dit dat je niet voldoende aan marketing hebt gedaan? Ga daar dan mee aan de slag. Leer ook om hulp te vragen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Niemand weet overal alles van. Zijn er dingen die je nog moet leren? Ga op zoek naar iemand die je daarbij kan helpen.

Je zal niet iedereen enthousiast krijgen of je product of diensten. Mensen zullen je ook “nee”verkopen.

Onthou dat elke succesvolle ondernemer ook tegenslagen heeft. Leer er van en ga door om je doel te bereiken.

Ga je werken als ZZP’s of freelancer vergeet je dan niet aan te melden bij de Freelancespecialist. Hier vind je opdrachten voor freelancers en zzp’ers en je kan zelf ook opdrachten plaatsen.

Wil je weten wat je sterke en zwakke punten zijn? Doe dan de test op 123test.nl:

Blijf jezelf ontwikkelen

Ook als ondernemer is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Wil je producten verkopen blijft dan op de hoogte van de trends en de ontwikkelingen op jou gebied.

Leer van andere ondernemers. Ga naar netwerk borrels om met ondernemers te praten en contacten op te doen.

Blijf leren van je fouten. Ontdek je zwakke punten in jezelf ga er dan mee aan de slag. Of zoek iemand die deze zwakke punten van je over kan nemen. Ben bijvoorbeeld slecht in boekhouding neem dan een boekhouder in de arm of volg een cursus. Is marketing niet je sterke punt? Ga op zoek naar iemand die de marketing kan doen of verdiep jezelf er in.

Zo zijn er nog vele dingen welke je tegen zal komen in het ondernemerschap die je nog moet leren. Blijf je focussen op je doelen van werken als zelfstandige in je droombaan en blijf er voor gaan.

Ben je er van overtuigd dat je het gaat doen?

Als je er van overtuigd ben dat je het wilt gaan doen dan is het tijd om te starten.

Schrijf je in bij de kamer van koophandel en laat je daar verder informeren.

Tegenwoordig kan je als zelfstandige niet meer zonder website of blog. Een website of blog kan je makkelijk zelf maken. Wil je weten hoe je dit doet lees dan mijn blogpost: Hoe maak je een blog en/of website

De belangrijkste tip. Blijf geloven in jezelf

Dit is het belangrijkste wat je in acht moet blijven nemen. Al zal je moeilijke tijden tegenkomen blijf geloven in jezelf. Zorg dat je voldoende zelfvertrouwen blijf houden.

Al duurt het misschien langer dan je wilt voordat je voldoende inkomsten uit je droombaan krijg geef niet op. Je moet blijven doorzetten en in jezelf blijven geloven.

Als je bovenstaande punten allemaal hebt gedaan dan is tip 7 de belangrijkste die je moet onthouden.

Schrijf voor jezelf een 5 jaren plan om jezelf te stimuleren en je doelen vol te houden. Alles wat je wilt bereiken schrijf je hierin op. Maak het concreet voor jezelf. Hoe wilt je het bereiken? Wat heb je nog meer nodig? Schrijf op hoe jij wilt dat je bedrijf er over 5 jaar uit zie en lees dit ook regelmatig door.

Ga je starten om van je passie c.q. hobby je droombaan te maken dan hoop ik dat je iets hebt aan alle tips.

Heel veel succes en laat me weten in een reactie of het je lukt.

Heb jij je droombaan al gevonden?

 Reizen algemeen

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *