Bouw aan je doelen en dromen

Negative space acryl gieten een superleuke techniek

Negative space acryl gieten is een hele leuke techniek

Negative space acrylgieten is één van mijn favoriete technieken bij acryl gieten.

De Negative space houdt in dat je doek overwegend in één kleur is en daarover giet je andere kleuren.

Zelf maak ik een negative space doek vaak met wit of met zwart. Er zijn veel manieren om negative space acryl gieten te maken. Je kan allerlei dingen gebruiken om een mooi effect te krijgen.

In dit artikel laat leg ik stap voor stap uit hoe ik onderstaand schilderij van acryl gieten gemaakt is met de techniek Negative Space acryl gieten en wat je er voor nodig hebt.

e boek acrylgieten

Voor de geïnteresseerden zal ik onder de uitleg laten zien wat ik gebruikt hebt voor dit schilderij. Om de acrylverf te laten uitlopen gebruik ik in plaats van een rietje een goedkope airbrush.

Dit artikel bevat affiliate marketing. Dit houdt in dat als je iets koopt via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang. Het kost je niets extra’s. Ik wil degene die iets bestellen via mijn links alvast bedanken.

Zwart wit negative space acryl gieten met primaire kleuren

Dit schilderij met negative space zwart/wit en primaire kleuren heb ik als volgt gemaakt. Ik heb eerst mijn verf aangemaakt zoals beschreven in de pouring medium recepten. De kleuren welke ik gebruikt heb zijn: Rood, blauw, geel, wit en zwart. Zelf gebruik ik floetrol als gietmedium maar je kan natuurlijk je eigen pouring medium recept gebruiken.

In dit geval heb je veel meer wit en zwart nodig dan de overige kleuren. Zorg ervoor dat je voldoende wit en zwart hebt aangemaakt. Hoeveel verf je nodig hebt is afhankelijk van de grote van je doek.

Voor dit schilderij van 20 x 20 cm heb ik een halve beker witte en een halve beker zwarte acrylverf aangemaakt. In een eerder stuk heb ik uitgelegd hoe je kan berekenen hoeveel verf je nodig hebt. Als je dit wilt uitrekenen kijk dan eens bij dit artikel. Ik heb in de kleuren rood, blauw en geel 1 druppel siliconen gedaan. In de negative space kleuren (in dit geval de zwarte en de witte verf) doe je geen siliconen.

Werkwijze zwart wit negative space acryl gieten techniek

Ik heb een leeg toiletrolletje genomen en dit in het midden van het doek geplaatst. Hierin heb ik lagen rood, blauw, geel en wit gegoten tot ca 1/3 van het rolletje.

Nu is het de truc om te zorgen dat er niet teveel verf al uit het toiletrolletje loopt. Ik heb met één hand het toiletrolletje goed op het doek gehouden en daarna aan de ene kant de witte verf gegoten.

Je giet de witte verf ook dicht tegen het toiletrolletje aan. Zelf giet ik de negative space kleur (in dit geval de witte en de zwarte) echt tegen het rolletje aan. Oftewel de ene helft van je doek is langs het toiletrolletje helemaal wit. Dan doe je hetzelfde met de andere kant maar dan met de zwarte verf.

Je laat nu het toiletrolletje even rusten. Het is niet erg als de verf er al een klein beetje uitkomt. Nu til je het toiletrolletje in een snelle beweging recht omhoog. De verf zal zit nu verspreiden over het zwart en het wit.

Je kan nu zelf kijken of je de verf nog een beetje wil laten uitlopen door het doek voorzichtig heen en weer te bewegen. Ik heb in dit doek een klein beetje heen en weer bewogen (dit noemt men tilten) en daarna met de airbrush de primaire kleuren verspreidt.

Heb je geen airbrush dan kan je dit ook doen door middel van te blazen door een rietje. Een airbrush hoeft overigens niet duur te zijn. Als je vaker deze techniek wilt gaat doen kan ik je echt aanraden om een goedkope airbrush te kopen.

Welke airbrush gebruik ik met acryl gieten?

Ik heb een kleine airbrush aangeschaft en deze is goedkoper dan € 50,00 en doet zijn werk goed.

Deze kleine airbrush wordt gebruikt voor Airbrush, cosmetica, nailart en tijdelijke tattoo’s maken. Je kan hem ook gebruiken om taarten met levensmiddelen kleurstof te versieren.

Doordat ik deze airbrush alleen gebruikt om lucht te spuiten tijdens het acryl gieten en er geen verf in doe kan ik hem ook gebruiken om taarten te versieren. Zo heb je dubbel plezier van deze airbrush.

Wat heb ik gebruikt voor deze zwart witte negative space acryl gieten techniek?

leeg toiletrolletje

In de komende artikelen zal ik nog aantal technieken laten zien welke je kan gebruiken voor negative space acryl gieten en daarna volgen diverse technieken voor acryl gieten.

Wil je extra geld verdienen met het invullen van enquetes online of cadeaubonnen sparen van bijvoorbeeld Bol.com zodat je steeds leuke spullen kan kopen voor het acryl gieten? Lees dan mijn artikel: Geld verdienen met het invullen van enquetes

Gerelateerde berichten

  4 reacties

 1. Jeanne Donkers
  op 8:47 pm

  Eindelijk ’n leuke EN duidelijk website gevonden over acryl gieten, ik heb al zoveel filmpjes gezien op You Tube, altijd in het Engels en dan 2 Nederlandse maar dat is helemaal niks.
  Hier kun je alles duidelijk lezen, goed uitgelegd , dank je wel.
  Verkopen jullie zelf ook verf en mediums enz ?

  Beantwoorden
  • admin
   op 7:49 am

   Hoi Jeanneke,
   Dank je wel voor je leuke berichtje.
   Wij verkopen geen materialen voor acrylgieten vandaar dat er besloten is voor een samenwerking met bol.com. Zelf bestel ik mijn materialen ook daar omdat het scheelt in de verzendkosten als je boven de € 20,00 komt. Voor goedkopere verf en materialen kan je ook terecht bij bijvoorbeeld de Action als deze in je buurt zit. Heb je vragen over acrylgieten mag je ze gerust stellen.
   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden
 2. Anita
  op 6:44 am

  Hallo Yvonne
  Ik heb de floetrol van Owatrol bij de Gamma gekocht. Maar bij gebruik bleek die heel erg dik te zijn. Zelfs even dik als mijn verf van Amsterdam.
  Verdunnen was dus erg lastig.
  Heb ik de verkeerde floetrol gekocht of gewoon pech gehad dat ie zo dik was?
  Groet Anita

  Beantwoorden
  • Yvonne
   op 8:05 am

   Hoi Anita,
   Ik denk dat je inderdaad pech hebt gehad met de floetrol. Floetrol kan altijd een beetje klonten maar dan kan je het door te zeven weer goed krijgen.
   Zelf bestel ik altijd de floetrol via Bol.com en heb er nooit last van gehad dat het veel te dik is.

   Groetjes,
   Yvonne

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *