Bouw aan je doelen en dromen

Cellen krijgen met acryl gieten met deze top tips voor prachtige cellen

Hoe krijg je mooie cellen met acryl gieten? Mooie cellen krijgen met acryl gieten hangt af van 2 factoren. De eerste is de hoeveelheid pigment in je acrylverf en de dikte van je pouring mix.

Het lukt me niet om cellen te krijgen hoor ik vaak als ik beginners spreekt over acrylgieten. Als je begint met acryl gieten oftwel acrylic pouring krijg je vaak niet in één keer de mooie cellen welke je overal ziet. Deze maken van mooie cellen krijgen is ook het moeilijkste met acryl gieten.

Cellen krijgen met acryl gieten hangt af van diverse factoren zoals de dikte van je pouring mix maar ook van de dekkracht van je verf.

In dit artikel leg ik uit hoe deze cellen ontstaan tijdens het gieten met acryl verf.

Hoe krijg je mooie cellen met acrylgieten?

Twee hele belangrijke factoren om mooie cellen te krijgen met acryl gieten zijn de dikte van je pouring medium en de dekkracht van je kleuren van je acrylverf. Hoe zwaarder de kleur hoe meer hij naar beneden zakt. Tevens gebruikt je siliconen olie om grote cellen te krijgen.

Neem je bijvoorbeeld een dekkende acrylverf en een half dekkende acrylverf dan zakt de dekkende verf naar beneden.

Om cellen te krijgen met acryl gieten kan je het beste zorgen dat je verschillende dekkrachten van acrylverf gebruikt.

Je hebt namelijk dekkende kleuren, half dekkende kleuren, half transparant en transparante kleuren acrylverf. Helaas is dit bij bijvoorbeeld de acrylverf van de action niet te zien. Deze acrylverven bevatten weinig pigment en zijn niet verschillend in dekkracht.

Mooie cellen krijgen met acryl gieten met verf van de merken Amsterdam en Winsor & Newton

Ik kan iedereen die echt mooie cellen wil krijgen adviseren om goede kwaliteit acrylverf te gebruiken. Deze verven hebben meer pigment en je kan ook heel makkelijk de dekkracht van je acrylverf achterhalen.

Op de betere acryl verven staan namelijk te tekens welke de dekkracht aangeven. Deze worden aangeduid met de vierkantjes welke op de tubes of potten staan.

Hoe herken je de dekkracht van acrylverf?

De vierkantjes op de verpakking geven de dekkracht van de acrylverf aan. Zwart vierkantje betekend dekkend. Dit is de zwaarte verf voor je pour.

-Vierkantje met een schuine streep welke een zwarte helft heeft. Dit betekend half dekkend

-Vierkantje met een schuine streep er doorheen betekend half transparant

-Een open vierkantje betekend transparant. Dit is de lichtste verf.

Als je in je acrylic pour verschillende soorten dekkracht gebruikt en je pouring medium is goed dan heb je de meeste kans op cellen.

Bij mij geeft het spelen met de dekkracht van acrylverf en mijn pouring medium recept met floetrol en acrylverf zoals bij de recepten vermeldt de mooiste cellen met acryl gieten.

Deze bovenstaande acrylverf is een voorbeeld van een transparante verf. Als je op de afbeelding kijkt van deze tube zie je een open vierkantje staan.

Deze licht gouden acrylverf is een voorbeeld van een half transparante verf. Als je op deze afbeelding klikt zie je een vierkantje welke voor de helft zwart is. Dit staat voor een half transparante verf.

Deze bovenstaande blauwe acrylverf is een voorbeeld van een dekkende kleur. Je ziet hier ook een volledig zwart vierkantje op de tube staan.

Op deze manier kan je zien welke verven je gebruikt in je acrylic pouring en dit zal mede bepalen of je mooie grote cellen krijg.

Met de acrylverf van de action kan je alleen experimenteren met de dikte van je pouring medium, de kleuren en hoeveel siliconen je gaat gebruiken. Dus ook met de acrylverf van de action is het mogelijk om cellen te krijgen tijdens het acryl gieten maar het is wat lastiger dan met de duurdere verven. Je moet dan heel veel spelen met de dikte van de mix met pouring medium en de acrylverf om tot een goede mix te komen om cellen te krijgen.

naar alle artikelen over acrylgieten

Weet je nog weinig van acryl gieten dan raad ik je aan om eerst mijn artikel “alles over acryl gieten” te lezen. In dat artikel lees je alles wat je moet weten over acrylgieten en wat je nodig hebt.

Hoe krijg ik cellen met acrylgieten?

acryl gieten met cellen

Ik heb al veel artikelen geschreven op mijn blog over acrylgieten en een klein stukje over cellen krijgen met acryl gieten. Vandaag zal ik uitgebreider uitleggen hoe je grote cellen kan krijgen en van welke factoren het afhangt. Het is ook het moeilijkste onderdeel van acryl gieten om mooie cellen te krijgen maar met de juiste mix van pouring medium en acryl verf en een goede dikte is het echt mogelijk om cellen te krijgen. Hoe je cellen kan krijgen met acryl gieten heb je hierboven kunnen lezen.

Ik krijg in mijn mailbox heel veel vragen over cellen krijgen met acryl gieten. De vraagt is vaak: Hoe krijg ik cellen tijdens het acryl gieten oftewel het gieten met verf. Cellen of grote cellen krijgen is ook één van de moeilijkste dingen met acryl gieten.

Dit artikel bevat affiliate linken. Dit houdt in dat als je iets besteld via mijn link dat ik mogelijk een klein percentage ontvang zonder dat het jou iets extra’s kost.Ik wil degene die via mijn link iets kopen alvast hartelijk bedanken.

Ik hoop dat ik met deze blog post je hebt kunnen leren hoe je mooie cellen krijgt met acrylgieten.

Heb je vragen over acryl gieten stel ze dan gerust in een reactie onder aan deze pagina.

Dit artikel zal ik blijven aanvullen met vragen die ik krijg van jullie. Ik zal ze niet allemaal direct kunnen beantwoorden want ik ben ook geen alwetende over acryl gieten. Als ik zelf iets niet weet zal ik het uitzoeken voor je en krijg je antwoord bij je reactie onderaan deze pagina.

Wat is acryl gieten?

Acryl gieten oftwel gieten met acryl verf is overgewaaid uit Amerika. Het is een hele leuke techniek om met behulp van een pouring medium acrylverf te verdunnen en deze te gieten op een doek. Op dit moment wordt het een nieuwe rage in Nederland. In Amerika, Canada en Australië wordt deze techniek al langer gedaan onder de naam Fluid Art en Acrylic Pouring. In Nederland is het een nieuwe trend aan het worden. Waarom? Persoonlijk denk ik dat het komt omdat iedereen kan acryl gieten en iedereen heeft er heel veel plezier in doordat je elke keer een andere creatie maakt. Er zijn heel veel technieken om uit te proberen zodat je nooit verveeld raakt.

Acryl gieten is een ontspannende creatieve hobby met vloeibare acrylverf.

Acryl gieten is een heerlijke manier om ontspannen te worden, stress van je af te gooien en om zelf abstracte kunst te maken. Het is heerlijk kliederen met verf. Ik vind het heerlijk om te doen en voor mij is het mijn Zen momentje. Lekker spelen met acrylverf, je pouring mix maken, lekker verf gieten en kijken wat er uit gaat komen.

Bij acryl gieten is het keer op keer een verrassing hoe het er uit gaat zien. Vooral als je net begint moet je eerst nog veel oefenen om te begrijpen wat de verf gaat doen.

Krijg je grote cellen, kleine cellen of in het begin zelfs helemaal geen cellen. Het is oefenen en oefenen maar iedereen kan het leren. Ook zonder cellen is acryl gieten namelijk heel mooi.

Acryl gieten is een vorm van abstracte kunst waarin je door middel van acrylverf en additieven hulpstoffen (pouring medium of floetrol) je verf vloeibaar maakt zodat je het kan gieten op een doek om een schilderij te maken maar ook gieten op andere voorwerpen is mogelijk met acryl gieten.

Ik vind het zelf een heerlijke manier om iets moois te maken. Je ziet vaak dat mensen grote cellen willen krijgen in het schilderij.

Het allerbelangrijkste en het moeilijkste van acryl gieten is dat je verf precies de goede verhouding van acrylverf en pouring medium moet hebben om de kleuren mooi te houden, geen putjes of scheuren te krijgen en mooie cellen. Dit vergt veel oefening.

Waar je allemaal op kan gieten met acryl verf kan je lezen in mijn artikel: Help wat doe ik met al mijn schilderijen. Daar leg ik uit waar je nog meer op kan gieten zodat je ook eens iets anders kan uitproberen met acryl gieten zoals het gieten op hout en glas.

Veel gemaakte fouten bij acryl gieten

Zelf heb ik ook een aantal mislukkingen gehad met het acryl gieten.  In het begin was of mijn verf te dun en had ik fletse kleuren en dekte het mijn canvas niet goed. Ook heb ik scheurtjes, putjes gekregen en geen cellen gehad in mijn schilderijen. Van acrylverf en dekkracht van acrylverf had ik helemaal geen verstand toen ik net begon. Ik was gewoon leuk bezig met allerlei dingen uitproberen en te ontspannen door acrylverf te gieten. Veel mensen zien het ook als mislukking als ze geen cellen krijgen maar ook een pouring zonder cellen kan heel mooi zijn.



Wat heb je nodig om cellen te krijgen met acryl gieten?

Creme Brulee brander

Water

Plastic handschoenen (als je geen vieze handen wilt krijgen)

kartonnen bekers of plastic bekers

siliconen spray of een dimethicone olie

houten ijsstokjes om te mengen

Oude kranten of plastic om je tafel mee af te dekken

Acrylverf

Natuurlijk heb je voor het gieten acrylverf nodig. Eigenlijk kan je veel soorten acryl hobby verf gebruiken. De kleurresultaten hangen wel af van je gebruikte acrylverf. Een acrylverf met veel pigment geeft natuurlijk veel mooiere kleuren als je schilderij droog is dan een goedkopere verf met minder pigment. Ook zal je in verloop van tijd merken dat als je een verf gebruikt met minder pigment dat de kleuren niet mooi mengen.

Acrylverf om verf te gieten is er in diverse prijsklassen.

Zoals ik al vertelde heeft een duurdere acrylverf veel meer kleur pigment dan een goedkopere acrylverf. Niet iedereen heeft een grote gevulde beurs en als je alles in één keer wilt kopen kunnen met de duurdere verven de kosten oplopen.

Goedkope acrylverf gebruiken met acrylverf gieten

Als je net begint met acrylgieten kan je het uitproberen met een goedkopere acrylverf en als je het leuk blijft vinden aanvullen met een duurdere verfsoort met meer pigment. Dan blijft deze hobby in het begin nog betaalbaar. Zelf ben ik begonnen met de tubes verf van Van Bleiswijck van de Action. Deze zijn goedkoop en daarom leuk om mee te beginnen. Met deze verf is cellen krijgen lastiger. Waarom? Onderaan dit artikelen zal ik een gedeelte schrijven over het verkrijgen van cellen met acryl gieten.

Let op! Acrylgieten is zo heerlijk ontspannend en leuk om te doen dat je snel een verslaving zal hebben om met deze hobby aan de gang te blijven.

Als je met deze hobby door wilt blijven gaan kan ik aanbevelen dat je steeds een betere verf erbij koop omdat het resultaat dan nog mooier zal worden. Heb je meer te besteden kan je natuurlijk ook beginnen met de verven met meer pigment. Vooral als je van plan bent om je schilderijen te gaan verkopen zal je moeten overstappen naar de betere verven en de betere pouring recepten zodat het schilderij ook echt mooi blijft. Met een betere verf en een duurder pouring recept blijven de kleuren in de loop van de tijd beter.

Acrylverf Amsterdam en Winor & Newton Galeria acrylverf

De verven van het merk Amsterdam en Winsor & Newton Galeria verf zijn de wat duurdere verven met veel pigment. Het resultaat om te gieten met deze verven zijn heel mooi. Van deze verf heb je minder nodig om de kleur mooi te houden. Om te beginnen met de verf van het merk Amsterdam kan je beginnen met een pakketje primaire kleuren. Je kan dan zelf je kleuren mengen zodat je veel kanten op kan voor kleur gebruikt in de schilderij.

De uitgave voor de verf van Winsor & Newton Galeria zijn hoog maar er zit meer inhoud in de verpakking en het bevat heel veel pigment zodat de kleuren heel mooi blijven tijdens het acryl gieten.

Zelf geef ik de voorkeur aan het merk Amsterdam maar dat is voor iedereen persoonlijk. Het merk Amsterdam acrylverf heeft ook mooie metalic kleuren die je schilderij iets extra mee kunnen geven.

Tot zover de verven die je kunt gebruiken voor acrylgieten. Zoals je ziet is er voor elke beurs wel een acryl hobby verf te kiezen. Er zijn er nog veel meer om op te noemen maar dit zijn de meest gebruikte verven hier in Nederland voor het acrylgieten. Natuurlijk is het resultaat qua kleurbehoud met een acrylverf met veel pigment anders dan met een goedkope acrylverf maar het acrylgieten blijft net zo leuk.

Canvasdoek

Canvasdoeken om te gebruiken met acrylgieten zijn er in diverse maten en prijsklasse. Om te beginnen met acryl gieten kan je gaan voor de goedkopere doeken zoals van de Action. Deze zijn heel leuk om het uit te proberen. Deze doeken hebben al een dunne laag gesso waardoor je ze gelijk kan gebruiken.

Het enige nadeel aan de goedkopere doeken is dat je de kans hebt dat het midden van het doek wat inzakt. Als je het acryl gieten onder de knie hebt kan je voor de duurdere doeken.

Keuze van de soort canvasdoek

Je kan in het begin gaan voor de merkloze doeken en later kiezen voor de betere zoals bijvoorbeeld Talens, Reeves en Winsor&Newton. Ik heb een paar doeken op een rijtje gezet maar er zijn natuurlijk nog veel meer merken en net zoals bij de verf geldt je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Let wel als je doeken gaat maken welke je wilt verkopen raad ik aan om echt voor de duurdere merken te gaan omdat deze mooier canvas hebben en heel goed gespannen zijn zodat je geen kuiltje in het midden krijg.

Ook kan je op andere dingen gieten zoals bijvoorbeeld hout of glas. Meer over dit kan je lezen in het artikel: Tips wat je nog meer kan doen met acrylgieten?

Bij acryl gieten en het verkrijgen van cellen is een brandertje onmisbaar.

Je gebruikt het brandertje om luchtbelletjes op je doek weg te branden maar ook om nog meer cellen te creëren op je doek. Let op je eigen veiligheid als je gaat werken met het brandertje zodat je niet je doek, je huis of jezelf verbrand. Voor de veiligheid kan je een natte doek bij je leggen of in ieder geval water in de buurt houden. Als je luchtbellen of cellen gaat creëren met het brandertje hou deze dan op afstand van je doek. Ga niet met het brandertje te dicht op je doek. Brandertjes zijn er in allerlei soorten. Het zijn de brandertjes welke je in de keuken gebruikt.

Creme Brulee brander

Deze brander gebruik je om de luchtbelletjes uit de verf te halen en om cellen te creëren.

Water

Water gebruik je als je mix nog iets te dik is. Zelf doe ik water in een bakje en gebruik kunststof pipetten zodat ik steeds enkele druppels kan toevoegen om te zorgen dat mijn mix niet ineens te dun is omdat er teveel water bij zit. Je kan natuurlijk ook een spuitflesje gebruiken om water in te doen.

Plastic handschoenen

Hou je niet van vieze handen of heb je gevoelige handen dan moet je plastic handschoenen gebruiken voor acryl gieten. Acryl gieten zonder dat het op je handen komt is bijna onmogelijk haha. Zelf gebruik ik bijna nooit handschoenen alleen als ik een negative space doek maak met een zwarte basis laag. Zwart pigment trekt al snel in je handen en nagels en is er lastig af te krijgen.

Kartonnen of plastic bekertjes

Deze zijn handig om je verf in de mixen maar ook om je doek op te laten drogen. Om te laten drogen zet je je doek op 4 bekertjes. Zorg dat je bekertjes de randen ondersteunen en plaats geen beker onder het midden van je doek. Het is misschien vanzelfsprekend maar ik vind het toch belangrijk om te melden. Als je je doek laat drogen op bekertjes kan de lucht ook onder je doek komen en verklein je de kans op scheurtjes omdat dan zowel de onderkant als de bovenkant voldoende lucht krijgt om te drogen. Het is van belang om je doek plat te laten drogen want je zal zien dat de mix lang nat blijft en je verf loopt anders van je doek af. Dat is zonde en helemaal als je net die mooie cellen hebt gemaakt die je altijd wilde hebben.

Siliconenspray of dimethicone voor cellen

Veel mensen willen acryl gieten en cellen krijgen. Als je siliconenspray gebruik is het beter om deze eerst in een potje te spuiten en even te laten staan zodat de overige stoffen die er in zitten er uit kunnen. Met een plastic pipetje kan je dan een beetje siliconen opzuigen en een paar druppels aan je mix toevoegen.

Dimethicone is verkrijgbaar in een spuitflesje welke makkelijk is om te druppelen.

Dimethicone is helaas niet overal te verkrijgen maar als alternatief kan je een haarolie van bijvoorbeeld Kruidvat gebruiken waar dimethicone in is verwerkt. Zelf gebruik ik de haarolie in spay flacon van het Kruidvat om cellen te krijgen met acryl gieten. In deze zit ook dimethicone verwerkt maar er zijn nog meer soorten. Wil je een haarolie gebruiken kijk dan even op de achterkant van het etiket of er dimethicone in is verwerkt.

De silicone of de dimethicone doe je pas in je bekertje als je hele mix klaar is.

Je druppelt 2 à 3 druppels er in. Je kan het in elke kleur doen maar het geeft ook een mooi effect als je het maar in 2 of 3 kleuren doet. Als je de siliconen er door roert is het zo dat als je veel roert je kleine cellen krijg en als je met je roerstaafje 2 slagen doet je grotere cellen krijgt tijdens het acryl gieten.  Ook dit is experimenteren wat je zelf mooi vind. Op youtube heb ik zelfs een fluid artist gezien welke grote cellen krijg zonder toevoeging van siliconen of dimethicone. Kijk maar eens naar dit filmpje van Myriam’s Nature. Zij gebruikt alleen floetrol als pouring medium.

Houten roerstokjes

Voor het mengen van je verf met je pouring medium heb je houten roerstaafjes oftewel ijsstokjes nodig. Je kan met deze stokjes goed zien of je verfmix goed is en wat ook belangrijk is je kan ze hergebruiken. Ik veeg ze als mijn mix goed is even af met een nat doekje, laat ze drogen en gebruik ze een aantal keer als ik dezelfde kleur mix.

Oude kranten of groot stuk plastic

Oude kranten of een groot stuk plastic heb je nodig om je tafel af te dekken. Er loopt altijd verf van je doek met tilten dus als je je werkplek of je tafel goed wilt houden is het van groot belang om te zorgen dat je verfmix niet rechtstreeks op je werk oppervlak komt.

Oude kleding of schort

Ik raad het echt aan. Ik krijg het nooit voor elkaar om niet ergens verf op te krijgen en heb echt een setje oude kleding aan als ik ga acryl gieten. Het is toch zonde als je kleding onder de verf komt te zitten. De keus is aan jezelf haha

Hoe verdun je de verf voor acryl gieten?

Op internet zijn diverse recepten te vinden om een pouring medium te maken voor acryl gieten. Je verf moet verdund worden om te kunnen gieten. Verdunnen met alleen water breekt je pigment en je zal weinig kleur overhouden daarom heb je een andere verdunner nodig om je verf vloeibaar te houden.

Een kant en klaar pouring medium voor acryl gieten bevat naast gedestilleerd water meestal nog een acrylaatharsdispresie. Dit is om te zorgen dat de verf flexibel en soepel opdroogt en nog belangrijker kleurloos. Een pouring medium en ook Floetrol zorgt ervoor dat de acrylverf zijn dekkracht niet verliest.

Er zijn diverse kant en klare pouring mediums verkrijgbaar.

Liquitex is één van de bekende merken maar je hebt ook een pouring medium van DecoArt en Viva. De laatste 2 zijn nog niet zolang op de markt en zijn verkrijgbaar bij Kippershobby.

Een goed pouring medium of goed pouring medium recept moet er voor zorgen dat de verf flexibel en vloeibaar blijft.

Kant en klaar pouring medium

Als je een kant en klare pouring medium gebruikt heb je geen Floetrol nodig. Bij een kant en klaar pouring medium zoals bijvoorbeeld Liquitex zit vaak nog een glansmiddel toegevoegd.

Floetrol voor de mooiste cellen

Floetrol zorgt ervoor dat de verf mooi vloeit en de droogtijd verlengd wordt. Hierdoor is het heel geschikt voor acrylgieten. Floetrol droogt mat op maar dit komt helemaal goed als je je schilderij gaat vernissen met een glans vernis. Als je Floetrol gebruikt heb je geen kant en klaar pouring medium nodig. Het is makkelijk te onthouden. Je gebruikt of het één of het ander. Samen gebruiken is niet nodig maar het kan wel. Floetrol geeft bij mij het beste resultaat en hiermee krijg ik ook hele mooie cellen tijdens het acryl gieten.

Waar koop je Floetrol?

Zelf koop ik mijn floetrol altijd bij Bol.com maar het is tegenwoordig ook te koop in sommige bouwmarkten.

Zelf een pouring medium te maken voor acryl gieten

Er zijn nog vele andere toevoegingen welke gebruikt worden om een pouring medium te maken. Deze worden gebruikt om goedkopere pouring medium recepten te maken om te acryl gieten.

Als je op Amerikaanse sites en YouTube kijk zie je recepten voorbij komen met PVA Glue. Dit is een lijm welke doorzichtig opdroogt en flexibel blijft.

In Nederland kan je hiervoor de Elmers Glue, boekbinderslijm van Collall en nog vele andere merken en soorten gebruiken. Het moet een PVAc lijm zijn die doorzichtig opdroogt. Dit is belangrijk omdat je anders een gelige waas over je schilderij krijgt. Ook droogt deze lijm flexibel op waardoor de kans op scheurtjes kleiner is. Natuurlijk kan je ook andere PVAc lijmen gebruiken als je maar goed kijkt of deze doorzichtig en flexibel opdroogt.

Wil je zelf een pouring medium maken voor acryl gieten? Lees dan mijn artikel: Pouring medium recepten om zelf te maken

Decoupage lijmen gebruiken voor acryl gieten als pouring medium voor het gieten met verf

Veel decoupage lijmen zijn ook geschikt omdat deze ook flexibel en transparant opdrogen. Als je op YouTube pouring medium recipe intypt krijg je diverse recepten te zien welke mensen zelf maken. Het is een kwestie van uitproberen welke pouring medium jij het beste vind werken.

Maar ook voor een pouring medium recept geldt: “Je kan het zo duur maken als je zelf wilt” en “er zijn vele wegen die naar Rome leiden”. Hier geldt natuurlijk hetzelfde hoe beter je pouring medium is hoe mooier je schilderij op de langere termijn zal blijven. Als beginner kan je 1 van de pouring recepten gebruiken welke ik later zal vermelde op deze blog. Naderhand kan je blijven experimenteren om je eigen pouring medium te maken wat voor jou het fijnste werkt.

Begin je net en haal je je verf bij de Action dan kan je voor je pouring medium gebruik maken van de Flessen Home Deco Varnish ultra mat transparant. Zelf ben ik eerst begonnen met een pouring medium te maken van PVA lijm, daarna overgestapt op de Home Deco Varnish van de Action. Als je bij de Home Deco Varnisch een heel klein beetje Floetrol doet heb je ook een mooie pouring medium. Nu gebruik ik Floetrol.

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je een idee hebt waarom een goed pouring medium belangrijk is.

Ik kan je vertellen dat het proces om je verf te mixen leuker is dan je denkt. Ik noem het mijn “Zen momentje”. Je zit lekker te roeren in je verf tot het de juiste dikte heeft. Het moet als warme honing van je stokje aflopen of sommige zeggen als dunne vla. De juiste mix en dikte vinden van je verf is het moeilijkst maar als je op een gegeven moment door hebt hoe je de mooiste resultaten krijg wordt het nog meer verslavend om te doen. Je wilt dan gaan proberen om cellen te krijgen zonder toevoegingen. Veel pouring artists bereiken de mooiste cellen met alleen floetrol zonder toevoeging van siliconen. Bij mij was dit ook het geval.

Recepten pouring medium voor acrylgieten:

Om een indicatie te geven van hoeveel verf je nodig hebt voor acrylgieten is de formule lengte x breedte (inclusief de dikte van je canvas) x 0,25. Voorbeeld voor een doek van 20 x 20 cm heb je ca 100 ml verf nodig.

Neem de tijd om je verf mix te maken. De consistentie van je mix is het belangrijkste onderdeel van het acrylgieten. Het beste is om als je mix klaar is deze minimaal een uurtje te laten rusten zodat de luchtbelletjes er uit zijn en alle ingrediënten vriendjes zijn geworden.

Hieronder zal ik een aantal recepten geven welke ik tegen ben gekomen op het internet en ook de recepten welke ik zelf heb uitgeprobeerd.

acryl pouring / acrylgieten Recept 1 Pouring medium maken met lijm:

Acrylverf(deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Alle transparant opdrogende flexibele lijm zoals Elmers School Glue, PVA lijmen, lijmen welke je gebruikt voor decoupage en boekbinden.

Water

Je doet je acrylverf in een bekertje en daarbij doe je 50% lijm. Dit mix je goed door elkaar tot je een mooie massa. Dit mix je goed door elkaar. Daarna doe je er langzaam steeds een paar druppels water bij tot het van je stokje afloopt als warme honing. Het moet er af lopen in 1 beweging. Niet druppelen. Je moet echt een doorlopend straaltje zien. Het is daarom ook belangrijk dat je niet teveel water in 1 x erbij doet. Als je op YouTube pouring medium recipe intypt krijg je diverse recepten van welke pouring mediums mensen gebruiken.

Amsterdam Standard acrylverf 24 tubes 20ml

Amsterdam Standard acrylverf 24 tu…€ 22,50

Elmer's - Washable Clear Glue - 147ml

Elmer’s – Washable Clear Glue – 14…€ 6,95

Boekbinderslijm, 1 L

Boekbinderslijm, 1 L€ 16,82

Om in dit recept cellen te krijgen hebt je siliconen nodig.

acryl pouring / acrylgieten Recept 2 Pouring medium maken met kant en klare pouring mediums:

Acrylverf(deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Een kant en klaar pouring medium zoals Liquitex, Viva of DecoArt pouring medium

een paar druppels water alleen als het nog niet vloeibaar genoeg is. Beter is om eerst nog wat pouring medium toe te voegen om het vloeibaarder te maken dan veel water te gebruiken.

acryl pouring / acrylgieten Recept 3: Dit recept geeft bij mij het mooiste resultaat en mooie cellen. Acrylverf en Floetrol.

Bij dit recept is het mogelijk om cellen te krijgen zonder gebruik te maken van siliconen door te spelen met de zwaarte van pigmenten en de diktes van verf.

Acrylverf(deze kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt)

Floetrol

De verhouding voor acryl gieten met floetrol is als volgt: Je doet een beetje acrylverf in je beker en giet daarbij ca 4 gelijke delen Floetrol. Je mixt dit goed door elkaar tot het de juiste dikte heeft. Geen water toevoegen. Als het nog niet de juiste dikte heeft kan je er nog een beetje floetrol aan toevoegen. Ik ben hier uit gegaan van een verf uit een tube zoals de acrylverf van de Action en de verf van het merk Amsterdam.

Er zijn nog veel meer recepten te vinden op het internet maar deze recepten zijn van artikelen welke makkelijk hier te krijgen zijn.

Zelf heb ik de mooiste resultaten met acrylverf van het Merk Amsterdam en als pouring medium gebruik ik floetrol. Ik meng een paar druppel siliconen door mijn pouring mix. Wil ik grote cellen dan roer ik maar 2 à 3 slagen met een houten stokje en wil ik kleine cellen dan spuit ik er siliconen spray in en mix het goed door elkaar.

Wil je weten hoe dik je mix moet zijn? Ik mijn blogpost “ Pouring medium of Floetrol” kan je het filmpje bekijken om te zien hoe de mix van je roerstokje moet aflopen.

Mijn favoriet zaak om mijn spullen te kopen voor het acrylgieten is Bol.com. Hier kan ik alles krijgen en vooral omdat het veel verzendkosten scheelt. Boven de € 20,00 heb je geen verzendkosten en als je bijvoorbeeld Floetrol koopt en een tube Amsterdam acryl verf dan betaal je al geen verzendkosten.

Koop ik Floetrol bij een ander bedrijf kost het me veel aan verzendkosten omdat het pakketpost is.




Gerelateerde berichten

    43 reacties

  1. Anoniem
    op 7:23 pm

    Uitstekend!

    Beantwoorden
    • admin
      op 6:37 am

      dank je wel

      Beantwoorden
      • Ali
        op 7:57 pm

        Beste Yvonne, ik ben heel wat wijzer geworden na het lezen van bovenstaande info. Waar ik benieuwd naar ben en wat ik alle filmpjes zie gebeuren is: Waar wordt het canvas mee bewerkt? Is dit alleen witte verf, of zit daar ook een pouring medium door? Moet deze ook honingdik/dun zijn?
        Hoe dik moet de laag aangebracht worden op het canvas? Ik hoor graag van je
        Groet, Ali

        Beantwoorden
        • admin
          op 7:50 am

          Hoi Ali,
          Bedankt voor je berichtje.
          Bij de witte laag zit ook het pouring medium. Je doet in deze witte laag die je als eerste aanbreng alleen geen siliconen want je wilt in de eerste laag namelijk geen cellen krijgen. Dit moet een egale laag zijn.
          De witte acrylverf met pouring medium moet idd voor de eerste laag ook als vloeibare honing zijn om het mooi te kunnen gieten.
          Ik hoop dat dit je vraag beantwoord anders hoor ik graag van je.

          Groetjes,
          Yvonne

          Beantwoorden
  2. Claire Vanfleteren
    op 5:07 pm

    Hallo mijn naam is Claire ik woon in Wevelgem niet ver van Kortrijk nabij de Franse grens. Ik heb ook mijn hart en ziel verloren aan pouring.
    Door Deby te leren kennen via internet was ik er direct weg van.
    Ik heb cellen gemaakt, maar mijn vraag naar u toe is: kan ik ook gieten met schoolverf, want die is zeer goedkoop, maar wat moet ik doen om cellen te krijgen?

    Ik heb al van alles geprobeerd maar het lukt niet.
    Er staan wel cijfers op die flessen, moet ik daarop voort gaan voor de pigment dikte?
    Of weet u misschien wat ik moet toevoegen voor cellen te krijgen. Gieten zonder cellen gaat en is mooi, maar ik zie liever cellen.
    Kan je mij helpen aub, je zou er mij een groot plezier mee doen.

    Ook krijg ik tegenwoordig ook geen cellen meer met mijn acryl verf, ik ga nu proberen met de pigmentdikte. Nochtans heb ik het vroeger verkregen maar ik weet niet meer hoe, ik weet zelfs niet wat ik mis doe. Ik heb cellen, maar die verdwijnen na een nacht.
    Het is wel nog mooi, maar voor mij heb ik het liever anders.
    Bedankt voor alles en ook voor je uitleg en je mooie werk.
    groetjes
    Claire

    Beantwoorden
    • admin
      op 10:04 am

      Hoi Claire,
      Schoolverf is niet geschikt voor acryl gieten er zit te weinig pigment en teveel water al in deze verf waardoor je geen mooie kleuren zal krijgen. Je kan wel goedkope acrylverf gebruiken. Voor een mooi resultaat kan je het beste de wat duurdere verven gebruiken zoals bijvoorbeeld Amsterdam Acrylverf. Of je cellen krijgt met acryl gieten hangt af van de dikte van je pouring mix. Om mooie cellen te krijgen kan je verschillende soorten acrylverf door elkaar gebruiken zoals bijvoorbeeld semi transparant en dekkend. Daarbij doet je een paar druppels siliconen of dimethicone. 2 a 3 druppels is voldoende in de kleurtjes. Het krijgen van mooie cellen is afhankelijk van al deze dingen en de dikte van je pouring mix.
      Als je nog vragen hebt hoor ik het graag van je.
      groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  3. Claire Vanfleteren
    op 7:27 pm

    Yvonne,
    bedankt voor uw uitleg, maar ik heb toch geprobeerd met de schoolverf en ik zou graag even het resultaat doorsturen naar u.
    Ik vind uw mail adres niet, kan u dat even laten weten aub. Ik probeer natuurlijk nog verder en weet ondertussen dat ik niet te veel water meer mag toevoegen, maar wel schoollijm.
    groetjes
    Claire

    Beantwoorden
    • admin
      op 8:44 am

      Hoi Claire,

      Wat leuk dat je toch het avontuur aan bent gegaan met acryl gieten en het hebt uitgeprobeerd met schoolverf. Ik heb dit zelf nooit geprobeerd. Ik gebruik voor mijn pouring medium altijd acrylverf en floetrol.
      Ik ben heel benieuwd naar je creatie. Mijn email adres vind je bij de contact gegevens.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
    • Marijke
      op 3:28 pm

      Hallo,

      Kan ik ook ik ook de pouring medium van de action gebruiken in combinatie met acrylverf van de action.

      Beantwoorden
      • Yvonne
        op 9:18 am

        Hoi Marijke,

        Je kan idd ook de pouring medium van de action gebruiken met van bleiswijck acrylverf voor acrylgieten.
        Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd maar ik heb wel foto’s gezien van mensen die er mee gewerkt hebben.

        Groetjes,
        Yvonne

        Beantwoorden
  4. Gilbert
    op 11:31 pm

    Kan men ook acryl gieten met acryl muurverf ?G

    Beantwoorden
    • admin
      op 7:09 am

      Hoi Gilbert,
      Bedankt voor je vraag. Er zijn artiesten die gieten met verdunde acrylverf. Ik heb het eerlijk gezegd 1 x geprobeerd om te acryl gieten met muurverf als ondergrond kleur. Je moet muurverf om te gieten wel verdunnen met Floetrol
      Op youtube zijn er diverse filmpes van artiesten die muurverf gebruiken als ondergrond kleur bij acrylic pouring.
      Ik raad je wel aan om voor de overige kleuren de hobby acrylverf te gebruiken.
      Heel veel succes als je het gaat proberen en laat het me weten.
      Als je nog meer vragen hebt stel ze gerust.
      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  5. Gilbert
    op 9:50 pm

    Goedenavond Yvonne,
    Bedankt voor de inlichting betreffende muurverf
    Ik heb het geprobeerd en het is gelukt.
    Ik heb verschillende mooie schilderijtjes gemaakt met hobby acrylverf met heel veel grote en kleine cellen en nu lukt het niet meer.
    Wat doe ik verkeerd?
    Mvg,
    Gilbert

    Beantwoorden
  6. Gilbert
    op 9:57 pm

    Hoi Yvonne
    Bedankt voor de inlichting betreffende muurverf,
    Ik heb het geprobeerde en het is gelukt.
    Nu heb ik verschillende mooie werkjes gemaakt met hobby acrielverf met grote en kleine cellen.
    Nu lukt het niet meer, wat doe ik verkeerd?
    Mvg.
    Gilbert

    Beantwoorden
    • admin
      op 8:48 am

      Hoi Gilbert,

      Jammer dat het krijgen van cellen met acryl gieten niet meer lukt.
      Het is moeilijk te zeggen waarom het nu niet meer lukt. Gebruik je nog steeds hetzelfde pouring medium of dezelfde mix je het voor het acryl gieten nu met iets anders. Het kan ook zijn dat de dikte van je acryl verf met je pouring medium niet goed is. Het kan te dik zijn of te dun. Het is dan even uitproberen weer hoe dik je mix moet zijn. Als je nog steeds hetzelfde gebruikt zal het hoogstwaarschijnlijk aan de dikte van je mix zijn.
      Je kan ook eens proberen om diverse soorten acryl verf te gebruiken. Als je er bijvoorbeeld eens een half transparante acrylverf doorheen doet krijg je meestal wel weer cellen. Als je graag cellen wilt kan je dat eens proberen.
      Het is altijd vervelend als je geen cellen meer krijgt maar het gebeurd ook mij wel eens hoor. Dan ligt het meestal aan de dikte van mijn pouring mix. Het is dan net iets te dik.
      Hopelijk gaat het je weer lukken maar ook acryl gieten zonder cellen is mooi hoor. Er zijn zoveel technieken die je uit kan proberen met acryl gieten. Je kan er alles over technieken in acryl gieten lezen op mijn blog.
      Welke techniek gebruik je zelf?
      Heel veel succes en ik zal voor je duimen dat het weer lukt als je de juiste dikte van je mix weer krijg.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  7. Gilbert
    op 10:01 pm

    Hoi Yvonne
    Bedankt voor de snelle reactie op mijn vraag.
    Ik geef het zeker niet op ga door tot ik weer cellen krijg. Ik ga eens WD 40 bij mijn verf doen en uitproberen.
    Groetjes
    Gilbert

    Beantwoorden
    • admin
      op 4:24 pm

      Hoi Gilbert,

      Zeker niet opgeven. Acryl gieten is echt een leuke verslaving.
      Heel veel succes

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  8. Gilbert
    op 8:41 pm

    Hoi Yvonne
    Ik heb het nogmaals geprobeerd met dezelfde mix maar ik heb er nog extra haarolie van het Kruidvat bijgedaan en heb terug grote en kleine cellen. Ik ben terug een tevreden persoon !!!
    Groetjes
    Gilbert

    Beantwoorden
    • admin
      op 10:22 am

      Hoi Gilbert,

      Fijn om te horen. Ik heb de foto’s ontvangen van je mooie cellen met acryl gieten.
      Ze zijn echt heel goed gelukt.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  9. Nadine Debusscher
    op 11:09 am

    Hallo, net begonnen met acryl gieten. Een vraagje wat betreft de verf. Is dat standaard verf van Amsterdam goed genoeg of moet ik de expert nemen van Amsterdam. Heb graag mooie werkjes.
    Groetjes Nadine

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 11:41 am

      Hoi Nadine,
      Om te beginnen met acryl gieten volstaat de Amsterdam standard acrylverf goed hoor. Je kan er heel veel mee experimenteren qua kleur. Natuurlijk is het zo dat je met de Amsterdam expert acrylverf nog meer pigment hebt in de verf en de kleuren nog mooier zijn. Hoe beter de kwaliteit verf hoe mooier het gieten met verf zal zijn qua kleur. De prijs van de Amsterdam expert acrylverf is natuurlijk wel veel hoger daarom raadt ik aan om eerst te oefenen met de standard acrylverf.

      Groetjes,
      Yvonne

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  10. Cisca
    op 2:53 am

    Ik kan iedereen aanraden eens te kijken op het youtubekanaal van JulieCutts acrylic pouring. ( Australië). Zij heeft veel expertise over celvorming, het stapelen van de verf (transparant en dekkend) en creëert zo cellen met vaak meerdere gekleurde ringen. Zij kan ook kleine cellen geweldig goed oprekken tot grote cellen, wat heel goed te zien is bij haar flipcups met meerdere cups naast elkaar op een groter doek bv. 40 x 60. Bijv. video #661 of video 553. Veel pouring plezier met haar tips.

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 9:14 am

      Hoi Cisca,

      Bedankt voor je tip over cellen krijgen met acrylgieten. Het spelen met verschillende soorten acrylverf (transparant en dekkend) is idd de oplossing. Samen met een goed pouring medium natuurlijk. Het is in de filmpjes van haar idd heel goed te zien. Ik heb ze zelf ook direct gekeken.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  11. Toon Ddiepstraten
    op 6:15 pm

    Goedemiddag.
    Ik heb ergens (denk ik) kant en klare vloeibare acrylverf gezien maar weet niet meer waar.
    Er is vloeibare acrylverf te koop maar in flesjes can 30 ml. Vraag me af of dit te koop is in grotere flessen b.v. 250 ml of iets groter ik ben 88 jaar en wil nog een keertje gaan proberen. Maar het kant en klaar maken van vloeibare acryl waar ik niets meer aan moet doen is een ander probleem.
    Misschien kunt U mij helpen.

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 10:32 am

      Hallo Toon,

      Leuk dat u het acryl gieten wilt gaan proberen. Helaas weet ik ook niet of er vloeibare acrylverf om te gieten te koop is in grotere flessen. Voor het verdunnen van de acrylverf is er altijd een pouring medium nodig om de verf goed vloeibaar te maken. Ik ben bang dat u niet onder het mengen van uit komt. Ook bij de vloeibare inkt van Liquitex heeft u een pouring medium nodig. Dit is wel makkelijk om te mengen maar helaas ook niet in grotere verpakking te koop.
      Ik vind het jammer dat ik u niet verder kan helpen om grotere verpakkingen vloeibare verf te vinden.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  12. Sandra
    op 7:35 pm

    Heel informatief, helpt me enorm bij het oplossen van een paar probleempjes, dankje!

    Sandra

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 5:07 pm

      Hoi Sandra,

      Fijn om te horen dat het je probleempjes met acryl gieten heeft opgelost.

      groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  13. Karin
    op 7:19 pm

    Hoi Yvonne,

    In je blog lees ik dat je je verf mengt met alleen floetrol en geen water.
    Ik doe het tot nu toe ook met water erbij, kan dat wel? Of krijg ik dan een ander effect?
    Ik heb het idee als ik alleen met floetrol meng dat het dan dikker blijft dan met water erbij, ook wordt het dan weer duurder.
    Alvast bedankt,

    Groetjes Karin

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 10:47 am

      Hoi Karin,

      Voor acrylgieten kan je altijd een klein beetje water bij de floetrol doen. Zodra de verf als warme honing van je roer stokje afloopt is de verf voldoende verdund. Als je er teveel water bij doet gaat dit ten koste van je kleuren en wordt het ook te dun om mooi te kunnen gieten met acrylverf.
      Mocht je nog vragen hebben kan je ze altijd stellen.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  14. Toon Diepstraten
    op 7:49 pm

    Goedenavond
    Ik wil ook beginnen met acryl gieten en heb daarover een paar vraagjes
    1e Ik weet niet wat pipetten zijn. Waar koop ik een mini keukenbrander. Ben niet meer de jongste (in Mei 89) en had als hobby tekenen in zwart-wit. Ik ben kleurenblind en zag dat je het met kleuren niet zo nauw hoef te nemen vandaar dat ik dit eens wil proberen. Alvast bedankt voor Uw antwoord Toon.

    Beantwoorden
  15. Claudine
    op 1:39 pm

    Dag Yvonne,

    Ik heb een vraagje over et bewerken met het brandertje.Hoe ver moet je van je werkje blijven en hoelang moet je het bewerken met het brandertje ?
    Met vriendelijke groeten

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 7:06 am

      Hoi Claudine,
      Sorry voor mijn late reactie.
      Bij het acrylgieten hou ik mijn brandertje meestal zo’n 10 tot 15 cm boven mijn doek. Soms ga ik ook iets dichterbij. Waar je heel goed op moet letten is dat je niet te lang op één plaats blijft met je brandertje zodat je verf of je doek niet verbrand. Eigenlijk ga je met snelle bewegingen over je doek. Zodra je cellen krijg stop je met je brandertje. Je kan dan je doek nog even tilten (heen en weer bewegen) daarna kan je eventueel nog een keer met je brandertje over het doek om te kijken of er nog nieuwe cellen gevormd worden.
      Ik hoop dat je met dit antwoord verder komt.
      Heel veel plezier met acryl gieten.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  16. Truus van der Wolf
    op 10:20 am

    Goedemorgen Claudine,
    Ik ben niet zo blij met het resultaat van mijn pouring op canvas. Het is een beetje te druk geworden. Is het mogelijk om hier overheen te gieten?
    Groetjes
    Truus

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 10:03 am

      Hoi Truus,

      Als je niet tevreden bent met het acryl gieten op je canvas kan je het op hetzelfde doek opnieuw proberen.
      In mijn artikel: Alles wat je moet weten over acryl gieten vind je hier een uitleg over.

      Het belangrijkste is dat je je doek eerst goed reinigt voordat je er opnieuw overheen gaat gieten als je siliconen hebt gebruikt om cellen te krijgen. Dit kan je doen met Dreft meer kan je lezen in het artikel.

      Als je nog vragen hebt hoor ik het graag van je.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  17. Truus van der Wolf
    op 10:22 am

    Sorry, ik heb de naam verwisseld. Mail is natuurlijk bestemd voor Yvonne

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 9:59 am

      Hoi Truus,

      Ik zag in je berichtje dat je niet blij bent met je acrylic pouring. Ik heb onder je eerste berichtje geantwoord.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  18. Anne
    op 8:16 pm

    Hallo,
    Ik heb al meerdere acrylgiet-schilderijen gemaakt. Deze wil ik graag afwerken met een laag epoxy. Dat heb ik ook geprobeerd, maar telkens drijft de epoxy weg. Het doek ligt stabiel en waterpas dus daar ligt het niet aan. Zou het kunnen komen doordat ik siliconen in mijn verf heb gebruikt om cellen te krijgen? Dat de epoxy daardoor niet hecht zeg maar?
    Zo ja wat zou dan de oplossing kunnen zijn? Eerst een laag blanke lak/vernis bijvoorbeeld? En zou dat ook kunnen met een gewone goedkope blanke lak spuitbus?

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 10:03 am

      Hoi Anne,

      Wat vervelend dat het epoxy wegdrijft van het acryl gieten.
      Om epoxy te gebruiken moet de ondergrond inderdaad vetvrij zijn en siliconen zijn vet. Je moet je doek goed reinigen voordat je de epoxy gebruikt.
      Dit kan je doen door heel voorzichting met een nat sponsje en dreft je doek te reinigen en weer goed te laten drogen.

      Groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden
  19. Marieke
    op 12:16 am

    Hoi!
    Bedankt voor alle tips!
    Ik heb een mooi ‘schilderij’ gemaakt door middel van gieten en had veel mooie cellen. Tijdens het drogen zijn veel van de cellen helaas verdwenen. Wat doe ik verkeerd?
    Alvast bedankt voor je reactie, groetjes, Marieke.

    Beantwoorden
    • Yvonne
      op 9:13 am

      Hoi Marieke,

      Het is lastig te zeggen wat je verkeerd hebt gedaan met het acryl gieten dat je cellen verdwenen zijn tijdens het drogen.
      Ik kan het volgende bedenken waarom je geen cellen meer hebt:
      1. je doek heeft niet vlak gelegen tijdens het drogen zodat je verf is blijven lopen of
      2. je mix van verf en pouring medium was te dun.
      Het lastige van acryl gieten is blijven oefenen met de dikte van je mix.

      groetjes,
      Yvonne

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *