Bouw aan je doelen en dromen

Persoonlijke kernwaarden. Het geheim van een gelukkig leven

Het vinden van je persoonlijke kernwaarden, kan een uitdagende taak zijn. Het bepalen van je persoonlijke waarden kan je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen in het leven en je in staat stellen om te leven in overeenstemming met wat echt belangrijk voor je is. Maar waar begin je?

In dit artikel leer je wat persoonlijke kernwaarden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Tevens zal ik enkele praktische stappen geven die je kunt nemen om je eigen persoonlijke kernwaarden te ontdekken en te bepalen.

Wat zijn persoonlijke kernwaarden?

Persoonlijke kernwaarden zijn de overtuigingen en principes die voor jou het belangrijkst zijn. Het zijn de dingen die je motiveren en inspireren, en ze zijn de basis voor je beslissingen en acties.

Persoonlijke kernwaarden kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn eerlijkheid, integriteit, respect, familie, geluk, vrijheid en gezondheid.

Waarom zijn persoonlijke kernwaarden belangrijk?

Het kennen van je persoonlijke kernwaarden kan je helpen bij het nemen van beslissingen en je leven in te richten volgens wat echt belangrijk is voor je. Wanneer je handelt in overeenstemming met je persoonlijke kernwaarden, voel je jezelf meer in balans en tevreden met je leven.

Je vermijdt ook de stress en angst die ontstaat wanneer je leeft volgens de verwachtingen van anderen of van de maatschappij. Het geeft je innerlijke rust.

Als je ontevreden bent met waar je nu staat of dat het gevoel aan je knaagt dat er meer moet zijn in het leven kan dat een teken zijn dat je niet leeft naar je eigen persoonlijke waarden.

Toen ik net begon met mijn zoektocht naar mijn eigen persoonlijke waarden kwam ik er achter dat ik zoveel onbewuste dingen deed die ik van huis uit en mijn omgeving had meegekregen. Als deze waarden je dienen is er niets aan de hand maar ik kwam er achter dat ik tegenstrijdige belemmeringen had.

Het zijn de waarden die je mee hebt gekregen en in je onderbewuste terecht zijn gekomen. Als je je eigen waarden onderzoekt zal je leven minder stressvol zijn en meer in een flow.

Alles zal meer kloppend voor je voelen en je zal meer manifesteren wat je wel wilt.

Hoe vind je je persoonlijke kernwaarden?

Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om je eigen persoonlijke waarden te ontdekken en te definiëren:

Stap 1: Reflecteer op belangrijke momenten in je leven.

Reflecteer op momenten in je leven waarin je je bijzonder voldaan of gemotiveerd voelde.

Wat deed je in die situaties?

Wat was belangrijk voor jou?

Welke waarden en principes waren aanwezig in die momenten?

Stap 2: Identificeer je huidige prioriteiten

Kijk naar je huidige leven en identificeer de dingen die momenteel het belangrijkst voor je zijn. Wat zijn je doelen en ambities? Waar spendeer je je tijd en energie aan?

Stap 3: Maak een lijst van je waarden

Maak een lijst van alle waarden die belangrijk voor je zijn. Denk breed en schrijf alles op wat in je opkomt. Sommige voorbeelden zijn vrijheid, eerlijkheid, vriendschap, familie, verantwoordelijkheid, respect, groei, creativiteit, passie, enz.

Onder aan dit artikel vind je een tabel met nog veel meer kernwaarden.

Stap 4: Prioriteer je persoonlijke kernwaarden

Bepaal welke waarden voor jou het meest belangrijk zijn. Je kunt ze in een volgorde zetten van de meest belangrijke tot de minst belangrijke, of je kunt ze indelen in categorieën zoals ‘heel belangrijk’, ‘belangrijk’ en ‘minder belangrijk’.

Stap 5: Bepaal  je persoonlijke waarden

Nu je een lijst hebt van je belangrijkste waarden, is het tijd om ze duidelijk te bepalen.

Wat betekenen deze waarden voor jou?

Waarom ze belangrijk voor jou?

Wat zijn voorbeelden van situaties waarin je deze waarden hebt toegepast of zou willen toepassen?

Stap 6: Leef naar je kernwaarden

Als je eenmaal je persoonlijke kernwaarden hebt geïdentificeerd en gedefinieerd, is het belangrijk om ernaar te leven.

Dit kan betekenen dat je je leven moet aanpassen om in overeenstemming te zijn met je waarden, of dat je bewust beslissingen neemt die in lijn zijn met je waarden.

Persoonlijke kernwaarden voorbeelden

In de onderstaande tabel vind je voorbeelden van persoonlijke waarden welke je kunt gebruiken om te onderzoeken wat voor jou belangrijk is.

AuthenticiteitAvontuurCompassie
CreativiteitEerlijkheidEmpathie
FamilieGelijkheidGerechtigheid
GroeiIntegriteitLoyaliteit
OnafhankelijkheidRespectVerantwoordelijkheid
VeiligheidVerbondenheidVrijheid
BetrouwbaarheidMoedVriendelijkheid
BehulpzaamheidMededogenVerdraagzaamheid
BescheidenheidDankbaarheidPassie
DisciplineDoorzettingsvermogenFlexibiliteit
ZelfbeheersingGeduldCreativiteit
InnovatieOprechtheidOpenheid
TactBesluitvaardigheidZelfverzekerdheid
AmbitieOnafhankelijkheidDoorzettingsvermogen
ZorgzaamheidBehoedzaamheidGenereus
BetrokkenheidTeamworkSamenwerking
EmpowermentFinanciele vrijheidGeld
LeiderschapVriendschapOntspanning
RustGelukLiefde
EigenwaardeOntspanningPassie
Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden van kernwaarden. Deze lijst is om je een idee te geven voor jou eigen zoektocht.

Conclusie

Het vinden van je persoonlijke kernwaarden kan een uitdagende taak zijn, maar het is de moeite waard. Het zal je zoveel brengen en je leert leven in een flow. Je zal innerlijke rust ervaren.

Het kennen van je persoonlijke waarden kan je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen in je leven en kan ervoor zorgen dat je je leven leidt volgens wat voor jou echt belangrijk is. Door de bovengenoemde stappen te volgen, kun je je eigen persoonlijke kernwaarden ontdekken en definiëren.

Veelgestelde vragen over het vinden van je persoonlijke kernwaarden

Wat als mijn persoonlijke kernwaarden in conflict zijn met de waarden van anderen?

Het kan voorkomen dat jouw waarden in conflict zijn met de waarden van anderen. Het is belangrijk om te proberen begrip te hebben voor de waarden van anderen en een manier te vinden om je eigen waarden te respecteren zonder anderen te schaden.

Hoe vaak moet ik mijn persoonlijke waarden herzien?

Het is belangrijk om regelmatig je waarden te herzien, vooral als er grote veranderingen in je leven plaatsvinden. Je kunt je waarden aanpassen naarmate je groeit en verandert als persoon.

Kan het ontdekken van mijn persoonlijke kernwaarden mij helpen bij het vinden van mijn levensdoel?

Ja, het ontdekken van je persoonlijke kernwaarden kan je helpen bij het vinden van je levensdoel. Wanneer je leeft volgens je waarden, voel je je meer in balans en tevreden met je leven.

Kan het hebben van persoonlijke kernwaarden mij helpen bij het maken van carrière beslissingen?

Het kennen van jouw persoonlijke waarden kan je helpen bij het maken van carrièrebeslissingen. Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je carrières kiezen die in lijn zijn met je waarden. Dit kan ervoor zorgen dat je meer voldoening haalt uit je werk.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *